Jump to content

Pisanie po polsku, ą, ę, ć, ł, ó, ś, ź, ż...

GB...

Recommended Posts

Czy pisanie po naszemu jest problemem? Wyjątkiem są teksty od użytkowników z zagranicy. Niestety wiele odp i tematów od 'tubylców' są pisane bez charakterystycznych naszych języczków. Można pisać głupoty (ja czasami :) ) ale po naszemu, ą, ę itd. Ostatnio pecołka rzadko uruchamiam (kontrola pisowni), czytam i piszę przy użyciu telefonu dotykowego 4 cale.

Ja by jeszcze dodał "dż", "dź" :okey: Ale co fakt to fakt ;)

A ja bym jeszcze dodał to, żeby wiedzieć kiedy NIE pisać ą,ę... to jakaś nowa "dysogonkownia" i wychodzą kwiatki "jestę piwowarę"

O to to to też jest za a nawet przeciw :)

Guest pitupitu

Nie ma a przynajmniej nie widziałem, aby był wymóg używania poprawnej polszczyzny wiec każdy ch.j na swój strój, jak to kiedyś mówiono.

Mnie szczególnie razi to, że userzy ( tfu, tfu... użytkownicy) nie poprawiają nawet błędów podkreślanych automatycznie przez przeglądarki.

Mnie czasem zdarza się pisać na srajfonie i niestety dłuższe pisanie z polskimi znakami to koszmar. Zwłaszcza jak nie ma się na to czasu w pracy, by klepać 2 zdania przez 30 minut.

Edited by e-prezes

Co za spamerski temat...

Czemu? Kalectwo językowe, literówki, ortografy i właśnie te pl ogonki niestety często są traktowane na równi z dobrą pisownią. Mam fajne kwiatki na pc, wstawię za jakiś czas tu, oczy bolą niestety.

Pisanie po "polskiemu" porównałbym do podawania piwa w brudnym kuflu:

zawartość niby ta sama, jaka mogłaby być w ładnym i czystym, smakować teoretycznie powinno tak samo, ale ogólne wrażenie jest jednak odpychające.

Gdy widzę wiadomość napisaną z błędami językowymi, czuję się własnie tak, jakby autor chciał poczęstować piwkiem, może i dobrym, nalanym jednak do brudnego, zarośniętego pleśnią kufla.

• 1 month later...

Nie uzywam i nie mam problemu z ortografia. Stara netykieta, jeszcze z czasow grup dyskusyjnych i modemu zabraniala uzywania polskich znakow. U mnie przywyczajenie bardziej niz lenistwo :P

Współczuję takim ludziom  :(

Chodzi o takich jak ja. Niestety mam uczulenie w tym temacie (gramatyka i ortografia). Bardzo często grzecznościowo zwracam uwagę na błędy. Uważam to za wadę wrodzoną i nic na to nie poradzę.

post-6562-0-23428500-1426423200_thumb.jpg

Dąb jest piękny, okazały. Wysłałem mail na stronę Busko aby poprawkę wykonali. Z pc wstawię fotkę z Kuźnic (Kasprowy Wierch) jak uruchomię w któryś dzień i mam też sprytną tabliczkę z Częstochowy :)

Edited by GB...

• 7 months later...
Reklama sklepu,

tośmi Grzesiu zrobił wieczór,

Dawno się tak nie ubawiłem czytając w stopce reklamowej "markłetigowy" bełkot pseudo-fachwców (od czego?) :smilies:

A to "i instrukcją profilowaną na osiągnięcie odpowiedniego gatunku piwa" to już szczyty wszystkiego.

Chyba sugerują, że piwo robi z instrukcji, a nie "z chmielu " :lol:

Edited by Dr2