kuba-s18 Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Cześć, piszę chyba pierwszy raz ale czytam forum bardzo długo . Mam problem i nie wiem jak najlepiej go rozwiązać. 1.02 uwarzyłem warkę mocnego ale 19Blg. Zadane drożdże S-04. 2.02 rano już była obfita piana w fermentorze. Piwo fermentuje w styropianowym pudle temp. ok. 17 st. Chciałem to piwko fermentować minimum tydzień burzliwej i tydzień cichej ale okazało się, że muszę wyjechać wcześniej niż planowałem (czyli w okolicach 10.02) i teraz nie wiem co robić. Czy podnieść pod koniec temp. fermentacji, czy butelkować bez cukru czy fermentować na burzliwej do końca ewentualnie przelać na jeden dzień na cichą do sklarowania choć trochę. Co najlepiej zrobić by uniknąć granatów? Wolałbym nie zostawiać piwa do powrotu, bo nie wiem kiedy to będzie. Możliwe, że nawet miesiąc. Z góry dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Zostaw na miesiąc, nic złego się nie powinno się stać, prawie nic nie ryzykujesz a piwko fajnie dofermentuje. U ciebie jest mocarne piwo 19 blg drożdże mają dużo pracy więc ryzyko granatów po tygodniu fermentacji jest bardzo duże. Edytowane 3 Lutego 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 @@kuba-s18,Zlej na cichą i zabutelkujesz jak wrócisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Kilka razy trzymałem piwa o ekstrakcie początkowym 12°Blg przez miesiąc w jednym fermentorze bez przelewania do innego zbiornika... piwu nic złego się nie stało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorime Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Zostaw do powrotu, będziesz miał dofermentowane i klarowne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Na cichą i niech leży do powrotu nic mu się niepowinno stać. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Ja bym 19blg po tygodniu na cichą nie przelewał ale co kto lubi, już nie wspominając o butelkowaniu tego. Zostaw i zapomnij do czasu aż wrócisz, tak to bym widział. JackStyle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Ja bym 19blg po tygodniu na cichą nie przelewał ale co kto lubi, już nie wspominając o butelkowaniu tego. Zostaw i zapomnij do czasu aż wrócisz, tak to bym widział. Podpisuje się pod tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuś Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 ja dwa razy trzymałem na drożdżach S-04 ponad miesiąc. Jedno 12blg, drugie 14 blg i nic złego (chyba) się nie stało. Ja bym na Twoim miejscu zostawił na drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Wy nie widzicie w tym nic złego, to nie znaczy, że nie wystąpi u niego autoliza drożdży. Edytowane 3 Lutego 2017 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Wy nie widzicie w tym nic złego, to nie znaczy, że nie wystąpi u niego autoliza drożdży. Ale serio to piszesz? 19 BLG i 1,5 tygodnia fermentacji? Ja wolałbym trzymać taki wywar 1,5 miesiąca spokojnie w wiadrze a potem ew. na cichą/ cold crash ale z tego co wiem S-04 daje ładny zbity osad więc może i to niepotrzebnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Ja bym też zostawił jak jest, zwłaszcza na S-04. Lepiej zostawić piwo dłużej niż zabutelkować niedofermentowane, w sensie lepiej mieć wady związane z autoliza niż niedofermentowaniem Edytowane 3 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Zostaw jak jest, tylko dolej wody do rurki. Ja piwa powyżej 20o blg zawsze trzymam 2 tyg na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba-s18 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Dobra to zrobię jak radzicie. Potrzymam je do powrotu. Tylko lepiej tuż przed wyjazdem przelać na cichą i niech tak stoi, czy w ogóle zostawić na drożdżach na ten czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Wy nie widzicie w tym nic złego, to nie znaczy, że nie wystąpi u niego autoliza drożdży.Nie wystąpi. Autoliza występuje częściej od używania jakichś miesięcznych zmutowanych gęstw, na co często na forum jest przyzwolenie, niż od trzymania za długo na drożdżach. Ja każde piwo fermentuję około miesiąca, bo średnio raz na miesiąc jestem w miejscu, w którym warzę i bardzo sobie ten sposób chwalę. Przecież zlewanie 19stki po tygodniu to jest śmiech na sali. Dobra to zrobię jak radzicie. Potrzymam je do powrotu. Tylko lepiej tuż przed wyjazdem przelać na cichą i niech tak stoi, czy w ogóle zostawić na drożdżach na ten czas?Nic nie przelewaj. Edytowane 3 Lutego 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) 1. Tydzień to za mało,żeby butelkować tak mocne piwo. Nawet fermentowane na S-04. One pracują szybko, ale nie koniecznie aż tak. 2. Autoliza może (acz nie musi) pojawić się po ponad miesiącu, szczególnie w przypadku drożdży które fermentowały mocne piwo. Ale - aromat autolizy nie jest jakoś bardzo łatwo wyczuwalny, nawet jak się pojawi jest możliwość,że nie będzie specjalnie przeszkadzać. Dodatkowo jest szansa,że wrócisz wcześniej. Zdecydowanie rozsądniej jest to zostawić nawet na miesiąc niż rozlewać do butelek. Zwłaszcza,że nie będziesz miał nadzoru nad tymi butelkami, jeśli zaczną wybuchać to będziesz daleko i nie będziesz w stanie odgazować piwa, zapobiegając kolejnym ekspozjom. Potem będzie strach wejść do pomieszczenia z tymi butelkami. 3. Jeszcze rozsądniej jest nie robić niczego na pałę i po prostu zmierzyć BLG powiedzmy 7 , 8 i 9 lutego. Oczywiście w każdym innym przypadku odradzał bym tak częste zaglądanie do fermentora, ale ostatecznie mocne piwo trudniej jest zainfekować, a takie pomiary dadzą Ci odpowiedź czy możesz zlewać na cicha czy nie. Jeśli zauważysz, że schodzi mniej niż 0,5 BLG dziennie albo w ogóle nic nie schodzi to przelej na cichą przed wyjazdem i tak zostaw. Pozbędziesz się większości trupów, a przez miesiąc i tak powinno dofermentować. Jeśli chodzi mocniej to trudno - zostaw jak jest i postaraj się skrócić nieobecność Edit - w ogóle to jak dłużej niż fermentuję ale do 15 * Plato. Zwykle ok 3 tygodni. Zwykle piwo nie jest dość klarowne, żeby chmielić na zimno wcześniej niż po 1,5-2 tygodniach fermentacji. Edytowane 3 Lutego 2017 przez bartek_z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 One pracują szybko, ale nie koniecznie aż tak. S-04 mają tylko szybki i intensywny start ale to nie są szybkie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Latamito Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Ja swoje piwa spokojnie trzymam około miesiąca na burzliwej. Nie przelewam też na cichą jeśli nie mam wyraźnej potrzeby np. chmielenia na zimno czy też wprowadzenia innych dodatkow. Ja bym zostawił na burzliwej do powrotu i zlał w butelki, a jeśli chcesz coś dodawać na cichą to przelałbym na cichą ale po powrocie. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Ale - aromat autolizy nie jest jakoś bardzo łatwo wyczuwalny, nawet jak się pojawi jest możliwość,że nie będzie specjalnie przeszkadzać.No nie za bardzo. Autoliza jest łatwo wyczuwalna i paskudna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Za pisanie głupot pokroju "przelej na cicha po 1,5 tygodnia fermentacji piwa 19blg" powinny być jakieś warny, bo to proszenie się o niedofermentowanie piwa. Jeśli nie potrzebuje gęstwy drożdżowej ani nie chmielę na zimno, to w ogóle nie przelewam piwa do drugiego fermentora, piwo leży tam nawet i miesiąc, żadnej autolizy jeszcze nie uświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Za pisanie głupot pokroju "przelej na cicha po 1,5 tygodnia fermentacji piwa 19blg" powinny być jakieś warny, bo to proszenie się o niedofermentowanie piwa. Jeśli do mnie pijesz to powiem tylko tyle,że jak fermentowałem ostatniego RISa to po 10 dniach zjechało z 27 do 8,5 BLG. Potrzymałem jezcze 2-3 dni i dopiero przelałem na cichą, ale już nie spadało. Nie widzę przeciwwskazań, żeby po takim czasie przelewać 19stkę o ile poparte jest to pomiarami. Poza tym cicha właśnie po to jest,żeby dofermentowało. Istotne jest ile schodzi dziennie, jeśli mniej niż 0,5 blg to można przelać. No nie za bardzo. Autoliza jest łatwo wyczuwalna i paskudna. Doprecyzuję więc - jeśli pojawi się autoliza po miesiącu fermentacji to nie będzie ona mocno wyczuwalna. Odniosłem się do konkretnego przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) "Istotne jest ile schodzi dziennie, jeśli mniej niż 0,5 blg to można przelać." Hmm...czyli,jeśli zchodzi 0,4 blg dziennie i po zabutelkowaniu, 4dni później drożdże zjedzą 1,6 blg plus cukier na refermentacje.... Edit:ok doczytałem,tym razem ze zrozumieniem :-) Edytowane 6 Lutego 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Poza tym cicha właśnie po to jest,żeby dofermentowało. Nie chcę być niemiły ale puknij się w głowę i zastanów. Oddzielasz piwo od większości drożdży żeby dofermentowało ? Przy fermentacji krótszej niż te załóżmy 30 dni zlewanie na cichą bez konkretnego powodu - czytaj zebranie gęstwy wg mnie, jest po prostu zupełnie zbędnym ryzykiem. To, że Tobie się udało i zlałeś risa po 13 dniach (sic!) to nie znaczy, że to jest dobra droga. Edytowane 6 Lutego 2017 przez Skajo Oskaliber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 To że drożdże zjedzą cukry zawarte w brzeczce nie oznacza że zakończyły swoją pracę. Tak szybkie przerywanie burzliwej może skutkować dużą ilością diacetylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Doprecyzuję więc - jeśli pojawi się autoliza po miesiącu fermentacji to nie będzie ona mocno wyczuwalna. Odniosłem się do konkretnego przypadku.Nie pojawi się autoliza po miesiącu feremntacji. Chyba, że ktoś używa dwumiesięcznej gęstwy po piwie 10% alko. Ale wtedy to i po tygodniu może się pojawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się