Piotr Ba Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Tak rodzice mają gospodarstwo a w tym konie. Oczywiście tony ziarna nie wezmę ale tyle co do piwa to nikt nie zauważy. Poza tym mam już Grainfathera i nie mogę doczekać się jego użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 27 minut temu, Piotr Ba napisał: Oczywiście tony ziarna nie wezmę ale tyle co do piwa to nikt nie zauważy. Na wszelki wypadek zostawię tu ten link https://wiki.piwo.org/Kategoria:Słody i jeszcze napiszę,żeby nie było wątpliwości: Z niesłodowanego ziarna nie zrobisz piwa bez dodatków enzymów - proces zacierania nie zajdzie. Niesłodowaną pszenicę możesz wykorzystać np.: do witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Ja wiem miałem na myśli zastąpienie 20 % słodu pszenicznego pszenicą zwykłą - nie ma bata żeby enzymy z pozostałego słodu nie scukrzyły 20 %. Poza tym nie ma możliwości żeby Stou wg zasypu staroangelskiego - 70 % Pale Ale, 20 % Owies, 10 % Jęczmień prażony nie wyszedł. Zawsze można zacierać do zrobienia próby jodowej - ja jej nie robię od 1 warki ale też dlatego że nie zacieram infuzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 6 godzin temu, Piotr Ba napisał: Ja wiem miałem na myśli zastąpienie 20 % słodu pszenicznego pszenicą zwykłą - nie ma bata żeby enzymy z pozostałego słodu nie scukrzyły 20 %. Poza tym nie ma możliwości żeby Stou wg zasypu staroangelskiego - 70 % Pale Ale, 20 % Owies, 10 % Jęczmień prażony nie wyszedł. Zawsze można zacierać do zrobienia próby jodowej - ja jej nie robię od 1 warki ale też dlatego że nie zacieram infuzyjnie. brzmiało to tak, jakbyś chciał piwo z ziarna robić niesłodowanego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 10 godzin temu, Piotr Ba napisał: Zawsze można zacierać do zrobienia próby jodowej - ja jej nie robię od 1 warki ale też dlatego że nie zacieram infuzyjnie. To zacieranie bez infuzji ma jakiś wpływ na próbę jodowa? Pytam, bo chyba czegos nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Tak - jeśli zacierasz dwoma przerwami w 62 i w 72 st C przez 60 - 70 min to nie ma takiej możliwości żeby cukry nie zostały przez taki czas rozłożone więc próba jodowa nie ma sensu. Ale jeśli robi się infuzyjnie - to nie ma optimum działania obu enzymów więc trzeba po 60 min zrobić próbę. Myślałem że to są rzeczy oczywiste jak podatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 48 minut temu, Piotr Ba napisał: jeśli robi się infuzyjnie - to nie ma optimum działania obu enzymów Jak metoda podnoszenia temperatury zacieru ma się do uzyskiwanych temperatur? Bo mam wrażenie, że zacieraniem infuzyjnym nazywasz zacieranie jednotemperaturowe. A dla przypomnienia wykres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Piotr Ba napisał: ... Myślałem że to są rzeczy oczywiste jak podatki. No nie . Co powiesz o zacieraniu 2h? Kiedyś tak miałem. ps. zadzwonił kiedyś do naszego US ksiądz z pytaniem czy jako duchowny musi płacić podatki jeżeli założy własną działalność gospodarczą. Więc... Edytowane 19 Maja 2020 przez Nazwa użytkownika przypomniało mnie śe coś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Piwo - dobre, goryczka - na granicy akceptowalności - jest minimalna kontra słodowa, zapach - grejfrutowy (Citra), przegazowane ale z taką goryczką dobrze to współgra. Nie można powiedzieć że jest jakieś wyjątkowe. Poza tym BJCP nie nakłada obowiązku dodatku Curacao i Kolendry - " - jeśli współgra z bukietem piwa " Tak wygląda: eresjot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Na gorące dni (gdzie one są ? ) w sam raz. Jakby ktoś chciał to polecam : 2.5 kg - pilzneński 2.5 kg - pszeniczny drożdże S-33 Safale Zacieranie - 30 min 62 st C , 40 min. 72 st C 78 st C meszałt Gotowanie do BLG 14 st. Plato. Chmielenie - 59' 10 g Citra, / 20' 20 g Citra i 20 g Cascade / 5' 10 g Citra. Chmielenie na zimno tak - 4 dni przed rozlewem 30 g mieszanki Citra Cascade Fermentacja standardowa 16 18 st C 4 tygodnie - BLG końcowe - nie mierzono. ABV ? - na głowę ok. 6 % - na głowę mocne czego nie czuć w smaku. Nie nagazowywać więcej niż 2.2 vol. CO2 !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Na gorące dni (gdzie one są ? ) w sam raz. Jakby ktoś chciał to polecam : 2.5 kg - pilzneński 2.5 kg - pszeniczny drożdże S-33 Safale Zacieranie - 30 min 62 st C , 40 min. 72 st C 78 st C meszałt Gotowanie do BLG 14 st. Plato. Chmielenie - 59' 10 g Citra, / 20' 20 g Citra i 20 g Cascade / 5' 10 g Citra. Chmielenie na zimno tak - 4 dni przed rozlewem 30 g mieszanki Citra Cascade Fermentacja standardowa 16 18 st C 4 tygodnie - BLG końcowe - nie mierzono. ABV ? - na głowę ok. 6 % - na głowę mocne czego nie czuć w smaku. Nie nagazowywać więcej niż 2.2 vol. CO2 !! Na receptury i pokazywanie swoich piw lepiej założyć sobie swój wątek w "zapiskach piwowarów domowych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się