bart3q Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Ja nie używam rurki, zresztą i tak bym jej nie ufał bo tak jak piszesz bulkanie nie świadczy o fermentacji a brak bulkania nie świadczy o jej końcu Edytowane 31 Maja 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Brak pomiarów może być też szkodliwe. Jeżeli po 2 tygodniach fermentacji drożdże z jakiś powodów staną a ty o tym nie wiesz, bo nie robisz pomiarów to po 2 miesiącach jak zmierzysz odfermentowanie i będzie ono jeszcze dalekie od zamierzonego to może być już za późno. Drożdże opadną ci na dno. Poza tym trzymanie piwa przez tak długi okres z piwem i to jeszcze mocnym może skutkować aromatem autolizy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Proszę Cie, autoliza? Nie powtarzaj bzdur. Miałem dwa czy trzy piwa stojące po pół roku na drożdżach i żaden sensoryk autolizy nie wyczuł... jedyne co to utlenienie lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Co do długości fermentacji RISa kierowałem się tym opisem: http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout,_Jacek_Michna_%28szop007%29 A poza tym dorzuciłem do niego płatki dębowe, które ponoć potrzebują dużo czasu, żeby coś w piwie ciekawego dały. Skończmy już ten temat. Dario dowiodłeś swego, udowodniłeś światu, że jestem debilem, bo popełniłem błąd... Przyjąłem do wiadomości. Wystarczy raz napisać, nie trzeba OT przez 2 strony ciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Solid bardzo dobrze robisz, i nie jesteś debilem... w pełni Cię popieram, nie obrażaj się na forum bo jakaś "mądra głowa" pisze jakieś dziwne rzeczy... Dario daruj sobie takie wycieczki jak na poprzedniej stronie. I napisz może co złego jest w trzymaniu piwa długo na fermentacji (tym bardziej RISa)? Tylko nie pisz o autolizie, błagam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Ale jakie wycieczki? Ja Ci nie udowadniam że jesteś debilem. Wyluzuj chłopie. Zwróciłem Ci tylko uwagę, że bulkanie nie jest oznaką fermentacji i to że po 2 miesiącach bulka nie oznacza że fermentuje. Tylko trochę mącisz, bo z jednej strony piszesz że nie grzebiesz w piwie dopóki fermentuje a teraz że dodałeś płatki. bart3q wycieczki to Ty robisz, bo skoro napisałem źle to napisz merytorycznie co a nie wyskakujesz z mądrymi głowami. Edytowane 31 Maja 2015 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Uwaga zrobiłem źle, mój RIS stał na fermentacji prawie 2 miesiące. Biję się w pierś źle zrobiłem. Najgorsze to, że piwo wyszło dobre A tak nawiasem zszedł zaledwie z 27-11blg i powiem, że jakbym sprawdzał po 2 tygodniach to pewnie bym się stresował a tak policzyłem, sobie, że to jest już ponad 60% co przy moim zacieraniu i ilości słodów ciemnych/karmelowych jest dobrym wynikiem. A jakbym zaczął kombinować i grzebać to piwo pewnie właśnie było by gdzieś na dnie bałtyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Uwaga zrobiłem źle, mój RIS stał na fermentacji prawie 2 miesiące. Biję się w pierś źle zrobiłem. Najgorsze to, że piwo wyszło dobre A tak nawiasem zszedł zaledwie z 27-11blg i powiem, że jakbym sprawdzał po 2 tygodniach to pewnie bym się stresował a tak policzyłem, sobie, że to jest już ponad 60% co przy moim zacieraniu i ilości słodów ciemnych/karmelowych jest dobrym wynikiem. A jakbym zaczął kombinować i grzebać to piwo pewnie właśnie było by gdzieś na dnie bałtyku. I co zadowolony jesteś z siebie? Nie mam nic do powiedzenia to napiszę pokażę jaki jestem zaje..ście zabawny ha ha ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 tak, miałem na celu rozśmieszenie samego siebie LordMirdalan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Trochę odbiegliście od tematu tj RIS-a i garnka 30l. Swoją drogą też się zastanawiam ile dałbym rady zrobić RIS-a powiedzmy 30blg w swoim 40l garnku. Ile zasypu i w jakich proporcjach z wodą, bo przy standardowych 1:3 to chyba max z 8-9kg wejdzie, żeby to dało się mieszać jeszcze jakoś. Jak ktoś już przerabiał temat RIS-a to niech podzieli się mniej więcej jak to wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Robiłem w garnku 35l zasyp 10 kg, nie było wcale bardzo gęste i nie było pod sam rant garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Ile dałeś wody na 10kg zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 w 30 litrowym garnku zachęcam jednak mimo wszystko do podparcia się ekstraktem. Jak robię to 6-7 kg słodów, wysładzane do 6 blg. Ponieważ jest długo gotowane żeby zredukować, to karmelowych niewiele, bo efekt karmelizacji masz garnku. Do tego 1.7 kg ekstraktu. Minusem brak dry stouta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Mojego RISa robiłem tak, że podstawą był zestaw surowców z homebrewing.pl i w instrukcji warzenia napisali: "jeśli masz garnek 30l - daj mniej wody i ewentualnie uzupełnij po wsypaniu słodów)", więc jak widać zakładają, że się da. Ja akurat specjalnie kupiłem większy gar, więc nie wiem jak to w praktyce wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Tu sobie można szybko policzyć czy się zmieści do gara http://www.rackers.org/calcs.shtml sekcja "can i mash it" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nie wiem ile wody bo nie ma mnie w domu a tam mam notatki. Robiłem na oko, później do mash outu dolewałem jeszcze wrzątku. Z trgo zasypu wyszło ponad 20l 25blg gotowane 90min i z 15l cienkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Ja w swoim "garze" 36l zmieściłem 11,75 kg słodu i myślę, że zmieścił bym 12,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Ja w swoim 30l garnku na maksa zacierałem póki co 8 kg w 20 litrach wody ale wydaje mi się, że dało by rade jeszcze zmieścić 1-1,5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Spokojnie zmieścisz ale będzie ciężko z mieszaniem. Mój rekord to 5,55kg słodu w garnku 14l. Nie mam zamiaru tego powtarzać. Lepiej podbić cukrem lub ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Ja ostatnio zrobilem zacier 8 kg w garnku 27 litrow. Zacier byl dosyc gesty :-P. Teraz zamierzam zrobic mocnego Ris-a, lecz w tym garnku nie dam rady zrobic zasypu +10kg. Bedzie podwojne zacieranie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Ten garnek ma dokładnie 30l czy tyle deklaruje producent? Zmierzyłeś to? Ja w swoim garnku 35l mogę zmieścić 32l brzeczki. Zacierałem w nim 9kg słodu a i pewnie 10 spokojnie dałby radę. Możesz zrobić 1kg słodu na 2 l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 ja do 40l wcisnąłem 12kg i jakieś 26l wody czyli nieco ponad 2:1. Gar pełny na maxa. mieszanie masakra. Plastikowa łyżka piwowarska mi się wygięła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 ja do 40l wcisnąłem 12kg i jakieś 26l wody czyli nieco ponad 2:1. Gar pełny na maxa. mieszanie masakra. Plastikowa łyżka piwowarska mi się wygięła Słód z czasem nie wsiąknął wody? leepa79 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 My daliśmy radę 9,5 kg w garnku 27 litrów (w 18 litrach wody...). Uparliśmy się na 20 litrów piwa (głupota...) No nie byłbym sobą jakbym tego nie spróbował. Ale nie polecam, udręka z zacieraniem wydaje mi się też, ze wydajność przez to zacieranie padła na pysk bo dojechaliśmy tylko do 21,5 blg z zakładanych 24 Teraz będę robił Barleywine ale już mniejszą warkę, tak na 15 litrów. W kociołku a'la Lidl zwyczajnie nie da komfortowo zatrzeć takiego zasypu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 W kociołku a'la Lidl zwyczajnie nie da komfortowo zatrzeć takiego zasypu Da się ale z mieszadłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się