fiB Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Mam i ja, dzięki za książkę teraz zabieram się za naukę, trzeba ją wykorzystać w praktyce.Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Zastanawia mnie jak będą teraz wyglądały dyskusjo-przepychanki, przepychanki i pyskówki forumowe dot. dowolnych zagadnień piwowarskich. Skany z Palmera były dotychczas dość rzadko stosowanym argumentem. Czy teraz staną się częstsze, czy przeciwnie - staną się zakazane jako naruszające dobra wydawcy / administratora. Jasne że uwaga żartobliwa a problem wydumany Edytowane 14 Grudnia 2020 przez zasada Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zakazane na pewno nie, nawet byłbym usatysfakcjonowany, że książka jest użytkowana Jak ktoś wrzuci stronę, dwie, trzy dla podparcia swojej tezy, albo do rozpoczęcia dyskusji - ależ proszę Po to jest. Natomiast wiadomo wszystko ze zdrowym rozsądkiem. Zeskanowane pół książki raczej będę musiał usunąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Przeciez na forum wszyscy będą mieć, wystarczy podać stronę i wiersz marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 mam pytanie co w książce autor (lub tłumacz) rozumie pod słowami "bardziej siarkowych chmieli" ? biologiem nie jestem ale pierwszy raz stykam się z takim określeniem. Czy to jakiś błąd w druku czy faktycznie są chmiele bardziej "siarkowe"?? Bo może i jakieś związki siarki są w chmielu jeśli tak jakie to są chmiele bardziej a jaki mniej siarkowe. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 A jesteś w stanie podrzucić stronę, żeby zerknąć na szerszy kontekst? Tak gdzie mi się wydawało, tam akurat tego nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Fenris napisał: mam pytanie co w książce autor (lub tłumacz) rozumie pod słowami "bardziej siarkowych chmieli" ? biologiem nie jestem ale pierwszy raz stykam się z takim określeniem. Czy to jakiś błąd w druku czy faktycznie są chmiele bardziej "siarkowe"?? Bo może i jakieś związki siarki są w chmielu jeśli tak jakie to są chmiele bardziej a jaki mniej siarkowe. Dzięki Oczywiście domyślam się, że może być mnóstwo różnego rodzaju pytań. Ale to w sumie dobrze. Książka jest tego warta. W oryginale: avoid the more sulfurous hop varieties. I jak najbardziej chmiel może posiadać więcej lub mniej różnego rodzaju związków siarkowych (merkaptany, tiole, terpeny), nawet aromat skunksowy (czyli należący do związków siarkowych) powstaje głównie z chmielu. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 24 minuty temu, elroy napisał: A jesteś w stanie podrzucić stronę, żeby zerknąć na szerszy kontekst? Tak gdzie mi się wydawało, tam akurat tego nie ma strona 448 opis black ipa. 13 minut temu, skitof napisał: Oczywiście domyślam się, że może być mnóstwo różnego rodzaju pytań. Ale to w sumie dobrze. Książka jest tego warta. W oryginale: avoid the more sulfurous hop varieties. I jak najbardziej chmiel może posiadać więcej lub mniej różnego rodzaju związków siarkowych (merkaptany, tiole, terpeny), nawet aromat skunksowy (czyli należący do związków siarkowych) powstaje głównie z chmielu. a no to dziękuję w sumie nigdy o tym nie myślałem pytanie tylko gdzie można takie coś sprawdzić czy simcoe jest mniej czy bardziej siarkowy od citry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Godzinę temu, Fenris napisał: strona 448 opis black ipa. a no to dziękuję w sumie nigdy o tym nie myślałem pytanie tylko gdzie można takie coś sprawdzić czy simcoe jest mniej czy bardziej siarkowy od citry? Nie wiem, czy ogólnie znajdziesz tak dokładne informacje dotyczące związków siarkowych w różnych odmianach chmielu. Ale oba przez Ciebie wymienione zawierają wyraźne związki siarkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Do mnie też już dotarła, obszerna, druk dość drobny, więc tym bardziej kopalnia informacji. Niektóre dzisiejsze książki mają taki duży druk, że z tej to by dało radę zrobić spokojnie ponad 1000 stron. Pozwolę sobie na jedną krytyczną uwagę, bo zakładam, że książka jest merytorycznie super i tak dalej. Dlaczego zdjęcia są czarno białe? Czy nie było możliwości zrobić ich w kolorze? Przynajmniej niektórych? Bo jednak w tematyce piwa, barwy mają znaczenie. Są tu np czarno białe zdjęcia porównujące różny poziom palenia słodów, porównanie różnych płatków zbożowych, zdjęcie starteru drożdżowego czy zdjęcia chmieli itp. Albo zdjęcie ze strony 48 pt "próbki różnych rodzajów słodu pokazujące wpływ słodu na barwę piwa" Jeśli jest ono czarno białe to praktycznie traci rację bytu. Nie chcę, żeby wyszło, że od razu się czepiam a nawet jej jeszcze nie czytałem, ale po wstępnym przejrzeniu tak mi się to rzuciło w oczy. Teraz na forum już nie będzie porad typu "zajrzyj do wiki" tylko "obczaj u Palmera na stronie xyz" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Tak, temat jest oczywiście znany - nie jest to kwestia tego, że zdecydowaliśmy się na taki, a nie inny sposób wydruku. Książka jest wydawana na licencji i takie zdjęcia są w oryginale. Innym słowy, nie posiadamy kolorowych. Mało tego, licencja nie pozwala nam na ich modyfikację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 1 minutę temu, elroy napisał: Tak, temat jest oczywiście znany - nie jest to kwestia tego, że zdecydowaliśmy się na taki, a nie inny sposób wydruku. Książka jest wydawana na licencji i takie zdjęcia są w oryginale. Innym słowy, nie posiadamy kolorowych. Mało tego, licencja nie pozwala nam na ich modyfikację. Dzięki za odpowiedź. To było w sumie jasne, że gdyby się dało to byłyby w kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 U mnie dopiero "gwiazdor" przyniesie pod choinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Ja odebrałem wczoraj z paczkomatu. Wielkie dzięki @elroy elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zapraszam serdecznie na spotkanie video Dzisiaj. 19:00 na komunikatorze Zoom Mazowiecki Oddział PSPD Dzisiaj spotykamy się na XIX Wirtualna Środa Piwowarska z „Jak warzyć piwo” Johna J. Palmera, tłumacz P. Kucharski, redaktor K. Lechowski, wydawca T. Wójcik https://zoom.us/j/97801415738 josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Obecny :-)Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zakupiona Dzięki @elroy za ogarnięcie tematu. Świetna robota! elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Strona 210. Tabela wartości brix i pH owoców i warzyw : mamy nieprzetłumaczone Boysenberry : malinojeżyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Skonsultowałem: "To jest celowo nieprzetłumaczone, bo nie ma polskiego odpowiednika. Malinojeżyna to tayberry" Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Póki co książkę sobie poprzeglądałem, powertowałem i stwierdzam, że bardzo fajna i przydatna pozycja. Po lekturze kilku pierwszych stron dowiedziałem się, że warzę od lat dokładnie metodą "Palmera" ?. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Mam i ja. Teraz tylko wygospodarować trochę czasu żeby przestudiować. Może na Święta, pod stołem wigilijnym ? elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Na stronie 38 o detergentach chemicznych, tu o środkach typu Star San, jest napisane: Cytat W przeciwieństwie do wybielacza i jodoformu, środki kwasowe nie wywołują wad smakowo-zapachowych jeśli stosuje się je w stężeniu wyższym niż zalecane. To zdanie jest nielogiczne bo sugeruje że zwiększanie stężenia ponad zalecane nie wpływa na smak piwa, a zachowanie właściwego stężenia powoduje wady. Wg mnie powinno być "nie wyższym niż". Wygląda jak błąd tłumaczenia, który można poprawić przy kolejnym wydaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Tu chodzi o fakt, że większe stężenie środków kwasowych tych wad nie spowoduje, w stosunku do zalecany wartości. Nie jest zapisane, że mniejsze je wywoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 1 minutę temu, elroy napisał: Tu chodzi o fakt, że większe stężenie środków kwasowych tych wad nie spowoduje, w stosunku do zalecany wartości. Nie jest zapisane, że mniejsze je wywoła. Chyba się nie zgodzę, "jeśli" znaczy "pod warunkiem że" co znaczy, że przeciwne zachowanie powoduje przeciwny skutek. Ewentualnie mogłoby być "nawet jeśli stosuje się je w stężeniu wyższym niż zalecane", wtedy znaczenie byłoby takie jak piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Ok, rozumiem argumentację. Zapisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się