sobieslaw Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ja sobie nie wyobrażam takiego wysładzania, kapało by chyba z 2 godziny albo więcej w moim przypadku. Zależnie ile mam pszenicy w zasypie, przy pierwszym wysadzaniu raczej nie odbiorę więcej niz 10l z zacieru na 19l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) Towarzysze i Towarzyszki, ludu miast i WSI! W ramach czynu robotniczego uwarzyłem dzisiaj piwo Musiałem wprowadzić drobną zmianę w chmieleniu jako, że Lubelski zmarnowałem poprzednim razem to dałem jako drugą porcję 10g Lubelskiego i 10g Challengera. Wziąłem największy gar jaki mam, warzyłem 2kg słodu pilzneński Viking Malt w 10l wody. Temperatury udało mi się nieźle utrzymać, myślę że +-1C. Mieszałem praktycznie non-stop trzymając w lewej ręce czytaną książkę Z pierwszej filtracji nakapało 7l brzeczki 12blg, dolałem 5l wody 75stC, zamieszałem i wyszło jakieś 4.5l 6blg. Czyli <> 11.5l brzeczki przed gotowaniem, po gotowaniu, po odfiltrowaniu chmielu brakło ze 200ml do 10l. Czyli następnym razem z pół litra wody więcej... Finalnie wyszło 11blg mierzone refraktometrem. Pierwszy etap chłodzenia załatwiłem tak, że wsadziłem do brzeczki dwie 1.5l butelki po Coli zamrożone do -28stC To dość szybko zbiło temp. do około 50stC, teraz chłodzi się dalej w wannie. Za chwile drożdże... Trzymajcie kciuki Ps. Na pewno jakieś mieszadło elektryczne zrobię - stanie przy garze i mieszanie to robota głupiego Jakub Edytowane 1 Maja 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Bulgota wesoło! Piana w pojemniku na dwa palce, temperatura w pomieszczeniu 17-18stC. Jakub zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 17 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Za chwile drożdże... Pamiętaj zawsze o dobrym schłodzeniu brzeczki i że lepiej jest zadać drożdże na drugi dzień, ale w odpowiedniej temperaturze, niż szybko , ale w za wysokiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Dzięki, będę pamiętał. Schłodzona była dobrze - wstawiłem fermentor (wiadro 15l) do gara INOX i przelewałem przez gar zimną wodę. Na szczęście wodę mam ryczałtową Następnym razem przygotuję więcej zamrożonych butelek po Coli - najłatwiej zdejmuję się z nich etykietę a wrzucone do brzeczki robią robotę migiem... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 21 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Następnym razem przygotuję więcej zamrożonych butelek po Coli - najłatwiej zdejmuję się z nich etykietę a wrzucone do brzeczki robią robotę migiem... Tylko zdezynfekowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Umyte, a dezynfekcja następuje w momencie włożenia do płynu o temp > 90stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 49 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Umyte, a dezynfekcja następuje w momencie włożenia do płynu o temp > 90stC To byś musiał je z 10 minut potrzymać w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Sprawdziłem co słychać w piwnicy Blg spadł do 7 (z 11). Tempo bulgania z 5s na około 15s - widać, że wyraźnie zwolniło. Kropla piwa upuszczona z kranika do pomiaru blg smakuje wyraźnie inaczej niż na początku - nie czuć już wyraźnego smaku słodu. Poziom nachmielenia zapowiada się dobrze - wyraźny ale bez przesady. Pozostaje czekać dalej Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 35 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Pozostaje czekać dalej I nie grzebać. Nie ma sensu wpuszczać tlenu nad brzeczkę. Co2 skutecznie chroni przed utlenianiem, a i jakiś paproch przy okazji może wpaść i zakazić piwerko. Cierpliwości. Ja otwieram wiaderko po raz pierwszy po minimum 7-10 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Nie, nie wpuszczam powietrza. Upuszczam odrobinę kranikiem tak, że w rurce powietrze się nie cofa Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 16 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Nie, nie wpuszczam powietrza. Upuszczam odrobinę kranikiem tak, że w rurce powietrze się nie cofa Jakub To ok. Zdezynfekuj tylko kranik później, bo szybko pleśnie rosną na brzeczce i uważaj, żeby z rurki wody nie zassać. Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 W międzyczasie czytam o zacieraniu "w lodówce" jednotemperaturowo i powiem, że coraz bardziej mi się to podoba Czy ktoś z Was robił może FAH w ten sposób? Temperatura <> 70stC wystarczy? Zdaję sobie sprawę, że wyjdzie więcej cukrów nie fermentowanych ale to akurat mi nie przeszkadza... Z Waszego doświadczenia - o ile spadnie temperatura wody powiedzmy 75stC po wsypaniu 25% słodu? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) 12 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: o ile spadnie temperatura wody powiedzmy 75stC po wsypaniu 25% słodu? W pliku PPPP masz arkusz zacieranie liczący ten parametr. Polecam. Edytowane 7 Maja 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Dziękuję bardzo Muszę zaczynać od 75stC Chyba drugą warkę zrobię tą metodą dla ciekawości... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Zawsze można grzałkd zastosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Przeniosłem wczoraj fermentor do mieszkania - temp <> 21C. Bulganie przyspieszyło wyraźnie. Mogłoby już skończyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 9 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Przeniosłem wczoraj fermentor do mieszkania - temp <> 21C. Bulganie przyspieszyło wyraźnie. Mogłoby już skończyć Podniosłeś temperaturę, to i dwutlenek węgla się ulatnia - niekoniecznie musi mieć to związek z fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 57 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Mogłoby już skończyć Im mniej gwałtowna fermentacja tym mniejsza szansa na naprodukowanie nieprzyjemnych produktów ubocznych. Dlatego tak ważna jest kontrola temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Czyli jeśli nie będzie mi się spieszyć to lepiej trzymać do końca w tych 17-18stC niż 20-21? A czy nie ma niebezpieczeństwa, że w tej niższej temperaturze fermentacja po prostu zatrzyma się na wyższym blg? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Optymalnie jest utrzymać stałą temperaturę fermentacji z lekkim podbiciem na końcówce. W trakcie fermentacji temp brzeczki była ze 2-3 stopnie wyższa niż otoczenia, jak fermentacja zwalnia to delta pomiędzy otoczeniema brzeczką sie zmniejsza czyli brzeczka się ochładza. To czas na podnoszenie temperatury otoczenia. Fermentując w pomieszczeniu jest to o tyle trudne, że trzeba "podgrzać" całe pomieszczenie na co nie zawsze są warunki. Jeśli dobrze się doliczyłem to przeniosłeś w cieplejsze miejsce po 6 dniach co jest całkiem ok. Pytanie jeszcze jakie drożdże użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Drożdże S-04 Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Rozlałem do butelek pierwszą warkę - FAH Fermentowało 17 dni, początkowe 11blg, końcowe 5.8blg Mierzone refraktometrem, po korekcie wyszło końcowe 3.1blg co powinno dać 4.1% alkoholu. Dodałem po 3g cukru do butelki. Pozostaje chwilę poczekać Pierwszą otworzę uroczyście za tydzień Smak surowego piwa jest jak najbardziej ok... Jutro wieczorem zrobię drugą warkę, również FAH, ale tym razem na lenia w termosie. Ciekawe czy będzie wyczuwalna jakaś różnica. Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Nastawiłem właśnie drugą warkę FAH, tym razem na leniucha w lodówce Mam zamiar zacierać 1.5h - powinno zejść z <> 72stC do 65stC. Potem gotowanie. Dam troszkę mniej chmieli podstawowych, za to dam na zimno odrobinę Citry. Tak dla porównania... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Podsumowanie: wyszło 12l brzeczki odrobinę >10blg, wydajność na poziomie 63. W fermentorze finalnie jest 11l. Chciałem żeby wyszło trochę więcej niż 10zl, żeby dało się zapełnić skrzynkę butelkami i zostawić jedna-dwie testowe. Brzeczkę zostawiłem w wiadrze żeby przez noc przestygła, dodałem gęstwy z poprzedniego warzenia - mam nadzieję, że wieczorem będzie już bulgotać. Metoda z lodówką bardzo mi odpowiada Jeśli tylko efekty będą poprawne to będę kontynuował Końcem tygodnia Irlandzkie Czerwone Ale dla małżowiny Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się