andy1856 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Witam, proszę o poradę, które z poniższych drożdży będą najwłaściwsze do saisona? Dysponuję: T-58, Danstar Belle Saison, Fermentis Abbaye. W jakiej temperaturze prowadzić fermentację dla polecnych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Moim zdaniem Danstar Belle Saison. Piłem na nich Saisona i był bardzo fajny. Ja zrobiłem swojego Saisona na BFSAY od Gozdawy i wyszedł super. Może drożdżaki nie specjalnie dedykowane do tego piwa ale bardzo głęboko odfermentowują i dają fajne efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Witam w przyszłą niedziele chcę uważyc Saisona według przepisu Dori - http://blog.homebrewing.pl/?p=483 W przepisie do fermentacji użyto drożdży Wyeast 3724 Saison Ale lub Wyeast 3726 Farmhouse Ale. Aktualnie nie mam możliwości użycia takich drożdży nie mam sprzętu żeby zrobić starter etc. Jestem skazany na suchary.Przeglądając w sieci rożne receptury napotkałem na kilka gatunków sucharów jakich użyto do fermentacji Wśród nich znalazłem miedzy innymi Fermentis Belgian Abbaye,Gozdawa Belgian Fruit & Spaicy Ale Yeast,Safbrew T-58. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czy warto robić Saisona na któryś z nich ??? Pytam bo w magazynku podręcznym mam akurat Safbrew T-58 i Fermentis Belgian Abbaye wiec mógłbym zaoszczędzić. Osobiście planowałem użyć Danstar Belle Saison. Liczę na uwagi i podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 To może płynne FM? Do saisona najlepiej użyć mimo wszystko płynnych. Suchary to nie to samo, ale jak sie upierasz to tu pewnie coś znajdziesz: http://www.piwo.org/topic/9037-danstar-belle-saison/?hl=saison http://www.piwo.org/topic/16447-drozdze-do-saison-i-witbier/?hl=saison http://www.piwo.org/topic/18403-saison-proszę-o-pomoc-przy-tworzeniu-receptury/?hl=saison Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Ja zrobiłem swojego Saisona na BFSAY od Gozdawy i wyszedł super.Masz może zapisaną temperaturę fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Ja zrobiłem swojego Saisona na BFSAY od Gozdawy i wyszedł super.Masz może zapisaną temperaturę fermentacji? To było lto więc temperarutra była z tego mam zapisane, około 22 -23°C Potrzebował trochę czasu na ułożenie i tak po ok 4-5 miesiącach było wszystko co potrzeba w nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam. Odgrzeje temat szukam odpowiednika drożdży Wyeast 3711 French Saison ale suchych, dla czego gdyż do tej pory wszystkie piwa robiłem na sucharach i boje się płynnych. Wiem ze nie mam czego ale nie za bardzo mam kogoś do pomocy by mi pokazał wytłumaczył. Dzięki za pomoc z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 29 minut temu, Radek.M napisał: ale suchych Zrób na Belle Saison Danstara albo BE-134 Fermentis. Wątpię, żeby to były odpowiedniki ale z suchych najczęściej używane w stylu, od sprawdzonych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Radek.M napisał: Witam. Odgrzeje temat szukam odpowiednika drożdży Wyeast 3711 French Saison ale suchych, dla czego gdyż do tej pory wszystkie piwa robiłem na sucharach i boje się płynnych. Wiem ze nie mam czego ale nie za bardzo mam kogoś do pomocy by mi pokazał wytłumaczył. Dzięki za pomoc z góry Przede wszystkim nie ma co się bać płynnych drożdży - nie gryzą i wcale nie są trudniejsze w obsłudze od sucharów Do tego masz zdecydowanie większy wybór, chociażby przy belgach - może to właśnie czas, żeby spróbować? Edytowane 3 Stycznia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 11 godzin temu, Radek.M napisał: Witam. Odgrzeje temat szukam odpowiednika drożdży Wyeast 3711 French Saison ale suchych, dla czego gdyż do tej pory wszystkie piwa robiłem na sucharach i boje się płynnych. Wiem ze nie mam czego ale nie za bardzo mam kogoś do pomocy by mi pokazał wytłumaczył. Dzięki za pomoc z góry Też się bałem, nawet na prowizorycznym starterze zmontowanym z butelki po wodzie i samodzielnym mieszaniu wyjdzie lepsze piwo niż na sucharach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 11 godzin temu, Radek.M napisał: boje się płynnych Ja z kolei boję się suchych. Przy płynnych widzisz, że starter ruszył i jesteś pewien, że tak samo będzie z piwerkiem, a suchymi to różnie bywa, bo uwadniasz je (lub nie) dopiero jak już masz gotową brzeczkę. O walorach smakowych nie wspominam. Niebo, a ziemia. Do zrobienia starteru potrzebujesz duży słoik, lub butelkę i ekstrakt słodowy, lub brzeczkę i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dobrego co napisał Gawron dodam że z drożdżami warto kupić kolbę. Koszt niewielki a zmniejsza ilość pracy i ryzyko infekcji, ponieważ możesz w niej bezpośrednio gotować i nie musisz przelewać. Do litrowych starterów najlepiej kupić dwulitrową. Masz zapas miejsca na ewentualną pianę, ale przede wszystkim dużo wygodniej się miesza, bez ryzyka rozchlapania. Zakupu żałować nie będziesz. Ale można też w słoiku tylko trochę mniej wygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Polecam drożdże płynne, przede wszystkim właśnie do Saisona. Pierwsze aromaty z fermentatora i od razu rozwiane wszystkie wątpliwości na temat swojego wyboru. Chyba żadne suche drożdże nie dadzą takiego bukietu aromatów Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PustynnaBurza Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 posiadam suchary gozdawa fruit &spicy czy się nadadzą do saisona a może lepsze t58? a może te Bulldog B16 BELGIAN SAISON(znalazłem na alledrogo) Mam także klasztorną medytacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zrobiłem kiedyś saisona na tych drożdżach z Gozdawy i wynik był bardzo dziwny. Piwo było pyszne i nietuzinkowe, ale na pewno nie był to typowy Saison. Aromaty landrynkowe, owocowe, piwo było lekko ale wyraźnie słodkie w odczuciu, mimo że ekstrakt początowy był niski a odfermentowanie bardzo glębokie (82%, o ile dobrze pamiętam). Bardo dobrze wspominam to piwo, ale do stylowego Saisona nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) A ja bardzo polecam BE134, głębokie odfermentowanie (tak jak w belle saison ale smakowo dużo lepiej), sporo przypraw, siana czy ziemistości. Zapomniałem dodać - fermentacja prowadzona wysoko, nawet pod 28℃. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Z sucharów są jeszcze MJ french saison i MJ belgian saison. Niemniej nadal namawiam na płynne. Moim zdaniem płynne do saisona można dawać do fermentatora nawet bez startera. Te drożdże są tak żarłoczne, że i tak szybko wystartują i wszystko zjedzą wraz z fermentatorem mimo underpitchingu Skg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Żadnych drożdży nie można dodawać bez startera jeśli chce się robić dobre piwa. No, może niektóre kveiki byłyby tutaj wyjątkiem. A jeśli chodzi o same drożdże to moim zdaniem FM21 Odkrycie sezonu to jedne z najlepszych drożdży w ofercie FM, warto zdecydowanie więć dopłacić te kilka złotych do płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się