Karp Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Opis producenta: A top-fermenting ale strain suitable for many types of ales of all strengths. Ferments with a neutral yeast aroma to ensure the full character of the malts and hops are prominent in each beer. Suitable for IPA's, Porters, Russian Imperial Stouts and more. Attenuation: High Flocculation: Very High Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 16-22 degrees C (61-72 degrees F). Po polsku: Szczep drożdży górnej fermentacji polecany szczególnie do piw o wysokiej gęstości brzeczki takich jak IPA, Porter, Russian Imperial Stout, Imperial IPA. Produkują piwa dość wytrrawne z zachowaniem wyraźnego profil słodu i chmielu. Delikatny estrowy charakter. Cechy produktu: Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; IPA, Porter, RISTemperatura fermentacji: 16-22°CKłaczkowanie i osiadanie: wysokieOdfermentowanie: 77-82%Dozowanie: saszetka na ok 20L Czy ktoś już miał z nimi do czynienia? Ostatnio pojawiły się w ofercie kilku sklepów, na forum nie ma o nich za wiele informacji. Osobiście fementuję na nich w tej chwili RISa, którego w ciągu pierwszych 2 tygodni zjadły z 27 do 10 BLG (18,5 litra, 1 saszetka) i jedzą dalej. Szerzej będę mógł się wypowiedzieć, gdy piwo będzie gotowe. Edytowane 3 Marca 2016 przez Karp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Ciekawe czy zmierzyłyby się z dofermentowaniem mojego Joppena, bo Brett Saisony i Amalgamation Blend poległy w tej nierównej walce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) W sobotę zabutelkowałem RIS-a fermentowanego tymi drożdżami. Zjadły piwo z 27 do 8 BLG, z czego do 10 zjadły ekspresowo w ciągu ok. 2 tygodni, potem tylko dojadały resztki. Łącznie trzymałem piwo w fermentorze 8 tygodni. Fermentowałem w pomieszczeniu o temperaturze ok. 14 C, po sprawdzeniu jak smakuje piwo przed rozlewem mogę powiedzieć tyle, że dały bardzo neutralny profil smakowo-zapachowy. Po zakończeniu roboty osiadły na dnie fermentora, tworząc zbitą masę - po zlaniu piwa zwarty osad ledwo się poruszał nawet przy mocnym przechylaniu fermentora. Aha - zadawałem je jako uwodnione sucharki, jedna paczka na 18,5 litrów piwa. Edytowane 28 Marca 2016 przez Karp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Mi się wydaje, że to są po prostu British Ale tylko pod nową nazwą. Pani z Mangrova powiedziała, że sa bardzo podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Fermentuje nimi american stout 14,1Blg. Na razie mogę powiedzieć, ze mega szybko wystartowały. Uwodnione dodalem do 25l brzeczki temperaturze 19C. Ruszyły na dobre w 6h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Siemka. Myślicie, że te drożdże nadadzą się do piwa 30 blg i więcej? W specyfikacji wyczytałem, że mają tolerancję 12 % ABV. Oczywiście użycie gęstwy + pożywka. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi ekstraktami na tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcepanowy Margrabia Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Używałem tych drożdży trzy razy. Raz do IRA i dwa razy do FESa. Nie polecam ich nikomu. Odfermentowują bardzo płytko (w piwach o mocnym ekstrakcie to nawet ok, ale w większości stylów, nie za bardzo) i mają tendencję do stawania na dłuższy czas w środku pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Schodzą rzeczywiście głęboko i szybko American Stout zszedł z 14,1 do 3,3BLG Na świeżej gęstwie po nim robię RIS-a 25BLG. Zadałem zgodnie z wyliczeniem kalkulatora około 165-170ml świeżej gęstwy do brzeczki o temperaturze 14C. Ruszyło bardzo szybko. Utrzymuje w skrzyni styropianowej temperaturę w zakresie 16-18C i po pięciu dniach zeszło już do 9,5BLG, a cały czas bulka jak szalone Profil smakowy neutralny, słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 U mnie saszetka drożdży zadanych do 8 L brzeczki odfermentowała z 24blg do 6 w ciągu 4 dni w 16°C. Polecam i do mocnych piw sam będę używał. Według mnie nic niepożądanego nie wniosły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 RIS ostatecznie zszedł z 25 do 6,5blg. Bardzo spoko drozdze, zadnych problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wannabuydrugs Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 U mnie co ciekawe w Brown Porterze zeszło z 12blg tylko do 6 mimo że był zacierany na wytrawnie, a gestwe zadałem później do risa 25,5blg i zeżarły do 4 także mega. Bardzo mocno osiadają i tworzą zbitą masę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) British Ale Czyli dawne 07 - dobrze kojarzę? edit: głupio napisałem, ale staram się zorientować w co zmieniły się Burton Union MJ79 edit 17.03: znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Według postu na HBT: M07 British Ale- M42 New World Strong Ale M79 Burton Union- M36 Liberty Bell Ale Edytowane 17 Marca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
divide_by_zero Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Mam na nich RIS-a 29 blg, zadałem paczkę uwodnionych na 11 litrów i zeszły tylko do 13 po dwóch tygodniach. Przez ostatnie dwa tygodnie balingometr ani drgnie. To że popełniłem błąd już wiem, macie może pomysł czym to ruszyć, żeby jeszcze dofermentowało? Zacieranie w 67 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zrobiłem na nich AIPA, którą dzisiaj przelałem na cichą. Z 17°BLG przefermentowało na tych drożdzach do 2.5°BLG, pierwsze 4 dni więcej niż burzliwe, rurka bulkała jak oszalała - potem spokój. Piana mała, może 2cm. Osad na dnie fermentora gęsty, zbity. Gęstwy nie zbierałem bo pomieszana z chmielinami, słabo je odfiltrowałem - dlatego. Myślę, że piwa o jeszcze większym ekstrakcie spokojnie przerobią, może nawet i RIS-y. Nie mam żadnych negatywnych uwag - wręcz przeciwnie, zaskoczyły mnie in plus. Myślę, że będą / są dobrą alternatywą dla US-05 czy dla Nottingamów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Zrobiłem 4 warki na tych drożdżach (dwie jeszcze są w wiadrach) i efekty całkiem zadowalające. Schodzą nisko, 16->3. Dużym plusem tych drożdży jest mocne zbicie, przy nalewaniu z butelki wszystko ładnie trzyma się denka i nie leci osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 On 10/18/2016 at 3:04 PM, Marcepanowy Margrabia said: Używałem tych drożdży trzy razy. Raz do IRA i dwa razy do FESa. Nie polecam ich nikomu. Odfermentowują bardzo płytko (w piwach o mocnym ekstrakcie to nawet ok, ale w większości stylów, nie za bardzo) i mają tendencję do stawania na dłuższy czas w środku pracy. Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu. Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04 KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 No właśnie ja mam z nimi problem w risie? Wznowiły pracę po zabutelkowaniu. Wyszły granaty które systematycznie rozbrajam. Gushing też efektowny. Swoją drogą to jakie drożdże macie sprawdzone do risa? KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Użyłem do Imperial Brown Porter, z 18 blg zeszło do 1! Praca stanęła po tygodniu na około 4blg, wznowiły robotę po dwóch. Piwo niedawno zabutelkowane, brak niechcianych aromatów w dniu butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 A jak z alkoholem w b.mocnych, wyłazi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 W dniu 13.11.2018 o 08:33, ronson napisał: Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu. Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04 W dniu 6.01.2019 o 13:23, Lubliniak napisał: No właśnie ja mam z nimi problem w risie? Wznowiły pracę po zabutelkowaniu. Wyszły granaty które systematycznie rozbrajam. Gushing też efektowny. Swoją drogą to jakie drożdże macie sprawdzone do risa? Ja niestety dołączam. Porter (górno)Bałtycki 23 blg, odfermentowały głęboko i po pół roku leżakowania dwie butelki wystrzeliły. Odgazowałem jak bozia przykazała cały zapas i teraz ~14 miesięcy od butelkowania znów przegazowane tak, że kapsle odskakują przy najmniejszym dotknięciu, a pół piwa idzie do zlewu przy otwieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się