FurioSan Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Hej niedawno znalazłem suchary do Kolsh/Alt Internet twierdzi, że to nie nowość http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_K97.pdf kilka mejli i dowiedziałem się, że sprzedawane tylko w dużych paczkach ( 500-1000g ) Czy może ktoś z forumowych piwowarów zawodowych używa ich ? Jakieś doświadczenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 Podobno Fermentis nie pozwala na sprzedaż swoich produktów pod inną marką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa. jesli tak to super Podobno Fermentis nie pozwala na sprzedaż swoich produktów pod inną marką. a może to nie ich produkt a źródło wspólne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 a może to nie ich produkt a źródło wspólne ? Oczywiście może być tak, nie zmam się na sposobach pozyskiwania drożdży do sprzedaży przez firmy. Jednak pewnie te z Gozdawy mogą być zbliżone pod względem efektów. W ogóle to dziwi mnie polityka Fermentisa, mają (przynajmniej teoretycznie) suchary do hybrydowej fermentacji i zamiast rozpowszechnić je wśród piwowarów domowych, to sprzedają tylko duże paczki, czyli dla przemysłowej produkcji. GrzegorzG 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 pojawiły się na piwopiweczko.pl w normalnych paczkach. W opisie piszą o niskiej zawartości estrów i rekomendacji do wita Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted July 11, 2016 Share Posted July 11, 2016 Użyłem do strawberry sour ale. Przez dwa tygodnie fermentacji siarkowodór - jajo, ogólnie bździna potworna ale przeżarły i w butelkach już tego nie ma. Nie polecam jak komuś zależy na czasie i chce wypić piwo jak najszybciej, drożdże ewidentnie potrzebują czasu i spokoju. Piwo zacierane na wytrawnie, odfermentowało raptem do 3Blg więc schodzą raczej płytko lub średnio-płytko. Profil smakowy bardzo pozytywny, bardzo czyste piwo wyszło. Raczej polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa. Sprawdziliśmy praktycznie, to nie te same drożdże. K-97 zachowują się jak typowe "górniaki", potężna czapa drożdżowa nawet niskich zakresach temperatur, zapachy podczas fermentacji, jak już ktoś wcześniej wspominał, nieciekawe. Kiepskie osiadanie drożdży. Natomiast jak się poczeka - efekty pozytywnie zaskakują. Piwo z zasypu 3,5 kg pilzneński, 0,5 pszeniczny; zacieranie 30/30/10, chmielenie 60 min Marynka 15g, wyszło ok 24l 11,5 Blg ok. miesięczna fermentacja pół na pół burzliwa/cicha, miesiąc po butelkowaniu smakuje bdb, rewelacyjnie gasząc pragnienie podczas upałów. Piwo jest tak smaczne, że tylko zdrowy rozsadek odgania nas do niego Zarówno drożdże jaki i receptura wchodzą na stałe do naszego browaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 Dla mnie najlepsze drożdże hybrydowe, w niskich temperaturach dają piwo czyste jak lager ale z nutką swieżosci młodego ale. W wyższych wychodzi coś ala kwasek cytrynowy/skórka z cytryny ale się zredukował po refermentacji. Pracują nie tak szybko jak S04 ale podobnie jak US-05, klarują się wolno ale skutecznie, przy okazji chyba zabierają białka i skrobię na dno bo piwo jest jak filtrowane. Osad jest pylisty i łatwo się mąci ale samo piwo klarowne. Odkrycie sezonu 2015/2016 i moje nowe ulubione suchary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
colkurtz Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 Na drożdżach K-97 zrobiłem 3 warki (wit, koelsch i alt), oto moje obserwacje: Drożdże świetnie się sprawdziły w wicie i kolszu, co do alta mam wątpliwości, aczkolwiek źle przeliczyłem ilości i zawaliłem go barwiącym K. Profil czysty, lekko owocowy, piwa wytrawne. U mnie wyszła bardzo przyjemna delikatna cierpkość, coś jak przy białym wytrawnym winie. Na pewno będę jeszcze używał i mogę je polecić; chyba jedne z lepszych sucharów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Robię na nich Kolscha. 27 litrów, 12blg. Paczka uwodnionych zadana w temperaturze 16C i poki co bardzo szybki start, poniżej 10h. W czasie fermentacji faktycznie dają siarka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Nie wiemy w czym fermentujesz, jeśli w klasycznym baniaku, to uważaj na wędrówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Na razie jest z 2cm piany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Piana będzie się długo utrzymywać jak na US-05. Ale jak już opadnie to piwo się sklaruje idealnie, nie będzie mętne jak na US-05 czy S-33. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted September 30, 2017 Share Posted September 30, 2017 A jak z tolerancja na alkohol, robil ktos cos mocniejszego?(np.porter baltycki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted September 30, 2017 Share Posted September 30, 2017 Według zagranicznych sklepów 11% ABV. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted September 30, 2017 Share Posted September 30, 2017 Powinno wystarczyc, dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted January 6, 2018 Share Posted January 6, 2018 Popełniłem na tych drożdżach Sticke z przepisu i jestem bardzo rozczarowany. 2 miesiące po butelkowaniu piwo zupełnie nie przypomina alta. Fermentowane w 15-16°C, na koniec podniesione do temp. pokojowej. Aromaty słodu monachijskiego kompletnie przykryte jakimiś trudnymi mi do zidentyfikowania irytującymi estrami, podobnymi do tych, które dają S-04. W smaku też nie powala mnie to piwo niestety. Kolejnego alta zrobię na S-33 (wzorem Pinty Stare Ale Jare ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 (edited) Odfermentowanie witbira K-97 na poziomie 62% z 13 do 5 BLG jest normalne? Burzliwa 15-17C 14dni, cicha 20C 9dni. Dodałem dzisiaj gęstwe na wszelki wypadek ale myśle że już nic nie zdziałają. Robiłem już kiedyś na nich american wita i wtedy z 12 zeszły do 2. Edited February 6, 2018 by dan737 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo_666 Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 Odfermentowanie: APA 12blg do 2,5blg; IPA - 15blg do 4blg. Profil raczej neutralny, piwo wychodzi zamglone. Drożdże wychodzą z baniaka, nawet w niższych temperaturach. Ogólnie całkiem spoko drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 Popełniłem Kölscha 11.5 Blg na tych drożdżach. Odfermentowało to do 1.8 (!) w 17° . Czapa nie chciała utonąć. Jak utonęła (14 dni) przelałem do innego fermentora. I cały czas jakiś smrodek włóczy się po domu. Jakiś owocowy, nie siara. Ręce opadają. Odfermentowanie 85%, a tu ciągle coś wali. Nie bardzo wiem co dalej z tym czynić, poradzicie ? Zachciało się eksperymentów.... Inna sprawa że płynne były nie do kupienia. Np. w TB z 5 rodzajów do Kölscha, a na stanie nic. Po co to komu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 Koelsch to do lodówki w lagerowych temperaturach na kolejne 2-3 tygodnie. Ale piszę teoretycznie, bo na tych drożdżach tylko witbiera robiłem, i wyszedł świetny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 A kiedy zginął zapaszek ? Może go wcale nie było ? Wszystko możliwe z tymi drożdżami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted August 9, 2020 Share Posted August 9, 2020 Prawdę mówiąc nie wwąchiwałem się jakoś specjalnie, nic niepokojącego nie było, myślę że trzeba dać im czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Lachowicz Posted November 8, 2020 Share Posted November 8, 2020 (edited) Panowie, drożdże zostały do brzeczki 8blg. Temperatura fermentacja 14st. Temlerautura zadania nie mierzyłem. Brzęczka była odczuwalnie ciepła ale nie gorąca. Mineły 24h a drożdże nie ruszyły. Czy te drożdże mogą ruszyć z opóźnieniem, czy zazwyczaj ruszają szybko? Edited November 8, 2020 by Piotr Lachowicz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.