kaczor189 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Zamierzam zrobić Portera Bałtyckiego, z kalkulatora wychodzi mi 21 Blg i chciałbym użyć drożdży Wyeast 2308. Moje pytanie, czy starter 1.5 l wystarczy do przefermentowania ? Czy na przykład zrobić dwa startery tzn. po 24h na mieszadle pierwszego startera wstawiam zlewkę do lodówki, żeby drożdze spadły na dno, po czym robię kolejne lekkie piwo, zadaję drożdże z lodówki i kolejne 24h na mieszadle ? Oprócz tego portera będę robił jeszcze pilsa, tylko na 2278, bo nie wiem czy te Munich Lager nadają się do pilsa ? Jeżeli tak to sprawa byłaby prosta, gęstwa z pilsa prosto do portera. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez kaczor189 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Girus Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 skad mamy wiedziec czy 1.5l wystarczy ? Nie napisales jaka warka... Tu masz kalkulator: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html a tu masz odpowiedzi na wszystkie pytania http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor189 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Prawda,zapomniałem dodać, warka to 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Ja ostatnio fermentowalem 20l Risa 30,5 blg, bodajże drożdzami FM 13 (litrowy starter, 48h, bez mieszadła) i zeszło do 8,5 blg. Więc moim zdaniem spokojnie wystarczy. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 W dniu 4.12.2016 o 19:46, Jozzek napisał(a): Ja ostatnio fermentowalem 20l Risa 30,5 blg, bodajże drożdzami FM 13 (litrowy starter, 48h, bez mieszadła) i zeszło do 8,5 blg. Więc moim zdaniem spokojnie wystarczy. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Ja bym nie był taki pewny. Ris to ale a PB jest lagerem. Ilość drożdży potrzebna do takiego piwa może przytaczać 3 litrowy starter. Najlepiej wszystko policzyć. Jozzek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 W dniu 4.12.2016 o 19:46, Jozzek napisał(a): Ja ostatnio fermentowalem 20l Risa 30,5 blg, bodajże drożdzami FM 13 (litrowy starter, 48h, bez mieszadła) i zeszło do 8,5 blg. Więc moim zdaniem spokojnie wystarczy. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Zrobiłeś ~400% underpitching i to nie wliczając żadnej górki z racji "kalibru" tej brzeczki. To, że piwo przefermentowało niewątpliwie jest sukcesem ale nie można tego faktu utożsamiać z tym, że fermentacja przebiegła w sposób prawidłowy. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 W dniu 4.12.2016 o 19:46, Jozzek napisał(a): Ja ostatnio fermentowalem 20l Risa 30,5 blg, bodajże drożdzami FM 13 (litrowy starter, 48h, bez mieszadła) i zeszło do 8,5 blg. Więc moim zdaniem spokojnie wystarczy. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Do przefermentowania wystarczy, do dobrego piwa bez wad już gorzej. Co do pytania autora - najlepiej zrób sobie najpierw pilsa i dopiero na gęstwie porter bałtycki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 W dniu 4.12.2016 o 20:03, Jasiu napisał(a): W dniu 4.12.2016 o 19:46, Jozzek napisał(a): Ja ostatnio fermentowalem 20l Risa 30,5 blg, bodajże drożdzami FM 13 (litrowy starter, 48h, bez mieszadła) i zeszło do 8,5 blg. Więc moim zdaniem spokojnie wystarczy. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Do przefermentowania wystarczy, do dobrego piwa bez wad już gorzej. Co do pytania autora - najlepiej zrób sobie najpierw pilsa i dopiero na gęstwie porter bałtycki. we will see Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 W dniu 4.12.2016 o 20:03, Jasiu napisał(a): Co do pytania autora - najlepiej zrób sobie najpierw pilsa i dopiero na gęstwie porter bałtycki. Też tak polecam. Jak już robisz pilsa to poczekaj i po tym pilsie zrób porter. Różnicy między drożdżami lagerowymi na początku pewnie i tak nie wyczujesz a będziesz miał bardziej zdrową fermentację. W dniu 4.12.2016 o 19:46, Jozzek napisał(a): Ja ostatnio fermentowalem 20l Risa 30,5 blg, bodajże drożdzami FM 13 (litrowy starter, 48h, bez mieszadła) i zeszło do 8,5 blg. Więc moim zdaniem spokojnie wystarczy No przefermentują - czemu by nie. Ale jakby chodziło tylko o przerobienie cukru na alkohol to by ludzie używali drożdży winiarskich albo jakichkolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor189 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Czy 2308 nadadzą sie do Pilsa ?Z kalkulatora z drugiego postu wynika, że dla drożdży z datą produkcji 15,09 (jak na stornie sklepu) potrzeba 3 opakowań i startera 8l na mieszadle magnetycznym O.o Ogromne ilości, ale zakładam że nikt się tak dokładnie do tego nie stosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 W dniu 4.12.2016 o 21:34, kaczor189 napisał(a): Ogromne ilości, ale zakładam że nikt się tak dokładnie do tego nie stosuje. Najpierw robi się lżejsze piwo, otrzymuje sporo gęstwy i w ten sposób fermentuje się wysoko ekstraktywnego dolniaka. Tak będzie najlepiej dla jakości piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neutralny Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Chciałbym podpiąć się pod temat z prośbą o radę osób z doświadczeniem. Uwarzyłem porter bałtycki ok. 22,5 st. BLG, 18 litrów. Zastosowałem dwie paczki suchych drożdży Mauribrew Lager, fermentacja w otoczeniu ok. 9-10 st. Po kilku dniach, może ok. 5, piwo odfermentowało do 10 st. BLG i na takiej wartości stanęło. Później już po zlaniu na cichą fermentację leżało jeszcze kilka tyg. w temp. 13 st. C, bez zmian. Postanowiłem zastosować świeżą gęstwę i tak też zrobiłem, uwarzywszy ok. 28 litrów pilsa ok. 11,5-12 st. BLG, tym razem na drożdżach Fermentis Saflager S-23, dwa opakowania. Niestety po zadaniu sporej ilości gęstwy do porteru w temp. piwnicznej 13 st. nic się nie zmieniło. A więc postanowiłem spróbować w ramach przerwy diacetylowej podwyższenie temperatury do pokojowej. Fermentacja ruszyła i obecnie trwa już dobę, ale z tego co wiem, to przerwa powinna być względnie krótka, 24-48 h. Zresztą nie wiem czy stosuje się ją w porterach, ale tak czy owak uznałem, że piwo musi odfermentować głębiej. Prośba o radę, czy jeśli fermentacja nie ustanie po ok. 48 h, to trzymać w podwyższonej temperaturze, czy raczej obniżać? Obecnie to jest ok. 18-19 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 19:41, neutralny napisał(a): Zastosowałem dwie paczki suchych drożdży Mauribrew Lager, fermentacja w otoczeniu ok. 9-10 st. Rozwiń Taka rada na przyszłość. Stosuj odpowiednie ilości drożdży ( do mocarzy najlepiej gęstwy), a unikniesz tego typu problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 19:47, Gawron napisał(a): Taka rada na przyszłość. Rozwiń W tym przykładzie znajduje się miejsce na więcej dobrych rad, ale kolega pyta o coś innego. W dniu 7.02.2018 o 19:41, neutralny napisał(a): Prośba o radę, czy jeśli fermentacja nie ustanie po ok. 48 h, to trzymać w podwyższonej temperaturze, czy raczej obniżać? Obecnie to jest ok. 18-19 st. C. Rozwiń Po serii błędów i niefortunnych zachowań, którą opisałeś, zostawiłbym piwo w tej temperaturze. Po 2 - 3 tygodniach sprawdziłbym BLG i wtedy decydował co robić dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 19:41, neutralny napisał(a): Chciałbym podpiąć się pod temat z prośbą o radę osób z doświadczeniem. Uwarzyłem porter bałtycki ok. 22,5 st. BLG, 18 litrów. Zastosowałem dwie paczki suchych drożdży Mauribrew Lager, fermentacja w otoczeniu ok. 9-10 st. Po kilku dniach, może ok. 5, piwo odfermentowało do 10 st. BLG i na takiej wartości stanęło. Później już po zlaniu na cichą fermentację leżało jeszcze kilka tyg. w temp. 13 st. C, bez zmian. Postanowiłem zastosować świeżą gęstwę i tak też zrobiłem, uwarzywszy ok. 28 litrów pilsa ok. 11,5-12 st. BLG, tym razem na drożdżach Fermentis Saflager S-23, dwa opakowania. Niestety po zadaniu sporej ilości gęstwy do porteru w temp. piwnicznej 13 st. nic się nie zmieniło. A więc postanowiłem spróbować w ramach przerwy diacetylowej podwyższenie temperatury do pokojowej. Fermentacja ruszyła i obecnie trwa już dobę, ale z tego co wiem, to przerwa powinna być względnie krótka, 24-48 h. Zresztą nie wiem czy stosuje się ją w porterach, ale tak czy owak uznałem, że piwo musi odfermentować głębiej. Prośba o radę, czy jeśli fermentacja nie ustanie po ok. 48 h, to trzymać w podwyższonej temperaturze, czy raczej obniżać? Obecnie to jest ok. 18-19 st. C.Czym mierzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 20:16, zasada napisał(a): W tym przykładzie znajduje się miejsce na więcej dobrych rad, ale kolega pyta o coś innego Rozwiń Na tym etapie mojego wtajemniczenia jedynie takiej mogę udzielić, Chętnie, jeżeli masz czas napisać przeczytam dłuższy elaborat dotyczący tego przypadku. Dla mnie to także będzie nauka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Czy fermentacja na pewno ruszyła? W 13 stopniach sporo CO2 rozpuściło się w piwie. W 18-19 stopniach CO2 się uwalnia, rurka bulka, może nawet pojawić się jakaś pianka, ale to fizyka, nie biochemia. Jeśli jednak drożdże podjęły pracę, a Blg spada, to poczekał bym aż skończą. Piwo z estrami czasem da się wypić, granatów już na pewno nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 20:50, Gawron napisał(a): Chętnie, jeżeli masz czas napisać przeczytam dłuższy elaborat dotyczący tego przypadku. Dla mnie to także będzie nauka. Rozwiń Nie chodzi o elaboraty tylko o odpowiedź na konkretne pytanie. Wskazywać i domyślać się błędów można, ale nie o to chodziło. A co do nauki - zaczęte New brewing lager beer, i skończone Continetal pilsener to jedyne co mam za uszami w temacie dolniaków Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neutralny Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 19:47, Gawron napisał(a): Taka rada na przyszłość. Stosuj odpowiednie ilości drożdży ( do mocarzy najlepiej gęstwy), a unikniesz tego typu problemów. Rozwiń Oceniasz, że dwie paczki drożdży na 18 l brzeczki to za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neutralny Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 20:50, koholet napisał(a): Czy fermentacja na pewno ruszyła? W 13 stopniach sporo CO2 rozpuściło się w piwie. W 18-19 stopniach CO2 się uwalnia, rurka bulka, może nawet pojawić się jakaś pianka, ale to fizyka, nie biochemia. Jeśli jednak drożdże podjęły pracę, a Blg spada, to poczekał bym aż skończą. Piwo z estrami czasem da się wypić, granatów już na pewno nie. Rozwiń Mam przypuszczenie, że po 24 h w temperaturze pokojowej ten proces uwalniania się CO2 z piwa już by się zakończył, ale zaraz zmierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neutralny Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 20:21, INTseed napisał(a): W dniu 7.02.2018 o 19:41, neutralny napisał(a): Chciałbym podpiąć się pod temat z prośbą o radę osób z doświadczeniem. Uwarzyłem porter bałtycki ok. 22,5 st. BLG, 18 litrów. Zastosowałem dwie paczki suchych drożdży Mauribrew Lager, fermentacja w otoczeniu ok. 9-10 st. Po kilku dniach, może ok. 5, piwo odfermentowało do 10 st. BLG i na takiej wartości stanęło. Później już po zlaniu na cichą fermentację leżało jeszcze kilka tyg. w temp. 13 st. C, bez zmian. Postanowiłem zastosować świeżą gęstwę i tak też zrobiłem, uwarzywszy ok. 28 litrów pilsa ok. 11,5-12 st. BLG, tym razem na drożdżach Fermentis Saflager S-23, dwa opakowania. Niestety po zadaniu sporej ilości gęstwy do porteru w temp. piwnicznej 13 st. nic się nie zmieniło. A więc postanowiłem spróbować w ramach przerwy diacetylowej podwyższenie temperatury do pokojowej. Fermentacja ruszyła i obecnie trwa już dobę, ale z tego co wiem, to przerwa powinna być względnie krótka, 24-48 h. Zresztą nie wiem czy stosuje się ją w porterach, ale tak czy owak uznałem, że piwo musi odfermentować głębiej. Prośba o radę, czy jeśli fermentacja nie ustanie po ok. 48 h, to trzymać w podwyższonej temperaturze, czy raczej obniżać? Obecnie to jest ok. 18-19 st. C. Rozwiń Czym mierzone? Rozwiń mierzone ballingometrem Biowin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neutralny Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) W dniu 7.02.2018 o 20:16, zasada napisał(a): W tym przykładzie znajduje się miejsce na więcej dobrych rad, ale kolega pyta o coś innego. Po serii błędów i niefortunnych zachowań, którą opisałeś, zostawiłbym piwo w tej temperaturze. Po 2 - 3 tygodniach sprawdziłbym BLG i wtedy decydował co robić dalej. Rozwiń Poproszę zatem o wylistowanie błędów i niefortunnych zachowań. Najwięcej nauki jest na błędach, ale trzeba je sobie uświadomić. Napisałeś, żeby mierzyć BLG po 2-3 tyg., ale masz na myśli trzymanie dalej w temp. pokojowej, czy w 9-13 st. C? Edytowane 7 Lutego 2018 przez neutralny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 21:13, neutralny napisał(a): Oceniasz, że dwie paczki drożdży na 18 l brzeczki to za mało? Rozwiń kalkulator dla 18 l piwa 22,5 BLG wylicza41 g drożdzy czyli 3,5 paczki http://mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neutralny Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W dniu 7.02.2018 o 21:20, neutralny napisał(a): Mam przypuszczenie, że po 24 h w temperaturze pokojowej ten proces uwalniania się CO2 z piwa już by się zakończył, ale zaraz zmierzę. Rozwiń Wydaje się, że zeszło do ok. 9 st. BLG, ale to może być mylące, za mała zmiana żeby z pewnością stwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) W dniu 7.02.2018 o 21:13, neutralny napisał(a): Oceniasz, że dwie paczki drożdży na 18 l brzeczki to za mało? Rozwiń Mibor wyżej napisał o ilości drożdży. Prawidłowa ilość/ liczba komórek, optymalnie już rozbujanych i zahartowanych na słabszym piwie. W dniu 7.02.2018 o 19:41, neutralny napisał(a): Po kilku dniach, może ok. 5, piwo odfermentowało do 10 st. BLG i na takiej wartości stanęło. Później już po zlaniu na cichą fermentację leżało jeszcze kilka tyg. w temp. 13 st. C, bez zmian. Rozwiń Tutaj przelanie na cichą - oddzielenie od drożdży przy odfermentowaniu rzędu 50%. Podniesienie temperatury o te 3 stopnie bez przelewania znad osadu mogłoby pobudzić pozostałe do życia. W dniu 7.02.2018 o 19:41, neutralny napisał(a): Postanowiłem zastosować świeżą gęstwę i tak też zrobiłem, uwarzywszy ok. 28 litrów pilsa ok. 11,5-12 st. BLG, tym razem na drożdżach Fermentis Saflager S-23, dwa opakowania. Rozwiń Fermentowanie pilsa żeby uzyskać gęstwę trwało ile czasu? To czas dla tego porteru zmarnowany (pils mam nadzieję się udał). W dniu 7.02.2018 o 21:23, neutralny napisał(a): Napisałeś, żeby mierzyć BLG po 2-3 tyg., ale masz na myśli trzymanie dalej w temp. pokojowej, czy w 9-13 st. C? Rozwiń Ja bym trzymał w pokojowej, może nieco niższej niż pokojowa. W dniu 7.02.2018 o 21:23, neutralny napisał(a): Poproszę zatem o wylistowanie błędów i niefortunnych zachowań. Rozwiń Nie, nie chcę uchodzić za eksperta ale nauczyłem się na forum z wyprzedzeniem szykować się do piw, szczególnie wymagających. Poczytać wcześniej, zaplanować działanie etc. żeby potem nie gasić pożarów. Dobrego pilsa, nieszablonowego portera, powodzenia przy kolejnych warkach! Edytowane 7 Lutego 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się