kuba-s18 Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Cześć, piszę chyba pierwszy raz ale czytam forum bardzo długo . Mam problem i nie wiem jak najlepiej go rozwiązać. 1.02 uwarzyłem warkę mocnego ale 19Blg. Zadane drożdże S-04. 2.02 rano już była obfita piana w fermentorze. Piwo fermentuje w styropianowym pudle temp. ok. 17 st. Chciałem to piwko fermentować minimum tydzień burzliwej i tydzień cichej ale okazało się, że muszę wyjechać wcześniej niż planowałem (czyli w okolicach 10.02) i teraz nie wiem co robić. Czy podnieść pod koniec temp. fermentacji, czy butelkować bez cukru czy fermentować na burzliwej do końca ewentualnie przelać na jeden dzień na cichą do sklarowania choć trochę. Co najlepiej zrobić by uniknąć granatów? Wolałbym nie zostawiać piwa do powrotu, bo nie wiem kiedy to będzie. Możliwe, że nawet miesiąc. Z góry dzięki za rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 (edited) Zostaw na miesiąc, nic złego się nie powinno się stać, prawie nic nie ryzykujesz a piwko fajnie dofermentuje. U ciebie jest mocarne piwo 19 blg drożdże mają dużo pracy więc ryzyko granatów po tygodniu fermentacji jest bardzo duże. Edited February 3, 2017 by opeciarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 @@kuba-s18,Zlej na cichą i zabutelkujesz jak wrócisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Kilka razy trzymałem piwa o ekstrakcie początkowym 12°Blg przez miesiąc w jednym fermentorze bez przelewania do innego zbiornika... piwu nic złego się nie stało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorime Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Zostaw do powrotu, będziesz miał dofermentowane i klarowne piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozzek Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Na cichą i niech leży do powrotu nic mu się niepowinno stać. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Ja bym 19blg po tygodniu na cichą nie przelewał ale co kto lubi, już nie wspominając o butelkowaniu tego. Zostaw i zapomnij do czasu aż wrócisz, tak to bym widział. JackStyle 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Ja bym 19blg po tygodniu na cichą nie przelewał ale co kto lubi, już nie wspominając o butelkowaniu tego. Zostaw i zapomnij do czasu aż wrócisz, tak to bym widział. Podpisuje się pod tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtuś Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 ja dwa razy trzymałem na drożdżach S-04 ponad miesiąc. Jedno 12blg, drugie 14 blg i nic złego (chyba) się nie stało. Ja bym na Twoim miejscu zostawił na drożdżach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 (edited) Wy nie widzicie w tym nic złego, to nie znaczy, że nie wystąpi u niego autoliza drożdży. Edited February 3, 2017 by Mapak Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Wy nie widzicie w tym nic złego, to nie znaczy, że nie wystąpi u niego autoliza drożdży. Ale serio to piszesz? 19 BLG i 1,5 tygodnia fermentacji? Ja wolałbym trzymać taki wywar 1,5 miesiąca spokojnie w wiadrze a potem ew. na cichą/ cold crash ale z tego co wiem S-04 daje ładny zbity osad więc może i to niepotrzebnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 (edited) Ja bym też zostawił jak jest, zwłaszcza na S-04. Lepiej zostawić piwo dłużej niż zabutelkować niedofermentowane, w sensie lepiej mieć wady związane z autoliza niż niedofermentowaniem Edited February 3, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Zostaw jak jest, tylko dolej wody do rurki. Ja piwa powyżej 20o blg zawsze trzymam 2 tyg na burzliwej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba-s18 Posted February 3, 2017 Author Share Posted February 3, 2017 Dobra to zrobię jak radzicie. Potrzymam je do powrotu. Tylko lepiej tuż przed wyjazdem przelać na cichą i niech tak stoi, czy w ogóle zostawić na drożdżach na ten czas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 (edited) Wy nie widzicie w tym nic złego, to nie znaczy, że nie wystąpi u niego autoliza drożdży.Nie wystąpi. Autoliza występuje częściej od używania jakichś miesięcznych zmutowanych gęstw, na co często na forum jest przyzwolenie, niż od trzymania za długo na drożdżach. Ja każde piwo fermentuję około miesiąca, bo średnio raz na miesiąc jestem w miejscu, w którym warzę i bardzo sobie ten sposób chwalę. Przecież zlewanie 19stki po tygodniu to jest śmiech na sali. Dobra to zrobię jak radzicie. Potrzymam je do powrotu. Tylko lepiej tuż przed wyjazdem przelać na cichą i niech tak stoi, czy w ogóle zostawić na drożdżach na ten czas?Nic nie przelewaj. Edited February 3, 2017 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek_z Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 (edited) 1. Tydzień to za mało,żeby butelkować tak mocne piwo. Nawet fermentowane na S-04. One pracują szybko, ale nie koniecznie aż tak. 2. Autoliza może (acz nie musi) pojawić się po ponad miesiącu, szczególnie w przypadku drożdży które fermentowały mocne piwo. Ale - aromat autolizy nie jest jakoś bardzo łatwo wyczuwalny, nawet jak się pojawi jest możliwość,że nie będzie specjalnie przeszkadzać. Dodatkowo jest szansa,że wrócisz wcześniej. Zdecydowanie rozsądniej jest to zostawić nawet na miesiąc niż rozlewać do butelek. Zwłaszcza,że nie będziesz miał nadzoru nad tymi butelkami, jeśli zaczną wybuchać to będziesz daleko i nie będziesz w stanie odgazować piwa, zapobiegając kolejnym ekspozjom. Potem będzie strach wejść do pomieszczenia z tymi butelkami. 3. Jeszcze rozsądniej jest nie robić niczego na pałę i po prostu zmierzyć BLG powiedzmy 7 , 8 i 9 lutego. Oczywiście w każdym innym przypadku odradzał bym tak częste zaglądanie do fermentora, ale ostatecznie mocne piwo trudniej jest zainfekować, a takie pomiary dadzą Ci odpowiedź czy możesz zlewać na cicha czy nie. Jeśli zauważysz, że schodzi mniej niż 0,5 BLG dziennie albo w ogóle nic nie schodzi to przelej na cichą przed wyjazdem i tak zostaw. Pozbędziesz się większości trupów, a przez miesiąc i tak powinno dofermentować. Jeśli chodzi mocniej to trudno - zostaw jak jest i postaraj się skrócić nieobecność Edit - w ogóle to jak dłużej niż fermentuję ale do 15 * Plato. Zwykle ok 3 tygodni. Zwykle piwo nie jest dość klarowne, żeby chmielić na zimno wcześniej niż po 1,5-2 tygodniach fermentacji. Edited February 3, 2017 by bartek_z Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 One pracują szybko, ale nie koniecznie aż tak. S-04 mają tylko szybki i intensywny start ale to nie są szybkie drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Latamito Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 Ja swoje piwa spokojnie trzymam około miesiąca na burzliwej. Nie przelewam też na cichą jeśli nie mam wyraźnej potrzeby np. chmielenia na zimno czy też wprowadzenia innych dodatkow. Ja bym zostawił na burzliwej do powrotu i zlał w butelki, a jeśli chcesz coś dodawać na cichą to przelałbym na cichą ale po powrocie. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 Ale - aromat autolizy nie jest jakoś bardzo łatwo wyczuwalny, nawet jak się pojawi jest możliwość,że nie będzie specjalnie przeszkadzać.No nie za bardzo. Autoliza jest łatwo wyczuwalna i paskudna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted February 6, 2017 Share Posted February 6, 2017 Za pisanie głupot pokroju "przelej na cicha po 1,5 tygodnia fermentacji piwa 19blg" powinny być jakieś warny, bo to proszenie się o niedofermentowanie piwa. Jeśli nie potrzebuje gęstwy drożdżowej ani nie chmielę na zimno, to w ogóle nie przelewam piwa do drugiego fermentora, piwo leży tam nawet i miesiąc, żadnej autolizy jeszcze nie uświadczyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek_z Posted February 6, 2017 Share Posted February 6, 2017 Za pisanie głupot pokroju "przelej na cicha po 1,5 tygodnia fermentacji piwa 19blg" powinny być jakieś warny, bo to proszenie się o niedofermentowanie piwa. Jeśli do mnie pijesz to powiem tylko tyle,że jak fermentowałem ostatniego RISa to po 10 dniach zjechało z 27 do 8,5 BLG. Potrzymałem jezcze 2-3 dni i dopiero przelałem na cichą, ale już nie spadało. Nie widzę przeciwwskazań, żeby po takim czasie przelewać 19stkę o ile poparte jest to pomiarami. Poza tym cicha właśnie po to jest,żeby dofermentowało. Istotne jest ile schodzi dziennie, jeśli mniej niż 0,5 blg to można przelać. No nie za bardzo. Autoliza jest łatwo wyczuwalna i paskudna. Doprecyzuję więc - jeśli pojawi się autoliza po miesiącu fermentacji to nie będzie ona mocno wyczuwalna. Odniosłem się do konkretnego przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted February 6, 2017 Share Posted February 6, 2017 (edited) "Istotne jest ile schodzi dziennie, jeśli mniej niż 0,5 blg to można przelać." Hmm...czyli,jeśli zchodzi 0,4 blg dziennie i po zabutelkowaniu, 4dni później drożdże zjedzą 1,6 blg plus cukier na refermentacje.... Edit:ok doczytałem,tym razem ze zrozumieniem :-) Edited February 6, 2017 by Thorgall Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 6, 2017 Share Posted February 6, 2017 (edited) Poza tym cicha właśnie po to jest,żeby dofermentowało. Nie chcę być niemiły ale puknij się w głowę i zastanów. Oddzielasz piwo od większości drożdży żeby dofermentowało ? Przy fermentacji krótszej niż te załóżmy 30 dni zlewanie na cichą bez konkretnego powodu - czytaj zebranie gęstwy wg mnie, jest po prostu zupełnie zbędnym ryzykiem. To, że Tobie się udało i zlałeś risa po 13 dniach (sic!) to nie znaczy, że to jest dobra droga. Edited February 6, 2017 by Skajo Oskaliber 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted February 6, 2017 Share Posted February 6, 2017 To że drożdże zjedzą cukry zawarte w brzeczce nie oznacza że zakończyły swoją pracę. Tak szybkie przerywanie burzliwej może skutkować dużą ilością diacetylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 6, 2017 Share Posted February 6, 2017 Doprecyzuję więc - jeśli pojawi się autoliza po miesiącu fermentacji to nie będzie ona mocno wyczuwalna. Odniosłem się do konkretnego przypadku.Nie pojawi się autoliza po miesiącu feremntacji. Chyba, że ktoś używa dwumiesięcznej gęstwy po piwie 10% alko. Ale wtedy to i po tygodniu może się pojawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now