garot Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Witajcie, Przymierzam się do 2 piwa na zacierze z zestawu surowców FOREIGN SMOKED STOUT 16°BLG dostępny na TB. Na stronie można wybrać nawet składniki na warkę 25 litrów. Moje pytanie czy zmieści mi się to do fermentora zwykłego z BA? Jeśli nie to ile maksymalnie mógłbym takiego piwa zrobić aby się piana nie wydobywała? Jakie drożdże polecacie z suchych do takiego piwa i czy 1 paczka starczy? Mam jeszcze pytanie bo przy moim poprzednim pierwszym piwie na zacierze wsypałem luzem chmiel i to był błąd (mam teraz gushing). Czy jak chmiel dam w pończosze podczas gotowania i wyjmę przed schładzaniem to będzie ok? Jak na cichej użyć pończochy aby była zanurzona w brzeczce? Rozumiem ze należy jakoś wyparzyć wcześniej aby materiał odkazić? Byłbym wdzięczny za cenne rady. Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez garot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Standardowy fermentor ma 33 l., spokojnie 25 l możesz lać. Drożdże do tego z suchych najlepiej s-04 dać. Z chmielem bym nie kombinował. Zrob na koniec gotowania whrilpool i poczekaj aż wszystko opadnie na dno. Potem dekantuj i już. W tym stoucie dużo chmielu nie ma więc bez problemu. Na cichą też wrzucaj chmiel luzem, a na koniec jak możesz daj fermentor w chłodne miejsce, żeby opadł na dno. Przy zlewaniu uważaj żeby nie zassać z dna i sprawa załatwiona.? Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez elninio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 A ile tego chmielu na cichą chcesz zapodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Do FESa wędzonego wg mnie nie ma sensu dawać chmiel na cichą. On ma być wędzono-palony a nie chmielowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie może faktycznie nie będę dawał chmiel na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Mi się marzy FES ale nie w wersji wędzonej ale w wersji tropical stout czyli dodatek kandyzowanych owoców takich jak mango, marakuja i lukrecja w tym miesiącu jutro robię trzecia warkę 20 litrów i mam zamiar jeszcze jedną jak dostanę coś pieniędzy to będę kompletował sobie składniki własnie na takie piwo coś w tym stylu zrobił bym to już teraz gdyby nie kosztowana naprawa auta co myślicie o takim czymś ja teraz jadę na kveikach wszystko co robię w sumie taki styl też by się dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 4 godziny temu, pajaczeq napisał: Mi się marzy FES ale nie w wersji wędzonej ale w wersji tropical stout czyli dodatek kandyzowanych owoców takich jak mango, marakuja i lukrecja Nie wiem skąd czerpiesz informacje o stylach i składnikach, ale na moje to coś tu nie gra... Rzuć okiem: https://learn.kegerator.com/tropical-stouts/ https://beerandbrewing.com/make-your-best-tropical-stout/ I dopiero potem rób zakupy. pajaczeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Oki wielkie dzięki to bym sobie zrobił tropical stout mój błąd wziąłem jakiś jakikolwiek przepis z internetu może koncepcja nie głupia ale na pewno nie byłby to tropical stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 zasada, pajaczeq -> Oj tam, oj tam. Ja tam bym się chętnie napił piwa z kandyzowanymi/suszonymi owocami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Proszę o poradę, mój Smoket Stout jest 8 dzień na cichej i mierzyłem ekstrakt i wyszło 7,5 BLG chyba trochę dużo jak na 8 dzień? Początkowa wartość to 14BLG, drożdże S04 rehydrowane jednak sporo było ich na dnie szklanki więc pewnie nie najlepszej kondycji były? Na dnie fermentora jest dużo osad aż pod kran. Temperatury utrzymuje w okolicach 16-17 stopni. Czy piwo zejdzie jeszcze? generalnie jeszcze w rurce od czasu do czasu bulka, do środka nie zaglądałem. Do jakiej wartości powinno zejść tego typu piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 (edytowane) Zacierałeś? Jak wyglądał schemat zacierania? Ile było na burzliwej? Czym mierzyłeś? S-04 to nie są bardzo żarłoczne drożdże, mi na jednej warce z 10 BLG zeszły na 3BLG. Chociaż 7.4 przy ekstrakcie początkowym 14 to dość sporo. Edytowane 11 Września 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Jak długo piwo było na burzliwej, jakie temperatury fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 6 minut temu, garot napisał: Do jakiej wartości powinno zejść tego typu piwo? Tyle mogę przewidzieć Tak serio nikt Ci nie odpowie na te pytania bo nikt nie ma kuli do wróżenia. Co do Twojego problemu jak go rozwiązać? Czekać i czekać i jeszcze raz czekać. 8 dni to za mało na zakończenie fermentacji w 16-17C. Ostatnio gdzieś był temat, że S-04 się strasznie lenią z nowej partii. Do tego Schemat zacierania zależy też jaki miałeś, a wpływa on na odfermentowanie jak i użyte surowce. Więc aby coś więcej napisać musisz to wypisać. Ja bym teraz podniósł im temperaturę no i tak jak pisałem czekał i za jakiś tydzień dopiero sprawdził co tam słychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Dziękuję za odpowiedzi więc uzupełniam dane: Mierzyłem balingometrem, zacierałem według instrukcji dostarczonej przez twój browar - to zestaw surowców: Ziarno Strzegom Pale Ale 4.13 kg 54.5% 79 % 6 Ziarno Słód Wędzony Steinbach 1.25 kg 16.5% 80 % 5 Ziarno Brown Malt (British Chocolate) 0.4 kg 5.3% 70 % 128 Ziarno Chocolate Malt (UK) 0.4 kg 5.3% 73 % 887 Ziarno Fawcett - Pale Chocolate 0.4 kg 5.3% 71 % 600 Ziarno Jęczmień palony 0.5 kg 6.6% 55 % 985 Dodatek Briess - Barley Flakes 0.5 kg 6.6% 70 % 3 68 C 60 min 68 C 15 min 68 C 10 min 78 C 5 min Dodam jeszcze że drożdże zadałem w temp 24 st nie dałem rady w upalny dzień zjechać chłodnicą niżej, ale szybko dodałem pety aby schładzać w styropianowej lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Mija 13 dzień i po pomiarze dalej jest 7,5 BLG Co mogę zrobić aby zbić chociaż do 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Widocznie nie zejdzie niżej. Jak tak zależy Ci na odfermentowaniu to zadaj Bretty albo inny szczep drożdży, ale dla mnie to działanie bez sensu. Zaczekaj jeszcze z tydzień jak nic się nie zmieni to lej w butle albo przelewaj na cichą i zadaj jakieś dzikusy wtedy osiągniesz te 5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) 2 godziny temu, garot napisał: Mija 13 dzień i po pomiarze dalej jest 7,5 BLG Co mogę zrobić aby zbić chociaż do 5? Rozcieńcz wodą Przenieś piwo do temp. pokojowej. Potrzymaj z 3-4 dni jeszcze. Jak nie zejdzie to potrzymaj jeszcze 3-4 dni i możesz rozlewać. Być może coś się zadzieje jeszcze. Sporo czekoladowo-karmelowych słodów, może to mieć wpływ na odfermentowanie. Edit: albo daj ze 3 kg cukru i zadaj bayanusów. Pozorny może zejdzie do coś około 5 blg Edytowane 15 Września 2018 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Jutro przelewam na cicha na jeszcze tydzień, i tak nie będę miał czasu na dniach na butelkowanie a może jeszcze coś zejdzie. Czy mocno słodkie będzie piwo z takim blg? Czy uwarzyliście podobne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Ja bym nie przelewał i zostawił jak jest. Jak oddzielisz drożdże to co ma Ci dojadać to piwo? Wyszło mi raz coś takiego, było ulepkowate i słodkie, ale dało radę pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Godzinę temu, Undeath napisał: Jak oddzielisz drożdże to co ma Ci dojadać to piwo? W dniu 12.09.2018 o 08:29, Undeath napisał: drożdże i tak pływają w piwie i co mają dojeść to dojedzą To jak w końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Niedawno rozlewałem mego stouta, wyszło mi 6 BLG na koniec i mam pytanie o smak. Spróbowałem próbkę po mierzeniu i myślałem że taki Smoked Stout będzie raczej wędzony a jest mocno dymny czy tak ma być? czy polecicie jakieś typowo wędzone piwa górnej fermentacji? Może też coś z zestawu z jakiegoś sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) Właśnie piję sobie swojego stouta. Dziękuję za wasze rady Nie wiem tylko czy nie za mało glukozy dałem 70g na 24 litry ale w sumie lubię mało nasycone piwa Edytowane 14 Października 2018 przez garot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Fajna etykieta, no i jak do tego piwko smakuje to idealnie No i pozdrawiam kogos z mojego rodzinnego miasta garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 14 godzin temu, Hanys93 napisał: Fajna etykieta, no i jak do tego piwko smakuje to idealnie No i pozdrawiam kogos z mojego rodzinnego miasta Dziękuję, pozdrawiam również Tyszanina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 W dniu 29.09.2018 o 13:45, garot napisał: Niedawno rozlewałem mego stouta, wyszło mi 6 BLG na koniec i mam pytanie o smak. Spróbowałem próbkę po mierzeniu i myślałem że taki Smoked Stout będzie raczej wędzony a jest mocno dymny czy tak ma być? czy polecicie jakieś typowo wędzone piwa górnej fermentacji? Może też coś z zestawu z jakiegoś sklepu? nie wiem jaki słód dawałeś, ale generalnie ze słodów wędzonych drewnem wychodzi wędzonka/kiełbasa/oscypek, a ze słodu wędzonego torfem dym/asfalt/bandaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się