smola Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 14 minut temu, anteks napisał(a): Czyli to takie wiadro tylko z blachy? Nie do końca. Transfer grawitacyjny w osłonie CO2 do kega, odbiór gęstwy bez przelewania młodego piwa do drugiego pojemnika. Możliwość utrzymywania konkretnej temp. bez lodówki. Jest kilka plusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 9 minut temu, smola napisał(a): Nie do końca. Transfer grawitacyjny w osłonie CO2 do kega, odbiór gęstwy bez przelewania młodego piwa do drugiego pojemnika. Możliwość utrzymywania konkretnej temp. bez lodówki. Jest kilka plusów. Transfer do kega w osłonie to można zrobić nawet w plastikowym fermentorze. Patrząc na średnicę rurek i kraników spustowych to trudno mi sobie to wyobrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 A mi nie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Przy takim to rozumiem ale sa jeszcze takie popierdółki https://www.klarstein.pl/AGD/Kotly-warzelne/G-rkeller-Pro-kociol-fermentacyjny-30-l-kranik-stal-nierdzewna-304-Z-zaworem-spustowym-na-drozdze.html?gclid=Cj0KCQjw9deiBhC1ARIsAHLjR2D-F6ZD5Nfdw_i6g6ADK7P5puBuI-MGCP1GUT8w7ZaER5sxewkmTBoaAtAmEALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 No ale rozmowa jednak fermentorów Grainfathera dotyczyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 2 godziny temu, smola napisał(a): A mi nie: Jakie to fermentory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 22 minuty temu, Eselchen napisał(a): Jakie to fermentory? Gärkeller Pro XL Teraz kupiłbym z Brewtaurusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 47 minut temu, fotohobby napisał(a): No ale rozmowa jednak fermentorów Grainfathera dotyczyła 16 minut temu, smola napisał(a): Gärkeller Pro XL Teraz kupiłbym z Brewtaurusa Ale zboczyła smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 7 godzin temu, smola napisał(a): Gärkeller Pro XL Teraz kupiłbym z Brewtaurusa Brewtaurus już ciśnieniowy jest? Garkeller Pro XL mam, ale jeszcze nie korzystałem, bo wymyślam jak podłączyć go pod chłodziarkę Grainfathera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Niestety jeszcze nie, ale jest o niebo lepiej wykonany od klarsteina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 On 5/5/2023 at 9:36 PM, Eselchen said: Jeszcze pytanie odnoście obsługi fermentora stożkowego. Co ile dni należy spuszczać osad? Obecnie po 6 dniach fermentacji chciałem zebrać trochę osadów i mam wrażenie, że spuściłem same drożdże i teraz obawiam się, że piwo mi nie dofermentuje. Fermentuje lagera na W34/70 i Kolsch na us-05. Dodatkowo przy upuszczaniu zasysało mi powietrze przez rurkę fermentacyjną. Ja spuszczam raz, jak robię cold crash. Nabijam 1 psi ciśnienia i spuszczam około 300 ml, na początku leci bardzo gęsty osad. Kiedyś spuszczałem częściej ale kilka miesięcy temu zakaziłem pilsa Brettem i przy dokładnym czyszczeniu fermentora znalazłem w rurce do zrzutu drożdży larwy muszek owocówek, podejrzewam że one były źródłem zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, ile słodu zmieści się do grainfathera g30? Edytowane 17 Czerwca 2023 przez Alanl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 5 godzin temu, Alanl napisał(a): Cześć, ile słodu zmieści się do grainfathera g30? Od 1,5kg do 8kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 5 godzin temu, monodem napisał(a): Od 1,5kg do 8kg. Nawet w tych starszych wersjach? Bo czytalem że w tej nowej faktycznie do 8 kg ale nie wiem jak w starszych wersjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 18 godzin temu, Alanl napisał(a): Nawet w tych starszych wersjach? Bo czytalem że w tej nowej faktycznie do 8 kg ale nie wiem jak w starszych wersjach. Tak nawet w starszych. Przy tak dużym zasypie wydajność jest na prawdę słaba. Możesz się ratować mieszając co jakiś czas zacier Alanl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Witam, GF30 od 3 warek podczas gotowania robi mi tak coś jak na filmiku. Podczas zacierania jest wszystko w porządku. Ktoś podpowie dlaczego nie leci większy strumień? Zawsze leciał normalny strumień. 20230717_104242.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Pompa sie zapowietrzyla? Po co Ci pompa na gotowanie? Wylacz ja. Wlaczysz sobie na whirlpool ( jesli robisz ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 21 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Sprawdź czy w tym zaworze kulowym z czerwoną rączką na ramieniu od pompy nie zrobiły Ci się osady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Żeby wygotować te wężyki w chłodnicy. Przy zacieraniu wszystko leci normalnie. Nie ma właśnie osadów tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 @smerf08365 z jakiego filtratora do chmielenia używasz? a po gotowaniu leci normalny strumień? obstawiam że zalepia sie filtrator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 W dniu 17.07.2023 o 10:48, smerf08365 napisał(a): Witam, GF30 od 3 warek podczas gotowania robi mi tak coś jak na filmiku. Podczas zacierania jest wszystko w porządku. Ktoś podpowie dlaczego nie leci większy strumień? Zawsze leciał normalny strumień. 20230717_104242.mp4 Wyłącz pompę i spróbuj mocno dmuchnąć w wężyk. Będzie wszytko gorące uważaj. Wystarczy że parę minut przed końcem gotowania podłączysz chłodnice i przepuscisz przez nią gotującą się brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 Czy w nowej wersji apki jest możliwość regulacji mocy grzania w trybie automatycznym? Ja 2 m-ce temu nie mogłem znaleźć i musiałem pilnować, aby mi nie wykipiało. Wbrew temu, co ktoś wcześniej pisał, ta regulacja jest potrzebna, gdyż najczęściej nie ma potrzeby grzania na ful. No chyba, że chcemy odparować 25 % wody. Najczęściej wystarczy połowa mocy, albo mniej, gdy nie chcemy zbyt dużo odparowywać. No i przy piwach bardzo mocnych mamy pewne przypalenie przy grzaniu na 100 %. A to może oznaczać zmianę smaku piwa - niepożądane nuty paloności i sporo roboty z usuwaniem spalenizny. Aby regulować musiałem albo przerzucić na tryb ręczny, albo pilnować i co jakiś czas wyłączać grzałkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 11 godzin temu, SlawekT napisał(a): Czy w nowej wersji apki jest możliwość regulacji mocy grzania w trybie automatycznym? Ja 2 m-ce temu nie mogłem znaleźć i musiałem pilnować, aby mi nie wykipiało. Wbrew temu, co ktoś wcześniej pisał, ta regulacja jest potrzebna, gdyż najczęściej nie ma potrzeby grzania na ful. No chyba, że chcemy odparować 25 % wody. Najczęściej wystarczy połowa mocy, albo mniej, gdy nie chcemy zbyt dużo odparowywać. No i przy piwach bardzo mocnych mamy pewne przypalenie przy grzaniu na 100 %. A to może oznaczać zmianę smaku piwa - niepożądane nuty paloności i sporo roboty z usuwaniem spalenizny. Aby regulować musiałem albo przerzucić na tryb ręczny, albo pilnować i co jakiś czas wyłączać grzałkę. Tak się składa że ja ci pisałem o tej opcji plus jeszcze jedna osoba, myślisz że zrobilibyśmy cie w konia że takiej opcji nie ma? Mam grainfathera od grudnia i mogę zmienić ustawienia bez żadnej aktualizacji, będę ważył w sobotę nagram ci filmik lub zrobię fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 W dniu 1.09.2023 o 13:46, DonBeer napisał(a): @smerf08365 z jakiego filtratora do chmielenia używasz? a po gotowaniu leci normalny strumień? obstawiam że zalepia sie filtrator Dokładnie, oblepia się hopstopper I przestaje lecieć. Co ciekawe wcześniej nic takiego się nie działo. Może to kwestia ilości mąki w ześrutowanym słodzie? Po zacieraniu wylewam wszystko do wiadra żeby wyczyścić hopstopper i wlewam spowrotem. Ale przy chłodzeniu robi się to samo z chmielem i przestaje lecieć, muszę szorować łychą po hopstopperze a wtedy do wiadra leci błoto. Chyba wywalam hopstopper całkowicie i spróbuję bez żadnego filtratora bo za długo schodzi taka zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 W dniu 23.11.2023 o 20:36, smerf08365 napisał(a): Dokładnie, oblepia się hopstopper I przestaje lecieć. Co ciekawe wcześniej nic takiego się nie działo. Może to kwestia ilości mąki w ześrutowanym słodzie? Po zacieraniu wylewam wszystko do wiadra żeby wyczyścić hopstopper i wlewam spowrotem. Ale przy chłodzeniu robi się to samo z chmielem i przestaje lecieć, muszę szorować łychą po hopstopperze a wtedy do wiadra leci błoto. Chyba wywalam hopstopper całkowicie i spróbuję bez żadnego filtratora bo za długo schodzi taka zabawa. Używam hopstopera od lewatywy i miałem podobnie, okazało się że muszę przerzucić się na śrutownik walcowy ponieważ przy zwykłym żeliwnym jest za dużo mąki która przy zacieraniu zatyka hopstopera. Podstawowy słód znajomy ześrutował mi walcowym, specjalne słody śrutuje normalnym żeliwnym albo w thermomixie i daje rade. Zdarzyło mi się podczas chmielenia ze zapchał sie chmielinami, na ten problem pomaga mi intensywny whirpool, wtedy stożek skoncentrowany jest na środku hopstopera. Dobrą praktyką jest dokładne czyszczenie hopstopera po każdym warzeniu, co 5 warek wrzucam do roztworu naoh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się