Jump to content

Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale


Recommended Posts

Opis producenta:

 

A top-fermenting ale strain suitable for many types of ales of all strengths. Ferments with a neutral yeast aroma to ensure the full character of the malts and hops are prominent in each beer.

Suitable for IPA's, Porters, Russian Imperial Stouts and more.

Attenuation: High

Flocculation: Very High

Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 16-22 degrees C (61-72 degrees F).

 

Po polsku:

 

Szczep drożdży górnej fermentacji polecany  szczególnie do piw o wysokiej gęstości brzeczki takich jak IPA, Porter, Russian Imperial Stout, Imperial IPA. Produkują piwa dość wytrrawne z zachowaniem wyraźnego profil słodu i chmielu. Delikatny estrowy charakter.
 

Cechy produktu:

Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; IPA, Porter, RIS

Temperatura fermentacji: 16-22°C

Kłaczkowanie i osiadanie: wysokie

Odfermentowanie: 77-82%

Dozowanie: saszetka na ok 20L

 

 

Czy ktoś już miał z nimi do czynienia? Ostatnio pojawiły się w ofercie kilku sklepów, na forum nie ma o nich za wiele informacji. Osobiście fementuję na nich w tej chwili RISa, którego w ciągu pierwszych 2 tygodni zjadły z 27 do 10 BLG (18,5 litra, 1 saszetka) i jedzą dalej. Szerzej będę mógł się wypowiedzieć, gdy piwo będzie gotowe.
 

Edited by Karp
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

W sobotę zabutelkowałem RIS-a fermentowanego tymi drożdżami. Zjadły piwo z 27 do 8 BLG, z czego do 10 zjadły ekspresowo w ciągu ok. 2 tygodni, potem tylko dojadały resztki. Łącznie trzymałem piwo w fermentorze 8 tygodni. 

 

Fermentowałem w pomieszczeniu o temperaturze ok. 14 C, po sprawdzeniu jak smakuje piwo przed rozlewem mogę powiedzieć tyle, że dały bardzo neutralny profil smakowo-zapachowy. Po zakończeniu roboty osiadły na dnie fermentora, tworząc zbitą masę - po zlaniu piwa zwarty osad ledwo się poruszał nawet przy mocnym przechylaniu fermentora.

 

Aha - zadawałem je jako uwodnione sucharki, jedna paczka na 18,5 litrów piwa.

Edited by Karp
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 months later...

Fermentuje nimi american stout 14,1Blg. Na razie mogę powiedzieć, ze mega szybko wystartowały. Uwodnione dodalem do 25l brzeczki temperaturze 19C. Ruszyły na dobre w 6h.

Link to comment
Share on other sites

Siemka.

Myślicie, że te drożdże nadadzą się do piwa 30 blg i więcej? W specyfikacji wyczytałem, że mają tolerancję 12 % ABV.

Oczywiście użycie gęstwy + pożywka. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi ekstraktami na tych drożdżach?

Link to comment
Share on other sites

Schodzą rzeczywiście głęboko i szybko

 

American Stout zszedł z 14,1 do 3,3BLG

 

Na świeżej gęstwie po nim robię RIS-a 25BLG. Zadałem zgodnie z wyliczeniem kalkulatora około 165-170ml świeżej gęstwy do brzeczki o temperaturze 14C. Ruszyło bardzo szybko. Utrzymuje w skrzyni styropianowej temperaturę w zakresie 16-18C i po pięciu dniach zeszło już do 9,5BLG, a cały czas bulka jak szalone ;) Profil smakowy neutralny, słodowy.

Link to comment
Share on other sites

U mnie saszetka drożdży zadanych do 8 L brzeczki odfermentowała z 24blg do 6 w ciągu 4 dni w 16°C. Polecam i do mocnych piw sam będę używał. Według mnie nic niepożądanego nie wniosły :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 2 months later...
British Ale

Czyli dawne 07 - dobrze kojarzę?

edit: głupio napisałem, ale staram się zorientować w co zmieniły się Burton Union MJ79

edit 17.03: znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Według postu na HBT:

M07 British Ale- M42 New World Strong Ale

M79 Burton Union- M36 Liberty Bell Ale

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Zrobiłem na nich AIPA, którą dzisiaj przelałem na cichą. Z 17°BLG przefermentowało na tych drożdzach do 2.5°BLG, pierwsze 4 dni więcej niż burzliwe, rurka bulkała jak oszalała - potem spokój. Piana mała, może 2cm. Osad na dnie fermentora gęsty, zbity. Gęstwy nie zbierałem bo pomieszana z chmielinami, słabo je odfiltrowałem - dlatego. Myślę, że piwa o jeszcze większym ekstrakcie spokojnie przerobią, może nawet i RIS-y. Nie mam żadnych negatywnych uwag - wręcz przeciwnie, zaskoczyły mnie in plus.  Myślę, że będą / są dobrą alternatywą dla US-05 czy dla Nottingamów.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Zrobiłem 4 warki na tych drożdżach (dwie jeszcze są w wiadrach) i efekty całkiem zadowalające. Schodzą nisko, 16->3. Dużym plusem tych drożdży jest mocne zbicie, przy nalewaniu z butelki wszystko ładnie trzyma się denka i nie leci osad.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 10/18/2016 at 3:04 PM, Marcepanowy Margrabia said:

Używałem tych drożdży trzy razy. Raz do IRA i dwa razy do FESa. Nie polecam ich nikomu. Odfermentowują bardzo płytko (w piwach o mocnym ekstrakcie to nawet ok, ale w większości stylów, nie za bardzo) i mają tendencję do stawania na dłuższy czas w środku pracy.

 

Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu.

Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Użyłem do Imperial Brown Porter, z 18 blg zeszło do 1! Praca stanęła po tygodniu na około 4blg, wznowiły robotę po dwóch. Piwo niedawno zabutelkowane, brak niechcianych aromatów w dniu butelkowania.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 2 months later...
W dniu 13.11.2018 o 08:33, ronson napisał:

 

Czy ktoś miał na nich przegazowane piwo? Ostatnio dwie osoby na facebooku napisały, że miały przegazowanego RISa pomimo nagazowania na poziomie 1.9 - wybuchające butelki albo fontanna przy otwarciu.

Planuję na nich zrobić pierwszego RISa ale nie wiem czy jednak nie przesiądę się na S-04

 

W dniu 6.01.2019 o 13:23, Lubliniak napisał:

No właśnie ja mam z nimi problem w risie? Wznowiły pracę po zabutelkowaniu.  Wyszły granaty które systematycznie rozbrajam. Gushing też efektowny.

Swoją drogą to jakie drożdże macie sprawdzone do risa?

Ja niestety dołączam. Porter (górno)Bałtycki 23 blg, odfermentowały głęboko i po pół roku leżakowania dwie butelki wystrzeliły. Odgazowałem jak bozia przykazała cały zapas i teraz ~14 miesięcy od butelkowania znów przegazowane tak, że kapsle odskakują przy najmniejszym dotknięciu, a pół piwa idzie do zlewu przy otwieraniu. :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.