Popular Post GB... Posted January 20, 2015 Popular Post Share Posted January 20, 2015 Czy pisanie po naszemu jest problemem? Wyjątkiem są teksty od użytkowników z zagranicy. Niestety wiele odp i tematów od 'tubylców' są pisane bez charakterystycznych naszych języczków. Można pisać głupoty (ja czasami ) ale po naszemu, ą, ę itd. Ostatnio pecołka rzadko uruchamiam (kontrola pisowni), czytam i piszę przy użyciu telefonu dotykowego 4 cale. szwagier, rumcajs, yanosik and 3 others 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest giekon Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Czy pisanie po naszemu jest problemem? Wyjątkiem są teksty od użytkowników z zagranicy. Niestety wiele odp i tematów od 'tubylców' są pisane bez charakterystycznych naszych języczków. Można pisać głupoty (ja czasami ) ale po naszemu, ą, ę itd. Ostatnio pecołka rzadko uruchamiam (kontrola pisowni), czytam i piszę przy użyciu telefonu dotykowego 4 cale. Ja by jeszcze dodał "dż", "dź" Ale co fakt to fakt Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 A ja bym jeszcze dodał to, żeby wiedzieć kiedy NIE pisać ą,ę... to jakaś nowa "dysogonkownia" i wychodzą kwiatki "jestę piwowarę" Floki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest giekon Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 A ja bym jeszcze dodał to, żeby wiedzieć kiedy NIE pisać ą,ę... to jakaś nowa "dysogonkownia" i wychodzą kwiatki "jestę piwowarę" O to to to też jest za a nawet przeciw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Niestety owa dysogonkownia jest obecnie prawdziwą irytującą plagą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 To ja dorzucę rozdzielanie nie- z przymiotnikami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest giekon Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Oj widzę że to w złym kierunku zmierza. A to jest poważny temat, zubożania naszego języka ojczystego Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Co za spamerski temat... AGR and mirogster 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 GB ma rację, z tym, że nawet koledzy z zagranicy stosują polskie znaki i nie jest to dla nich żaden problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 Nie ma a przynajmniej nie widziałem, aby był wymóg używania poprawnej polszczyzny wiec każdy ch.j na swój strój, jak to kiedyś mówiono. Mnie szczególnie razi to, że userzy ( tfu, tfu... użytkownicy) nie poprawiają nawet błędów podkreślanych automatycznie przez przeglądarki. anteks 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 (edited) Mnie czasem zdarza się pisać na srajfonie i niestety dłuższe pisanie z polskimi znakami to koszmar. Zwłaszcza jak nie ma się na to czasu w pracy, by klepać 2 zdania przez 30 minut. Edited January 21, 2015 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 No cóż - brak polskich znaków diakrytycznych jest w mojej ocenie mniej upierdliwy niż umysłowe rozwolnienie i konieczność domyślania się "co autor miał na myśli". Jejski and BuDeX 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 21, 2015 Author Share Posted January 21, 2015 Co za spamerski temat... Czemu? Kalectwo językowe, literówki, ortografy i właśnie te pl ogonki niestety często są traktowane na równi z dobrą pisownią. Mam fajne kwiatki na pc, wstawię za jakiś czas tu, oczy bolą niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Teraz co drugi jest jakiś dys.Należy tępić kaleczenie lub przedmuchać klawiaturę Areh and yanosik 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Przeglądarki podkreślają błędy. Telefony mają autokorektę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarrro Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Pisanie po "polskiemu" porównałbym do podawania piwa w brudnym kuflu: zawartość niby ta sama, jaka mogłaby być w ładnym i czystym, smakować teoretycznie powinno tak samo, ale ogólne wrażenie jest jednak odpychające. Gdy widzę wiadomość napisaną z błędami językowymi, czuję się własnie tak, jakby autor chciał poczęstować piwkiem, może i dobrym, nalanym jednak do brudnego, zarośniętego pleśnią kufla. krzychu_72, alechanted, yanosik and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 11, 2015 Author Share Posted March 11, 2015 (edited) Kiedyś gdzieś taki tekst był. Edited March 11, 2015 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 Nie uzywam i nie mam problemu z ortografia. Stara netykieta, jeszcze z czasow grup dyskusyjnych i modemu zabraniala uzywania polskich znakow. U mnie przywyczajenie bardziej niz lenistwo pan_czarny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 Współczuję takim ludziom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 Rozwin kierowniku Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 15, 2015 Author Share Posted March 15, 2015 Współczuję takim ludziom Chodzi o takich jak ja. Niestety mam uczulenie w tym temacie (gramatyka i ortografia). Bardzo często grzecznościowo zwracam uwagę na błędy. Uważam to za wadę wrodzoną i nic na to nie poradzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanosik Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 Oprócz błędu ortograficznego, ja tu jeszcze widzę oczywistą manipulację i zakłamywanie historii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 15, 2015 Author Share Posted March 15, 2015 (edited) Dąb jest piękny, okazały. Wysłałem mail na stronę Busko aby poprawkę wykonali. Z pc wstawię fotkę z Kuźnic (Kasprowy Wierch) jak uruchomię w któryś dzień i mam też sprytną tabliczkę z Częstochowy Edited March 15, 2015 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted November 5, 2015 Author Share Posted November 5, 2015 Reklama sklepu, niestety nie poprawili 'żetki' : http://piwniczka.org/sklep-internetowy-o-firmie-inf-17.html Jejski and Dr2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 (edited) Reklama sklepu, tośmi Grzesiu zrobił wieczór, Dawno się tak nie ubawiłem czytając w stopce reklamowej "markłetigowy" bełkot pseudo-fachwców (od czego?) A to "i instrukcją profilowaną na osiągnięcie odpowiedniego gatunku piwa" to już szczyty wszystkiego. Chyba sugerują, że piwo robi z instrukcji, a nie "z chmielu " Edited November 5, 2015 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts