Jump to content

Zielona butelka - zabezpieczenie przed słońcem


Recommended Posts

Witam

Udało mi się dostać za grosze DUŻĄ butlę po, hm, szampanie. Zamierzam ją wykorzystać napełniając ją mocnym piwem. Najpewniej z ekstraktów, chyba, że do tego czasu zaopatrzę się z np., w Coobrę. ? ;) Zakorkuję ją, zalakuję i wsadzę do piwnicy na X lat. Martwi mnie trochę jednak jej kolor ...

Jak myślicie, da się ją jakoś zabezpieczyć przed światłem? Myślałem nad folią do przyciemniania szyb, ale nie wiem czy to zda egzamin. Ewentualnie postarałbym się o PET'a i zrobił dla niej, powiedzmy, że "pokrowiec". ?

Albo, zupełnie nie wdając się w koszta, "opaliłbym" ją nad świeczką. :D

Muszę ją jeszcze umyć, ale to w lato, bo teraz to nawet nie mam jak. ? Oraz pozbyć się tych naklejek. :(

Screenshot_2019-01-24 Butelka po szampanie 3 ltr, zielona, duża .png

Screenshot_2019-01-24 Butelka po szampanie 3 ltr, zielona.png

Link to comment
Share on other sites

Jeśli będzie w piwnicy powiedzmy w jakiejś szafce czy barku to nie martwiłbym się o naświetlenie, ewentualnie można wsadzić tę butelkę w jakieś kartonowe pudełko lub owinąć gazetą. 

Link to comment
Share on other sites

Glowa -> Dziękuję za odpowiedź.

To jest piwnica tylko z nazwy. :( "Dziura" była by adekwatna. ?  1m x 1m x 1m, wymurowana z pustaków, otynkowana. I tyle. Sam ją jedynie dociepliłem styropianem 2 lata temu oraz potraktowałem chemią. Mam jednak nadzieję, że uda mi się kiedyś dorobić PIWNICZKI. ;)

Cóż, nie jest to może eleganckie wyjście, ale na pewno prostsze i tańsze od farby do szkła. ?

 

INTseed, Fradio - Również dziękuję za odpowiedź i radę. ^^

Link to comment
Share on other sites

z ciekawosci sprawdzales jaki tam korek wejdzie? 

Ja mam 3 litrowa butle po chimay i za cholere nie moge dopasowac korka bo sporo wiekszy jest niz normalne. 

 

Edited by Lasek
Link to comment
Share on other sites

hermod -> Kiedyś nawet miałem dostęp za free do stretch'a, a teraz by się przydał. :/

 

Lasek -> Jeszcze nie. W weekend się tym zajmę ... Ta "buteleczka" też ma 3l. ;)

 

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Fradio napisał:

Albo folia aluminiowa.  

W tym cytacie podano najlepszy i naprostszy sposób. Zawiniesz butelkę po napełnieniu w 2 warstwy i może tak stać w piwnicy do przyszłego stulecia. A folie amelinową ma każdy w domu...

Link to comment
Share on other sites

Kaniutek -> Dziękuję za odpowiedź.

Taki ogólnie jest plan. ;) Chcę zrobić mocne piwo, najprawdopodobniej PB, powyżej 30* Blg, napakować płatków dębowych po bourbon'ie, przelać do 3l butelki i czekać. :D

Link to comment
Share on other sites

Lasek -> Korek aglomerowany 38x23 wchodzi normalnie. Fakt, musiałem użyć innej korkownicy, bo na tej, hm, podstawowej, NIE MA szans by umieścić go w butelce. Odkorkowałem ją bez jakichkolwiek problemów. Załączam zdjęcia. 

WP_20190126_12_04_44_Pro[1].jpg

WP_20190126_12_04_38_Pro[1].jpg

WP_20190126_12_07_24_Pro[1].jpg

WP_20190126_12_07_11_Pro[1].jpg

WP_20190126_12_07_38_Pro[1].jpg

Edited by ksiegarz5
Link to comment
Share on other sites

Czemu właściwie chcesz mieć tak mocne piwo w trzylitrowej butelce zamiast np. 0,33l na jedną degustację? Będziesz musiał za każdym razem odkorkowywać i zakorkowywać z powrotem, wpuszczając do środka tlen. Oczywiście utlenienie mocnych ciemnych piw może mieć dobry efekt, ale myślę, że co za dużo tlenu to i dla RISa niezdrowo...

Link to comment
Share on other sites

Czeslaw -> Dziękuję za odpowiedź.

Plan jest taki, że robię mocne piwa i "ładuje je" w butelki 0,750l korkowane i "odpalam" jedną co 10 lat, na swoje okrągłe urodziny.

3l butelka jest na moje ... 100 urodziny. :D Wypiję ją ja, o ile będę jeszcze żył albo moja rodzina, za moje zdrowie. ;)Innymi słowy, są to butelki degustacyjne, dla większej liczy osób. ^^

Link to comment
Share on other sites

Dekada to dużo czasu. Szansa na poprawę jakości piwa nie jest duża. W kolejnych dekadach wszystkie wątpliwości się zwiększają. Małe litraże jak wspomniane wyżej 0,33 pozwalają monitorować np. co pół roku i znaleźć moment optimum i wtedy pić.

Rozumiem idejkę, ale w powodzenie powątpiewam.

Więcej o leżakowaniu i pracy piwa w czasie znajdziesz w książce:

https://www.amazon.co.uk/Vintage-Beer-Patrick-Dawson/dp/161212156X

 

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Cóż, w bączkach i pół litrówkach też piwo mam, ale ono jest systematycznie spijane. ? ;) 

Napełniam, z każdej mocniejszej warki, po jednej butelce 0,75l, ale reszta jest juz w standardowych ...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.