Jump to content

Drożdże WB-06


rob7320

Recommended Posts

18 dni temu zadałem drożdżami WB-06 piwo pszeniczne , które uwarzyłem  ( zacierane wytrawnie ,18 l , 13blg) . Drożdże ruszyły bardzo szybko  i po trzech dniach zeszły do 3,5blg , piana opadła całkowicie  podniosłem jeszcze o 2 stopnie temperaturę fermentacji i zaczęło się lenistwo drożdży . Myślałem ,że w takim tempie jak na początku to po 7 dniach będzie po wszystkim , a tu przez ostatnie 14 dni powolutku mi fermentują i obecnie zeszło do 2blg . Jakie macie doświadczenie z tymi drożdżami , czy one schodzą tak głęboko czy ja coś skopałem ? Jaką przyjąć granicę końca fermentacji , bo mierzenie przez trzy dni balingu może być mylące ( bardzo wolno zmienia się odfrermentowanie ) . W chwili obecnej fermentację także widać na rurce , bo co jakiś czas zabulgocze. Piwo  będzie wypite szybko ,ale mimo to nie chciałbym granatów.

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, zasada napisał:

Jeśli spojrzysz w wątek im poświęcony, zobaczysz, że to są żarłoki. I do 1,5 mogą dojeść.

Jeśli fermentuje 17 dni (w jakiej temperaturze?) to dla bezpieczeństwa podniósłbym ją na ostatnie kilka dni (4?5) i butelkował.

Przypuszczałem ,że mogą zejść głęboko , ale dziwi mnie trochę tempo przez ostatnie 14dni zjadły mi tylko 1,5blg  choć start i początkowe tempo zapowiadały ,że za chwilę "zjedzą wiadro fermentacyjne" . Nic , pozostaje czekać , więcej jak poza 0blg nie zejdą . 

Podniosę jednocześnie tak jak koledzy  sugeruje troszkę temperaturę .  

Link to comment
Share on other sites

Trochę wysoko. Teraz możesz tylko podnieść temperaturę, aby je pobudzić. Jak stały w 18 to fermentująca brzeczka miała 22. Teraz stoi w 20 dlatego fermentacja wyhamowała.

Link to comment
Share on other sites

Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody.
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg

51º - 10'
68º > 66º - 60'
78º - 5'

Ok 23l 11º blg

Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g    60'
Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g    5'

Ok 20l 13º blg

Świeże WB-06
Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło.

Edited by krzychoo
byk orto
Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, krzychoo napisał:

Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody.
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg

51º - 10'
68º > 66º - 60'
78º - 5'

Ok 23l 11º blg

Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g    60'
Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g    5'

Ok 20l 13º blg

Świerze WB-06
Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło.

 

Mógłbyś proszę opisać efekt smakowo-aromatyczny? Interesuje mnie od jakiegoś czasu zastosowanie tych drożdży (bądź co bądź dedykowanym do piw pszenicznych) w zasypie jęczmiennym. Z góry dzięki. Miało to piwo coś z waizenów?

Link to comment
Share on other sites

 
Mógłbyś proszę opisać efekt smakowo-aromatyczny? Interesuje mnie od jakiegoś czasu zastosowanie tych drożdży (bądź co bądź dedykowanym do piw pszenicznych) w zasypie jęczmiennym. Z góry dzięki. Miało to piwo coś z waizenów?
Cech piwa pszenicznego było niewiele. Laik pewnie by nawet tego z weizenem nie skojarzył. Gdy fermentacja odbyła się w 22°C pewnie piwo wyszło by bardziej podobne do pszenicznego.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, krzychoo napisał:

Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody.
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg

51º - 10'
68º > 66º - 60'
78º - 5'

Ok 23l 11º blg

Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g    60'
Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g    5'

Ok 20l 13º blg

Świerze WB-06
Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło.

Nigdy nie udało mi się kupić świerzych WB-06. Ale świeże - wielokrotnie.

Link to comment
Share on other sites

WB-06 potrafią być dość żarłoczne. Chociaż mi z 12 blg zeszło do 3 i butelkowałem. Żadnych granatów, nagazowanie odpowiednie jak na pszeniczniaka, fermentacja w 21 st.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.