laser Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Na tych drożdżach FM13 zrobiłem RISa 26 BLG i odfermentował mi do 8 BLG (71,2%), fermentacja trwała około 24 dni aż kompletnie zanikła, w między czasie przelałem na cichą. Zrobiłem starter na mieszadle i zadałem do brzeczki o temp. około 13,5 - 14 C. Drożdże szybko ruszyły i temp. wzrosła do 16 C. Generalnie drożdże b. dobrze flokulują do dziwnej bardzo zbitej galaretkowatej postaci. Po tygodniu zacząłem robić IRA 13 BLG na gęstwie po cichej po tym RISie Fermentacja ruszyła po 30h ale dobrze się rozkręciła też w niskich temp. około 16 C. Ciekawe co z tego wyjdzie... Edytowane 3 Stycznia 2017 przez laser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ciekawe co z tego wyjdzie... Coś wyjdzie. Piwo wyjdzie, ale czy poprawne? Po takim mocarzu było te drożdże wysłać na zasłużoną emeryturę, a nie kazać im działać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzegi_wanny Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Robiłem na tych drożdżach ostatnio 4 piwa i tak u mnie to wyglądało: 1. Red Irish Ale zacieranie: 52 stopnie-20 minut 66-40 72-30 wyszło 29 litrów starter 1.2 litra 9 Plato Ruszyło na drugi dzień z rana, od razu temp. podskoczyła do 20 stopni z 18. Fermentacja ciągneła się powoli, jakieś 4 dni, z racji podskoczenia temp. miało lekki zapach i smak owoców typu gruszka, kompot z suszu. Zeszło z 12 na 3 BLG. W smaku fajne, owoce przeszły razem z cichą fermentacją. 2. Dry stout zacieranie: 67 stopni-60 minut 75-10 wyszło 25 litrów 13 BLG zadane 200 ml gęstej świeżej gęstwy Ruszyło po parunastu godzinach, przefermentowało do 4,5 stopnia BLG w dobe w 18 stopniach. Bardzo fajna paloność w smaku i aromacie wyszła. Ogólnie zeszło do 4 BLG których nie czuć. Bardzo dobre piwo 3. Milk Stout zacieranie: 68 stopni przez godzinę dodane 570 gram laktozy na 30 litrów gotowego piwa dodałem 300 ml 3 tygodniowej przepłukanej gęstwy Z począkowych 14,5 plato zostało 6,5. Wyszło słodkie i pełne z fajną goryczką. Przefermentowało w niecałe dwa dni. całkiem faje piwo. 4. Brown Porter zacieranie 68-69 stopni przez godzinę około 250 ml gęstwy miesięcznej Wyszło około30.5 litra 13 Plato. Zeszło finalnie na 5 Plato. W smaku ok ale nie ma szału. Fermentowało jakieś 3 dni burzliwie. Nawet fajne aromaty orzechowo czekoladowe ale jeszcze musi poleżeć. Z moich obserwacji wynika że drożdże fermentują bardzo szybko i burzliwie, lecz praktycznie bez żadnej piany. 3 z 4 piw fermentowały w ~18 stopniach i mają fajny aromat, delikatny. Dość szybko opadają na dno i zostawiają czyste piwo. Raczej słabo odfermentowują w granicach 65-70 procent. Jak dla mnie bardzo fajne piwa wyszły z jęczmieniem prażonym, paloność jest fajna kawowa, noi piwa nie są kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Tradycyjnie na początek tabelka Drożdże dobre do piw ciemnych, robust, brown, fes smakują bardzo dobrze. Apa lepsza wyszła na US05 i Nottinghamach. Piwa płytko schodzą przez co odczucie pełności jest wyśmienite. Piwa na tych drożdżach właściwie jem a nie piję. Dojrzewanie średnie napiszę, bo piwa ok. 12-15 blg pokazują swój pełny potencjał po ok. 3 miesiącach. Mój pierwszy ris po 4 miesiącach jeszcze nie ułożony ale tu nie dziwota przy takim ekstrakcie. Estrowość porównałbym do US-04 choć jest bardziej subtelna i estry w zapachu i smaku słabsze. Zwolennicy trwałej piany będą zauroczeni. Utrzymuję się do ostatniego łyku jest drobno pęcherzykowa i idealnie oblepia i zdobi szkło. Klarowność nie jest mocną stroną i wspomagałem żelatyną dla szybszego dojrzewania. Proces fermentacji bardziej wymagający w porównaniu z FM11, S-04, US05 czy Nottingham. Odnotowałem że poniżej 15C. w pomieszczeniu fermentacja wyraźnie zwalnia. Drożdże nie rozpieszczają też pod względem ilości gęstwy. "Wyskrobane" wiadro po burzliwej dało mi możliwość na 3 kolejne warki. Subiektywnie jeśli będę warzył sporo ciemnych piw wrócę do FM13 bo tutaj się sprawdzają oddając palony charakter słodów i oferując bardzo przyjemne uczucie pełności w ustach no i ta piękna trwała piana marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Czy drożdże te tworzą dużą warstwę piany? Mają tendencje do wychodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 U mnie w temp. otoczenia 15°C, w trzech przypadkach (Sweet Stout 15°BLG, Porter 14°BLG oraz Tropical Stout 18°BLG) była niska. Przy dwóch lżejszych piwach odpuściłem sobie zbieranie gęstwy z piany, przy Tropical Stoucie też szału nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Czy drożdże te tworzą dużą warstwę piany? Mają tendencje do wychodzenia? W moim przypadku piana była dość obfita i przy 25l brzeczki w standardowym wiadrze mogą uciec. Przy 22l było blisko pokrywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 U mnie piana podczas fermentacji RISa na 3 palce, przy 16°. Odfermentowały z 22blg do 7 blg. Brak brzydkich zapachów podczas fermentacji, po przefermentowaniu ładnie opadają na dno i tworzą zwarte grudki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Czy te drożdże mają profil estrowy jakkolwiek zbliżony do S-04? Mam na S-04 "uczulenie", nie znoszę aromatów wytwarzanych przez te drożdże. Planuję uwarzyć Oatmeal Stout na wzór "Czarnej Polewki" z Łańcuta (powodzenia ), z tego co wiem wykorzystano tam Wyeast 1084 IRISH ALE (którym FM-13 odpowiadają). I niby sobie odpowiedziałem na to pytanie, ale nie do końca jestem pewien czy owe aromaty są wynikiem źle prowadzonej fermentacji (próbowałem na 5 warkach fermentowanych w różnych temperaturach - od 20°C aż do 15°C i w 15 też dawały po nosie), czy one po prostu tak mają. Edytowane 18 Września 2017 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Wg mnie mają inny profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Inne są, aczkolwiek jakieś tam lekkie podobieństwa występują. Ja też S-04 niezbyt lubię, a FM13 są dla mnie całkiem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) No to i ja poczyniłem na tych drożdżach Milk Stouta 16 Blg, który zszedł mi do 7,5 Blg. Licząc że 1,5 Blg pochodzi z laktozy to mam (14,5 Blg-6 Blg) / 14,5 Blg = 58%, słabo. Zacieranie w 67°C, dodane 500g laktozy, z fermentacją w 16,5-17,5°C uwinęły się w 4-5 dni, dziś mija 6-sta doba, ale aktywności tych drożdży nie widać, mimo to standardowo potrzymam w fermentorze jeszcze ze 2 tygodnie. Estry, które drażniły mnie w S-04 nie występują w FM-13. Piwo jest bardzo smaczne, ale za słodkie. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 To są - jak już ktoś napisał - dziwne drożdże. Zrobiłem na nich starter do FES-a 19,5 BLg. Piwo miało być palone i wytrawne [zacierane w 62-63 st. C]. Fermentacja od 16 do 21 st. C. Przez 3 tygodnie zeszło tylko do 7 Blg. Piwo wyszło rewelacyjne, ale słodkie i pełne - dokładnie odwrotnie niż miało być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Zazdroszczę wam tego słabego odfermentowania. Robiłem piwo, gdzie właśnie tego oczekiwałem, a tu z 13 zeszło do 2,2 BLG, nie wiem jakim cudem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 FM13 Irlandzkie ciemności - 1254B (31.12.2018) do Irish Red Ale Blg. 10, wcześniej kręcone na starterze 17h. Bez dodatku mchu irlandzkiego, fermentacja w 17-16 st.C. Bez zbijania się w charakterystyczne "zwarte kompleksy" ( przerabiałem już kilka i zawsze kluchy były) . Na drożdżach ponad 30 dni. Przeniesione na 1 dzień w temp. 22 st.C, potem cold crush , przelew i butelkowanie. Blg zmierzę przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekM Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Dry Stout OG: 12Blg FG: 4Blg odfermentowanie 67%. Temp fermentacji 19 st C. Zacieranie w 65 st. C. Piana niska ok 2cm w fermentorze. Praca drożdży ustała po ok 4 dniach. Piwo super. American Stout OG: 16Blg FG: 5,5Blg odfermentowanie 66%. Gęstwa po Dry Stout. Temp fermentacji 17 st C. Zacieranie w 65 st C. Piana niska ok 2 cm w fermentorze. Praca drożdży ustała po ok 3 dniach. Piwo jeszcze się nagazowuje. Session IPA OG: 12Blg po 5 dniach zeszło do 7Blg czyli odfermentowanie 43%. Gęstwa po American Stout. Temp fermentacji 16-17 st C. Zacieranie w 71 st C. Brak piany a drożdże pracowały tylko przez 2 dni. W smaku nie jest słodkie. Zobaczymy jak będzie wyglądała sytuacja po następnym tygodniu. Edytowane 18 Listopada 2018 przez KrzysiekM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Coffee Stout OG: 14,1 BLG FG: 4,5 BLG. Odfermentowanie 68%. Temperatura fermentacji od 16 do 20 stopni. Zacieranie "na lenia" w 67 stopniach.Znakomita większość fermentacji poszła w 5 dni (od 14,10 do 4,75). Kolejne 9 dni to 0,25 BLG. Piwo zabutelkowane 14 dni temu Testowa flaszka - wytrawne, delikatny posmak drożdżowy. Młode, więc ciężko zrecenzować całość, ale potencjał bardzo fajny. Whisky Foreign Extra Stout OG: 17 BLG FG: 6,5 BLG. Odermentowanie 62%. Gęstwa po Coffee Stout. Temperatura fermentacji od 16 do 21 stopni. Zacieranie 40 minut 64 stopnie, 30 minut 72 stopnie. Lag na starcie 24h. Fermentacja powolna. Drożdże pracowały stabilnie przez 8 dni. 9 dzień i BLG już nie spada. Przenosiłem z komory na balkonie do domu, więc przy okazji dodatkowego/testowego pomiaru spławikiem (w wiadrze mam iSpidel) sprawdziłem smak. Piwo wyraźnie słodkie, ale akceptowalnie komponuje się z torfem ze Słód Whisky (30-45ppm) Castle Malting. Za niskie odfermentowanie. Raczej ich już nie użyję... EDIT Zaskakujące drożdże. Postawiłem na cierpliwość i obserwację. Drożdże mają tendencje do przestojów i ponownego podejmowania pracy. Dzisiaj jest 16 dzień fermentacji i od czasu ostatniego pomiaru BLG spadło o 0,6 stopnia w stałej temperaturze. Załączam screen z wszystkimi parametrami: EDIT Zaskoczenia ciąg dalszy. Fermentacja trwała miesiąc. Finalnie zeszło do 4,6 BLG, co nie jest złym wynikiem ale czas trwania... Edytowane 31 Stycznia 2019 przez burymichu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qNik Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Cześć, Milk Stout właśnie na nich fermentuje - blg przed dodaniem laktozy 13blg (po dodaniu laktozy niestety nie zmierzyłem). Drożdże zadane do 13L 06.07, wcześniej starter przez dobę 17.07 - przelane piwo na cichą i pobrana próbka około 9 blg, 22.07 - 8 blg. Same próbki bardzo przyjemne, kawowe, palone, czekoladowe, lekko słodkie ale to na pewno również przez laktozę . Chcę dodać do piwa kawę, kokosa i wanilię na cichą, ale chyba jeszcze poczekam parę dni i zobaczę co się z tym będzie działo. W międzyczasie pierwszy raz używam cool brewing bag i miałem spadek temperatury z 22 stopni brzeczki (niestety woda w kranie obecnie dosyć ciepła i chłodnica nie daje rady..) Po paru dniach w cool brewing bagu temp zeszła do 16 stopni. Myślicie że drożdżom mogła się zmiana temperatury nie spodobać? Nie wiem za bardzo co robić, piwo po próbce jest ok i z dodatkami raczej będzie fajnym stoutem - boję się jedynie o granaty.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Jakich efektów mogę się spodziewac jak niestety RIS skoczył mi do 22 stopni, niestety z mojej winy jak myślicie estry mocno nie przyjemne będą? wczoraj startowały o 18godzinje j miały 16* dziś o 15 zauważyłem 22* wiec trochę pracowały w wyższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) 17 godzin temu, Juniorek napisał: wczoraj startowały o 18godzinje j miały 16* dziś o 15 zauważyłem 22* wiec trochę pracowały w wyższej Zbij je spokojnie do 17°C, skoro ruszyły to nawet jak zrobisz to na przestrzeni doby to wg mnie nic się nie stanie (tzn. drożdże nie pójdą spać) i tak kontynuuj, wtedy nie powinny narobić problemów. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zbite są już do 17 i tak będę ciagle utrzymywać ta temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się