Coperfield Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Dzień dobry wszystkim, to mój 1 post na forum i po raz pierwszy będę warzył piwo. Mam sprzęt od Browamatora, (http://www.browamator.pl/browar-domowy-browamator-super-start-prezent-zes,3,2,1541) i zamierzam uwarzyć z brewkitu, (Finlandia Premium "Lager"). Czytając komentarze pod jednym z filmów Kopyry, dowiedziałem się że najlepiej używać ciemnego szkła przy refermentacji. Ktoś się tam pytał, czy w takim razie także podczas warzenia w fermentorze nie powinno się do brzeczki dostawać jak najmniej światła? No i zdania były podzielone, z przewagą na "TAK, powinno się dostawać jak najmniej światła". W związku z tym pomyślałem, że mógłbym fermentor trzymać w pustej, zamkniętej szafie, dzięki czemu piwko by się fermentowało w całkowitych ciemnościach. Chciałem was zapytać, drodzy doświadczeni koledzy, czy to dobry pomysł i czy przypadkiem nie wpłynie to jakoś negatywnie na cały proces? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Najważniejsza jest temperatura i na tym się skup, reszta przy tym jest nieistotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ty to się bardziej temperaturą fermentacji przejmuj. Jak wsadzisz do szafy to będzie za ciepło. Butelki mają być brązowe. Jeśli masz zielone to do kartona i zamknij go. Jaką temperaturę przy fermentacji możesz uzyskać? Ja na fermentor zakładam czarne worki foliowe. Mam przeźroczyste fermentory. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Jedyny minus jaki mi przychodzi do głowy, to że kiedy drożdże ruszą, w takiej szafce temperatura może być nieco wyższa niż na zewnątrz. Ale wkładając tam zamrożoną butelkę możesz zrobić z niej namiastkę izolowanej skrzyni i nawet lepiej kontrolować temperaturę. edit: jak widać wszyscy wyrazili te same obawy związane z szafką. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez koval_blazej Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Kolega @opeciarz dobrze mówi. Jaką masz temperaturę w szafie? Jak stoi w domu to pewnie ok 20 °C, więc o połowę za dużo jak na lagera. Kiedyś popełniłem ten błąd i piwo wyszło mocno owocowe a po jednym odlatywałem i miałem następnego dnia kaca(alkohole wyższe, fuzle, poczytaj sobie). Jeżeli masz w domu miejsce gdzie będzie 16-18* C to wyrzuć załączone do tego lagera drożdże, kup sobie US-05 lub S-04 i te użyj. Po burzliwej i ewentualnie cichej, sypnij na 4 dni chmielu(piękny aromat ma Simcoe) i potem butelkowanie. Tak w skrócie. Wyjdzie jakiś bezstylowiec ale zakładam że wypijesz go z wielkim smakiem. A tak w ogóle to szkoda kasy na puszki, bierz się za zacieranie bo to naprawdę proste, tanie i efekty są nieporównywalne lepsze! Sprzęt masz, dokup filtrator z oplotu, garnek najlepiej ok 33 l(mam taki i jak wysłodzę go do pełna, częściowo się wygotuje, trochę strat z chmielin i wychodzi ok 26-29 l brzeczki czyli fermentor wykorzystany maksymalnie), więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś cieszył się dobry piwem w swoim domu. moki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Fermentory mają filtr UV i nasłonecznienie im nie jest aż tak bardzo straszne. Jak koledzy piszą, skup się na temperaturze fermentacji. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek99 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Dzień dobry wszystkim, to mój 1 post na forum i po raz pierwszy będę warzył piwo. Mam sprzęt od Browamatora, (http://www.browamator.pl/browar-domowy-browamator-super-start-prezent-zes,3,2,1541) i zamierzam uwarzyć z brewkitu, (Finlandia Premium "Lager"). Czytając komentarze pod jednym z filmów Kopyry, dowiedziałem się że najlepiej używać ciemnego szkła przy refermentacji. Ktoś się tam pytał, czy w takim razie także podczas warzenia w fermentorze nie powinno się do brzeczki dostawać jak najmniej światła? No i zdania były podzielone, z przewagą na "TAK, powinno się dostawać jak najmniej światła". W związku z tym pomyślałem, że mógłbym fermentor trzymać w pustej, zamkniętej szafie, dzięki czemu piwko by się fermentowało w całkowitych ciemnościach. Chciałem was zapytać, drodzy doświadczeni koledzy, czy to dobry pomysł i czy przypadkiem nie wpłynie to jakoś negatywnie na cały proces? pozdrawiam Może w tym coś jest. Ale popatrzmy z drugiej strony. Aby nie było skunksa to używać brązowych butelek, najlepiej ciemnobrązowych. Tak to jest i takie butelki są w sprzedaży. Są oczywiście i zielone i bezbarwne. Ale z kolei fermentatory w ofertach sklepów są białe lub przezroczyste. Nie spotkałem się z innymi (choć oczywiście do wszystkich sklepów nie zaglądałem). Gdyby był istotny wpływ podczas fermentacji to pewnie sprzedawano by fermentatory np. brązowe. Wydaje mi się, że wystarczy, że będzie spoczywał w spokoju i w cieniu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Fermentory mają filtr UV Jakieś źródło na potwierdzenie tej tezy? Bo pierwszy raz czytam o tym. jaskiniowiec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Wiadra wykonane są z polipropylenu, który "nie przepuszcza" promieniowania UV, oczywiście ciągłe narażenie na promieniowanie UV powoduje zwiększoną degradację PP, co spowodować może zwiększoną kruchość pojemnika. Z doświadczenia powiem tylko, że fermentowały mi piwa w pokoju nasłonecznionym i skunksa nie doświadczyłem. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez Versaar Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 dodatkowo można blokerem do opalania wiadra wysmarować PP jest bardzo podatny na promieniowanie UV czy A czy B nie wiem, prawie zawsze są dodawane stabilizatory że by nie ulegał zniszczeniu ale czy to chroni przed przepuszczaniem promieniowania, w jakimś stopniu na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 podczas warzenia w fermentorze nie powinno się do brzeczki dostawać jak najmniej światła? Kto warzy w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 podczas warzenia w fermentorze nie powinno się do brzeczki dostawać jak najmniej światła? Kto warzy w fermentorze? z pewnością ktoś "odwarzny" ;D teoretycznie by się dało PP wytrzyma 100°C, a można by wrzucić grzałkę elektryczną do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Tak. Jak sama nazwa wskazuje, fermentor służy do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jak sama nazwa wskazuje, fermentor służy do warzenia. A gar zacierno-warzelny do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jak sama nazwa wskazuje, fermentor służy do warzenia.A gar zacierno-warzelny do fermentacji Zdziwiłbyś się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jak sama nazwa wskazuje, fermentor służy do warzenia.A gar zacierno-warzelny do fermentacji Zdziwiłbyś się. Ja się dziwię. O co biega ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jak sama nazwa wskazuje, fermentor służy do warzenia.A gar zacierno-warzelny do fermentacji Zdziwiłbyś się. Ja się dziwię. O co biega ? Z tego co mi wiadomo w USA praktykuje się coś typu fermentacja w "garze" tudzież kadzi zacierno-warzelnej. Samo zacieranie to prawdopodobnie BIAB, chmielenie kosz/hop spider/coś tego typu, potem chłodzą i łup do tego odrazu drożdże. Ot dlaczego można się zdziwić w kwestii gara zacierno-warzelnego do fermentacji. Szcegółów nie znam, bo tylko gdzieś mi się obiło o uszy. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jak dobrze ze mamy tych amerykanów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jak dobrze ze mamy tych amerykanów... Noo gdzie byśmy zaszli gdyby nie naśladowanie ich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Z tego co mi wiadomo w USA praktykuje się coś typu fermentacja w "garze" tudzież kadzi zacierno-warzelnej. Dziwne. Jak w tygodniu chcę zrobić siedem warek (codziennie jedna) to muszę mieć np siedem grainfatherów albo przynajmniej siedem emaliowanych bądź stalowych garów? Unbelievable!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Z tego co mi wiadomo w USA praktykuje się coś typu fermentacja w "garze" tudzież kadzi zacierno-warzelnej.Dziwne. Jak w tygodniu chcę zrobić siedem warek (codziennie jedna) to muszę mieć np siedem grainfatherów albo przynajmniej siedem emaliowanych bądź stalowych garów? Unbelievable!!!Co za idiotyczne stwierdzenie, prawie śmiechłem. Nie, wtedy przelewasz do fermentorów geniuszu. Ale niektórzy robią warkę np. raz w miesiącu, tylko na własny użytek i wtedy można wykorzystać taką metodę, rusz głową. Ps. Marny trolling. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Z tego co mi wiadomo w USA praktykuje się coś typu fermentacja w "garze" tudzież kadzi zacierno-warzelnej.Dziwne. Jak w tygodniu chcę zrobić siedem warek (codziennie jedna) to muszę mieć np siedem grainfatherów albo przynajmniej siedem emaliowanych bądź stalowych garów? Unbelievable!!!Co za idiotyczne stwierdzenie, prawie śmiechłem. Nie, wtedy przelewasz do fermentorów geniuszu. Ale niektórzy robią warkę np. raz w miesiącu, tylko na własny użytek i wtedy można wykorzystać taką metodę, rusz głową. Ps. Marny trolling. Eee tam. Każdemu się zdaży coś napiać po pijaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się