Lhunbleidd Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 No, mam nawet taki silniczek do rożna,z którego miałem zrobić mieszadło ale tak patrzę jak się męczyłem z tym RISem to chyba by tego nie uciągnął. W każdym razie Ja już się nie podejmę. Za żadne skarby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Słód z czasem nie wsiąknął wody? Coś tam wsiąkło. Generalnie na start dałem 24l wody i potem dolałem na tyle ile się dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Nie ma problemu żeby zatrzeć taką ilość w lodówce 30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Nie ma problemu żeby zatrzeć taką ilość w lodówce 30l. Powodzenia z mieszaniem i filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Powodzenia z mieszaniem i filtracją. a co Ty chcesz mieszać w lodówce? filtracja to inna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Nie wiem, mnie się przefiltrowało bez większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 A wydajność? Normalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 wydajność gownie zależy od wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 wydajność gownie zależy od wysładzania Przy warzeniu takich piw jak RIS od zacierania chyba również. Warzyłem RISa w zeszłym tygodniu i założyłem przy uzyciu Brewtarget, w którym i tak zaznaczyłem wydajność mniejszą niż zwykle, że z 8 kg słodu i 30 litrów wody (stosunek 3.75:1) otrzymam po 90 minutowym gotowaniu 15 litrów brzeczki o blg ok 26. Po spuszczeniu 21 litrów brzeczki przedniej okazało się, że blg wynosi raptem 17, czyli pierwotne założenie osiągnięcia 26 blg przy 15 litrach było nierealne. Finalnie po dwugodzinnym gotowaniu uzyskałem 13 litrów 23.8 blg. Przyczyną mniejszej wydajności raczej nie był słód bazowy, czyli pilzneński w ilości 6 kg, ponieważ warząc dwa tygodnie wcześniej na nim rozruchową 11 otrzymałem wydajność nawet o 2-3% wyższą niż przeciętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 gdzieś czytałem (wydaje mi się, że w piwowarze), że zmniejszenie ilości wody do zacierania zwiększa wydajność. może prawie 4l/kg to było za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 raczej na odwrót. Przy większej ilości wody jest większa wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Nie, zacierając w mniejszej ilości wody będzie musiał użyć większej ilości wody do wysładzania, co pozwoli lepiej wypłukać cukry z zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Na wiki są wyniki testów i wychodzi jednak odwrotnie http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#G.C4.99sto.C5.9B.C4.87_zacieru logicznie rzecz biorąc, jeśli słód jest w wodzie ponad tą godzinę w czasie zacierania to ma więcej czasu na oddanie ekstraktu niż w ciągu tych paru minut jak przepływa przez niego woda podczas wysładzania. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Tylko tam na wiki masz wydajność warzelni bez wysładzania, to robi różnicę wysładzać też możesz ile chcesz bo przecież możesz wysładzać na raty a nie ciągle. Zacieranie na gęsto daje lepszą wydajność, jednak zacieranie na rzadko ma szereg innych zalet, tak że wg mnie jest lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Chłopaki, w sobotę zacierałem znowu 8,5 kg zasypu w 18l wody. Tym razem w założeniu mieliśmy wysładzać tylko do 18 litrów, tak aby wyszło około 15 litrów piwa. Zrobiłem ciut dłuższe zacieranie i powolne wysładzanie, tak, żeby młóto miało długi kontakt z wodą. I dupa tam. Z zakładanych 26 blg (na 20 litrów) nie dojechaliśmy do 22 (na 18 litrów!!!). Do gotowania poszedł cukier i docelowo otrzymaliśmy 15l z 26blg. Ale coś z tm gęstym zacieraniem musi być niehallo, bo lekkie zasypy wchodzą nam w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Temat wprawdzie wielokrotnie wałkowany, ale dylemat pozostaje: gar 30l, 9,2 kg słodu (80kila procent podstawowych, trochę płatków, karmelu i jakieś chyba 600-800g palonych) i w planach RIS plus piwo popłuczynowe. Brewtarget wylicza mi, że z tego materiału wyjdzie mi warka 24l 23-24blg (z uwzględnieniem syropu kandyzowanego własnej roboty z 1 kg cukru). Niegdyś w tym garze zatarłem 20litrową warkę porteru 21blg z 8,5 kg słodu i było ok, a teraz jak się naczytałem to już te 9 kg mi się wydaje ekstremalnym wyzwaniem. W PPPP arkusz mi wylicza, że jak zatrę te 9,2 kg słodu w 21 litrach wody to objętość zacieru będzie na poziomie 28-29 litrów... czyli powinno się zmieścić I tu mam 3 pomysły na zacieranie: 1. zacierać wszytko na raz po margines - uzyskać zakładaną ilość ris'a, a ewentualne deficyty ekstraktu korygować (lub nie...ile będzie tyle będzie) w rozsądnym zakresie syropem/cukrem/ekstraktem suchym, a z wysłodzin piwo popłuczynowe 2. j.w. przy czym młóto przed przepłukaniem na popłuczynowe "zatrzeć" raz jeszcze, a bardziej w sensie długo pomoczyć przed spuszczeniem filtratu, by jak najwięcej cukrów mogło się uwolnić 3. zasyp na pół i na dwa zacierania z filtrowaniem do dwóch wiader-brzeczka przednia na risa, a wysłodziny na cienkusza-tylko tu nie wiem jak policzyć ilość brzeczki przedniej i ile blg będzie miała, a ile wysłodziny... czyli mam poczucie pełnego braku kontroli nad procesem... warzenie planuję na sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Robiłem wersję 1, ale teraz wybrałbym opcję nr 3 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekd16 Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Hej W sobotę zamierzam uwarzyć RIS i stouta z wysłodzin na 14 kg zasypie, niestety posiadam tylko 30 i 40l garnek. Dlatego zamierzam podzielić to na pół i zacierać oraz filtrować na dwa razy. I tu moje pytanie: czy po przefiltrowaniu brzeczki przedniej z pierwszej części dodać do kadzi filtracyjnej drugą część i filtrować bez wysładzania i to pójdzie na RISa, a reszta z wysladzania pójdzie na stouta. Czy lepiej odpowiednio najpierw odebrać przednia brzeczke z pierwszej części a potem wysładzać i następnie pozbyć się młota z pierwszej części i postępować analogicznie z drugą częścią? Zastosuje 2,5l wody/1 kg słodu Dzięki i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Ja warzyłem mocny porter bałtycki w garze 40l i 15l. Gdy brzeczka przednia z pierwszego zacieru się gotowała, to drugi zacier leciał na wysłodzinach, a do wysładzania szedł cienkusz. Opis mojego zacierania masz poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się