Gruby. Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Witam, właśnie zacieram i czytam na opakowaniu drożdży Salfager W34/70 że starczają na 10-15l, a będę miał trochę ponad 20l nastawu.. wcześniejsze na pszeniczaka M20 starczały na 23l, więc myślałem że wszystkie mają podobnie. I tu moje pytanie, czy zadać do brzeczki to co mam, a jutro dokupić i dodać resztę, czy schodzić i brzeczka może stać bez drożdży - by zadać odpowiednią ilość na raz? Ewentualnie mam pół paczki M20... Ale to raczej nie wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 41 minutes ago, Gruby. said: Witam, właśnie zacieram i czytam na opakowaniu drożdży Salfager W34/70 że starczają na 10-15l, a będę miał trochę ponad 20l nastawu.. wcześniejsze na pszeniczaka M20 starczały na 23l, więc myślałem że wszystkie mają podobnie. I tu moje pytanie, czy zadać do brzeczki to co mam, a jutro dokupić i dodać resztę, czy schodzić i brzeczka może stać bez drożdży - by zadać odpowiednią ilość na raz? Ewentualnie mam pół paczki M20... Ale to raczej nie wchodzi w grę. Zapodaj i dokup. W dolnym piwie underpitching będzie wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Pamiętaj tylko, żeby 2 paczkę też uwodnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Wyszło mi troszkę powyżej 19L, może 19.2L 11.5blg. Czy drożdże sobie poradzą, czy obowiązkowo dokupić i dosypać te 3g drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Przy jednej paczce fermentacja się wlecze. Efekt pracy drożdży też odbiega od ideału. Osobiście na lagerowych kangurach fermentowałem warkę 12 Blg na jednej paczce i na efekty nie narzekałem. Jednak jest to zawsze ryzyko Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 W34/70 poradzą sobie, może trochę opóźni się start, ale dadzą radę. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 To jak tak mówicie zadam jedną paczkę, druga najwyżej zamówię i w razie co dorzucę jeśli będzie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Przy lagerach lepiej nieco wiecej niz za malo, ale sprobowac zawsze mozesz. Moze akurat bedzie w miare okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Zadałem jedną paczkę, druga może jutro dojdzie, jak nie to w środę. Czy jeśli dodam kolejną paczkę będą jakieś skutki uboczne takiego działania? 2 godziny temu, Hanys93 napisał: Przy lagerach lepiej nieco wiecej niz za malo, ale sprobowac zawsze mozesz. Moze akurat bedzie w miare okej. Czyli np x1.5 niż zalecane, czy może mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Możesz dodać drugą paczkę. Skoro rzeczywiście już zamówiłeś, to dorzucisz je do fermentacji i git. Przewyższenie typu x1,5 nie ma większego znaczenia. W przypadku liczby komórek drożdży największe znaczenie mają rzędy wielkości, czyli na przykład gdybyś dodał nie 1,5 raza więcej, ale 10 razy więcej! Dodanie 1 paczki ma niemal taki sam efekt jak dodanie 1,2 paczki czy 1,4 paczki. Dwukrotne zwiększenie liczby komórek ma już pewne znaczenie, ale nie przesadzajmy. Zależność skali uzyskanego efektu od liczby zadanych komórek ma charakter logarytmiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Zamówiłem, ale niestety jutro dopiero będą. A moja fermentacja już ruszyła, nawet galancie się namnożyły, albo odpadły z góry. Na to zielone pod lustrem nie zwracajcie uwagi - to nie be, to kawałek chmielu. Zmieniam pozycję zdjęcia w telefonie, ale ciągle dodaje się bokiem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 21 godzin temu, Gruby. napisał: Zadałem jedną paczkę, druga może jutro dojdzie, jak nie to w środę. Czy jeśli dodam kolejną paczkę będą jakieś skutki uboczne takiego działania? Czyli np x1.5 niż zalecane, czy może mniej? Szczerze mowiac nigdy nie dodawalem drozdzy po czasie, wiec ciezko mi sie na ten temat wypowiadac. Najlepiej zadawac w okolicach ilosc jaka jest zalecana lub nieco wieksza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Wczoraj dorzuciłem cała 2 paczkę - zobaczymy za 2 tyg co będzie. Mam nadzieję, że zbytniego wpływu to nie będzie miało. Byłem zerknąć to rurka tak stuka, że hoho - będzie dobrze! Edytowane 28 Lutego 2019 przez Gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Wracam ponowie! Mam tylko kolejne pytanko... Zamówiłem kolejne wiadra by przelać na cicha, bo oba moje zajęte, ale czy przelewać na cichą po 2 tygodniach? Teoretycznie powinienem, ale... dekiel wciąż jest napuchnięty, co wypuszczę trochę gazu przez dociśnięcie pokrywy to kolejnym razem znów jest tak napompowana że drama. No i kolejna sprawa, czy osadzanie się drożdży tak 'chamsko' na ściankach fermentora jest normalne? Normalnie całe ścianki sa zawalone, na dnie też pełno. Chciałbym przelać żeby znów trochę się sklarowalo, ale tu błędne koło z tym gazem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Na tych drożdżach bez zlewania na cichą piwo wyjdzie bardzo klarowne. Osobiście prawie w ogóle nie przelewam piwa na cichą. W zasadzie tylko wtedy, kiedy potrzebuję szybciej zebrać drożdże na kolejny nastaw. Moim zdaniem nie potrzebnie zmniejsza się ilość drożdży w nastawie. Bez zlewania na cichą piwo ma szanse pewniej dofermentować kosztem większej ilości osadu w butelkach Edytowane 13 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) A zmiana koloru z takiego j.w. na zdjęciu na taki ciemny brąz to normalne? Czy coś się stało z nim? Chyba że przez te drożdże na ściance jest takie wrażenie.. Edytowane 14 Marca 2019 przez Gruby. Dodane zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 3 godziny temu, Gruby. napisał: A zmiana koloru z takiego j.w. na zdjęciu na taki ciemny brąz to normalne? Czy coś się stało z nim? Chyba że przez te drożdże na ściance jest takie wrażenie.. Nie sugeruj się kolorem w wiadrze - raz - masz właśnie osad drożdżowy na ściankach, dwa - "warstwa" piwa jest większa niż będzie w szklance, więc wydaje się ciemniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Czyli nie mam żadnych powodów do obaw? To normalne oraz tak zawsze bywa? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 No i kolejna sprawa, czy osadzanie się drożdży tak 'chamsko' na ściankach fermentora jest normalne? Normalnie całe ścianki sa zawalone, na dnie też pełno. Jak zakrecisz fermentorem lub popukasz w ścianki to drożdże opadną na dno. Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) Doszły mi wiadra, więc musiałem przenieść na wyższy poziom fermentor i właśnie zauważyłem, że jak ruszyłem lekko to trochę opadło. Moje pierwsze piwko dolnej fermentacji, zeszło do 4blg, czy nie za mało? Kolorek ładny - nie to co we wiadrze. Smak też ladny - coś jak wygazowany żubr, ale bardziej goryczkowy - czy będzie można zaliczyć do udanych? : D Edytowane 20 Marca 2019 przez Gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 11 godzin temu, Gruby. napisał: coś jak wygazowany żubr 11 godzin temu, Gruby. napisał: czy będzie można zaliczyć do udanych? chyba nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Mam nadzieję, że będzie mozna - bo przecież jeszcze chwilę postoi na cichej, później w butelki, itd... Czy się mylę? Również nie mam żadnego porównania jak smakuje dobrze zrobione piwo w domu, bo sam robię pierwszy raz, a nikt dookoła nie praktykuje warzenia. :€ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 12 minut temu, Gruby. napisał: nie mam żadnego porównania jak smakuje dobrze zrobione piwo w domu, bo sam robię pierwszy raz Pierwsze jakkolwiek by smakowało naprawdę , będzie pyszne Gruby. i Jankasper 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Kilka uwag ode mnie. Też dałem za mało drożdży do 20L marcowego (1 paczka W34-70). Fermentacja po 6 tygodniach wciąż była w fazie wysokich krążków (choć już nie tak intesywna). Zlałem na cichą bo bałem się autolizy. Uważam, że bez sensu, chyba o dużo za krótko na takie nuty (?). Teraz piwo jest na cichej i widzę drobne oznaki fermentacji na powierzchni. Sytuacja jednak nie jest korzystna bo drożdży jest mniej, piwo dofermentowuje i nie wiem ile jeszcze to będzie trwać. Teraz obawiam się ew. utlenienia tego piwa (bo już nie chroni go tyle CO2 co przed zlaniem na cichą) nut estrowych długiej refermentacji w butelce ew. granatów jeśli okaże się, że w trakcie butelkowania zostało jeszcze dużo niedofermentowanych cukrów. Dlatego mimo wszystko będę trzymał na cichej min. 1,5 miesiąca Piszę to, żeby uprzedzić, że wszystkie te problemy miały początek w za małej ilości drożdży P.S. Wygląd fermentora masz ok Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) 28 minut temu, lixe napisał: ew. utlenienia tego piwa (bo już nie chroni go tyle CO2 co przed zlaniem na cichą) Zrób poduszkę przy użyciu sposobu akwarystów/ pracowni chemicznej z podstawówki: wysoko nasycony roztwór kwasku cytrynowego do butelki plastikowej, do balonika nasyp sody oczyszczonej (nie wiem ile, do znalezienia są obliczenia online ja po prostu dawałem dużo), załóż wlot balonu na szyjkę butelki, nasyp sodę do roztworu, balon nazbiera co2 i łatwo będzie je wpuścić nad taflę piwa. Edytowane 21 Marca 2019 przez zasada Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się