Gruby. Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 3.6 % To całkiem spoko wartość. Czy pijemy dla smaku, czy by się nabombac??? A w razie czego i szybciej można jechać hehe Ja dziś butelkowalem gotowca z puszki (była promka na alledrogo a że smartem grzech nie kupić heheh ) 23l, z 13 na 6 blg zeszło po 14+14dniach i cóż mam zrobić? Rozlalem, 5 szyjek ucialem z złości, wazne że smakuje hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 3.6 % To całkiem spoko wartość. Czy pijemy dla smaku, czy by się nabombac??? A w razie czego i szybciej można jechać hehe Ja dziś butelkowalem gotowca z puszki (była promka na alledrogo a że smartem grzech nie kupić heheh ) 23l, z 13 na 6 blg zeszło po 14+14dniach i cóż mam zrobić? Rozlalem, 5 szyjek ucialem z złości, wazne że smakuje hehe Kupuj grifo hd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 9 godzin temu, INTseed napisał: 11 godzin temu, Gruby. napisał: 3.6 % To całkiem spoko wartość. Czy pijemy dla smaku, czy by się nabombac??? A w razie czego i szybciej można jechać hehe Ja dziś butelkowalem gotowca z puszki (była promka na alledrogo a że smartem grzech nie kupić heheh ) 23l, z 13 na 6 blg zeszło po 14+14dniach i cóż mam zrobić? Rozlalem, 5 szyjek ucialem z złości, wazne że smakuje hehe Kupuj grifo hd. Albo eterne ogoun 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Pomiar robiony aerometrem - szklanym - nie wiem czy to się spławik w języku piwowarskim nazywa. Decyzja już podjęta jutro kolejny pomiar BLG po tygodniu ale i tak jutro butelkuje - umyłem butelki. Jak będę mieć granaty to wtedy pootwieram piwo i wyleje. Nie ryzykuje nic a zyskać mogę dobrego Pilsa. Nie przeszkadza mi niska ABV kosztem pełni piwa. Winą za ten stan rzeczy obarczam zacieranie w schemacie 30 min 63 st C i 45 min 72 st C. Głupi byłem że poczytałem rady Dori. Po jakiego ch***a sprzedajecie saszetki drożdży suchych w za małej ilości na normalną 20 L warkę ? Róbcie saszetki 20 g i tyle. Szyjek nie utnę mam kapslownicę za 300 pln - zainwestowałem w sprzęt Odezwę się za 3 tygodnie jaki ten pils wyszedł więc czekajcie na mój wpis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Coś ty kupił za 300plnów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Regina 3 ramienną - ale nie na temat w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 4 minuty temu, Piotr Ba napisał: Regina 3 ramienną Coś jakby drogo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Nie pamiętam ceny dokładnie ale coś koło 200 - 300 chyba jakiś czas temu już to było - chciałem mieć wygodę przy butelkowaniu. Ale nie jest to temat w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Po jakiego ch***a sprzedajecie saszetki drożdży suchych w za małej ilości na normalną 20 L warkę ? Róbcie saszetki 20 g i tyle. Ale piszesz to do kogo? Do Fermentisa/ Danstara etc., do Dori, do innych piwowarów domowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Zdecydowanie do Fermentisa bo to wprowadzanie klientów w błąd. Co innego na opakowaniu saszetki a co innego w karcie charakterystyki drożdży tak nie powinno być. Dawkowanie 1 g/ 1 L jeśli temo. > 10 st C jeśli < 10 st C 2 g/ 1 L. A na paczce 11,5 g na 11 -15 L ?? Ale to chyba nie posty na ten wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 A co to są "normalne" warki? Na opakowaniu wyraźnie jest napisane, że wystarcza na 10-15 l. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 W sumie to nie wiem czy butelkować. Coraz bliżej godziny zero i wzmagają się wątpliwości. Może zadać tam gęstwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Nie rozlano. Dodano 150 ml świeżej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Ale jutro będzie zabutelkowane, nie będzie dokonany pomiar BLG nawet. Wyjściowo piwo miało pewnie 15 BLG więc mogło odfermentować do 5. Nie wziąłem pod uwagę przekłamiania BLG gotującej się brzeczki. Dla ciekawości powiem że mam już tak opykane BLG że mogę już na pamięć filtrować i wysładzać do objętości przed gotowaniem i ekstrakt pokryje się z kalkulatorem wirtualnym. - Zacieramy w 19 litach od 4,5 do 5 kg słodu i wysładzamy do końca 12 litrami wody - w tym momencie będzie 20 litrów w fermentorze o ekstrakcie jak w kalkulatorach. Kula i Piwniczka Jerzego 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 6 godzin temu, Piotr Ba napisał: Zacieramy w 19 litach od 4,5 do 5 kg słodu i wysładzamy do końca 12 litrami wody - w tym momencie będzie 20 litrów w fermentorze o ekstrakcie jak w kalkulatorach. może tak, może nie - takie oczywiste to niestety nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Oczywiście od słodu i śrutowania tez zależy. Kupuję słód od Browamatora więc nie bawię się w śrutowanie. Po kilku warkach mogę wysładzać w ciemno do objętości tylko w oparciu o kalkulator piwny. Wydajność wynosi dokładnie 75 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 54 minuty temu, Piotr Ba napisał: Wydajność wynosi dokładnie 75 %. Znam swoją warzelnie dobrze, a też spotykają mnie czasami niespodzianki, wiec za każdym razem nie jestem w 100% pewny co wyjdzie, chociaż najczęściej się wstrzeliwuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Wczoraj było próbne otwarcie i miałem się pochwalić a nawet dać zdjęcie. Tylko że nie ma gazu ani piany po 14 dniach leżenia w 8 st C. W smaku dobre, czuć ten słód karmelowy, bardzo pełne, raczej nie czuję diacetylu w nim - chyba karmel go zasłania, niska goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Piwo skanalizowano z powodu siarkowodoru. Temat zamknięty. Szkoda że tyle czasu zmarnowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Trzeba było zostawić w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Jeszcze jest bo nie mam czasu - mam dzisiaj dyżur a wczoraj było otwarcie próbne. Jest kwaśne i śmierdzi jajkiem i nie ma nagazowania. Co więcej marcowe - oba już stoją w 20 st C już 10 dobę ma gaz i jest już dobre, przy czym ten pils jest 2 tygodnie starszy, oba na 1 gęstwie. Trzeba było dzwonić do mądrych głów z Browamatora (nie umniejszjąc tu nikomu) żeby się dowiedzieć że dolniaki muszą odstać 2 tygodnie w temp. pokojowej żeby miały gaz. Ot taki szczegół o którym na forach cicho sza. Co mi da że zostawię w butelkach skoro piwo ma już 5 tygodni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Mnie w butelkach się zredukował po dwóch miesiącach. To była pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się