Slonx Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Witam kolegów piwowarów i koleżanki piwowarki. Dawno na forum nie zaglądałem, chociaż kiedyś było istotną częścią mojego życia. Było to spowodowane tym, że nie potrzebowałem już porad, dobrze radzie sobie sam, natomiast sam miałem zbyt mało czasu, by poświęcać go innym piwowarom. Mimo wszystko, czasem czytałem na szybko jakieś wpisy, bo zawsze radowała mnie rewelacyjna atmosfera tego forum. Niedawno jednak zdołała mnie pewna wiadomość. Na pewien czas koniec z piwem ( i nie tylko ). Mam bardzo poważny z poziomem cukru i insuliny. To jeszcze nie jest cukrzyca, ale jest to stan, który rychło do niej prowadzi. Poziom insuliny po godzinie od wypicia glukozy skacze znacznie ponad normę i ponad rltą normą zostaje kolejną godzinę. Endokrynolog powiedział, że nie wie kiedy, ale bez leczenia i zmiany diety, trzustki w końcu mi wysiądzie i wtedy do końca życia zostanie mi jedynie pompa insulinowa. Nie, piwo nie jest tutaj winowajcą, natomiast jest od chwili postawienia tej nieszczęsnej diagnozy jest absolutnie zabronione. Bo przechodzę na dietę opartą na minimalnym spożyciu węglowodanów, a produkty dozwolone to takie z indeksem glikemiczny wyższym niż 50 rano i 35 popołudniu odpadają. Piwo ma indeks glikemiczny 110, więc chyba jasne, że muszę się z nim pożegnać. Dopiero teraz uzmysłowiłem sobie, jak bardzo piwo lubię. I jak lubię to forum,warzenie piwa, czekanie na koniec fermentacji, na nagazowanie i wreszcie na ten magiczny moment degustacji swojego wyrobu. Pewnie od czasu do czasu się złamie i po piwko sięgnę. Na razie kończę jednak z warzeniem, bo nie ma sensu robienie piwa w takich ilościach, żeby sięgnąć po jedną butelkę na miesiąc. Nie wiem, kiedy unormuje mi się sytuacja z insulinowa. Jestem dopiero na początku drogi. Piszę o tym, bo poczułem, że muszę się tym z kimś podzielić, z osobami obcymi. Wiem, że w stosunku do niektórych innych problemów to problem trywialny, sam bywałem w gorszych tarapatach. Mimo wszystko, cieszę się, że to z siebie wyrzuciłem. Do zobaczenia, mam nadzieję, że to nie potrwa długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Piwo ma indeks glikemiczny 110 Bullshit piwo nie ma tak wysokiego indeksu glikemicznego - 110 to wartość maltozy - w piwie prawidłowo przefermentowanym ( nie licząc bardzo mocnych piw ) maltozy powinno nie być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Trzymaj się. To sytuacja nie do pozazdroszczenia. Zarówno zdrowotnie jak i w kwestii spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 http://potreningu.pl/articles/2864/piwo-indeks-glikemiczny-i-odchudzanie Na pocieszenie. Znajdź kogoś kto się na tym zna i zweryfikuj. Przy piwach z niskim BLG końcowym IG powinien być niższy z tego co mi się wydaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Trzymaj się Slonx, pamietam że w podobnym czasie zaczynaliśmy warzyć i pisaliśmy razem. Będzie dobrze, trzymam kciuki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Piwo ma indeks glikemiczny 110 Bullshit piwo nie ma tak wysokiego indeksu glikemicznego - 110 to wartość maltozy - w piwie prawidłowo przefermentowanym ( nie licząc bardzo mocnych piw ) maltozy powinno nie być. Prawda to, ale przy piwie to jeszcze dekstryny i alkohol przyczyniają się do wzmożonej pracy trzustki o ile dobrze pamiętam. Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Piwo ma indeks glikemiczny 110 Bullshit piwo nie ma tak wysokiego indeksu glikemicznego - 110 to wartość maltozy - w piwie prawidłowo przefermentowanym ( nie licząc bardzo mocnych piw ) maltozy powinno nie być. Też mi się coś nie zgadzało, jednak mimo wszystko, jak pisał jaras, piwo, ogólnie alkohol pobudzają niekoniecznie potrzebnie w tym wypadku pracę trzustki. Tego muszę unikać. Dziękuję wszystkim za wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Rób kwas chlebowy, mój ojciec ma cukrzyce(ale średnio orientuję się w temacie,wiec nie wiem jakiego typu),kwas może pić,ale oczywiście taki zrobiony w domu,bakterie kwasu mlekowego zjedzą wszystko nawet kristolit (czy jak tam się nazywa ten cukier brzozowy),tylko trzeba to przewalić czystym szczepem takich bakterii ,żeby nie było alkoholu. Lubię piwo,a jakże ,ale odkąd robię kwas częściej go pije od piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Heh - coś mi się wydaje że jak już jest "z górki" to i inaczej człowiek do tego podchodzi, więc ojcowie to może nienajlepszy wyznacznik. Chociaż jest duża szansa że to tylko mój, któremu cukier potrafi na tyle wyskoczyć, że już ma zdiagnozowane problemy, zakupiony glukometr, mierzy sobie cukier itd. itp., ale w tydzień potrafi wciągnąć litrową butlę domowego syropu malinowego z herbatą, bo to zdrowe przecież i on nie słodzi Piwkiem też nie pogardzi i tyle dobrze że póki co chemia trzyma cukier nisko i nawet widać pozytywne tendencje, pomimo wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 No,to fakt,że mają inaczej,zanim mu zawiozłem to się orientowałem czy może (gdzieś znalazłem takie info),w przypadku kolegi najlepiej jakby zapytał lekarza,albo dietetyka,choć cholera wie,pewnie nie mają pojęcia o kwasie..., trzeba by szukać na rosyjskich stronach,u nich to częstszy przypadek,kwas plus cukrzyca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Trzymaj się, Slonx i powodzenia, a przede wszystkim dużo zdrowia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 przede wszystkim życzę zdrowia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Szybkiego powrotu do zdrowia! (i piwa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Trzymaj się i szybkiego powrotu do zdrowia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Nie miałem przyjemności znać Cię osobiście, ale życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astrobus Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 to ja może, oprócz życzeń zdrowia, zaproponuję warzenie piw gęstych i ciężkich przeznaczonych do długiego leżakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Nie miałem przyjemności znać Cię osobiście, ale życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Pierwsza część zabrzmiała jakbyś pisał o nieboszczyku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Haha,jak z alternatyw,dobry był z niego herbatnik . A, kwas na rosyjskich stronach sprawdzony (medycznych),ponoć obniża nawet poziom cukru. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Współczuję Ci. Zawsze możesz dalej warzyć i degustować w bardzo malych ilościach chociaż lepiej nie robić sobie smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 No cóż... Są rzeczy ważne i ważniejsze. Dużo zdrowia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawasaki Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Ja też miałem duższą przerwę spowodowaną tym samym, ale trochę odchudzania pomogło (-30 kg) i teraz juz moge pić piwo, więc wracam do piwowarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Życzę dużo zdrówka i jak najszybszego powrotu do formy abyś nie zapomniał jak piwko samkuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 ja tam na do zobaczenia (z piwkiem ofc) uwarzyłbym ze 4 jakieś mocarze 24 blg+ na leżakowanie. Pomyśl jak już się podleczysz jaki będziesz wniebowzięty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się