Morze Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 JanuszMyszynski Dzieki. Chodzi mi o to, ze zapisujemy juz 2 strone wpisami nie na temat. Widze, ze sa na forum osoby, ktore maja kilka tysiecy postow, a nie wprowadzaja zadnej wartosci merytorycznej do dyskusji. Popisac to mozna sobie na czacie. Mam nadzieje, ze jakis dobry moderator zaopiekuje sie tematem i zrobi porzadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Widze, ze sa na forum osoby, ktore maja kilka tysiecy postow, a nie wprowadzaja zadnej wartosci merytorycznej do dyskusji. Ma wrażenie, że oczekujecie na coś nie dając wiele Popisac to mozna sobie na czacie A skąd o tym wiesz, bo jakoś Cię z czata nie kojarzę? Mam nadzieje, ze jakis dobry moderator zaopiekuje sie tematem i zrobi porzadek. No to jakbyś nie wiedział to informuję, że masz wybór między jednym i jednym http://www.piwo.org/index.php?app=forums&module=extras§ion=stats&do=leaders Może jednak "sprzedając" swoje genialne pomysły na życie warto się troszkę merytorycznie przygotować? czeburaszka710 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Ale co miał zrobić? Bo nie rozumiem tej Boskiej rady. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 JanuszMyszynski Dzieki. Chodzi mi o to, ze zapisujemy juz 2 strone wpisami nie na temat. Widze, ze sa na forum osoby, ktore maja kilka tysiecy postow, a nie wprowadzaja zadnej wartosci merytorycznej do dyskusji. Popisac to mozna sobie na czacie. Mam nadzieje, ze jakis dobry moderator zaopiekuje sie tematem i zrobi porzadek. W skrócie, to jest bez sensu, co z tego ,że ty zrobisz "sztosa" jak ktoś inny to spieprzy,po za tym każde piwo może być sztosem,a już ufac kolesiowi,bo cały czas robił zrąbane i fulem mu wyszło normalne piwo które może uznać za wybitne, no chyba, że sztosem ma być cokolwiek byle to był RIS z beczki... No i ten sztos ,tez jestem uczulony na wszystkie sztosy, mega, petardy, rozkminiania i inne gówna które są akurat na topie "ubogacającym" nasz język. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) swoją drogą, jak wygląda procedura dodawania przepisów do sekcji "receptury ze słodów"? Nijak, martwy temat A co stoi na przeszkodzie, żeby to zmienić? Większość receptur jest sprzed dobrych kilku lat. Piwowarstwo cały czas ewoluuje, pojawiają się nowe podstyle, interpretacje styli, piwa które wygrywają konkursy i autorzy dzielą się recepturami. To wszystko sprawia, że fajnie byłoby tą stronę wzbogacać na bieżąco o nowe przepisy Edytowane 29 Czerwca 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 W skrócie, to jest bez sensu, co z tego ,że ty zrobisz "sztosa" jak ktoś inny to spieprzy,po za tym każde piwo może być sztosem,a już ufac kolesiowi,bo cały czas robił zrąbane i fulem mu wyszło normalne piwo które może uznać za wybitne, no chyba, że sztosem ma być cokolwiek byle to był RIS z beczki... No i ten sztos ,tez jestem uczulony na wszystkie sztosy, mega, petardy, rozkminiania i inne gówna które są akurat na topie "ubogacającym" nasz język. Idąc tropem " co z tego, że Ty zrobisz sztosa, jak ktoś inny spieprzy" to można dojść do wniosku, że w ogóle podawanie receptur na piwa jest bez sensu. Co z tego, że receptura fajna, skoro ktoś ją spieprzył. To może w ogóle wprowadźmy zakaz podawania receptur, bo ktoś może je schrzanić. Po drugie, to chyba nie chodzi o to, żeby byle Zenek, który uwarzył dwie warki chwalił się byle czym, tylko żeby własnie ktoś taki mógł spojrzeć na najlepsze wzorce. Po trzecie to już jest chore. Jak można całą dyskusję sprowadzić do jednego głupio użytego słowa. dawidaol i Alexy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Trzeba było nazwać temat "Nasze najlepsze" i pewni już byłoby tu 10 receptur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) TU też wg piwowara miał być sztos a było rozczarowanie. Proponuję pomolestować admiona by uzupełnił wiki o medalowe receptury Edytowane 29 Czerwca 2017 przez anteks buber i xanovich 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 jest cały dział z zapiskami piwowarów, gdzie wielu wrzuca nie tylko przepis, ale też wrażenia z degustacji. polecam tam po prostu zajrzeć zamiast czekać na gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 W skrócie, to jest bez sensu, co z tego ,że ty zrobisz "sztosa" jak ktoś inny to spieprzy,po za tym każde piwo może być sztosem,a już ufac kolesiowi,bo cały czas robił zrąbane i fulem mu wyszło normalne piwo które może uznać za wybitne, no chyba, że sztosem ma być cokolwiek byle to był RIS z beczki... No i ten sztos ,tez jestem uczulony na wszystkie sztosy, mega, petardy, rozkminiania i inne gówna które są akurat na topie "ubogacającym" nasz język. Idąc tropem " co z tego, że Ty zrobisz sztosa, jak ktoś inny spieprzy" to można dojść do wniosku, że w ogóle podawanie receptur na piwa jest bez sensu. Co z tego, że receptura fajna, skoro ktoś ją spieprzył. To może w ogóle wprowadźmy zakaz podawania receptur, bo ktoś może je schrzanić. Po drugie, to chyba nie chodzi o to, żeby byle Zenek, który uwarzył dwie warki chwalił się byle czym, tylko żeby własnie ktoś taki mógł spojrzeć na najlepsze wzorce. Po trzecie to już jest chore. Jak można całą dyskusję sprowadzić do jednego głupio użytego słowa. No ale to tak będzie ,totalnie spamerski temat z byle jakimi recepturami Zenków którym się wydaje, ze zrobili dobre piwo, bo starym wyjadaczom raczej nie będzie się tego chciało pisać, nawet jakby umieścili coś fajnego to zginie to w zalewie nijakości. Jak ktoś jest w miarę ogarnięty, widzi to pieprzenie o kolejnych ipach to po protu nie pisze nic na forum, bo na jakiego grzyba, od tego są nowooswieceni neofici z 30-50 warkami na koncie. Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Pyknąłem sobie właśnie dwa własne "sztosy" i czekam na rozwój wydarzeń. Wasze zdrowie! Odnośnie tych Zenków, warto zwrócić uwagę na tendencje, że zamiast zrobić coś dobrze, to głównie jest to trawestacja, tego co już było. Wystarczy spojrzeć po niektórych konkursach i po tym, co aktualnie kręci kraft. I mam poważne obawy, że jest to fidget spinner. Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Wydaje mi się, że dział "receptury autorskie" w miarę wyczerpuje to o co chodzi autorowi tego wątku. Tylko żeby z tego działu usuwać, a najlepiej przenosić na bieżąco wątki z pytaniami typu "co myślicie o moim przepisie" a zostawić tylko te przedstawiające rzeczywiście sprawdzone, powtarzane i dopracowane receptury, a takich tam jest dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Ja uważam, że ten temat nie ma sensu z powodów czysto praktycznych. Jeśli nawet będzie dobra receptura to jak wyobrażacie sobie dyskusję na jej temat bo nie uwierzę, że to będzie tylko zbiór receptur? To będzie jeden wielki galimatias. Dobra receptura obroni się sama i jej temat będzie żył - przykładem jest temat FAH-a, gdzie po kilku latach ktoś o coś pyta, coś dopisuje. Podobnie działa to na Homebrewtalk.com : dobra receptura= kilkuletni temat liczący kilkaset stron, gdzie ludzie piszą, że uwarzyli, że użyli innych chmielu itp. Moim zdaniem zdaniem powinno dodawać się temat ze zwycięską lub bardzo dobrą recepturą do działu receptur autorskich i jeśli będzie zainteresowanie będzie ruch, jeśli nie temat umrze samoistnie. I co najważniejsze wszystkie pytania i odpowiedzi będą w jednym miejscu, łatwe do odnalezienia. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 http://www.piwo.org/topic/18353-w%C4%99dzone-16blg/?p=358694 ( *proponuję bez komentarzy wkleić linki do receptur, załóżmy 10 po kolei. Usunę tekst potem, zostanie link, sugeruję zmienić tytuł *) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Wniosek z tej historii jest taki: starzy mają się czym chwalić, ale nie chcą; młodzi chcą, ale nie mają czym. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Wniosek z tej historii jest taki: starzy mają się czym chwalić, ale nie chcą; młodzi chcą, ale nie mają czym. https://youtu.be/zOpDo4rEaqw?t=18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Wniosek z tej historii jest taki: starzy mają się czym chwalić, ale nie chcą; młodzi chcą, ale nie mają czym. https://youtu.be/zOpDo4rEaqw?t=18 Edytowane 29 Czerwca 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Pozwolę sobie się wtrącić Jezeli ktos zrobil 50 warek i nie może wybrać jednej, lub kilku, które się wyróżniały, to znaczy, ze wszystkie były do dupy Sorry ale bullshit. Ja najbardziej lubię robić jasne lekkie piwa. Jak dobrze by nie wyszły, nie uważam, że taki pils mógłby być "sztosem". Są ludzie, którzy lubią robić zwykłe piwa, a nie dziwolągi. Jak chcesz takiego sztosa to polecam Ci sztandarowe piwo - Hefeweizen wg Anteksa z wiki. Następna sprawa - dam Ci recepturę, Tobie nie wyjdzie, i co wtedy? Znów posłużmy się tym hefeweizenem. Robiłem go z 5 czy 6 razy - za każdym razem wyszedł inaczej. Poza tym, do każdego piwa podchodzę krytycznie, i w każdym znajdę jakąś wadę, choćby niuans. Więc po co się chwalić niedoskonałą recepturą? Z drugiej strony - często ludzie lubią się chwalić "super piwami", które jak się ich spróbuje, już wcale takie super nie są. Szczególnie początkujący piwowarzy mają takie tendencje, ale nie tylko oni. Co do wniesienia czegoś merytorycznego do tematu: Bier de brut- piwo bdb, ale do korekty;) Braggot - ludziom smakuje;) RIS 36blg - to chyba spełnia definicję sztosa Pozdrawiam ludzi lubiących ciężkie mocne piwa - ja nie za bardzo przepadam. Smul&Sons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Ilu z nas uwarzyło to samo piwo minimum 3 razy? Bo myślę żeby być jakkolwiek wiarygodnym trzeba cos zrobić wielokrotnie. Albo w idealnym układzie kilka osób zrobiło by piwo z jednego przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 http://www.piwo.org/topic/22133-10-grudzie%C5%84-2016-pomorski-konkurs-piw-domowych/ bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) Mega sztos, 250ml piwa IPA, 30ml wina wiśniowego deserowego z beczki (5 miesięcy), 15ml Windsor Ale z beczki (6 miesięcy). Zabutelkowane dosłownie parę butelek. Edytowane 4 Września 2017 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się