Igorrodz Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Cześć Chciałbym uwarzyć piwo o smaku chlebowym, skórki od chleba etc. Jakiś pomysł na zasyp, zacieranie oraz chmielenie? Coś mi się kojarzy, że wiedeński, monachijski, melanoidynowy byłyby pożądane. Ale w jakiej proporcji? I ponoć można dodać do zacierania skórki czy całe kromki razowca - ale co z filtracją, nie przytka się? Jakie temperatury zacierania? Pewnie przerwa białkowa wskazana a potem na słodko? Gotowanie pewnie wydłużone - reakcja millarda (czy jakoś tak), 2h wystarczy? I co z chmieleniem? Ktoś coś próbował robić podobnego? To ma być piwo a nie kwas chlebowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Podpinam się i czekam na chmiele o aromacie chlebowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) 5 godzin temu, Pan Łyżwa napisał: Podpinam się i czekam na chmiele o aromacie chlebowym Bait! Są tylko bułkowe z nutką rogala. A serio @Igorrodz ja bym na początek poszedł w 100% monach 1, zacieranie na lenia 66°C, chmielenie tylko na goryczkę do 20-30 IBU jakimś polskim chmielem (marynka/ sybilla). Drożdże - jak najbardziej neutralne w zależności od tego jakie masz temperatury: górna albo dolna fermentacja. Kiedyś zapijałem się Grudziądzkim Dobrym i jego chlebowość mnie zachwycała. Mówiłem sobie, ze to przez niepasteryzowanie. Potem rozpętała się afera z pasteryzowaniem niepasteryzowanego a ja doczytałem, że przepasteryzowanie daje smaki chlebowe. Ale w warunkach domowych to rozumiem jest niemożliwe. Moje warki na podobnym patencie: maltańskie, zasadniczo. Edytowane 29 Października 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Zrobiłem w piątek żytnie z drożdzami fm41. Zostało mi trochę na dnie gara i zrobiłem test na odfermentowanie.Nie wiem co będzie po fermentacji ale w szklance czuć chleb. A z fermentora podobny zapach.Możliwe że to bułka jest. Sensorykiem nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Weźcie dajcie spokój z tym zapachem chleba, ze 100% słodu żytniego pieczonego w formie chleba po fermentacji jest to normalne piwo o zapachu piwa tylko trochę bardziej gęste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Zmartwiłeś mnie tym. Zapach teraz jest fajny. Zobaczymy co drożdze dodają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 a może trzeba: Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Problem jest taki (tak mi się wydaje), że trzeba ustalić co to jest ten zapach chleba, być może identyfikujecie ten "chlebowy" zapach z takim kwaśnawym zapachem dawnego piwska (ja to bardzo lubię), faktycznie ma to coś wspólnego z chlebem, ale tu bardziej chodzi o proces fermentacji obu, jeżeli z klasyczna skórką to takie piwo nawet jak się zrobi nie będzie dobre, zamulające i mdłe . Jak już ktoś chce koniecznie eksperymentować na słodach, to żytni karmelowy ze Strzegomia wystarczy do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 31 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Poszukałem trochę, co sądzicie o Koźlaku oraz o monachijskim ciemnym, będą ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Podpiwek zrób Zawsze mi smakował chlebkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrjus Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Poszukałem trochę, co sądzicie o Koźlaku oraz o monachijskim ciemnym, będą ok?Jak przeczytałem Twój post to pierwsza myśl to był właśnie koźlak. Jego cechuje między innymi aromat skórki od chleba.Aczkolwiek smak chleba nie jest jednoznacznym. Tu jeszcze jest kwestia indywidualnego odbierania smaków i zapachów. To co mi się kojarzy z chlebem dla Ciebie zupełnie nie będzie tym czego szukaszWysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejFk Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 45l - 11.4BLG6500g Pale Ale850g Special B 300EBC650g Pszeniczny - opcjonalnie dla pianyChmielenie standardowe wedle uznania polskimi chmielami Warka podzielona na dwa wiadra:Drozdze s-06 podkreśliły słodowość Drożdze M79 Burton Union podkreśliły chmielTemperatura fermentacji 17CSent from my SM-G930F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Drożdże s06? Pewnie chodzi o s04? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 To nieważne, z taką ilością special B to i tak będzie nie do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Munich Dunkel Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejFk Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Kwestia gustu.Wypić się da i mnie smakuje To samo ktoś możne powiedzieć jak dowalisz 100IBU czy choć by poczęstujesz kogoś kwachem.Owszem jest mocno "chlebowe" i rozważam zmniejszenie udziału Specjala na wypadek powtórki. Powyższy zasyp dowodzi iż słód Special B robi robotę o jaką pytano w tym poście, a od jego ilości będzie zależała intensywność.Co do pomylki z drożdzami to US-05.Zacieranie na lenia słód do wody 75C i 90 minut zeszlo z 70C do 65CSent from my SM-G930F using Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Przecież special B to czysty karmel, przy dużej dozie fantazji pumpernikiel może, gdzie tu chleb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 850g na 45l nawet nie jest blisko przegięcia. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Aaaa, to na 40 l, jest na granicy przegięcia jak dla mnie,kiedyś wsypałem 500g na standardową warkę i przez rok nie dałem rady tego pić, no ale jak kto lubi smaczki w typie karmel do majonego spitytusu to spoko Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejFk Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMaltSpecification.asp?Command=QualityParameters2&SpecificationID=183&CropYear=2016&Language=Polish Ordynarny karmel na szczęscie nie wyszedł. Rodzynki? Obczaję przy następnej butelce względem opisu producenta.Zgodzę się że proporcja jest w górnej granicy i może lepiej dać mniej.Sent from my SM-G930F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Po 12 godzinach gotowania brzeczki powstałej jedynie ze słodu pilzneńskiego (próba uwarzenia jopejskiego), cały dom był przepełniony aromatem pumpernikla. W smaku... przede wszystkim pumpernikiel. Brzeczka po tych 12 godzinach była czarna... jak pumpernikiel. Może to jest alternatywa? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) A chleba to się z pszenicy nie robi? Jakby użyć coś z pszenicznych ciemnych, podpiekany itp? (Nie wiem, nie znam się, nie ogarniam, tak tylko teoretyzuję.) Edytowane 16 Marca 2018 przez aldorn Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi