Okrutnik Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Właśnie piję Polish ALE SMaSH na Zuli(homebeer 2019r pelet) i 100% pszenicy. Jakbym pił sok jabłkowy. Jest ok, ale nijak pasuje do opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 15 minut temu, Okrutnik napisał: Jakbym pił sok jabłkowy I to jest b.mocny zapach, czy tylko majaczą te jabłka, no i czy na zimno chmieliłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okrutnik Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 jak dla mnie mocny. 20l - chmielony na flame out 50g po 80C i 50g po77C (łącznie 30min). Na zimno 150g 4 dni w około 15C. dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Już mi chodzi ta zula po głowie od jakiegoś czasu, ale nie było okazji od Dori nic zamówić, a jak w końcu się uzbierało to zula zniknęła, na rzecz sklepu gdzie zazwyczaj kupuję, ale akurat nie mają iungi... Ech, życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 No to Zula (homebeer) 2019 to totalna padaka, dałem 100g na cicha (5 dni) i efekt zerowy, kompletnie niczym to nie pachnie i nie ma żadnego smaku od tego chmielu, no może jakimiś łodygami w tle. Tylko piwo sobie tym syfem zepsułem. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 No to słabo. Właśnie odebrałem ten chmiel z homebber. Wczoraj wieczorem w szynku piłem SH Zula i rzeczywiście piwo pachniało jak by nie sypnięto żadnego chmielu na aromat. Zużyje gdzieś na goryczkę przy piwach z niskim ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Ja robiłem sh na Zuli z 2018 od Dori. W piwie dominowały brzoskwinie, całkiem niezłe piwo to było, choć jak ktoś chciałby zrobić na tym chmielu sh ipę to chyba ma za słaby aromat. Z tego rocznego zbioru nie próbowałem chmielu, ale na razie nie zachęcacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 A jak wygląda pochodzenie, od PH cała Zula jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 21.12.2019 o 09:56, dziedzicpruski napisał: Tylko piwo sobie tym syfem zepsułem. Potrafisz wprowadzić dysonans... Też właśnie kupiłem 90g na próbę. Cytat A jak wygląda pochodzenie, od PH cała Zula jest ? No właśnie, Zula ze zbioru tegorocznego pojawiła się w wielu sklepach i np w Piwnym Krafcie, gdzie można szukać po producencie, występuje w kategorii "dystrybutor" (czyli jak rozumiem inny producent), a nie "Polish hops", który jest wymieniony przy innych odmianach. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 2 minuty temu, x1d napisał: Potrafisz wprowadzić dysonans No cóż, zirytowałem się, naprawdę podstawka była dobra a potem po delikatnie mówiąc kupa, skąd masz ten swój chmiel ? ewentualnie, jeżeli jest z jednego źródła we wszystkich sklepach to nie ma o czym dyskutować,chyba,że o ściemniactwie i pobożnych życzeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Też z homebeera. A do czego sypałeś? Może jest delikatny i się nie przebił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Aż poszedłem do garażu obwąchać swoja Zulę. Pacnie obłędnie. Wniosek- chcesz mieć dobre piwo, kupuj chmiel w dobrym sklepie od sprawdzonego chmielarza/dystrybutora ps Brałem od Doroty, pojawił sie dopiero w zeszłym tygodniu bo Paweł dopiero go zgranulował. Różni sie też parametrami od innych sklepów Edytowane 22 Grudnia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 2 minuty temu, x1d napisał: A do czego sypałeś? Może jest delikatny i się nie przebił? Praktycznie do niczego,30g iunga na goryczkę, i 50 sybilla na 0min 1 minutę temu, anteks napisał: Wniosek- chcesz mieć dobre piwo, kupuj chmiel w dobrym sklepie od sprawdzonego chmielarza/dystrybutora No to może napisz gdzie kupiłeś, będzie bardziej klarownie, no i reklamę zrobisz dobremu sprzedawcy, czy chmielarzowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 5 minut temu, dziedzicpruski napisał: Praktycznie do niczego,30g iunga na goryczkę, i 50 sybilla na 0min No to może napisz gdzie kupiłeś, będzie bardziej klarownie, no i reklamę zrobisz dobremu sprzedawcy, czy chmielarzowi. Wyedytowałem Kupiłem w homebrewing.pl od PolishHops. W poprzednich latach mozna było zaobserwować bardzo duże różnice w jakości tej samej odmiany chmielu w różnych sklepach ps o dużej różnicy w ak nie wspomnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 No to homebeer musi mieć z innego źródła,bardzo mętnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Ja z Zuli 2018 od PH bylem bardzo zadowolony. Wyszla bardzo przyjemna nienachalna sesyjna IPA chmielona na zimno 50g na 21l. 2019 mam tez na stanie, mysle ze po nowym roku tez cos na niej zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Homebeer twierdzi, że chmiel jest od innych plantatorów, ale jego pochodzenie podobnie jak w przypadku PH to IUNG. To może wyjaśniać różnicę - choćby inne warunki uprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 21.12.2019 o 09:56, dziedzicpruski napisał: No to Zula (homebeer) 2019 to totalna padaka, dałem 100g na cicha (5 dni) i efekt zerowy, kompletnie niczym to nie pachnie i nie ma żadnego smaku od tego chmielu, no może jakimiś łodygami w tle. Tylko piwo sobie tym syfem zepsułem. Nie wiem jaki dostawca, brałem z CP (jeszcze nie od PH), SMaSH z Zulą 2019 ugrał 2 miejsce na Gwiazdkowym. Chmielone na hopstand i na zimno. "Dla mnie takie argentyńskie" jabłko z wyraźnym cytrusem. Edytowane 25 Grudnia 2019 przez Withereggie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 W dniu 22.12.2019 o 11:06, dziedzicpruski napisał: A jak wygląda pochodzenie, od PH cała Zula jest ? W tym roku już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Glownym problemem jakosci chmielu dostepnego w sklepach internetowych nie sa plantatorzy czy zaklady pelletujace tylko wlasnie same sklepy ktore ten chmiel porcjuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 4 godziny temu, Hanys93 napisał: Glownym problemem jakosci chmielu dostepnego w sklepach internetowych nie sa plantatorzy czy zaklady pelletujace tylko wlasnie same sklepy ktore ten chmiel porcjuja. Możesz to rozwinąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Plantatorzy i zaklady pelletujace to profesjonalisci. Zbiory i cala przerobka trwa bardzo krotko, nastepnie pellet jest pakowany pod atmosfera ochronna i nie pamietam juz jaka mieszanka gazow. Potem przez dystrybutorow przechowywane w odpowiednich warunkach az trafi do kilentow. Potem taka 5 kilowa paczka laduje do jakiegos sklepu internetowego ktory robi z nich 50-100 paczek, nie wiadomo w jakich warunkach, temp. i ile ten caly proces trwa. Do czego daze to ze kazdy kontakt tlenu z chmielem jest dla jego jakosci zabojczy i zadne vakuum potem nie pomoze. Wiem jak pachnie nowa otwarta paka od dystrybutora a jak 100g ze sklepu internetowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) 29 minut temu, Hanys93 napisał: Plantatorzy i zaklady pelletujace to profesjonalisci. Posłuchał być Piłata to byś zmienił zdanie , co do atmosfery ochronnej to jeszcze czegoś takiego nie widziałem Edytowane 25 Grudnia 2019 przez anteks Tadzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 16 godzin temu, anteks napisał: Posłuchał być Piłata to byś zmienił zdanie Jesli w Polsce jest inaczej to przykra sprawa. 16 godzin temu, anteks napisał: co do atmosfery ochronnej to jeszcze czegoś takiego nie widziałem Beztlenowo pod mieszanka jakiegos gazu, ale nie pamietam juz jakiego. Wybiore sie w przyszlym roku na zbiory do Hallertau to sie dopytam o nazwe tego gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 15.11.2019 o 13:07, dziedzicpruski napisał: Testuję Iungę, Magnata i sybille (szyszka od plantatora), na razie Magnat słabo ,goryczka w parodniowym piwie dosyć słaba- łodyga, zalegająca strasznie, ibu piwa to jakieś 25-30. A z jakiego sklepu brałeś Magnata (2019)? Ja mam paczkę od Piwoszarnia, ale na razie w planie mam głównie ciemne piwa. Kupiłem, bo Magnat z 2018 był naprawdę fajnym chmielem na goryczkę (brałem wtedy z Alepiwo). Edytowane 26 Grudnia 2019 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi