Skocz do zawartości

XVI Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych - Grand Champion 2018


Mateusz Puślecki

Rekomendowane odpowiedzi

Prezentujemy recepturę Mistrza Polski Piwowarów Domowych 2018 - Adama Necla, za piwo Wheatwine!
Smacznego! :)
https://pspd.org.pl/receptura-wheatwine-adam-necel-mppd-2018-grand-champion/ 

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Mateusz Puślecki napisał:

Prezentujemy recepturę Mistrza Polski Piwowarów Domowych 2018 - Adama Necla, za piwo Wheatwine!
Smacznego! :)
https://pspd.org.pl/receptura-wheatwine-adam-necel-mppd-2018-grand-champion/ 

Cukru do nagazowania to powinno przy 1.8 być raczej 69 niż 169 gramów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć. Wszystko oczywiście czytamy, ale nie zawsze jest czas, aby szybko i rzeczowo odpowiedzieć :)

Na dole tego wpisu jest propozycja Mistrzostw na 2019 rok. Proszę więc o uważne przeczytanie i do końca :)

 

MPPD 2018

Poniżej kilka odpowiedzi do Waszych postów:

- Kasa z wpisowego na konkurs. W kilku postach pojawiła się kwestia wpisowego i podejście jakbyśmy chcieli na konkursie tylko i wyłącznie zarobić i jest to główna kwestia organizowania lub nie organizowania konkursu.
Kochani. Organizując konkurs czy konkursy przede wszystkim spełniamy naszą misję statutową, czyli rozwijania i promocji piowarstwa domowego w Polsce. Ale aby zorganizować duży konkurs i zapewnić mu przyzwoite warunki recepcji, przeprowadzenia i innych są potrzebne pieniądze. I gwarantuję Wam, że te z wpisowego nie wystarczyłyby :-) Mistrzostwa, czy wcześniejsze KPD oczywiście nie były deficytowe, ale nie były też specjalnie dochodowe tak, aby np. pozwoliłyby zapewnić funkcjonowanie stowarzyszenia na krótszy czy dłuższy czas. Owszem można zawsze wszystko i w każdej dziedzinie zrobić inaczej, taniej lub drożej itd.. Ja mam podejście, aby konkursy, które organizuje rozwijać. Wiele rzeczy da się ogarnąć własnymi siłami i dzięki zaangażowaniu osób z PSPD i nie tylko. Ale są takie jak np. hotele czy wyżywienie dla sędziów i stewardów. A tych bywa nawet 40 osób przez 3-4 dni. Pamiętajcie jednak, że dla każdego z nas (piwowarów, sędziów, organizatorów, stewardów) to jest hobby. Wszyscy robimy to pro publico bono. 

 

@kantor Eliminacje na podstawie pucharu z zeszłego roku – to jest w pewnym sensie elitaryzm, a my chcemy, aby konkurs ma być dla wszystkich i miał duży ogólnopolski zasięg. To o czym mówisz sprawdza się w innej formie jako Puchar PSPD.

 

- @pan_czarny @kantor Puchar PSPD i pompa – myśleliśmy o tym od dawna. W tym roku wręczenie nagród będzie jak zwykle na Cieszyńskiej (wcześniej Brackiej) Jesieni. Od 2019 r. będzie pompa, bo wedle nowego regulaminu sezon kończy się z końcem maja, a wręczenie nagród za puchar będzie na II FPD w połowie czerwca.
 

- Pisałem i mówiłem o ostrych eliminacjach, bo tak było. To było zalecenie dla sędziów związane z potencjalnym trudnym ocenianiem dużej ilości piw w finale. Oczywiście były piwa genialne, wzorcowe, ale były też w finałach dobre, które miały nawet około 35 punktów. Próbowałem wielu z nich i faktycznie można powiedzieć, że poziom jak na finały był bardzo wysoki. I tutaj nawiązując do tego co napisał @pan_czarny – zgadzam się, że mniejsza ilość piw do oceny jest po prostu łatwiejsza. Stąd z niektórych stylów nie weszło żadne piwo, a w dużych kategoriach było w finałach po kilka piw, a nie kilkanaście/dziesiąt gdyby przyjąć wariant łagodny.
 

Podsumowując. Nie jestem fanem formuły konkursu MPPD z 2018 roku. Wziąłem na siebie kwestie organizacyjne konkursu z całym inwentarzem na niecałe 3 miesiące przed datą konkursu. Analizowałem kilka wariantów, aby pogodzić kwestie formy konkursu BJCP, na metryczkach PSPD i do tego jeszcze z przyznawaniem punktów w finale – tak, aby piwowarzy otrzymali punkty do Pucharu PSPD. Uważam, że pomimo wielu niedoskonałości jakie niesie za sobą tegoroczne MPPD jego finalna forma i tak była w miarę sprawiedliwa i godziła wiele kwestii: ze strony piwowarów, ze strony sędziowskiej oraz organizacyjnej.

MPPD 2019
 

Szanowni.

Prezentujemy Wam założenia i zmiany dotyczące tego, w jakiej formule będziemy chcieli przeprowadzić konkurs Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2019. Oficjalnie informację będziemy chcieli ogłosić we wrześniu. Chcielibyśmy poznać Wasze zdanie odnośnie tego projektu zwłaszcza w punkcie 3. związanym z formą i ilością stylów/kategorii. Poniższy opis jest jak wspomniałem projektem i nie jest ostatecznym rozstrzygnięciem.
 

Główne cele konkursu pokrótce poniżej. Szczegóły będziemy publikowali później.

a.       Popularyzacja piwowarstwa domowego w Polsce oraz rozszerzenie zasięgu poza granicę kraju.

b.       Chcemy, aby nadal był to najbardziej rozpoznawalny konkurs i jednocześnie otwarty dla wszystkich piwowarów: doświadczonych i początkujących.

c.       Chcemy także zaprosić doświadczonych sędziów zagranicznych, aby podnieść rangę konkursu. Zależy nam na aspekcie szkoleniowym – dyskusjach i interakcjach, aby nasi sędziowie mogli poznać inne podejście i dowiedzieć się nowych rzeczy.
 

Założenia:

1. Konkurs będzie skupiał się na wyborze najlepszych piw. Ze względów na dużą ilość zgłoszeń, standardowe metryczki PSPD, zostaną zastąpione uniwersalnym formularzem z systemem zaznaczania cech piwa, balansu i jego wad. Feedback dla piwowara zostanie więc ograniczony do określenia cech względem opisu stylu. Nie będzie zawierał porad dla piwowara oraz deskryptorów aromatów. Formularz zostanie przedstawiony w późniejszym terminie.

2. Sędziowie nie będą szeregować piw od najlepszego do najgorszego, a jedynie przyznawać medale. W każdej kategorii, sędziowie będą mogli przyznać 3 medale (złoty, srebrny, brązowy). W zależności od poziomu, sędziowie będą mogli zrezygnować z przyznania wszystkich, bądź części medali. W związku z tym konkurs nie będzie klasyfikowany w Pucharze PSPD w sezonie 2018/2019.

3a. Konkurs odbywa się w 30-35 indywidualnych stylach, bez przyporządkowania do dużych kategorii. Ograniczenie zgłoszeń na jednego piwowara: 10 do 15.

3b. Konkurs odbywa się podobnie jak w 2018 roku w podziale na duże kategorie, w każdej po 3-5 stylów. W sumie 30-35 stylów w podziale na 7-10 dużych kategorii. W każdej kategorii przyznaje się od 0 do 3 medali (j.w.). Ograniczenie przy zgłoszeniu – jedno piwo w dużej kategorii lub 1 do 2 piw w dużej kategorii, ale tylko jedno piwo w danym stylu.

4. W obu przypadkach (3a i 3b) tylko złoci medaliści trafiają do wyboru Grand Championa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Mateusz Puślecki napisał:

Eliminacje na podstawie pucharu z zeszłego roku – to jest w pewnym sensie elitaryzm, a my chcemy, aby konkurs ma być dla wszystkich i miał duży ogólnopolski zasięg. To o czym mówisz sprawdza się w innej formie jako Puchar PSPD.

Puchar PSPD nie ma żadnej elitarności, bo żeby wziąć w nim udział wystarczy wysłać piwo na dowolny konkurs biorący udział w Pucharze ;)

(Tych 182 piwowarów (browarów domowych) na liście z sezonu 2017/2018, to nie są piwowarzy którzy wzięli udział w Pucharze PSPD, tylko piwowarzy którzy w nim punktowali, wzięli udział wszyscy, którzy wysłali jakiekolwiek piwo na KPD liczony do Pucharu)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to ma być wybór między wariantem 3a a 3b, to zdecydowanie 3a - duże kategorie to wg mnie totalne nieporozumienie i uważam, że żaden sędzia nie jest w stanie obiektywnie zróżnicować klasy zbliżonych poziomem piw w dość odmiennych (tak, jak to było w tym roku) stylach.
Sędziowie - możecie atakować i wmawiać mi, że bzdury piszę, ale weźcie chociażby pod uwagę podświadome preferencje (od stylu do poziomu poszczególnych związków aromatycznych).

Ale z kolei - 30-35 stylów? Górna granica to już więcej niż tegoroczne National Homebrew Competition :roll: - 33 kategorie razem z cydrami i miodami (piwnych 28). Naprawdę jesteśmy już aż tacy wielcy, żeby mieć więcej kategorii niż w USA?

Co do przyznawania lub nie złotych/srebrnych medali - OK, to w sumie nie jest takie ważne, choć wolałbym po prostu 1., 2. i 3. miejsce (zawsze jest ryzyko dewaluacji, gdy przyznanych zostanie pięc złotych, trzy srebrne i osiem brązowych medali ;) ), ale uszeregowanie piw bym zostawił - zawsze to fajnie wiedzieć, które miejsce się zajęło, nawet jeżeli jest to ostatnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, kantor napisał:

Puchar PSPD nie ma żadnej elitarności, bo żeby wziąć w nim udział wystarczy wysłać piwo na dowolny konkurs biorący udział w Pucharze ;)

(Tych 182 piwowarów (browarów domowych) na liście z sezonu 2017/2018, to nie są piwowarzy którzy wzięli udział w Pucharze PSPD, tylko piwowarzy którzy w nim punktowali, wzięli udział wszyscy, którzy wysłali jakiekolwiek piwo na KPD liczony do Pucharu)

Ale pod jakim względem nie ma elitarności? Moim zdaniem czołówka Pucharu to jest elita aktywnych piwowarów domowych w danym czasie wysyłających na konkursy. :) Każdy może się w tej elicie znaleźć. Tak jak we wspomnianej już przez kogoś piłce nożnej, :) np. w Pucharze Polski, w którym startują zespoły z wszystkich lig, a nawet te, które nie grają w regularnych ligach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, każdy się może znaleźć, czyli nie ma elitarności ;)

Tak jak w piłce możnej, Puchar Polski jest mniej elitarny od udziału w ekstraklasie, bo więcej drużyn jest uprawnionych do udziału w nim.

 

edit:

Oczywiście wygranie Pucharu PSPD (czy nawet wygranie dowolnego KPD) jest elitarne ale nie sam udział.

 

 

edit 2:

21 minut temu, Ahtanum Ahtanowicz napisał:

Ale z kolei - 30-35 stylów? Górna granica to już więcej niż tegoroczne National Homebrew Competition :roll: - 33 kategorie razem z cydrami i miodami (piwnych 28). Naprawdę jesteśmy już aż tacy wielcy, żeby mieć więcej kategorii niż w USA?

W NHC jest 28 "dużych stylów" (np stouty są razem itp) :D

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Ahtanum Ahtanowicz napisał:

Jeżeli to ma być wybór między wariantem 3a a 3b, to zdecydowanie 3a - duże kategorie to wg mnie totalne nieporozumienie i uważam, że żaden sędzia nie jest w stanie obiektywnie zróżnicować klasy zbliżonych poziomem piw w dość odmiennych (tak, jak to było w tym roku) stylach.
Sędziowie - możecie atakować i wmawiać mi, że bzdury piszę, ale weźcie chociażby pod uwagę podświadome preferencje (od stylu do poziomu poszczególnych związków aromatycznych).

Piotrek i tak i nie. Chcemy w eliminacjach zastosować inną i uproszczoną wersję metryczki podobną jak ta na WBC. Potem wybór najlepszych piw w kategoriach na zasadzie Best Of Show w finale już bez wypełniania metryczki. Tak wybierane są piwa na największych konkursach. Nigdy nie będzie "złotego środka", natomiast przy wariancie 3a i tak masz wybór Mistrza w Best Of Show - z 30 różnych stylów wybierasz jedno najlepsze piwo:)

 

17 minut temu, Ahtanum Ahtanowicz napisał:

Ale z kolei - 30-35 stylów? Górna granica to już więcej niż tegoroczne National Homebrew Competition :roll: - 33 kategorie razem z cydrami i miodami (piwnych 28). Naprawdę jesteśmy już aż tacy wielcy, żeby mieć więcej kategorii niż w USA?

Jak wyżej. Będzie tylko jedna metryczka, więc logistyka oceny będzie szybsza niż w klasycznym modelu oceny wg PSPD :) Chcemy, żeby w 2019 roku była podobna ilość stylów jak w 2018 roku (30).

 

18 minut temu, Ahtanum Ahtanowicz napisał:

Co do przyznawania lub nie złotych/srebrnych medali - OK, to w sumie nie jest takie ważne, choć wolałbym po prostu 1., 2. i 3. miejsce (zawsze jest ryzyko dewaluacji, gdy przyznanych zostanie pięc złotych, trzy srebrne i osiem brązowych medali ;) ), ale uszeregowanie piw bym zostawił - zawsze to fajnie wiedzieć, które miejsce się zajęło, nawet jeżeli jest to ostatnie.

Oczywiście w modelu 3a będzie potencjalnie więcej złotych medali w totalu (pewnie koło 20-25), ale Mistrz będzie tylko jeden :)
W 3b z racji dużych kategorii złotych medali będzie nie więcej niż 10.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, kantor napisał:

W NHC jest 28 "dużych stylów" (np stouty są razem itp)

Wiem. Nie chciało mi się uściślać o co mi chodziło, ale muszę :) A chodziło mi o liczbę komisji sędziowskich potrzebnych do ogarnięcia tego całego bałaganu.
No i są to "duże style", ale pogrupowane nieco rozsądniej niż u nas w zeszłym roku (choć i tak mi się to nie podoba, ale nie musi - to wewnętrzne sprawy USA ;) )

 

18 minut temu, Mateusz Puślecki napisał:

Będzie tylko jedna metryczka, więc logistyka oceny będzie szybsza niż w klasycznym modelu oceny wg PSPD

A tego to nie wyłapałem z poprzedniej wypowiedzi - jedna metryczka? 
To też mi się nie podoba :)
Nie wiem, jak to aktualnie wygląda na konkursach, ale oceny chyba nie powinny być uzgadniane między sędziami? A jeżeli będzie jedna metryczka, to będą być musiały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie się też wiele w tym nie podoba ale jako, że moje poglądy m.in. na medale i przyznawanie ich lub nie, w zależności poziomu są znane, to nie będę ich powtarzał ;)

 

Jednocześnie rozumiem, że jak organizatorzy chcą dużo zgłoszeń i jednocześnie sprawiedliwej oceny piw, to mając ograniczony czas i ilość sędziów na czymś muszą ściąć, więc pewnie  poleci porządny feedback dla piwowarów.

 

Jednakże, z tego co widzę, w tej formule konkursu, chyba ocena piw na każdym etapie byłaby grupowa (konsultacje i wspólna ocena, jak obecnie w eliminacjach).

Wobec czego mam pytanie do organizatorów, czy uważacie taką "grupową" metodykę oceny za lepszą od samodzielnej oceny piwa przez sędziego i późniejszego uśrednienia wyników?

Bo w sumie i eliminacje KPD są w tej metodyce i "best of show" też, a jednak w finałach stosuje się metodę samodzielnego oceniania. Uczono mnie, że taka metodyka jest lepsza ale może jednak niesłusznie?

Ciekawy wątek się pojawił :)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zróbcie po staremu 10 kategorii. Konkurs i tak był największy w sezonie, po względem ilości zgłoszeń i kategorii,  miał swój prestiż i wszystko grało. Po co te kombinacje. To tylko zniechęca do uczestniczenia.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porządny feedback z opisem wad, deskryptorami i wskazówkami dla piwowara ma duża wartość edukacyjną. Szkolenie piwowarów również jest działalnością statutowa PSPD tak jak organizacja konkursów.

Jeżeli proponowana formuła ma przynieść pogorszenie jakości informacji zwrotnej dla piwowara to jestem przeciwko.

Rangę Mistrzostw twórzmy, ilością kategorii, zgłoszeń, atrakcyjnymi nagrodami, fajną galą wręczenia nagród a nie fikuśną formułą.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stara formuła też nie jest idealna, bo jak będzie ponad 100 zgłoszeń w jakiś kategoriach (jak było kiedyś) to i o porządny feedback i o sprawiedliwą ocenę może być trudno.

 

Jak chce się mieć sprawiedliwą ocenę i porządny feedback to trzeba zmniejszyć ilość startujących (albo mocno zwiększyć ilość sędziów i czas trwania konkursu).

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie podoba mi się w ogóle modernizacja formy konkursu wolałbym też powrót do starej formy, ale jak praktyka pokazała pogadać sobie możemy organizator i tak zrobi jak uważa więc szkoda moim zdaniem się wysilać na wypowiedzi. Zwłaszcza, że podpunkty a-c pokazują miejsce piwowarów w tym konkursie, a wydawało mi się, że to uczestnik powinien być na pierwszym miejscu. Nie myliłem się, na pierwszym miejscu ma być promowanie piwowarstwa czyli nie ważne jak mówią byleby mówili - choćby wszyscy narzekali to przecież idzie za tym fejm. Podpunkty 1-2 też pokazują gdzie w tym wszystkim jest uczestnik. Eh... zaczyna się to samo od nowa, a niby miała być przemyślana forma konkursu pewnie konsultacje przebiegły zaraz napiszą, że brało w nich udział wiele osób od środowiska sędziowskiego po organizatorów konkursów, a ostatecznie ogranicza się to wciąż do tych samych osób ;) Te co mają odmienne zdanie są pomijane. Z tego co widziałem było więcej głosów na "nie" za obecną formułą, ale żeby nie było organizator ją zostawi w innej formie, przecież nie można się mylić. Czy My musimy równać do zagranicy czy zagranica do nas? Na każdym kroku słyszę, że posiadamy najlepszą kadrę sędziowską, unikalny system szkoleniowy i super wytyczne konkursowe, a potem czołowy konkurs ma mieć formę taką jak wyżej wymieniacie czyli średnio zbieżną z niedawno napisanymi na nowo wytycznymi do konkursów. Jedyna kara to wypadnięcie z pucharu na sezon. Wybór jaki postawiliście między 3a i 3b to żaden wybór, powtórzę nie podoba mi się to i wolałbym powrót do starej formy - z rozszerzeniem ilości kategorii jeżeli tak bardzo na tym zależy organizatorowi maks do 15. To i tak kupa roboty dla sędziów. 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, Mateusz Puślecki napisał:

natomiast przy wariancie 3a i tak masz wybór Mistrza w Best Of Show - z 30 różnych stylów wybierasz jedno najlepsze piwo:)

Czy to znaczy, że każdy sędzia ma wypić 30 próbek w różnych stylach i zdecydować które jest najlepsze? Wydaje się niewykonalne.

 

Ogółem chyba formuła z tak dużą ilością kategorii (dzielonych na większe lub nie) ma sens przy konkursach piw komercyjnych, żeby każde piwo na rynku miało szansę wziąć udział. W konkursach piw domowych chyba i tak większość piw jest ważona konkretnie na konkurs.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 8/22/2018 o 09:44, kantor napisał:

Stara formuła też nie jest idealna, bo jak będzie ponad 100 zgłoszeń w jakiś kategoriach (jak było kiedyś) to i o porządny feedback i o sprawiedliwą ocenę może być trudno.

 

Jak chce się mieć sprawiedliwą ocenę i porządny feedback to trzeba zmniejszyć ilość startujących (albo mocno zwiększyć ilość sędziów i czas trwania konkursu).

Lub ograniczyć ilość zgłoszonych piw przez jednego piwowara (np. maksymalnie 5 kategorii z 10). 

 

Dnia 8/22/2018 o 10:50, Undeath napisał:

 Wybór jaki postawiliście między 3a i 3b to żaden wybór, powtórzę nie podoba mi się to i wolałbym powrót do starej formy - z rozszerzeniem ilości kategorii jeżeli tak bardzo na tym zależy organizatorowi maks do 15. 

Osobiście też opowiadam się za starą formułą konkursu. 15-20 kategorii przy jednoczesnym ograniczeniu ilości zgłoszeń pojedynczych startujących. Konkurs utrzyma swój prestiż, a jednocześnie piwowarzy będą mogli liczyć w dalszym ciągu na rzetelny feedback (chyba też o to w tym wszystkim chodzi ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, cząsi napisał:

Lub ograniczyć ilość zgłoszonych piw przez jednego piwowara (np. maksymalnie 5 kategorii z 10). 

Nie wiem czy to coś da, bo mam wrażenie, że skończyło się masowe wysyłanie piw na wszystkie kategorie (dużą ilość kategorii) przez piwowarów, w tym roku chyba było 390 piw wysłanych prze 240 (?) piwowarów, czyli pewnie zdecydowana większość wysłała 1-2 piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

+1 dla powrotu do starej formuły.

 

Zarówno z perspektywy sędziego się to lepiej sędziowało, jak i z perspektywy uczestnika stara wzbudzała znacznie więcej emocji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 21.08.2018 o 14:38, Mateusz Puślecki napisał:

I tutaj nawiązując do tego co napisał @pan_czarny – zgadzam się, że mniejsza ilość piw do oceny jest po prostu łatwiejsza. Stąd z niektórych stylów nie weszło żadne piwo, a w dużych kategoriach było w finałach po kilka piw, a nie kilkanaście/dziesiąt gdyby przyjąć wariant łagodny.

Miałem na myśli także ocenianie dużej ilości piw podczas eliminacji :). Powyżej jakiejś ilości (na potrzeby mojej wypowiedzi przyjmijmy 40, ale to nie jest tak istotne) wydaje mi się, że lepiej jest dzielić piwa na transze i zwiększyć liczbę stolików sędziowskich.

Cytuj

 1. Konkurs będzie skupiał się na wyborze najlepszych piw. Ze względów na dużą ilość zgłoszeń, standardowe metryczki PSPD, zostaną zastąpione uniwersalnym formularzem z systemem zaznaczania cech piwa, balansu i jego wad. Feedback dla piwowara zostanie więc ograniczony do określenia cech względem opisu stylu. Nie będzie zawierał porad dla piwowara oraz deskryptorów aromatów. Formularz zostanie przedstawiony w późniejszym terminie.

Moim zdaniem, zmiana na plus, o ile piwa na nowych metryczkach będą jakoś punktowane.
 

Cytuj

2. Sędziowie nie będą szeregować piw od najlepszego do najgorszego, a jedynie przyznawać medale. W każdej kategorii, sędziowie będą mogli przyznać 3 medale (złoty, srebrny, brązowy). W zależności od poziomu, sędziowie będą mogli zrezygnować z przyznania wszystkich, bądź części medali. W związku z tym konkurs nie będzie klasyfikowany w Pucharze PSPD w sezonie 2018/2019.

Jak wyżej, jakaś minimalna hierarchia by się jednak przydała, inaczej wejście do finału bez zajęcia miejsca na podium pozostawi niedosyt. 

Cytuj

3a. Konkurs odbywa się w 30-35 indywidualnych stylach, bez przyporządkowania do dużych kategorii. Ograniczenie zgłoszeń na jednego piwowara: 10 do 15.

Z dwóch proponowanych rozwiązań, jestem za powyższym, chociaż tak naprawdę wolałbym zostać przy starej formule. 

Edytowane przez pan_czarny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.