jmper Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Chcę kupić jakieś mniejsze wiaderko na filtrację małych warek. Ale te małe wiaderka są z reguły bez otworu na kranik. Jak taki otwór wyciąć? Macie jakiś patent na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Otwornica lub wiertło stożkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Polecam wiertło stożkowe. Nie ma szans na pęknięcie wiaderka i ładnie się zatrzymuje na każdym stopniu, tak że nie przejedziesz otworu za daleko. Wióry też się nie sklejają i są łatwe do usunięcia. Robiłem nim 3 wiadra i działa to bardzo dobrze. jmper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 W Malinowym Nosie sprzedają mniejsze wiaderka. Robią też otwory. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmper Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Polecam wiertło stożkowe Można to kupić w Castoramie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmper Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 W Malinowym Nosie sprzedają mniejsze wiaderka. Robią też otwory. Dzięki, widziałem. Ale na zdjęciu było wiaderko z kranikiem ciut za wysoko na mój gust . Pewnie można się dogadać ale na razie rozważam dostępne opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Polecam wiertło stożkowe Można to kupić w Castoramie? W Casto mają ale za ponad 100zł, na allegro znajdziesz za 20. Ale najtańsza otwornicę tam dostaniesz za dyszkę, a za dwie już taką solidniejszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 W Malinowym Nosie sprzedają mniejsze wiaderka. Robią też otwory. Dzięki, widziałem. Ale na zdjęciu było wiaderko z kranikiem ciut za wysoko na mój gust . Pewnie można się dogadać ale na razie rozważam dostępne opcje. Polecam na allegro jak kowal pisze. Ale otwornic nie polecam robiłem nimi dwa razy otwory trochę męczernia i trzeba uważać. Najlepsze jest to stożkowe, kilka dni zaczekasz i za 30 zł będziesz miał nie tylko do wiaderek je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrjus Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 W Lidlu niedawno też były wiertła stożkowe (zestaw kilku chyba za jakieś 30zł?). Nie wiem tylko czy były dostępne odpowiednio duże żeby kranik zamontować, ale wierciłem nimi pod rurkę i szło bardzo ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) wiertło łopatkowe do drewna załatwia sprawę bez problemów. Do kupienia bez internetu i najtańsze. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez paajonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja mam kawałek rury metalowej o średnicy kranika. Rozgrzewam ją do czerwoności i wypalam otwór. Wychodzi idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja mam kawałek rury metalowej o średnicy kranika. Rozgrzewam ją do czerwoności i wypalam otwór. Wychodzi idealnie.Wyjątkowo pomocny komentarz Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Wystarczy ci zwykły ostry kuchenny nóż którym wywiercisz otwór,pięć minut roboty ja tak dwa wiadra nawierciłem po co koszty ten plastik jest miękki marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Wystarczy ci zwykły ostry kuchenny nóż którym wywiercisz otwór,pięć minut roboty ja tak dwa wiadra nawierciłem po co koszty ten plastik jest miękki ja polecam nożyk do tapet. nie musi być równo, uszczelki wystarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Wykonanie tak prostej czynności wymagało wsparcia, pomocy, rozwiązań technicznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 i jeszcze nie wiadomo czy się udało;) GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmper Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Wykonanie tak prostej czynności wymagało wsparcia, pomocy, rozwiązań technicznych... Może i czynność prosta. Pewnie bym sobie poradził bez wsparcia, pomocy i rozwiązań technicznych. Coś tam dłubię czasami, jakieś narzędzia mam. Ale nie jestem tzw. złotą rączką. Nigdy wcześniej nie miałem potrzeby wycinać otworu w wiaderku plastikowym. Szukałem na forum czy ktoś o tym wcześniej pisał, nie znalazłem. To sobie pomyślałem, a zapytam tych co może to już robili, niech mi powiedzą jak, wtedy się zastanawię. W końcu po to jest to forum, nie? No i dostałem dużo fajnych odpowiedzi, wszystkim bardzo dziękuję. Np. do tej pory nie wiedziałem że istnieje takie narzędzie jak wiertło stożkowe, a teraz już wiem. A koledze wraz z kolegą paajonkiem bardzo dziękuję za merytoryczny wkład i rewolucyjną czujność w tępieniu prostoty. Tak trzymać! Naprawdę bardzo mnie zachęciliście do dalszego aktywnego uczestnictwa w forum. Przed zadaniem kolejnego pytania (o ile się w ogóle odważę) z pewnością pięć razy się zastanowię, a potem zwrócę się najpierw do was czy przypadkiem nie jest zbyt proste. Proponowałbym też na wiki jakieś kryteria prostoty umieścić dla nowicjuszy, coby na przyszłość znali swoje miejsce i się nie odzywali bez pytania. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez jmper sqierka, Igorrodz i Undeath 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ot i mistrzowie ciętej riposty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Wyszukiwarka internetowa : 'wiercenie otworów w fermentorze' i jako pierwszą pokazuje odp : http://www.piwo.org/topic/4929-czym-wyciac-otwor-w-fermentorze/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/wiertla-do-drewna/wiertla-lopatkowe-pat0d007p-peco,p195619,l448.html I po temacie, przejemnie tanio i prosto, we wszystkich moich wiadrach nimi wiercilem, bezproblemowo idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 występy na forum publicznym wiążą się z różnymi konsekwencjami i trzeba się z tym liczyć. Jak śpiewałem kiedyś z zespołem zawsze znaleźli się tacy co to obśmiali, mimo że byłem przynajmniej poprawny i jakoś z tym żyję. Wystarczy trochę dystansu do siebie. Ale można też wyjść z założenia, że lepiej się 5 minut wstydzić niż dwa miesiące ćwiczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmper Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 występy na forum publicznym wiążą się z różnymi konsekwencjami i trzeba się z tym liczyć. Ależ liczę się z tym. Trochę głupio że nie znalazłem wątku o tym; nie pomyślałem że lepiej użyć Google niż wyszukiwarki forumowej. To tyle w temacie dla mnie przynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 nie pomyślałem że lepiej użyć Google niż wyszukiwarki forumowej. To tyle w temacie dla mnie przynajmniej. Wyszukiwarka forumowa jest dla mnie niewygodna. Ja stosuję g..., wpisując "site:www.piwo.org czego szukam" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 występy na forum publicznym wiążą się z różnymi konsekwencjami i trzeba się z tym liczyć. Ależ liczę się z tym. Trochę głupio że nie znalazłem wątku o tym; nie pomyślałem że lepiej użyć Google niż wyszukiwarki forumowej. To tyle w temacie dla mnie przynajmniej. Wyszukiwarka forumowa jest kiepska. Piwo.org jest bardzo dobrze pozycjonowane i wyszukiwarka internetowa wyświetla od razu wyniki. Często używam jak czegoś na forum szukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi