PawełZ Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Witam forumowiczów! Postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo i padło na Witbiera. Od znajomego dowiedziałem się, że o ile z samym procesem nie powinienem mieć problemu to ten styl bardzo łatwo zepsuć przy przyprawianiu, stąd proszę bardziej doświadczonych użytkowników o radę. Składniki mojego piwa: słód pilzneński 2,2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki owsiane 0,4 kg Chmiel Lubelski, granulat, 25 g (zestaw z centrum piwowarstwa) Drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier Przyprawy które chciałbym dodać: -skórka słodkiej pomarańczy -skórka gorzkiej pomarańczy -trawa cytrynowa -kolendra Jakie ilości poszczególnych przypraw i z jakim czasem gotowania proponujecie na 20l piwa? Chciałbym otrzymać orzeźwiające piwo o wyraźnym posmaku cytrusów, przepadam np. za witbierem z serii "podróże kormorana". Czy przyprawy powinienem gotować w siateczce i później wyciągnąć? Co z kolendrą, powinna być zmielona i rozpuszczona w brzeczce? (spotkałem się z instrukcją zalecającą mielenie, a znajomy zaś odradził mówiąc, że otrzymał niepijalny napój kolendrowy). Z góry dziękuję za wszelkie rady Edytowane 15 Lutego 2016 przez PawełZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Tu masz kilka receptur: http://blog.homebrewing.pl/?p=687 http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Krzysztof_Juszczak_(josefik) http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder) Jak widzisz kolendry max 15 g. Ja bym raczej mielił jeżeli ma oddać coś do piwa od siebie. Wrzucałbym też dodatki na ostatnie 10 minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Warto też poczytać tu i tu, a wnioski wyciągnąć samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Witbier na pierwszą warkę? I Twoim głównym problemem jest użycie przypraw? No grubo.... daj sobie spokój na pierwszą warkę, wybierz coś łatwiejszego w filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełZ Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) A może kolendre rozgnieść, ale nie mielić? Wtedy dałaby się wyciągnąć, a chyba powinna zostawić w piwie swój aromat? Dzięki za receptury, wiem już mniej więcej ile dawać kolendry i gorzkiej pomarańczy, niestety wciąż nie mam pomysłu na ilość słodkiej pomarańczy i trawy cytrynowej, ktoś może używał w swoim Witbierze? Myślę, że jednak spróbuję swoich sił, mam już wszystkie składniki, a w razie problemów z samym warzeniem pomoże mi bardziej doświadczony kolega. Rzecz jasna liczę się z tym, że może wyjść średnio, ale to jest styl za którym najbardziej przepadam. Edytowane 15 Lutego 2016 przez PawełZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 kolendre rozgnieść Np. w moździerzu. Jak nie masz to przez ścierkę/folię tłuczkiem/wałkiem. Lepsze efekty daje kolendra indyjska niż "krajowa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 W cp maja chyba indyjską,kolendrę wrzuć luzem zgniecioną, zmieloną, czy jak tam chcesz,max 10 g,15g na 20 l to za dużo i dal sobie luzu z resztą dodatków, na cholerę to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 dal sobie luzu z resztą dodatków, na cholerę to. I mój typ w tym duchu: prosty witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 dziedzicpruski, dnia 15 luty 2016 - 21:04, napisał: dal sobie luzu z resztą dodatków, na cholerę to. I mój typ w tym duchu No co Ty tam jest w składzie 20g curacao, a to wg tego już fanaberia A w temacie to ja akurat do witka lubię pofantazjować np. z miętą , rumiankiem, cynamonem, mandarynkami itd. Niezłe "lemoniadki" i "ludwisie" wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Przecież poza dziwną goryczą to całe kurakao nic nie wnosi, lepiej dać ze 2 cytryny, znaczy skórki z nich,przynajmniej jakiś zapach jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 lepiej dać ze 2 cytryny ale wg Ciebie to chyba już zbędne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Przecież poza dziwną goryczą to całe kurakao nic nie wnosi, lepiej dać ze 2 cytryny, znaczy skórki z nich,przynajmniej jakiś zapach jest. Oczywiście, że wnosi. Na samym curacao bez żadnych świeżych skórek można zrobić świetnego wita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ja dałem do pierwszego witka 15g indyjskiej kolendry (sam mielilem) i żona mówi że smakuje jej jak płyn do mycia naczyń. Mi smakuje chociaż bardzo czuć koledre w smaku. Przy następnym wieku dam jej max 10g a może i mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Do swojego wita wrzuciłem 12g świeżo zmielonej kolendry na ostatnie 10 min. Było to stanowczo za dużo. Aromat kolendry przykrywał wszystko inne i piwo było kiepskie. Nie wiem jak z chmieleniem na zimno, ale do gara podczas gotowania nie wrzuciłbym teraz więcej jak 7g na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) A w temacie to ja akurat do witka lubię pofantazjować np. z miętą , rumiankiem, cynamonem, mandarynkami itd. Czy jak mięta, to także curacao, czy wtedy już bez? EDIT: Ok, już wiem, że tak . Edytowane 18 Lipca 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 No cóż, ja od zawsze do witków sypię 15 g kolendry zgniecionej w moździerzu i nikt mi nie zarzucił, że za mocno czuć. Co więcej, najbliżsi, którzy najwięcej tego piją uważają, że Witbier z Kormorana jest niezły, tylko taki trochę "bez smaku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frona Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Odświeżę bo nie mogę się doszukać czy do przypraw (kolendra, skórki) zastosować siateczkę muślinową ?? czy dodać bezpośrednio ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja daję luzem, przy przelewaniu większość zostaje na powierzchni brzeczki lub na dnie. Jak się boisz możesz dać przy przelewaniu pończochę na koniec rurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 zastosować siateczkę muślinową ?? czy dodać bezpośrednio ? Twoja wola, Twoje piwo Ja daję luzem tak jak i inne dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Siateczki to wymysł szatana . Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Odświeżę temat do gotowania witbiera dawałem świeża skórkę pomarańczy. Piwo jest teraz na burzliwej, sprawdzam BLG i czuć tylko smak płatków, brak posmaku przypraw i pomarańczy. Jak mogę sensownie teraz dodać pomarańczy aby było ja czuć? Zlać na cicha i wtedy dodać czy nic to nie da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 42 minuty temu, Mateo90 napisał: Odświeżę temat do gotowania witbiera dawałem świeża skórkę pomarańczy. Piwo jest teraz na burzliwej, sprawdzam BLG i czuć tylko smak płatków, brak posmaku przypraw i pomarańczy. Jak mogę sensownie teraz dodać pomarańczy aby było ja czuć? Zlać na cicha i wtedy dodać czy nic to nie da? Ile dodałeś i na jak długo? Możesz dodać i teraz, nie musisz przelewać piwa. Warto pomacerować wcześniej skórkę w alkoholu, żeby nie ryzykować infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Dodałem 10g na 10 min przed końcem gotowania. Piwa wyszło 23 L. Jak długo powinna być w alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 8 minut temu, Mateo90 napisał: Dodałem 10g na 10 min przed końcem gotowania. Piwa wyszło 23 L. Jak długo powinna być w alkoholu? Wrzuć do alkoholu teraz, a dodaj na cichą, będzie najbezpieczniej. Smaki i aromaty wychodzą tak naprawdę dopiero w gotowym, ułożonym piwie, więc nie przesadź z ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Na cała cicha wrzucić? Jaka ilość? Boje się właśnie tego, żeby nie przedobrzyć. Ile dodawaliście w swoich witbierach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się