Jump to content

Filtracja po gotowaniu.


n3uro

Recommended Posts

Witam Szanowne grono !

Od dwóch warek mam duży problem z odfiltrowaniem osadów i chmielu po wystudzeniu brzeczki . Jedno piwo mało chmielone drugie dość mocno ,także to chyba nie wina chmielu ( granulat ). Dodaje mchu w ilości około 7g na 25l ( wcześniej uwodniony ). Po schłodzeniu całości chłodnicą, wyjmuje ją i łygą robię wir. Przykrywam całość i oczekuję jakieś 15 może 20 minut.

Dekantuje brzęczke wężykiem przy ściance lecz niestety ostatnie jakieś 5 może nawet i 6 litrów są to osady i chmieliny. Do ich oddzielenia używam powiedzmy mini hopstopera od Chińczyka. O coś takiego : https://m.aliexpress.com/s/item/32810808087.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32810808087&productSubject=Realand-300-Micron-Mesh-Home-Brewing-Beer-Stainless-Steel-Filter-Dry-Hop-Spider-Hopper-for 

Lecz niestety po chwili wszystko zapchane i muszę przerwać . 

Płukanie koszyka i powolne, mozolne przelewanie reszty . Tak około 4 może nawet i 5 razy. 

Bardzo mi to wydłuża proces i go komplikuje, samemu dość ciężko sytuację ogarnąć przy zachowaniu jakiejś czystości . 

Serdecznie proszę o jakieś rady i pomysły . Może ktoś ma podobne doświadczenia. 

Liczę że coś wymyślicie :)

Link to comment
Share on other sites

Zostaw na dłużnej, jak już się będzie pokazywał stożek przechyl gar, w sumie to dziwna sprawa, powinno zostać ze 2 litry wszystkiego.

Ewentualnie kup szyszki i chmiel w worku (wyciągniesz i odciśniesz przed chłodzeniem), przynajmniej to na goryczkę.

Jak zaciągnie trochę syfu toteż nie tragedia.

Link to comment
Share on other sites

Sprobuj zlac ile sie da w wysokie kufle, niech sie odstoi, potem sciagnij (np. duza strzykawka albo pipeta) znad chmielin co sie da, przegotuj i do wiadra. Z odpadem rzedu ok 3L musisz sie tak czy owak liczyc, jesli dales duzo chmielu, cudow nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Wiem że cudów nie ma jeżeli idzie dużo chmielu . Lecz z mojego skromnego doświadczenie większość tego co zapycha to nie chmiel tylko osady. Przechylanie gara nic nie daje testowane już wcześniej. Co do kufli ok. Znam temat lecz jak zostaje trochę to spoko . A nie 6 l i z tego że 4 by można odzyskac . W kufle czasu mnóstwo plus zagotowanie i ponowne schłodzenie aby zadać drożdże w odpowiedniej temperaturze to kolejny czas i to nie mały, niestety. A co myślicie o laniu wpierw w pończochę i to co ona przepuści w ten koszyk . 

A może ma ktoś doświadczenie w chmieleniu przy użyciu wyżej wymienionego kosza jako typowego hop spidera ? Ja się trochę boję że będzie on zbyt mały i nic z tego nie wyjdzie i to dopiero będzie mega improwizacja . Która dla początkującego jest zdecydowanie niewskazana.

Edited by n3uro
Link to comment
Share on other sites

a może pończocha ? pełna (odciąć 1 nogawkę) lub podkolanówka - wygotować! przed użyciem - większość niechcianego osadu zostaje w środku. :D i zdecydowanie tańsze rozwiązanie.

Edited by Tombatold
Link to comment
Share on other sites

Jak nie miałem jeszcze filtra na stelażu to używałem durszlaka ;) Opierałem go z jednej strony o rant wiadra, drugi o łygę położoną na wiadrze, a do środka opatrunek gazowy, wyjałowiony. Nie było to idealne rozwiązanie, czasem trzeba było robić przerwy by wszystko się przefiltrowało, ale kilka warek tak przefiltrowałem, nic się nie zakaziło.  

Link to comment
Share on other sites

Jancewicz -> Też myślałem o tym, i to kilka razy, ale wydaje mi się, że SAM filtr z tego urządzenia, założony na durszlak, również się sprawdzi.

Tym bardziej, że stelaż + filtr, w zależności od jego rodzaju, różnie kosztuje. Plastikowy jakieś 38 zł na allegro + koszt wysyłki, a metalowy 45 + wysyłka i więcej, podczas gdy sam filtr "tylko" 20. :D

Ewentualnie, wersja dla leniwych/dusigroszy/"żydów" durszlak + woreczek lniany do chmielenia na zimo. ;)
 

Edited by ksiegarz5
Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, n3uro napisał:

Wiem że cudów nie ma jeżeli idzie dużo chmielu . Lecz z mojego skromnego doświadczenie większość tego co zapycha to nie chmiel tylko osady. Przechylanie gara nic nie daje testowane już wcześniej. Co do kufli ok. Znam temat lecz jak zostaje trochę to spoko . A nie 6 l i z tego że 4 by można odzyskac . W kufle czasu mnóstwo plus zagotowanie i ponowne schłodzenie aby zadać drożdże w odpowiedniej temperaturze to kolejny czas i to nie mały, niestety. A co myślicie o laniu wpierw w pończochę i to co ona przepuści w ten koszyk . 

A może ma ktoś doświadczenie w chmieleniu przy użyciu wyżej wymienionego kosza jako typowego hop spidera ? Ja się trochę boję że będzie on zbyt mały i nic z tego nie wyjdzie i to dopiero będzie mega improwizacja . Która dla początkującego jest zdecydowanie niewskazana.

Zapewne w trakcie chłodzenia mieszasz brzeczkę, żeby chłodzenie szło szybciej. Jak już będziesz blisko oczekiwanej temperatury przestań mieszać i odczekaj ze 20 min nie przestając chłodzić (przykręć jedynie żeby woda powoli płynęła przez chłodnicę). Powinieneś zauważyć znaczną różnicę w tempie osiadania i zwartości chmielin.

Pozdrawiam

Rafał

ps.

z 6l chmielin 4l odzyskać? Policz oszczędność surowca i czasu... czasem po prostu lepiej chlupnąć tym w zlew ;)

Edited by rafple
Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, rafple napisał:

z 6l chmielin 4l odzyskać? Policz oszczędność surowca i czasu... czasem po prostu lepiej chlupnąć tym w zlew ;)

No słuchaj przy Warce 25 litrów 6 l to jest dość duża strata . Co innego mieć wybicie 50 i wylac 5. Dlatego szukam jakiejś alternatywy ażeby właśnie nie tracić tego czasu, a jednak choć część piwa z tych osadów odzyskać . A czy poświęcę 7 godzin czy 7 i pół, a jednak uzyskam może i 6 czy 8 butelek więcej to już wolę poświęcić to 30 minut . Tylko żeby wiedzieć jak to zrobić żeby się nie denerwować i przypadkiem sobie całej warki nie zarazić.  

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, aldorn napisał:

A próbował ktoś zwykłą pieluchę tetrową użyć jako filtr? Tanie to, może przelewanie do fermentora przez taką pieluchę by się sprawdziła.

Już ktoś wyżej wspominał, a ja potwierdzam: stalowe sito, na sicie rozciągnięta wygotowana materia (gaza, siatka etc. - o pieluchę bałbym się, ze za gęsta) i jadymy.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, aldorn napisał:

A próbował ktoś zwykłą pieluchę tetrową użyć jako filtr? Tanie to, może przelewanie do fermentora przez taką pieluchę by się sprawdziła.

Ja stosuję filtrację przez pieluchę tetrową przed chłodzeniem za pomocą chłodnicy przeciwbieżnej. Pieluchę składam na pół i rozciągam nad fermentorem z kranikiem, z którego brzeczka idzie do chłodnicy. Z pokrywy wyciąłem środek i zostawiłem tylko obręcz, która przytrzymuje pieluchę na miejscu. Sprawdza się wyśmienicie.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, wizi napisał:

Ja stosuję filtrację przez pieluchę tetrową przed chłodzeniem za pomocą chłodnicy przeciwbieżnej. Pieluchę składam na pół i rozciągam nad fermentorem z kranikiem, z którego brzeczka idzie do chłodnicy. Z pokrywy wyciąłem środek i zostawiłem tylko obręcz, która przytrzymuje pieluchę na miejscu. Sprawdza się wyśmienicie.

jak wygląda dezynfekcja tej konstrukcji? po prostu moczysz tetrę w środku dezynfekcyjnym podczas dezynfekcji fermentora?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, wizi napisał:

Ja stosuję filtrację przez pieluchę tetrową przed chłodzeniem za pomocą chłodnicy przeciwbieżnej. Pieluchę składam na pół i rozciągam nad fermentorem z kranikiem, z którego brzeczka idzie do chłodnicy. Z pokrywy wyciąłem środek i zostawiłem tylko obręcz, która przytrzymuje pieluchę na miejscu. Sprawdza się wyśmienicie.

Edytowane 1 godzinę temu przez wizi

Pomysł bardzo fajny Ale przed chłodzeniem? A co z Hop Stand Oczywiście jeśli robisz IPA i pochodne 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

No nie powiem bo z tym wycięciem wieka i trzymaniem pieluchy to wydaje się fajne . Wygotować dobrze tetrę wieko zdezynfekować i jazda . Chyba się pokusze o takie coś . Choć zastanawiam się również nad pierwsza filtracja sitkiem z gaża złożona na pół bądź i na cztery a pod tym jakoś zamontować ten koszyk z siatki 300 mikron który by wykąpał resztę . 

A powiedzcie mi jeszcze co do tetry czy są różne gramatury i trzeba coś sobie wybrać na oko . Czy po prostu wchodzę do apteki i kupuje ? Potomka nie mam także się średnio orientuje ;-)

Edited by n3uro
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, n3uro napisał:

zastanawiam się również nad pierwsza filtracja sitkiem z gaża złożona na pół bądź i na cztery

Stosowałem sitko i gazę "pojedynczą" i szybko się zapychało ale z drugiej strony ładnie odfiltrowywało. Mimo wszystko wygodniejszy dla mnie stelaż z siatką filtrującą

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, paradox napisał:

jak wygląda dezynfekcja tej konstrukcji? po prostu moczysz tetrę w środku dezynfekcyjnym podczas dezynfekcji fermentora?

Fermentor, kranik, obręcz spryskuję Starsanem. Tetrę wygotowuję. Po filtracji jest mocno zabarwiona od brzeczki i chmielu, dlatego po wypłukaniu osadów, wrzucam ją do ciepłej wody z Oxi. Po wszystkim jest znów biała.

 

4 godziny temu, morfitru75 napisał:

Pomysł bardzo fajny Ale przed chłodzeniem? A co z Hop Stand Oczywiście jeśli robisz IPA i pochodne 

Używam chłodnicy przeciwbieżnej, stąd muszę oddzielić osady gorące i chmiel przed chłodzeniem. Z tego samego powodu chmielenie whirpoolowe odpada.

Na aromat chmielę dodając chmiel po wyłączeniu palnika. Aromat jest bardzo fajny i długo się utrzymuje. Brzeczkę zaciągam wężykiem z dna garnka, więc na początku leci głównie chmiel, który osiada na tetrze. Potem brzeczka przeciska się przez chmiel, co daje podobny efekt jak chmielenie w przepływie.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Jancewicz napisał:

Stosowałem sitko i gazę "pojedynczą" i szybko się zapychało ale z drugiej strony ładnie odfiltrowywało. Mimo wszystko wygodniejszy dla mnie stelaż z siatką filtrującą

Odpowiesz mi proszę na pytanie ile mikron ma taką siatka filtrująca ? 

Link to comment
Share on other sites

Ja stosuję coś w tym stylu:

https://www.aliexpress.com/store/product/32cm-New-Stainless-Steel-12-5-Hop-Spider-Home-Brew-Beer-Hops-Filter-300-micron/211413_32761027221.html

 

Kupiłem u chińczyków za jakieś 55 zł - miało być do gotowania chmielu, ale miałem wrażenie że się zapycha i słabo brzeczka przepływa. Teraz po prostu przelewam brzeczkę przez to sito po chłodzeniu i ładnie zatrzymuje większość chmielin. 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, n3uro napisał:

Odpowiesz mi proszę na pytanie ile mikron ma taką siatka filtrująca ? 

Szczerze mówiąc to nie wiem ale odfiltrowuje skutecznie chmiel w granulacie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.