elroy Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dzięki, te z "pierwszego rzutu" są najfajniejsze Kradnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Godzinę temu, elroy napisał: Dzięki Myślicie, że można zrobić z zdjęć książek użytkowników taki kolaż? (zdjęcia z forum i fb). Oczywiście pomijam jakieś wiadome dane wrażliwe na zdjęciach. Mam już niezłą kolekcję i wyszłaby super grafika. zasada, PanJaqb, elroy i 1 inny 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Kapitalne edit: gdzieś mam moją psinę ma zdjęciu, szukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Kadr trochę słaby ale nie mogłem się powstrzymać;) Przy okazji - zbieram jeszcze poprawki, ale jakoś utknąłem pod koniec, więc jeszcze chwila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dawaj znać! Dodruk myślę że będzie około marca. Kontakt albo tutaj, albo na elroy@piwo.org. Tu mój amatorski kadr edit: Szpic japoński od 2 lat w naszym domu, odebrany z krakowskiego schroniska z ul. Rybnej. Przekochany x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipa Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 U mnie lektury pilnuje europejski domowy, zlepek najlepszych genów z okolicy. Wyszedł z krzaków i wybrał sobie poddanych, tak przynajmniej myśli... elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 23 godziny temu, elroy napisał: Dodruk myślę że będzie około marca. Dodruk oryginału czy wersja poprawiona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Oczywiście wszystkie poprawki zostaną naniesione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) To dam co mam, bo w końcu umknie. s. 49 7w od dołu jest: gotowaniu, powinno: gotowania s. 74 tab. 5.1 2w brak przecinka przed goździk s. 233 1w 3,5 pH s. 381 6 w od dołu: węglanem węgla s. 383 2 akapit od dołu: węglowodorów/wodorowęglanów s. 385 7 w od dołu jest: podstawowych, powinno: specjalnych a takie luźniejsze: s. 316 - w pierwszym akapicie gubią się jednostki metryczne co mąci percepcję, s. 317 1 w - coś jest nie tak z tym wierszem, po 75% nie ma kropki. Ps. pudel też z Krakowa. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Mam wątpliwość co do tabel ilości drożdży do zadania (np. 12.1, 12.2) - czy ilości to na pewno mld komórek/l/*P? Wydaje mi się, że *P są już uwzględnione, bo ilości robią się kosmiczne. Czy nie powinno być mld komórek/l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Tu będzie potrzebna głębsza analiza, bo w oryginale jest tak samo, więc to nie problem natury tłumaczenia tudzież edytorskiej. Przesyłałem oczywiście do Krzysztofa i Piotra do weryfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 24.01.2021 o 01:38, x1d napisał: s. 233 1w 3,5 pH Dzięki za wszystkie uwagi. Jedna prośba o sprecyzowanie tej ze str. 233 Edytowane 25 Stycznia 2021 przez skitof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 No chyba powinno być pH 3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 20 godzin temu, Łachim napisał: Mam wątpliwość co do tabel ilości drożdży do zadania (np. 12.1, 12.2) - czy ilości to na pewno mld komórek/l/*P? Wydaje mi się, że *P są już uwzględnione, bo ilości robią się kosmiczne. Czy nie powinno być mld komórek/l? Chyba jest wszystko w porządku, bo tabelę używasz tak: wybierasz z lewej strony stężenie swojej brzeczki, następnie wybierasz przelicznik (0,75 / 1/ 1,5) w zależności od czystości profilu a liczbę w tabeli mnożysz razy ilość litrów, które masz. Przykładowo mam 20 litrów brzeczki 24 st P, biorę przelicznik 1, z tabeli wychodzi 24. Razy 20 litrów = 480 mld komórek czyli niecałe 5 saszetek sucharów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Ilości i sposób użycia są jasne, tylko jednostka z dodaniem /*P sugeruje, że należy pomnożyć wartość z tabeli przez ekstrakt, a nie tylko odczytać go z lewej strony, ale może to nieprecyzyjne tylko dla mnie. Oczywiście w praktyce nie miałem wątpliwości po sprawdzeniu danych z kalkulatorem, nie wykluczam, że po prostu nie znam się na tabelach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Kolejna porcja: s. 435 5 w. tabeli "5,2 pH" W recepturach na ss 445, 447 w wersji z zacieraniem jest "namaczanie" W recepturach (wszędzie) w polu ekstrakt przed gotowaniem mamy system "SG (Plato)", a w innych polach - odwrotnie, metryczne są podstawowe s. 477 3 ak. 4 w. od dołu - powinno chyba być "którym może być" s. 481 ramka, 1 w. od dołu - przeniesienie (od-mia-na) s. 497 akapit po świetle, 3 w. - "zwykłe" nie powinno być "zwykle"? s. 543 tabela 2. kol. u góry "miedzianejb" primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Głosowałem na tę książkę w plebiscycie PSPD, ale im dłużej ją czytam, tym częściej zamieniam się w znak zapytania. Jest sporo fragmentów przegadanych, nad którymi trzeba się mocno pochylić, aby wyłowić, co w końcu autor zaleca, a czego nie. Niemniej, głosu nie cofam — książka jest ważna i potrzebna! s. 116: Quote Wilki szare i psy domowe należą do tego samego gatunku Tłumaczenie drożdżowej taksonomii za pomocą dyskusyjnej analogii to słaby pomysł (jedni uważają wilki i psy za odrębne gatunki, inni przyjmują, że pies to podgatunek wilka). Oczywiście, rozumiem, że autor tak wymyślił i tak zostanie, ale to razi. s. 144–145: Pada stwierdzenie, że twardość wody do warzenia jest dobra, a za chwilę zalecenie, by używać destylowanej. s. 153: Quote Mówiąc ogólnie, gotowanie warki pełnowymiarowej pozwoli ci uzyskać w piwie najlepszy efekt smakowo-zapachowy, a to dlatego, że od zawsze postępowano właśnie w taki sposób. Quote Czy w porównaniu z metodą Palmera gotowanie pełnowymiarowych warek przynosi inne korzyści, poza tym, że jest to „normalny” sposób działania? Tak naprawdę nie. To jak to w końcu jest? Gotowanie pełnowymiarowe przynosi jakieś korzyści, czy tak naprawdę nie? I co to za argument: „dlatego, że od zawsze postępowano właśnie w taki sposób”? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Palmer ma chyba taki styl, i trzeba się przyzwyczaić. "Kotły ze stali nierdzewnej stanowią najpopularniejszy wybór ponieważ są lśniące[...]" vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 W dniu 2.02.2021 o 00:15, x1d napisał: s. 435 5 w. tabeli "5,2 pH" Widzę, że po raz kolejny zwracasz uwagę, na to, że pH jest po cyfrze - to na pewno błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 23 minuty temu, skitof napisał: Widzę, że po raz kolejny zwracasz uwagę, na to, że pH jest po cyfrze - to na pewno błąd? Nie jestem pewien, choć chyba utarło się tak pisać. Ale skoro 99,9% jest przed cyfrą, to rzuca się w oczy. W sumie przydałby się tu chemik-literat do konsultacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Widzę, że po raz kolejny zwracasz uwagę, na to, że pH jest po cyfrze - to na pewno błąd?pH to nie jest jednostka stąd pisze się ja przed liczbą a nie za czyli pH 5.0 x1d i primordial 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Kiedy będzie dostępna zbiorcza errata ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Myślę, że około maja-czerwca jak wdrożone zostaną wszystkie poprawki w tekście do druku. Będę rozsyłał informację. Biniu i josephson 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Czy coś się ruszyło w temacie erraty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 @ŁachimCześć! Wybacz późną odpowiedź, widziałem pytanie, ale ze względu na urlop nie miałem za bardzo możliwości jak odpowiedzieć. Byłem tylko w zasięgu białoruskiego Internetu, a tam jakieś 80zł za 1MB Myślę, że we wrześniu rozpoczniemy wdrażanie koniecznych poprawek do dodruku i przygotujemy dokument. Wahałem się, czy nie prosić Krzyśka Lechowskiego o działania przed wakacjami, ale wiem z doświadczenia, że lepiej ten sezon urlopowy jednak poświęcić i wrócić do pracy z większą energią. Nic na pewno w tym temacie nie umknie. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się