Jump to content

Recommended Posts

Cześć

Chciałbym uwarzyć piwo o smaku chlebowym, skórki od chleba etc.
Jakiś pomysł na zasyp, zacieranie oraz chmielenie?
Coś mi się kojarzy, że wiedeński, monachijski, melanoidynowy byłyby pożądane. Ale w jakiej proporcji?
I ponoć można dodać do zacierania skórki czy całe kromki razowca - ale co z filtracją, nie przytka się?
Jakie temperatury zacierania? Pewnie przerwa białkowa wskazana a potem na słodko?
Gotowanie pewnie wydłużone - reakcja millarda (czy jakoś tak), 2h wystarczy?
I co z chmieleniem?
Ktoś coś próbował robić podobnego?

To ma być piwo a nie kwas chlebowy ;)

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Pan Łyżwa napisał:

Podpinam się i czekam na chmiele o aromacie chlebowym

Bait!

Są tylko bułkowe z nutką rogala.


A serio @Igorrodz ja bym na początek poszedł w 100% monach 1, zacieranie na lenia 66°C, chmielenie tylko na goryczkę do 20-30 IBU jakimś polskim chmielem (marynka/ sybilla). Drożdże - jak najbardziej neutralne w zależności od tego jakie masz temperatury: górna albo dolna fermentacja.

Kiedyś zapijałem się Grudziądzkim Dobrym i jego chlebowość mnie zachwycała. Mówiłem sobie, ze to przez niepasteryzowanie. Potem rozpętała się afera z pasteryzowaniem niepasteryzowanego a ja doczytałem, że przepasteryzowanie daje smaki chlebowe. Ale w warunkach domowych to rozumiem jest niemożliwe.

Moje warki na podobnym patencie: maltańskie, zasadniczo.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem w piątek żytnie z drożdzami fm41. Zostało mi trochę na dnie gara i zrobiłem test na odfermentowanie.

Nie wiem co będzie po fermentacji ale w szklance czuć chleb. A z fermentora podobny zapach.

Możliwe że to bułka jest. Sensorykiem nie jestem.

Link to comment
Share on other sites

Problem jest taki (tak mi się wydaje), że trzeba ustalić co to jest ten zapach chleba,

być może identyfikujecie ten "chlebowy" zapach z takim kwaśnawym zapachem dawnego piwska (ja to bardzo lubię), faktycznie ma to coś wspólnego z chlebem, ale tu bardziej chodzi o proces fermentacji obu,

jeżeli z klasyczna skórką to takie piwo nawet jak się zrobi nie będzie dobre, zamulające i mdłe .

 

Jak już ktoś chce koniecznie eksperymentować na słodach, to żytni karmelowy ze Strzegomia wystarczy do tego.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Poszukałem trochę, co sądzicie o Koźlaku oraz o monachijskim ciemnym, będą ok?
Jak przeczytałem Twój post to pierwsza myśl to był właśnie koźlak. Jego cechuje między innymi aromat skórki od chleba.
Aczkolwiek smak chleba nie jest jednoznacznym. Tu jeszcze jest kwestia indywidualnego odbierania smaków i zapachów. To co mi się kojarzy z chlebem dla Ciebie zupełnie nie będzie tym czego szukasz

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

45l - 11.4BLG
6500g Pale Ale
850g Special B 300EBC
650g Pszeniczny - opcjonalnie dla piany

Chmielenie standardowe wedle uznania polskimi chmielami

Warka podzielona na dwa wiadra:
Drozdze s-06 podkreśliły słodowość
Drożdze M79 Burton Union podkreśliły chmiel
Temperatura fermentacji 17C




Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Kwestia gustu.
Wypić się da i mnie smakuje :) To samo ktoś możne powiedzieć jak dowalisz 100IBU czy choć by poczęstujesz kogoś kwachem.

Owszem jest mocno "chlebowe" i rozważam zmniejszenie udziału Specjala na wypadek powtórki. Powyższy zasyp dowodzi iż słód Special B robi robotę o jaką pytano w tym poście, a od jego ilości będzie zależała intensywność.

Co do pomylki z drożdzami to US-05.
Zacieranie na lenia słód do wody 75C i 90 minut zeszlo z 70C do 65C

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMaltSpecification.asp?Command=QualityParameters2&SpecificationID=183&CropYear=2016&Language=Polish


Ordynarny karmel na szczęscie nie wyszedł. Rodzynki? Obczaję przy następnej butelce względem opisu producenta.
Zgodzę się że proporcja jest w górnej granicy i może lepiej dać mniej.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.