FurioSan Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Hej niedawno znalazłem suchary do Kolsh/Alt Internet twierdzi, że to nie nowość http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_K97.pdf kilka mejli i dowiedziałem się, że sprzedawane tylko w dużych paczkach ( 500-1000g ) Czy może ktoś z forumowych piwowarów zawodowych używa ich ? Jakieś doświadczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Podobno Fermentis nie pozwala na sprzedaż swoich produktów pod inną marką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa. jesli tak to super Podobno Fermentis nie pozwala na sprzedaż swoich produktów pod inną marką. a może to nie ich produkt a źródło wspólne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 a może to nie ich produkt a źródło wspólne ? Oczywiście może być tak, nie zmam się na sposobach pozyskiwania drożdży do sprzedaży przez firmy. Jednak pewnie te z Gozdawy mogą być zbliżone pod względem efektów. W ogóle to dziwi mnie polityka Fermentisa, mają (przynajmniej teoretycznie) suchary do hybrydowej fermentacji i zamiast rozpowszechnić je wśród piwowarów domowych, to sprzedają tylko duże paczki, czyli dla przemysłowej produkcji. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 pojawiły się na piwopiweczko.pl w normalnych paczkach. W opisie piszą o niskiej zawartości estrów i rekomendacji do wita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Użyłem do strawberry sour ale. Przez dwa tygodnie fermentacji siarkowodór - jajo, ogólnie bździna potworna ale przeżarły i w butelkach już tego nie ma. Nie polecam jak komuś zależy na czasie i chce wypić piwo jak najszybciej, drożdże ewidentnie potrzebują czasu i spokoju. Piwo zacierane na wytrawnie, odfermentowało raptem do 3Blg więc schodzą raczej płytko lub średnio-płytko. Profil smakowy bardzo pozytywny, bardzo czyste piwo wyszło. Raczej polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa. Sprawdziliśmy praktycznie, to nie te same drożdże. K-97 zachowują się jak typowe "górniaki", potężna czapa drożdżowa nawet niskich zakresach temperatur, zapachy podczas fermentacji, jak już ktoś wcześniej wspominał, nieciekawe. Kiepskie osiadanie drożdży. Natomiast jak się poczeka - efekty pozytywnie zaskakują. Piwo z zasypu 3,5 kg pilzneński, 0,5 pszeniczny; zacieranie 30/30/10, chmielenie 60 min Marynka 15g, wyszło ok 24l 11,5 Blg ok. miesięczna fermentacja pół na pół burzliwa/cicha, miesiąc po butelkowaniu smakuje bdb, rewelacyjnie gasząc pragnienie podczas upałów. Piwo jest tak smaczne, że tylko zdrowy rozsadek odgania nas do niego Zarówno drożdże jaki i receptura wchodzą na stałe do naszego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Dla mnie najlepsze drożdże hybrydowe, w niskich temperaturach dają piwo czyste jak lager ale z nutką swieżosci młodego ale. W wyższych wychodzi coś ala kwasek cytrynowy/skórka z cytryny ale się zredukował po refermentacji. Pracują nie tak szybko jak S04 ale podobnie jak US-05, klarują się wolno ale skutecznie, przy okazji chyba zabierają białka i skrobię na dno bo piwo jest jak filtrowane. Osad jest pylisty i łatwo się mąci ale samo piwo klarowne. Odkrycie sezonu 2015/2016 i moje nowe ulubione suchary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Na drożdżach K-97 zrobiłem 3 warki (wit, koelsch i alt), oto moje obserwacje: Drożdże świetnie się sprawdziły w wicie i kolszu, co do alta mam wątpliwości, aczkolwiek źle przeliczyłem ilości i zawaliłem go barwiącym K. Profil czysty, lekko owocowy, piwa wytrawne. U mnie wyszła bardzo przyjemna delikatna cierpkość, coś jak przy białym wytrawnym winie. Na pewno będę jeszcze używał i mogę je polecić; chyba jedne z lepszych sucharów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Robię na nich Kolscha. 27 litrów, 12blg. Paczka uwodnionych zadana w temperaturze 16C i poki co bardzo szybki start, poniżej 10h. W czasie fermentacji faktycznie dają siarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Nie wiemy w czym fermentujesz, jeśli w klasycznym baniaku, to uważaj na wędrówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Na razie jest z 2cm piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Piana będzie się długo utrzymywać jak na US-05. Ale jak już opadnie to piwo się sklaruje idealnie, nie będzie mętne jak na US-05 czy S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 A jak z tolerancja na alkohol, robil ktos cos mocniejszego?(np.porter baltycki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Według zagranicznych sklepów 11% ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Powinno wystarczyc, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Popełniłem na tych drożdżach Sticke z przepisu i jestem bardzo rozczarowany. 2 miesiące po butelkowaniu piwo zupełnie nie przypomina alta. Fermentowane w 15-16°C, na koniec podniesione do temp. pokojowej. Aromaty słodu monachijskiego kompletnie przykryte jakimiś trudnymi mi do zidentyfikowania irytującymi estrami, podobnymi do tych, które dają S-04. W smaku też nie powala mnie to piwo niestety. Kolejnego alta zrobię na S-33 (wzorem Pinty Stare Ale Jare ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 (edytowane) Odfermentowanie witbira K-97 na poziomie 62% z 13 do 5 BLG jest normalne? Burzliwa 15-17C 14dni, cicha 20C 9dni. Dodałem dzisiaj gęstwe na wszelki wypadek ale myśle że już nic nie zdziałają. Robiłem już kiedyś na nich american wita i wtedy z 12 zeszły do 2. Edytowane 6 Lutego 2018 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Odfermentowanie: APA 12blg do 2,5blg; IPA - 15blg do 4blg. Profil raczej neutralny, piwo wychodzi zamglone. Drożdże wychodzą z baniaka, nawet w niższych temperaturach. Ogólnie całkiem spoko drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Popełniłem Kölscha 11.5 Blg na tych drożdżach. Odfermentowało to do 1.8 (!) w 17° . Czapa nie chciała utonąć. Jak utonęła (14 dni) przelałem do innego fermentora. I cały czas jakiś smrodek włóczy się po domu. Jakiś owocowy, nie siara. Ręce opadają. Odfermentowanie 85%, a tu ciągle coś wali. Nie bardzo wiem co dalej z tym czynić, poradzicie ? Zachciało się eksperymentów.... Inna sprawa że płynne były nie do kupienia. Np. w TB z 5 rodzajów do Kölscha, a na stanie nic. Po co to komu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Koelsch to do lodówki w lagerowych temperaturach na kolejne 2-3 tygodnie. Ale piszę teoretycznie, bo na tych drożdżach tylko witbiera robiłem, i wyszedł świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 A kiedy zginął zapaszek ? Może go wcale nie było ? Wszystko możliwe z tymi drożdżami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Prawdę mówiąc nie wwąchiwałem się jakoś specjalnie, nic niepokojącego nie było, myślę że trzeba dać im czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Lachowicz Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) Panowie, drożdże zostały do brzeczki 8blg. Temperatura fermentacja 14st. Temlerautura zadania nie mierzyłem. Brzęczka była odczuwalnie ciepła ale nie gorąca. Mineły 24h a drożdże nie ruszyły. Czy te drożdże mogą ruszyć z opóźnieniem, czy zazwyczaj ruszają szybko? Edytowane 8 Listopada 2020 przez Piotr Lachowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się