indianin666 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Kilka tygodni temu uwarzyłem RISa i obecnie będę go zlewał do butelek. Chciałbym go trzymać jak najdłużej w odpowiedniej temperaturze. O ile w zimie w piwnicy mam 10 stopni, to już w lato temperatura skacze do 18-20. Zastanawiam się czy nie zakopać butelek (uprzednio zabezpieczonych) w ogrodzie. Temperatura na głębokości 1m-1,5m jest już raczej stała około 8-10 stopni przez cały rok. Kapsle zabezpieczyłbym woskiem, butelki wsadził do skrzyni drewnianej, a skrzynię zabezpieczyłbym folią. Taki sposób przechowywania oprócz stałej temperatury miałby taki +, że piwo by za szybko nie "wyparowało". Była by to taka kapsuła czasu Co myślicie o takim pomyśle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Była by to taka kapsuła czasu IMO, musisz chyba pomyśleć o lepszej/trwalszej kapsule bo wilgoć to perfidny przeciwnik dla drewna i kapsli. Folia i wosk na dłuższy czas mogą w takich warunkach nie wystarczyć, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Może lepiej poświęć jakiś fermentor? indianin666 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin666 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Może lepiej poświęć jakiś fermentor? To jest myśl. Właśnie takie komentarze są pomocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Zobacz jeszcze jak sie do tematu ustosunkowują winiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Z tą drewnianą skrzynią może pomysł nie najgorszy ale wszystko zależy od czasu, jak dobrze zaimpregnujesz to rok spokojnie przeleży, choć to też zależy od tego ile w ciągu roku będzie opadów. A jak dobrze zabezpieczysz kapsle to skrzynia powinna wystarczyć. Pamiętam kiedyś dziadek bimber w dębowej beczce zakopywał i było ok a leżał po roku i więcej. A dla pewności w tą swoją drewnianą skrzynkę możesz włożyć pochłaniacze wilgoci lub po prostu do muślinowego woreczka wsypać ryż, ryż dobrze pochłania wilgoć tylko nie wiem jak zachowa się przez dłuższy czas. Edytowane 10 Marca 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 dobra starka to minimum pięć lat w ziemi zakopana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 A dla pewności w tą swoją drewnianą skrzynkę możesz włożyć pochłaniacze wilgoci lub po prostu do muślinowego woreczka wsypać ryż, ryż dobrze pochłania wilgoć tylko nie wiem jak zachowa się przez dłuższy czas. To się nie sprawdzi, ryż zapleśnieje, pochłaniacze szybko wykorzystają swoją "moc". Chyba, że skrzynia będzie w miarę hermetyczna, ale to wtedy nie mówimy o drewnianej tylko jakieś tworzywo z zaklejoną pokrywą, to dal świetego spokoju jakiś pochłaniacz bym zostawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Jeszcze pomyślałem o metodzie którą stosują fundacje "zwierzęce" robiąc budki dla kotów na zimę własnym sumptem.Styropian, czarne worki, taśma i pianka montażowa.http://www.koteria.org.pl/miejskie/budki_instrukcja.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Owszem ale pamiętaj że jak ją zakopiesz i dodatkowo w worek włożysz to tej wilgoci nie będzie zbyt wiele dochodziło, więc kilka pochłaniaczy powinno dać radę, ewentualnie trociny, lub wypełnienie z pluszaka. Sam strzelam bo myślałem nad zakopaniem Portera, ja mam inną metodę w miarę pewną. A mianowicie wanienkę taką jaką wykorzystują murarze .http://allegro.pl/zonehome-wanienka-do-zaprawy-murarskiej-40-l-18478-i5124065700.html Wkładamy zawartość w postaci piwka, sylikonem lecimy w koło i przykładamy na wierzch plexi, sklejkę lub drugą wanienkę. Ewentualnie coś w tym stylu i dla pewności zasylikonować. http://allegro.pl/okt-pojemnik-z-przykrywka-i-kolkami-64l-zielony-i5087859661.html Edytowane 10 Marca 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin666 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Pójdę za radą Mati3333 i wsadzę butelki do starego fermentatora, który nie nadaje się już do fermentacji. Zamknięcie jest szczelne, a dodatkowo same butelki jak i cały fermentator wsadzę w worki foliowe. Kapsle zawoskuję. Powinno dać radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Zamknięcie jest szczelne, Ja bym na wszelki wypadek jednak jeszcze uszczelnił pokrywę silikonem. Wydaje mi się że stary fermentor nie będzie w 100% szczelny i wilgoć się po pewnym czasie będzie dostawała. Ciekawe też jak sam fermentor zniesie rok (czy tam ile chcesz to przechowywać?) w ziemi? Ale chyba plastiku tak szybko "nie zje" ziemia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 a wracając do samego początku - trzymając w 18'C w piwnicy refermentowane piwo to będą aż takie negatywne efekty na smaku RISa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 a wracając do samego początku - trzymając w 18'C w piwnicy refermentowane piwo to będą aż takie negatywne efekty na smaku RISa? Szybciej zniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Kup jakąś tanią beczkę, wrzuć w nią butelki, zakręć i masz po problemie, np http://allegro.pl/beczka-beczki-pojemniki-55l-kw-i5088325521.html beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Te beczki to chyba najrozsądniejszy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary1966 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Serwus, a tak robią to koledzy z AD:http://alkohole-domowe.com/forum/projekt-gleba-czyli-przechowywanie-psoty-t10698.html?hilit=projekt%20gleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 A co z wykopaniem głębokiego dołu i wrzuceniu tam butelek bez przysypywania? Osiągnę w taki sposób niskie temperatury zapewniające odpowiednie przechowywanie gotowego piwa? Pytam, bo niedlugo będzie lato, obecnie butelki stoją w garażu gdzie mam ~6 stopni, ale w lecie będzie z 20 pewnie. Warto spróbować czy lepiej odpuścić i niech stoją w garażu? Wiem, że stosowaliśmy takie wykopane doły na obozach harcerskich, ale nie pamiętam jakie temperatury tam panowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Dopiero jak zejdziesz na głębokość 2 metrów możesz uzyskać stałą temperaturę ok. 8-10 stopni ale tylko przy dobrej izolacji od warunków zewnętrznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Jeszcze łopaty do ręki nie wziąłem , a plecy już mnie bolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Wolałbym kupić tanią sprawną lodówkę niż grzebać w ziemi Przy okazji : da się samemu dopasować / skleić uszczelkę do drzwiczek zamrażalki szufladowej (amica 15204) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Tak jak pisze kolega GB.. tylko lodówka. Kupisz używke za parę złotych a do piwka masz ciągły dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Myślę, że tu chodzi właśnie o to by ten dostęp był ograniczony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Myślę, że tu chodzi właśnie o to by ten dostęp był ograniczony... Hmm - zawsze może kupić lodówkę, założyć kłódkę i oddać klucz żonie/dziewczynie/kochance Ale wtedy można przegiąć w drugą stronę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wysoki Niski Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Dopiero jak zejdziesz na głębokość 2 metrów możesz uzyskać stałą temperaturę ok. 8-10 stopni ale tylko przy dobrej izolacji od warunków zewnętrznych. Też ostatnio myślałem nad zakopywaniem. Chcę odłożyć kilka kupnych porterów na potem. Najbardziej zastanawia mnie Jak głęboko kopać by nie zamarzło. Z powyższego wykresu wynika, że starczył by metr ziemi ponad piwem. Nie dowierzam... inna sprawa, że się nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się