e-prezes Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 W poszukiwaniu kilku słodów użytych w poprzednich recepturach mozolnie przejrzałem ofertę sklepów piwowarskich i mam nadzieję, że aktualna sytuacja jest analogiczna jak w przypadku "bryndzy chmielowej" - będzie lepiej... soon! Słód Ireks jest i to w małej palecie dostępny w jednym sklepie, który i tak wycofuje się z tego asortymentu. Briess ma w ofercie tylko TB (choć jakiś jeden rodzaj ma też CP) wcale nie tanio, ale przynajmniej wiadomo dlaczego. Kurs dolara jest niekorzystny. Słody ekologiczne i ze zbóż prastarych mocno zdrożały ostatnio, albo całkiem zniknęły z oferty. Zresztą są chyba w ofercie tylko 1 sklepu. Rewelacyjny skądinąd słód wędzony Steinbach ma tylko jeden sklep. Zresztą wędzone kupowane w różnych sklepach w zeszłym roku miewały tendencję do zwietrzenia/starości. Dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze (jest nas więcej)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Też liczyłem na to że sklepy będą stopniowo rozszerzać ofertę a tu wcale tak super nie jest. Drożdże też ciężko trafić świeże z dłuższym terminem ważności. Nie winiłbym sklepów, pewnie jest mały obrót więc towar leży w magazynach. Pozostaje promować piwowarstwo domowe wśród znajomych żeby rynek szybciej rósł to może kiedyś doczekamy się sklepów jak za oceanem, np.http://www.northernbrewer.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Skończy się tak, że w końcu wypracujemy w pełni sprawne słodownictwo domowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Ja bym nie powiedział że jest tak źle, może porozrzucane jest to po wszystkich sklepach ale pomijając słody ekologiczne (które pewnie nie cieszyły się dużym zainteresowaniem) praktycznie wszystko, z surowców, w Polsce można kupić, pamiętam jak kiedyś był problem z takim np Brownem, teraz kilka sklepów go ma, oferta drożdży naprawdę niezła, do tego słodownie wyszły do odbiorcy domowego, ja nie narzekam Edytowane 11 Stycznia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Jest to zjawisko zupełnie normalne, nastąpiło znaczne zwiększenie podaży czyli mino że jest nas piwowarów więcej to każdy ze sklepów sprzedaje mniej i po prostu nie stać ich na utrzymywanie magazynów produktów niszowych. W biznesie rachunek ekonomiczny jest po pierwsze primo i w takich przypadkach produkty specyficzne odkładane są na dalszy plan. Czekamy teraz na następny krok czyli realizowanie nietypowych zachcianek na zamówienie, oczywiście za odpowiednią cenę, co też jest tylko kolejnym krokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Ja broń Boże nie jestem lewakiem Rozumiem sytuację, ale mimo wszystko martwi mnie to, bo ta sytuacja może się skończyć tym, że w sklepach będą słody z 3 słodowni, które najmocniej się rozpychają na rynku. Celowo nie będę wymieniał, które Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Tragedia dosłownie! Wymyśliłem sobie zasyp i nijak nie da się go złożyć w jednym sklepie. Jak jest "grodziski" Bruntala to nie ma 'monacha' z tej słodowni. Jak jest jeden wędzony to nie ma drugiego, tylko torfowy, który mnie nie interesuje. Chmieli nowych jak nie ma tak nie ma. Podobno dopiero za 2 tygodnie najwcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Za dużo piwowarów domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekspiro Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Jak jest "grodziski" Bruntala to nie ma 'monacha' z tej słodowni. Słodownia Bruntal produkuje tylko dwa słody: pilzneński klepiskowy i wędzony dymem torfowo-bukowym. Pozostałe słody są sprowadzane z innych, czeskich słodowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Jaki jest konkretnie powód, żeby ułożyć zasyp pod konkretną słodownię, jak w przypadku tego monacha? Czy monach ze Strzegomia, Bestmalza, Wyerka czy inny będą w tym momencie gorsze i rozwalą piwo? Myślę, że na taką sytuację złożyło się wiele czynników - jeden z nich to większe rozdrobnienie rynku, drugi to poniekąd wycwanienie się piwowarów. Akcje wspólnych zakupów są na porządku dziennym, zwłaszcza w dużych piwowarskich ośrodkach. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro cena to wtedy 50-70% ceny sklepowej Prosty przykład: w sklepie detalicznym DMGP piwowar zapłaci za 25 kg Pale Ale 76 PLN, w piwodzieju 100. A jak zrzuci się kilku, to za 100 kg zapłacą 270 PLN (worek 100 kg w DMGP) zamiast 400 we wspomnianym sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Jak jest "grodziski" Bruntala to nie ma 'monacha' z tej słodowni. Słodownia Bruntal produkuje tylko dwa słody: pilzneński klepiskowy i wędzony dymem torfowo-bukowym. Pozostałe słody są sprowadzane z innych, czeskich słodowni. Nie ma to jak walnąć babola to od razu posypią się posty. Oczywiście z mojej strony to była nadinterpretacja z tym grodziskim, albo "grodziskim". W opisie było "dębowe drewno", więc włączył mi się od razu grodziski. Jaki jest konkretnie powód, żeby ułożyć zasyp pod konkretną słodownię, jak w przypadku tego monacha? Czy monach ze Strzegomia, Bestmalza, Wyerka czy inny będą w tym momencie gorsze i rozwalą piwo? Myślę, że na taką sytuację złożyło się wiele czynników - jeden z nich to większe rozdrobnienie rynku, drugi to poniekąd wycwanienie się piwowarów. Akcje wspólnych zakupów są na porządku dziennym, zwłaszcza w dużych piwowarskich ośrodkach. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro cena to wtedy 50-70% ceny sklepowej Prosty przykład: w sklepie detalicznym DMGP piwowar zapłaci za 25 kg Pale Ale 76 PLN, w piwodzieju 100. A jak zrzuci się kilku, to za 100 kg zapłacą 270 PLN (worek 100 kg w DMGP) zamiast 400 we wspomnianym sklepie Mnie interesują konkretne słody. cherry briessa ciężko zastąpić, a weyermanowy jest do kitu. ja już staram się pisać recepturę tak by zamówić potem słody pod dużą warzelnię, a nie bawić się w kupowanie tu 5 kg tam 25 kg, etc. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 e-prezes masz niszę, którą można wypełnić czyli sklep specjalizujący się tylko w słodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 czyli sklep specjalizujący się tylko w słodach ale napisz, że to żart bo wyżyć to się raczej z tego by nie dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 ale napisz, że to żart bo wyżyć to się raczej z tego by nie dało pisanie przy żarcie, że to żart obraża rozumiejących Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze (jest nas więcej)? Sklepikarze dojrzeli do biznesu? Edytowane 26 Stycznia 2016 przez elroy Jake: ogarnij tą sygnaturę proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 e-prezes masz niszę, którą można wypełnić czyli sklep specjalizujący się tylko w słodach Ale ja nie chcę sprzedawać tylko kupować i nie zamierzam zamawiać pół palety w ciemno. Rozumiem, że Wam wystarcza oferta Strzegomia i Weyermanna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Mi wystarcza tylko Strzegom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Jest jeszcze optima, malteurop (w tym słodownia Swaen), bruntal, soufflet, Fawcett. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Prawda jest taka, że jak się chce towar spoza zwykłej oferty, to trzeba płacić. Rozumiem problem e-prezesa, ale nie widzę szybkiego rozwiązania. Prawda jest taka, że dla 99% piwowarów obecna oferta spełnia oczekiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Mam jeden ulubiony sklep, w którym kupuję cały towar jaki jest mi potrzebny. Nie widzę powodów do narzekania. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 ja nawet podam nazwę swojego sklepu: alepiwo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Ja do wyboru słodu też przykładam sporą wagę. Słody, nawet te podstawowe mogą się bardzo różnić, a im bardziej specyficzne to tym trudniej znaleźć zamienniki. Jeżeli jakieś piwo dobrze mi wyszło na konkretnym słodzie, albo konkretny słód wniósł akcenty, na których mi zależy to w kolejnych warkach chcę to powtórzyć. Zmiana receptury tylko dla tego, że nie ma słodu to praktycznie testowanie receptury od nowa a nie doskonalenie starej. Ogólnie to asortyment słodów jest wystarczająco duży, tylko szkoda że konkretne sklepy wprowadzają dany asortyment na jeden sezon a potem on znika. e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Mam jeden ulubiony sklep, w którym kupuję cały towar jaki jest mi potrzebny. Nie widzę powodów do narzekania. Nie, no spoko... jak dobrze jest to ja mam urojenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Po prostu nie wszędzie jest wszystko. Znajdź taki, którego asortyment zaspokaja twoje potrzeby w największym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Lepszego wyjścia na tę chwilę chyba nie ma. Ja do ostatniej warki też kompletowałem słody z więcej niż jednego sklepu, bo mi się nie udawało zmontować z jednego sklepu tego, co potrzebowałem. Ale żeby nie było wyboru, to aż tak tego nie zauważam - jest Fawcett, CM, Bestmalz, Muntons, z Briessem też wcale dużego problemu nie miałem. Na pewno są nisze i rzeczy trudnodostępne, ale jak pamiętam, to kiedyś było trudno o coś poza Strzegomiem, a teraz oferta słodów w sklepach jest jednak dość szeroka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się