Hanzo Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Cześć. Jaki będzie efekt jeżeli do ale zamiast drożdży górnej fermentacji (np: US-05) dam drożdże dolnej fermentacji (np: W34/70)? Może już ktoś robił podobny eksperyment? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Będzie lager a nie ale (oczywiście, jeżeli temperatury będą odpowiednie dla konkretnego szczepu drożdży). Efekt gotowego piwa mniej zależy od zasypu a bardziej od drożdży i samej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Jeżeli będziesz je fermentował w ejlowych temperaturach, to wyjdzie ci kiepskie piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Oczywiście chodzi mi o użycie drożdży dolnej fermentacji w temperaturze odpowiedniej dla dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Robiłem kiedyś eksperyment, ten sam zasyp i dwa różne szczepy drożdży 34/70 i US05. Efekt był taki jakby zupełnie inne piwa były. Gdybym nie wiedział to nie uwierzyłbym, ze ten sam zasyp i to samo chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 ASadam, ale temperatury były dopasowane pod szczepy? To piwo na 34/70 było niedobre, czy było dobre ale po prostu inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Temperatury oczywiście dopasowane. Od tamtej pory zdecydowałem, że lagery to jest to co lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 A co będzie jak do pomidorowej zamiast pomidorów dodam ogórki? Chyba nie za bardzo rozumiesz definicję ale i lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 A co będzie jak do pomidorowej zamiast pomidorów dodam ogórki? Jeśli to do mnie, to różnica wg mnie to głównie fermentacja. Co wrzucimy do gara, to oczywiście zrobi różnicę ale mniejszą niż drożdże. Szczególnie jak jesteś początkujący i chcesz zobaczyć różnicę a o to pyta autor wątku. Szczególnie jak jeszcze nie wiesz co warzyć i co tak naprawdę będzie Ci smakować. Pomijając jakieś skomplikowane i udziwnione receptury, zarówno lagera jak i ALE można zrobić na podobnym, prostym zasypie i wtedy porównać. Tak mi doradził jeden z bardziej doświadczonych piwowarów na samym początku przygody piwowarskiej i jestem mu za to wdzięczny. Hanzo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Jaki będzie efekt jeżeli do ale zamiast drożdży górnej fermentacji (np: US-05) dam drożdże dolnej fermentacji (np: W34/70)? Chodzi Ci o różnicę sensoryczną między drożdżami ale'owymi a lagerowymi? Przede wszystkim niższe estry w lagerowych (przy zachowaniu właściwych temp. fermentacji). Hanzo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Dzięki, to mnie trochę naprowadziło na odpowiednią ścieżkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Jeśli to do mnie, to różnica wg mnie to głównie fermentacja. Co wrzucimy do gara, to oczywiście zrobi różnicę ale mniejszą niż drożdże. Szczególnie jak jesteś początkujący i chcesz zobaczyć różnicę a o to pyta autor wątku. Szczególnie jak jeszcze nie wiesz co warzyć i co tak naprawdę będzie Ci smakować. Pomijając jakieś skomplikowane i udziwnione receptury, zarówno lagera jak i ALE można zrobić na podobnym, prostym zasypie i wtedy porównać. Tak mi doradził jeden z bardziej doświadczonych piwowarów na samym początku przygody piwowarskiej i jestem mu za to wdzięczny. To nie do Ciebie, to do autora wątku. Sprawa tutaj jest banalnie prosta. Czym jest ale? Jest to piwo górnej fermentacji. Czym jest lager? Jest to piwo dolnej fermentacji. Więc co będzie jak zrobimy "ale" na drożdżach dolnej fermentacji? Nic nie będzie, bo będzie to już lager a nie ale. Nie wiem, sprawa jest tak banalnie prosta, że aż dziw mnie bierze, że muszę to tłumaczyć. Edytowane 16 Października 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Nie wiem, sprawa jest tak banalnie prosta, że aż dziw mnie bierze, że muszę to tłumaczyć. No właśnie się zastanawiam, po co tak usilnie to tłumaczysz. Nie o to mi chodzi. I nie o to pytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 I nie o to pytałem. To o co pytałeś w takim razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixeloza Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) ciekawostką by była odpowiedź na pytanie typu : co się stanie jeśli zadamy na raz oba szczepy i wypośrodkujemy temperaturę ;-) sam jestem ciekaw albo czy ktoś kiedyś zmieszał dwa skrajnie różne piwa już po fermentacji i dał do butli do refermentacji ;-) Edytowane 17 Października 2016 przez pixeloza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Jak wyposrotkujesz temperaturę to drodze lagerowe narobią syfu a drożdże ale mogą nie wystartować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Ciekawy eksperyment na temat drożdży lagerowych w wyższych temperaturach: http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Ten blog mnie fascynuje, z kolejnych eksperymentów okazuje się, że kolejne zmienne są nieistotne, nawet lagera w 21°C można fermentować A wracając do tematu z moich obserwacji cech sensorycznych FFT dla drożdży lagerowych, to na W-34/70 jeszcze sensowny ale mógłby wyjść ale np. Bavarian Lager czy S-23 w 20-22°C są kosmicznie estrowe (zwłaszcza dużo nut kwiatowych jest, co jest ciekawe bo jak przesadzimy z temperaturą dla drożdże ale'owych to zazwyczaj dojrzałe jabłko dominuje) Edytowane 17 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Część piąta testów fermentacji z tego bloga jest już zupełnie odjechana, czyli W34/70 w 16 kontra 28 stopniach 'C... Te drożdże chyba akurat sporo wybaczają jeśli chodzi o zakres temperatur, w porównaniu z innymi dolniakami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się