Skocz do zawartości

Jak warzyć piwo. (How To Brew) J.Palmer. Polskie wydanie. Informacje, konsultacje.


elroy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, elroy napisał:

Dzięki :) 

Myślicie, że można zrobić z zdjęć książek użytkowników taki kolaż? (zdjęcia z forum i fb).  Oczywiście pomijam jakieś wiadome dane wrażliwe na zdjęciach. Mam już niezłą kolekcję i wyszłaby super grafika.

 

20201224_225805.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawaj znać! Dodruk myślę że będzie około marca. Kontakt albo tutaj, albo na elroy@piwo.org. 
Tu mój amatorski kadr ;) 


edit: Szpic japoński od 2 lat w naszym domu, odebrany z krakowskiego schroniska z ul. Rybnej. Przekochany :)
 

 

 

1611355749955.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To dam co mam, bo w końcu umknie.

 

s. 49 7w od dołu jest: gotowaniu, powinno: gotowania

s. 74 tab. 5.1 2w brak przecinka przed goździk

s. 233 1w 3,5 pH

s. 381 6 w od dołu: węglanem węgla

s. 383 2 akapit od dołu: węglowodorów/wodorowęglanów

s. 385 7 w od dołu jest: podstawowych, powinno: specjalnych

 

 a takie luźniejsze:

s. 316 - w pierwszym akapicie gubią się jednostki metryczne co mąci percepcję,

s. 317 1 w - coś jest nie tak z tym wierszem, po 75% nie ma kropki.

 

Ps. pudel też z Krakowa.

Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Łachim napisał:

Mam wątpliwość co do tabel ilości drożdży do zadania (np. 12.1, 12.2) - czy ilości to na pewno mld komórek/l/*P? Wydaje mi się,  że *P są już uwzględnione, bo ilości robią się kosmiczne. Czy nie powinno być mld komórek/l?

Chyba jest wszystko w porządku, bo tabelę używasz tak: wybierasz z lewej strony stężenie swojej brzeczki, następnie wybierasz przelicznik (0,75 / 1/ 1,5) w zależności od czystości profilu a liczbę w tabeli mnożysz razy ilość litrów, które masz. Przykładowo mam 20 litrów brzeczki 24 st P, biorę przelicznik 1, z tabeli wychodzi 24. Razy 20 litrów = 480 mld komórek czyli niecałe 5 saszetek sucharów.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ilości i sposób użycia są jasne,  tylko jednostka z dodaniem /*P sugeruje,  że należy pomnożyć wartość z tabeli przez ekstrakt, a nie tylko odczytać go z lewej strony, ale może to nieprecyzyjne tylko dla mnie. Oczywiście w praktyce nie miałem wątpliwości po sprawdzeniu danych z kalkulatorem, nie wykluczam,  że po prostu nie znam się na tabelach ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna porcja:

 

s. 435 5 w. tabeli "5,2 pH"

W recepturach na ss 445, 447 w wersji z zacieraniem jest "namaczanie"

W recepturach (wszędzie) w polu ekstrakt przed gotowaniem mamy system "SG (Plato)", a w innych polach  - odwrotnie, metryczne są podstawowe

s. 477 3 ak. 4 w. od dołu - powinno chyba być "którym może być"

s. 481 ramka, 1 w. od dołu - przeniesienie (od-mia-na)

s. 497 akapit po świetle, 3 w. - "zwykłe" nie powinno być "zwykle"?

s. 543 tabela 2. kol. u góry "miedzianejb"

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Głosowałem na tę książkę w plebiscycie PSPD, ale im dłużej ją czytam, tym częściej zamieniam się w znak zapytania. Jest sporo fragmentów przegadanych, nad którymi trzeba się mocno pochylić, aby wyłowić, co w końcu autor zaleca, a czego nie. Niemniej, głosu nie cofam — książka jest ważna i potrzebna!

 

s. 116:

Quote

Wilki szare i psy domowe należą do tego samego gatunku

Tłumaczenie drożdżowej taksonomii za pomocą dyskusyjnej analogii to słaby pomysł (jedni uważają wilki i psy za odrębne gatunki, inni przyjmują, że pies to podgatunek wilka). Oczywiście, rozumiem, że autor tak wymyślił i tak zostanie, ale to razi.

 

s. 144–145: Pada stwierdzenie, że twardość wody do warzenia jest dobra, a za chwilę zalecenie, by używać destylowanej.

 

s. 153:

Quote

Mówiąc ogólnie, gotowanie warki pełnowymiarowej pozwoli ci uzyskać w piwie najlepszy efekt smakowo-zapachowy, a to dlatego, że od zawsze postępowano właśnie w taki sposób.

Quote

Czy w porównaniu z metodą Palmera gotowanie pełnowymiarowych warek przynosi inne korzyści, poza tym, że jest to „normalny” sposób działania? Tak naprawdę nie.

To jak to w końcu jest? Gotowanie pełnowymiarowe przynosi jakieś korzyści, czy tak naprawdę nie? I co to za argument: „dlatego, że od zawsze postępowano właśnie w taki sposób”?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, skitof napisał:

Widzę, że po raz kolejny zwracasz uwagę, na to, że pH jest po cyfrze - to na pewno błąd?

Nie jestem pewien, choć chyba utarło się tak pisać. Ale skoro 99,9% jest przed cyfrą, to rzuca się w oczy. W sumie przydałby się tu chemik-literat do konsultacji :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

@ŁachimCześć! Wybacz późną odpowiedź, widziałem pytanie, ale ze względu na urlop nie miałem za bardzo możliwości jak odpowiedzieć. Byłem tylko w zasięgu białoruskiego Internetu, a tam jakieś 80zł za 1MB ;)

 

Myślę, że we wrześniu rozpoczniemy wdrażanie koniecznych poprawek do dodruku i przygotujemy dokument. Wahałem się, czy nie prosić Krzyśka Lechowskiego o działania przed wakacjami, ale wiem z doświadczenia, że lepiej ten sezon urlopowy jednak poświęcić i wrócić do pracy z większą energią.  Nic na pewno w tym temacie nie umknie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • elroy zmienił(a) tytuł na Jak warzyć piwo. (How To Brew) J.Palmer. Polskie wydanie. Informacje, konsultacje.
  • elroy odpiął/ęła i przestał(a) promować ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.