Michał Czyżowicz Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Cześć, proszę o radę. Po 3 tyg burzliwej na S-04 bezstylowca z 16 blg zeszlo mi do 7 blg. W piwnicy okolo 15stopni. przez ostatnie 7 dni zeszlo o 1blg. Mam dylemat czy zlewac na cicha czy moze dodac nowych drozdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Przenieś jeszcze na z tydzień do cieplejszego ale to może juz być koniec na tych drożdżach. Edytowane 11 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Czyżowicz Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 A jak by jeszcze jedno opakowanie dodał teraz tych samych drożdży? Pomoże cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Mi także słabo s-04 schodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Źle przechowywane albo stare były, S-04 najwyżej mi zeszły do 4 z podobnych balingów, ale zawsze świeże a później gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Źle przechowywane albo stare były, S-04 najwyżej mi zeszły do 4 z podobnych balingów, ale zawsze świeże a później gęstwy. A jak zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Źle przechowywane albo stare były, S-04 najwyżej mi zeszły do 4 z podobnych balingów, ale zawsze świeże a później gęstwy. Taaaa, przykład u mnie sprzed pół roku 12°Blg --> 5,6°Blg, odfermentowanie z pierwszego postu, przy zacieraniu bardziej na słodko, nie jest niczym dziwnym na tych drożdżach. Edytowane 11 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Mi też czwórki jakos ochoczo bardzo nisko nie schodzą. 17 -> 5,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 mi z 12 blg do 5 blg, nic nie pomogło przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia one tak mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Mi S-04 dawały jak dotąd ok 70% odfermentowania, wygląda na to że to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Czyżowicz Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja też bardziej na słodko. Ostatnie 7 dni po bujaniu fermentorem w 18 stopniach i 1blg w dół poszło. A jakby dodać trochę gęstwy z s-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ostatnie 7 dni po bujaniu fermentorem w 18 stopniach i 1blg w dół poszło. A jakby dodać trochę gęstwy z s-05? Otwórz pokrywę, po takim bujaniu na końcu mogłeś ruszyć izolację gazową nad młodym piwem. Jeśli jej nie ma to butelkuj bo piwo szybko skwaśnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Mi także słabo s-04 schodziły. Dokładnie! Mam takie same doświadczenia z drożdżami S-04. Zdecydowanie nie polecam. Robiłem na nich piwo i 11 blg zeszło mi do 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Zdecydowanie nie polecam. Płytsze odfermentowanie nie jest wadą tych drożdży. Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja chciałem osiągnąć normalne odfermentowanie z 11 blg do przynajmniej 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja chciałem osiągnąć normalne odfermentowanie z 11 blg do przynajmniej 3 blg. To powinieneś użyć innych drożdży. Chociażby US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja nie miałem z tymi drożdżami problemu. Z 12,5 zeszły spokojnie do 3 Blg przy zacieraniu w 68 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henrysiu Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Odfermentowanie na poziomie 70 % jest jak nabardziej oky. Kolega pisze że osiągnął niespełna 60. To może stanowić pewien problem przy zabutelkowaniu. Jak na moje doświadczenie to zbyt niskac temp. w pierwszej fazie bużliwej fermentacji. Teraz zostaje tylko podnieść temp nieznacznie do jakieś 18st. i cierpliwie poczekać jeszcze ze 2tygodnie. Niczego nie otwierać nie bujać. Dac drozdzom czas do pracy i flokulacji. Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Droże nie wiedzą że mają w ciągu 2 tygodni piwo zrobić. To tylko nasza teoria. anmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Problemem nie jest niskie odfermentowanie, problemem będzie zabutelkowanie niedofermentowanego piwa. Ponadto te drożdże mimo niskiego odfermentowania nie dają pełno-słodowych piw, piwa są raczej wytrawne, nawet można powiedzieć wręcz puste czasami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Nie wiem co Wy z tymi drodżami robicie. Wiadomo, że są to słabiej odfermentowujące drożdże niż np. US-05, ale bez przesady, do takich S-33 im jeszcze daleko. Do 6 to one mi zeszły z ekstraktu początkowego 25 (co prawda zacierane mocno wytrawnie). Z reguły przy piwach zatartych pół na pół schodziły mi z 12 do około 3.5. Najniżej zeszły mi do 4.0. Może przy warzeniu piw 17blg warto rozważyć użycie drugiej paczki, zamiast winić drożdże. Nie wspominam oczywiście o takich rzeczach jak rehydracja, zadanie do brzeczki o temperaturze fermentacji lub niższej itd. No chyba, że zacieracie bardzo na słodko, to jestem w stanie uwierzyć w te 5blg~. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja chciałem osiągnąć normalne odfermentowanie z 11 blg do przynajmniej 3 blg. To powinieneś użyć innych drożdży. Chociażby US-05. Takie kupiłem w zestawie. Miałem je poraz pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Nie wydaje mi się żeby dodanie teraz tych samych drożdży coś dało. Jak bardzo chcesz coś dodawać to jakieś inne które płycej fermentują, lub pozostaje przenieść do ciepłego i czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Podepnę się bo chyba tutaj najbardziej pasuje. Uwarzyłem RISa 24,5Blg, który po 3 tygodniach odfermentował do 7,5Blg. Po kolejnym pomiarze po tygodniu blg stoi w miejscu. Piwo było zacierane w około 64C i fermentowane na gęstwie drożdży FM13. Wydaje mi się, że odfermentowanie jest dosyć niskie, piwo jest słodkie w smaku. Do piwa planuję dodać jeszcze płatki dębowe macerowane w whisky. Mam teraz dylemat, czy zlać piwo do drugiego fermentora i zadać gęstwę po us-05 czy od razu płatki. Wydaje mi się, że bez dofermentowania go gęstwą piwo po dłuższym leżakowaniu będzie strasznym ulepkiem, natomiast płatki nie skontrują aż tak słodyczy. Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Wg mojego doświadczenia to dość wysokie odfermentowanie jak na risa, możesz spróbować dorzucić innych drożdży, jak to za mało dla Ciebie ale też piwo zazwyczaj zwytrawnia się trochę z czasem (albo może zbyt niską goryczkę ma i to powoduje balans przesunięty w stronę słodyczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się