zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Robótka z piątku, pod wieloma względami nowość, ale o tem potem. #76 ESB z dnia 17.08.2012 Zasyp: słód pale (Castle Malting) 4.00kg słód melanoidynowy (Weyermann) 0.17kg pszenica prażona (Warminster) 0.13kg słód czekoladowy (Weyermann Carafa I Special) 0.04kg Chmiele: Challenger gran. 2011 6.0% a-k 34g Goldings (East Kent) gran. 2011 5.1% a-k 32g Drożdże: Safale S-04 (1 saszetka, rehydratyzowane) Dodatki: gips 8g mech irlandzki 3g Zacieranie (12l wody, 8g gipsu): 67-66°C - 75' 76°C - 10' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Gotowanie: 85' Chmielenie: 60' - Challenger 34g 60' - Goldings 16g 10' - Goldings 16g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 23.5l 12.2°Blg. Zadane drożdżami 18.08.2012 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20°C. W wiadrze mam 21l. Wydajność niższa od zakładanej, planowałem nieco wyższy ekstrakt (BS wylicza mi wydajność 78% zamiast zwyczajowej 80%). Jak sądzę jest to efekt nowego sprzętu - to było moje pierwsze zacieranie w lodówce turystycznej. Kupiłem jakąś najtańszą lodówkę o pojemności >30l (niby firma nie-krzak, bo Curver, ale jakość wykonania że pożal się Boże). Nie miałem czym wyciąć dziury na kran, więc zacieranie odbyło się połowicznie po staremu - po zatarciu przełożyłem rondlem zacier do kadzi filtracyjnej obok. Ale i tak było nieźle, dużo mniej zachodu przy zacieraniu. Lodówka sprawdziła się nadzwyczaj dobrze, przez 75' zgubiła tylko 1°C, pomimo tego, że nawet szczególnie jej nie izolowałem, owinąłem tylko kocem. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Też mam tą lodówkę. Wykonanie, potwierdzam do bani, moja pękła przy pierwszym kontakcie. Skleiłem taśmą i tak trzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Numerek 75 zapowiada się źle, ponad wszelką nadzieję. Już od pierwszego niucha czuć rozpuszczalnik. Smak nie wiadomo jaki, bo było za ciepłe. Jak za tydzień okaże się marne, to poleci do kanalizy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 W #72 Pszeniczne Jasne I/12 pojawił się cień apteki, trzeba będzie wylać. Mała strata, zostało z 8 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Skoro to tylko cień apteki a dzisiaj piątek, to może wylać ale do kufla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Co zostanie po weekendzie to w niedzielę pójdzie do kanalizy. Dawno nie miałem "infekcji ponad wszelką wątpliwość". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 #72 wypite w weekend, obyło się bez wylewania. #75 wylane do kanalizacji w całości, 22 litry. Dawno nie udało mi się zrobić tak podłego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 #76 ESB przelane na cichą przy ~4°Blg, spodziewałem się ciut mniej. Ale pachnie fantastycznie, tak typowo "angielsko", no i jest bosko klarowne. Następne w lodówce będę zacierał w ciut niższej temperaturze, pewnie zacznę od 66°C. W piątek będzie warzony porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 (edytowane) Porter z wczoraj. Nazwa "ku pamięci" Michaela Jacksona, którego rocznica śmierci akurat przypadła tego dnia. #77 Jackson Brown z dnia 31.08.2012 Zasyp: słód pale (Castle Malting) 3.50kg słód brown (Warminster) 0.50kg słód karmelowy 150 EBC (Castle Malting) 0.50kg pszenica prażona (Warminster) 0.20kg słód czekoladowy (Weyermann Carafa II Special) 0.15kg Chmiele: Fuggle gran. 2011 4.6% a-k 62g Drożdże: Safale S-04 II pokolenie (gęstwa z warki #76) Dodatki: gips 8g mech irlandzki 3g Zacieranie (12l wody, 8g gipsu): 66-65°C - 90' 76°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - Fuggle 44g 30' - Fuggle 18g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 23l 13°Blg, zadane drożdżami 01.09.2012 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20°C. W wiadrze mam 21.5l. Spraktykowałem kolejny pomysł na skrócenie czasu - po odebraniu brzeczki przedniej postawiłem garnek od razu na gaz i dolewałem do niego kolejne porcje z wysładzania. Wydaje mi się, że urwałem z 15 minut, ale było to bardzo upierdliwe i w mojej małej kuchni po prostu ryzykowne. Raczej nie będę tego powtarzał. Edytowane 1 Września 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Ja tak robię od drugiej warki, kiedy na własnej skórze stwierdziłem, ile można czekać na zagotowanie brzeczki. Teraz odbieram wszystko do wiader i przelewam od razu do gara na ogniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 W bólach powstaje receptura IPA na przyszły piątek. Zasyp w zasadzie przemyślany od dłuższego czasu (100% pale), teraz trzeba tylko zredukować bardak w chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 syp wszystko jak leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 W bólach powstaje receptura IPA na przyszły piątek. Zasyp w zasadzie przemyślany od dłuższego czasu (100% pale), teraz trzeba tylko zredukować bardak w chmieleniu. Słuchałem wywiadu z piwowarem z Meantime, i nie polecał takiego zasypu, robili próby i słód daje za dużo charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Co jest lekarstwem na nadmiar charakteru? Płatki ryżowe? Cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Podłączę się, bo mam podobne plany co Jarek. Sugerowali kierunek w dyskusji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Jedno z IPA, które ostatnio zrobiły na mnie dobre wrażenie, Marston's Old Empire, jest właśnie robione ze 100% pale, bodajże Golden Promise. Chodzą plotki, że Fuller's Bengal Lancer również jest 100% pale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 może ja też coś uwarzę... drożdże już mam trzeba tylko stater zrobić. Nawet worek pale ale mam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Chyba będę potrzebował 15 litrów wody RO na przyszły piątek. Coś z kranu leci mi mocno węglanowa ostatnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Podziel się jeszcze strategią chmielenia. Może by tak uwarzyć identyczne IPA i się wymienić dla porównania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Na razie plan jest taki, że na goryczkę pójdzie Fuggle i Goldings, na smak Marynka, na aromat Goldings i na zimno Marynka. Chyba że wpadnę na inny pomysł jak z tego co mam wydobyć żywiczność w smaku. Mam jeszcze w zamrażarce stary Brewers Gold i Sybillę, ale to chyba nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Co jest lekarstwem na nadmiar charakteru? Płatki ryżowe? Cukier? Oni dodają sporo monachijskiego: http://www.brewingtv.com/recipe/2011/3/22/meantime-ipa-from-brewing-networks-can-you-brew-it.html zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Porter #77 Jackson Brown przelany na cichą przy 4.5°Blg. Nie powiem, spodziewałem się trochę mniej, ale to piwo dla żony, więc nic się nie stanie, jak będzie ciut słodsze. Drożdże na piątkowe IPA zebrane. Chyba będę zacierał nieco niżej, bo S-04 to jednak słabo jedzą, a chciałbym mieć fg w granicach 2.5-3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Zacieranie ...: 66-65°C - 90' Dolewałeś wrzątku, czy faktycznie temperatura w ciągu 90 minut spadła tylko o jeden stopień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Nie otwierałem lodówki przez ten czas. Angole piszą u siebie na forum, że dobrze zaizolowana lodówka tyle traci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 U mnie w ciągu 60-minut około 3°C, ale otwieram i mieszam co kwandrans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się