rob7320 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 18 dni temu zadałem drożdżami WB-06 piwo pszeniczne , które uwarzyłem ( zacierane wytrawnie ,18 l , 13blg) . Drożdże ruszyły bardzo szybko i po trzech dniach zeszły do 3,5blg , piana opadła całkowicie podniosłem jeszcze o 2 stopnie temperaturę fermentacji i zaczęło się lenistwo drożdży . Myślałem ,że w takim tempie jak na początku to po 7 dniach będzie po wszystkim , a tu przez ostatnie 14 dni powolutku mi fermentują i obecnie zeszło do 2blg . Jakie macie doświadczenie z tymi drożdżami , czy one schodzą tak głęboko czy ja coś skopałem ? Jaką przyjąć granicę końca fermentacji , bo mierzenie przez trzy dni balingu może być mylące ( bardzo wolno zmienia się odfrermentowanie ) . W chwili obecnej fermentację także widać na rurce , bo co jakiś czas zabulgocze. Piwo będzie wypite szybko ,ale mimo to nie chciałbym granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Schodzą. Może podnieś jeszcze trochę temperaturę jak dojadają jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Jeśli spojrzysz w wątek im poświęcony, zobaczysz, że to są żarłoki. I do 1,5 mogą dojeść. Jeśli fermentuje 17 dni (w jakiej temperaturze?) to dla bezpieczeństwa podniósłbym ją na ostatnie kilka dni (4?5) i butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 42 minuty temu, zasada napisał: Jeśli spojrzysz w wątek im poświęcony, zobaczysz, że to są żarłoki. I do 1,5 mogą dojeść. Jeśli fermentuje 17 dni (w jakiej temperaturze?) to dla bezpieczeństwa podniósłbym ją na ostatnie kilka dni (4?5) i butelkował. Przypuszczałem ,że mogą zejść głęboko , ale dziwi mnie trochę tempo przez ostatnie 14dni zjadły mi tylko 1,5blg choć start i początkowe tempo zapowiadały ,że za chwilę "zjedzą wiadro fermentacyjne" . Nic , pozostaje czekać , więcej jak poza 0blg nie zejdą . Podniosę jednocześnie tak jak koledzy sugeruje troszkę temperaturę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 W jakich temperaturach fermentowaleś do tej pory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Start fermentacji w 18 stopniach ,później przeniosłem do 20 stopni ( oczywiście temp pomieszczenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Trochę wysoko. Teraz możesz tylko podnieść temperaturę, aby je pobudzić. Jak stały w 18 to fermentująca brzeczka miała 22. Teraz stoi w 20 dlatego fermentacja wyhamowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Używałem WB-06 trzy razy do pszeniczniaków i uzyskiwałem odfermetnowanie na poziomie 75-80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Mój klon Corneliusa Ale Ale (zasyp jak na ESB) zjechał na WB-06 z 13 blg do 1 blg przy zacieraniu w 68 stopniach C. Fermentacja w ok 18 stopniach C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 11 minut temu, krzychoo napisał: Mój klon Corneliusa Ale Ale Jakieś notatki z tego piwa są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody. Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg 51º - 10' 68º > 66º - 60' 78º - 5' Ok 23l 11º blg Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g 60' Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g 5' Ok 20l 13º blg Świeże WB-06 Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło. Edytowane 14 Listopada 2017 przez krzychoo byk orto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 24 minuty temu, krzychoo napisał: Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody. Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg 51º - 10' 68º > 66º - 60' 78º - 5' Ok 23l 11º blg Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g 60' Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g 5' Ok 20l 13º blg Świerze WB-06 Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło. Mógłbyś proszę opisać efekt smakowo-aromatyczny? Interesuje mnie od jakiegoś czasu zastosowanie tych drożdży (bądź co bądź dedykowanym do piw pszenicznych) w zasypie jęczmiennym. Z góry dzięki. Miało to piwo coś z waizenów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Mógłbyś proszę opisać efekt smakowo-aromatyczny? Interesuje mnie od jakiegoś czasu zastosowanie tych drożdży (bądź co bądź dedykowanym do piw pszenicznych) w zasypie jęczmiennym. Z góry dzięki. Miało to piwo coś z waizenów?Cech piwa pszenicznego było niewiele. Laik pewnie by nawet tego z weizenem nie skojarzył. Gdy fermentacja odbyła się w 22°C pewnie piwo wyszło by bardziej podobne do pszenicznego.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Godzinę temu, krzychoo napisał: Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody. Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg 51º - 10' 68º > 66º - 60' 78º - 5' Ok 23l 11º blg Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g 60' Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g 5' Ok 20l 13º blg Świerze WB-06 Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło. Nigdy nie udało mi się kupić świerzych WB-06. Ale świeże - wielokrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Dzięki za poprawienie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 WB-06 potrafią być dość żarłoczne. Chociaż mi z 12 blg zeszło do 3 i butelkowałem. Żadnych granatów, nagazowanie odpowiednie jak na pszeniczniaka, fermentacja w 21 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się