Marian1990 Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Witam, mam za sobą już swoje pierwsze piwo, robione od razu z zacieraniem, wyszło całkiem nieźle, przymierzam się do kolejnego. Czy macie jakąś książkę godną polecenia na temat warzenia piwa w domu, taka w która pozwoli się wygłebić w temat lepiej zrozumieć produkty i to co z nich powstanie. Wolałbym publikacje po polsku, ale oczywiście jeśli nie ma żadnych sensownych to mogę pomeczyc się po angielsku ze słownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 How to Brew - John Palmer lub The Complete Joy of Homebrewing - Charlie Papazian I większość podstawowych informacji z tego forum będziesz miał w 1 palcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Na poziomie pierwszych kilku warek moim zdaniem w książkach nie znajdziesz nic specjalnego, czego nie znalazłbyś w internecie. Oczywiście nie twierdzę, że np. wspomniane How to Brew jest słabą książką, jak ktoś chce to czemu nie, pytanie czy jest sens wydawać pieniądze. Sytuacja zaczyna się mocno zmieniać na większym poziomie zaawansowania, tam już jest sporo fajnych pozycji. Wszystko anglojęzyczne niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Oczywiście nie twierdzę, że np. wspomniane How to Brew jest słabą książką, jak ktoś chce to czemu nie, pytanie czy jest sens wydawać pieniądze. Czytałeś je ? Mówi się, czas to pieniądz. Wiedza w tych książkach jest doskonała dla początkującego, nawet dla średniozaawansowanego. W kilka dni jesteś wstanie sporo się nauczyć. Żeby zebrać ten informacje z forum trzeba siedzieć dzień w dzień przez kilka miesięcy a i tak nie ma pewności która wiedza z forum jest tak naprawdę prawdziwa. Warto jednak czytać dobre książki. Fora traktować jako uzupełnienie wiedzy i wymianę doświadczeń. czeburaszka710, ili i rafik174 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Mastering Homebrew Moshera jest naprawdę niezłe i świeżo wydane. Są świetne wykresy, ilustracje, opisy słodów/chmieli (zwłaszcza opisy słodów są świetne), porady przy tworzeniu przepisów, sprzęt itd.Często do niej zaglądam, żeby sobie coś przypomnieć.How To Brew jest w necie za darmo na stronie http://howtobrew.com/ elegancko i legalnie. Edytowane 24 Listopada 2015 przez YoBombel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Skoro how to brew to słabą książka to dla czego odpowiada w stopniu mniej lub bardziej ogolnym na 40% pytań pojawiających się na forum? Książka ta to imo solidny framework. Fakt jest dość ogólna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Oczywiście nie twierdzę, że np. wspomniane How to Brew jest słabą książką, jak ktoś chce to czemu nie, pytanie czy jest sens wydawać pieniądze. Czytałeś je ? Mówi się, czas to pieniądz. Wiedza w tych książkach jest doskonała dla początkującego, nawet dla średniozaawansowanego. W kilka dni jesteś wstanie sporo się nauczyć. Żeby zebrać ten informacje z forum trzeba siedzieć dzień w dzień przez kilka miesięcy a i tak nie ma pewności która wiedza z forum jest tak naprawdę prawdziwa. Warto jednak czytać dobre książki. Fora traktować jako uzupełnienie wiedzy i wymianę doświadczeń. How to Brew fragmentami, tej drugiej nie. Nie mówię, że nie masz racji, dlatego napisałem, że jak ktoś chce to czemu nie. Przeczytać na pewno nie zaszkodzi. Chodzi mi tylko o to, żeby nie spodziewać się w takiej książce jakiejś tajemnej wiedzy, która byłaby nie do znalezienia w internecie. Skoro how to brew to słabą książka to dla czego odpowiada w stopniu mniej lub bardziej ogolnym na 40% pytań pojawiających się na forum? A kto tu napisał, że How to Brew to słaba książka? Edytowane 24 Listopada 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Mam wszystkie trzy wymienione powyżej i faktycznie How to brew Palmera to kompendium wiedzy i dla początkujących i średnio zaawansowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Najsampierw a potem rozwiną się skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Chodzi mi tylko o to, żeby nie spodziewać się w takiej książce jakiejś tajemnej wiedzy, która byłaby nie do znalezienia w internecie. Rzekłbym że, tak mają chyba wszystkie książki odnoszące się stricte do technologii domowego wytwarzania piwa (nawet te zaawansowane) nawet jak coś w takiej książce jest odkrywczego i to tak ktoś to szybko zacytuje. Zaletą jest to że, wszystko jest w jednym miejscu, szybko można wrócić, bez zastanawiania się gdzie o tym czytałem itp. Edytowane 24 Listopada 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Dzięki za podpowiedzi.a co sądzicie to tych książkach: For the Love of Hops, Stan Hieronymus ( http://www.homebrewing.pl/for-the-love-of-hops-stan-hieronymus-p-308.html ) Yeast, Chris White Jamil Zainasheff ( http://www.homebrewing.pl/yeast-chris-white-jamil-zainasheff-p-333.html ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Tu już wchodzisz w szczegóły... tą o drożdżach mam. Fajna ale już bardzo "dokładna". Poprzednio pisaliśmy o takich kompendiach wiedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Dzięki za podpowiedzi. a co sądzicie to tych książkach: For the Love of Hops, Stan Hieronymus ( http://www.homebrewing.pl/for-the-love-of-hops-stan-hieronymus-p-308.html ) Yeast, Chris White Jamil Zainasheff ( http://www.homebrewing.pl/yeast-chris-white-jamil-zainasheff-p-333.html ) ? Obie bardzo fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Dzięki za podpowiedzi. a co sądzicie to tych książkach: For the Love of Hops, Stan Hieronymus ( http://www.homebrewing.pl/for-the-love-of-hops-stan-hieronymus-p-308.html ) Yeast, Chris White Jamil Zainasheff ( http://www.homebrewing.pl/yeast-chris-white-jamil-zainasheff-p-333.html ) ? Miałem tą pierwszą - i nie przypadła mi do gustu (inne chcę mieć w domu i zaglądam czasem, a tą odsprzedałem). +1 dla How to Brew na początek (ja żałowałem bardzo że za dużo czytałem forumów, zamiast kupić tą książkę) Mastering Homebrew ledwo zacząłem, ale wydaje się być podobną pozycją (w sensie: kompendium dla lajkoników i nie tylko) - zamawiałem na wordery.com Dobre ceny zdarzają się także na http://www.bookdepository.com A jak już wkręcisz się nieco, to polecam Radical Brewing ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 For the Love of Hops, Stan Hieronymus - moim zdaniem najsłabsza z całej serii brewing elements. Pewnie dlatego, że na ten temat jest najmniej badań i najwięcej sprzeczności (nie ma jasnego przełożenia koncentracji substancji pochodzących z chmielu na wrażenia sensoryczne). Yeast, Chris White Jamil Zainasheff - polecam. Są jeszcze 2 książki z tej serii: Water i Malt. Obie raczej dla osób, które chcą lepiej zrozumieć i poznać teoretyczne podstawy, przełożenie na praktykę takie sobie (zamiast czytać książkę Water można opanować kalkulator na Brewer's Friend, Mal - jestem w trakcie (w połowie), jest jeden rozdział (jako dodatek) o wskazówkach do słodowania w domu, cała reszta jest teoretyczno-historyczna ew. mówi o tym jak działa współczesna słodownia) Dodatkowo moje typy: Designing great beers - składa się z dwóch części - podstaw o tym z czego robi się piwo oraz omówienia wybranych (raczej klasycznych) styli - jak to było warzone na przestrzeni dziejów oraz statystyki odnośnie słodów i chmieli wśród finalistów któregoś NHC bodajże. American sour beers - jeśli MadFermentationist jest blogiem który czytywałeś i chcesz warzyć kwasy - spora dawka wiedzy i teoretycznej i praktycznej IPA - Brewing techniques, recipies and the evolution of ipa - o protoplaście chyba najpopularniejszego obecnie stylu (AIPA), sporo informacji historycznych i receptur. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Temat o zagranicznych blogach: http://www.piwo.org/topic/12251-zagraniczne-blogi-o-domowym-piwowarstwie/ Jest magazyn BYO. Możliwa jest subskrypcja elektroniczna. Jak podcasty po angielsku nie są problemem, to można polecić thebrewingnetwork.com . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gizmo Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dzięki za podpowiedzi. a co sądzicie to tych książkach: For the Love of Hops, Stan Hieronymus ( http://www.homebrewing.pl/for-the-love-of-hops-stan-hieronymus-p-308.html ) Yeast, Chris White Jamil Zainasheff ( http://www.homebrewing.pl/yeast-chris-white-jamil-zainasheff-p-333.html ) ? Słabizna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Yeast to slabizna? To nie wiem co jest ok. Z Yeast można bardzo dużo bardzo zaawansowanej i ciekawej wiedzy zdobyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Hops też jest spoko, tylko tam jest też sporo informacji o uprawie chmielu itd. nie każdego piwowara to musi interesować. A Yeast jest zdecydowanie bardzo dobrą książką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekfilon Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) How To Brew jest w necie za darmo na stronie http://howtobrew.com/ elegancko i legalnie. Czy ktoś może wie, czy treść jest taka sama? Jasne, że są różne wydania, mogą być różnice, ale chodzi mi generalnie czy nie jest to uboższa wersja? Edytowane 28 Stycznia 2017 przez radekfilon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Skoro temat został już odkopany, to gdzie kupujecie książki? Amazon? Druga sprawa, jakie książki polecacie z bardziej zaawansowaną wiedzą? Uprzedzę pytania, a po co Ci bardziej zaawansowana wiedza skoro podstaw nie umiesz: pytam w imieniu kolegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Co to znaczy bardziej zaawansowana wiedza? Zależy czym dla danego czytelnika jest zaawansowana wiedza. Skoro przewijające się tutaj książki są zbyt mało zaawansowane może w takim razie warto poszukać artykułów naukowych? Jest tego od groma, oczywiście nie po naszemu. Natomiast wracając do książek to z tych, z którymi ja miałem okazję się zapoznać w kontekście zaawansowanie można spojrzeć na: 'Brewing - Science and Practice' (Briggs et al.), 'Principles of brewing science' (Fix), 'Brewing' (Lewis&Young), 'Beer - quality, safety and nutritional aspects (Hughes&Baxter). Edytowane 28 Stycznia 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Zainteresowaliście mnie literaturą, niestety mój inglisz kuleje. Czy nie ma polskich odpowiedników, ew. gdzie można dostać angielskojęzyczne tytuły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Zainteresowaliście mnie literaturą, niestety mój inglisz kuleje. Czy nie ma polskich odpowiedników, ew. gdzie można dostać angielskojęzyczne tytuły? Jest dość niewiele literatury w języku polskim dostępnym obecnie na rynku. Ogólnie dostępną pozycją jest książka autorstwa Richard Lehrla 'Domowe warzenie piwa' (wg mnie super na start). Jest jeszcze podręcznik 'Technologia piwa i słodu' Wolfgang Kunze. Tę pozycję bardzo ciężko dostać w wersji papierowej. Są również starsze pozycje, których jeszcze nie udało mi się przeczytać (jak Browarnictwo W. Dylkowski). Nie możemy również zapomnieć o kwartalniku 'Piwowar' i oczywiście http://www.wiki.piwo.org. Również jak wejdziesz na Youtube i wyszukasz frazę 'piwowarstwo wykłady' to natkniesz się na kanał użytkownika @WiHuRa, kilka godzin fajnych wykładów zebranych w jednym miejscu Nie ma co ukrywać literatura jak 'rewolucja' płynie do nas zza oceanu. Tam jest kilka fajnych pozycji/autorów. Zainteresuj się takimi autorami jak Randy Mosher, Charlie Papazian, Michel Jackosn, John J. Palmer (kolejność losowa i pewnie z niewiedzy wielu pominąłem). Z mojego punktu widzenia bardzo warte przeczytania są pozycje (losowo): 'Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation' (super opisane domowe laboratorium i hodowla drożdży) , 'Designing great beers', 'Radical Brewing: Recipes, Tales and World-Altering Meditations in a Glass', 'Brewing engineering' (bardzo techniczna) Jeżeli chodzi o sklepy to najtaniej chyba wypada Amazon. Zamawiałem również z http://www.libristo.pl/(trochę się czeka). Raz trafiła mi się używka na Allegro lub OLX. Matz i Mafciej 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Chciałem kupić parę polskich książek na Allegro, ale ceny 150+ za 1 tytuł pokonały mój portfel. Czy ktoś może miał przyjemność z takim tytułem jak "Domowe piwo", autorstwa Adriana Banachowicza? Yeast pewnie kupię jak już będę miał kompendium piwowara. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się