Jump to content

Pierwsza warka garnek


Recommended Posts

Witam, zabieram się do pierwszej warki.

Nie mam garnka 30l a na kuchence indukcyjnej nie bardzo jest jak go zmieścić, a poza tym obawiam się, że jak coś nie wyjdzie to bedzie 20l zmarnowane.

Stąd pytanie: czy można zmniejszyć proporcje i zrobić piwo w garnku ok 12 litrowym? Jak policzyć proporcje i czas? 

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Barycz napisał:

Witam, zabieram się do pierwszej warki.

Nie mam garnka 30l a na kuchence indukcyjnej nie bardzo jest jak go zmieścić, a poza tym obawiam się, że jak coś nie wyjdzie to bedzie 20l zmarnowane.

Stąd pytanie: czy można zmniejszyć proporcje i zrobić piwo w garnku ok 12 litrowym? Jak policzyć proporcje i czas? 

Pozdrawiam 

 

Zwykle proporcje, ewentualnie jakiś kalkulator piwowarski, choćby pppp (plik na forum do ściągnięcia). Czas - jeśli pytasz o zacieranie, gotowanie i fermentację - że facto pozostaje bez zmian.

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, Barycz napisał:

czy można zmniejszyć proporcje i zrobić piwo w garnku ok 12 litrowym? Jak policzyć proporcje i czas? 

Pozdrawiam 

Można, tylko piwa będziesz miał z 7 litrów a roboty tyle samo co z 20l. No ale na próbę - czemu nie?

Możesz rozejrzeć się np za garnkiem elektrycznym, będziesz niezależny od swojej kuchni.

 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Barycz napisał:

Czyli jest to możliwe bez problemów? 

Jak juz pan tu jest to mam kolejne pytanie: zaczynać z brewkiitu czy od razu z zacieru?

 

 

Możliwe, choć z zastrzeżeniami, które x1d wyżej napisał. Ja proponowałbym od razu z zacieraniem, ewentualnie ekstrakty słodowe i własne chmielenie.

Link to comment
Share on other sites

Trzeba by się jeszcze przyjrzeć fermentorowi. Mianowicie wiadro ma 30L, a jak do niego zalejemy powiedzmy te 7-10L to dużo zostaje "miejsca" na nie jak to nazwać CO2 czy tam powietrze. Sam dołączam się do pytania bo też będę warzyć swoja pierwszą warkę, oczywiście od razu z zacieraniem.

 

No piwowarzy co o tym sądzicie? Czy nie będzie trzeba kupić mniejszego wiadra? Czy jest to bez różnicy dla fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

A jak masz już duży i się martwisz za dużą ilością powietrza nad tafla piwa,  możesz zrobić poduszkę z CO2 korzystając z roztworu kwasku cytrynowego/ octu i sody.

 

Link to comment
Share on other sites

No pewnie. To nie zależy od ilości powietrza nad piwem :P

 

Jak robisz pierwszą warkę, to takie detale IMHO mają nieduże znaczenie. Nawet jak wyjdzie trochę utlenione, i tak wypijesz z przejęciem.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Matteo napisał:

Czyli jednak szkodzi piwu tyle wolnego miejsca nad nim? A gdybym zalał te ~10L i zamknął pokrywę to ruszyła by fermentacja?

 

Nie kombinuj. W Castoramie masz dwa rozmiary wiaderek "budowlanych" - te firmowe z nadrukiem marketu.

Kupujesz oczywiście z pokrywką, wiercisz otwór i masz fermentor jak talala...

Większe ma 15l mniejsze chyba 10l oba są zrobione z polipropylenu i mają atest spożywczy. 

Wytrzymują bez problemu gorącą brzeczkę. Robiłem właśnie "pół porcji" piwa i mam 10l nastawu 

w 15l wiadrze. Warzyłem w 15l garnku w 12l też dasz rade - do ważenia bierzesz z 7l wody, pozostałą

objętość uzyskasz w wysładzaniu.

 

Moim zdaniem "pół porcji" to w sam raz na początek. Przynajmniej ja mam zamiar tak się uczyć.

Wychodzi prawie 20 butelek piwa, jak coś spieprzysz to straty mniejsze ;)

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Nie kombinuj. W Castoramie masz dwa rozmiary wiaderek "budowlanych" - te firmowe z nadrukiem marketu.

Kupujesz oczywiście z pokrywką, wiercisz otwór i masz fermentor jak talala...

Większe ma 15l mniejsze chyba 10l oba są zrobione z polipropylenu i mają atest spożywczy. 

Wytrzymują bez problemu gorącą brzeczkę. Robiłem właśnie "pół porcji" piwa i mam 10l nastawu 

w 15l wiadrze. Warzyłem w 15l garnku w 12l też dasz rade - do ważenia bierzesz z 7l wody, pozostałą

objętość uzyskasz w wysładzaniu.

 

Moim zdaniem "pół porcji" to w sam raz na początek. Przynajmniej ja mam zamiar tak się uczyć.

Wychodzi prawie 20 butelek piwa, jak coś spieprzysz to straty mniejsze ;)

 

Jakub

Znalazłem coś takiego, cena wydaje się git, co sądzicie?

https://esencjesmaku.pl/pl/p/Fermentor-z-pokrywa-15-L-kranik%2C-rurka%2C-uszczelka/952

Link to comment
Share on other sites

Połówki są spoko z wielu względów: łatwiej zmieścić na kuchence, ale też można zrobić cold crash w większości lodówek. Ponadto można częściej warzyć bo piwo nie zalega, a nawet jak wyjdzie niewypał, to mniejszy żal wylewać 10l niż 20l.

Tylko weź pod uwagę, że w 12l garze zrobisz max 8-9l piwa bez rozcieńczania. Na 10l warki potrzebujesz garnek min 14-15l, bo zakładając odparowanie 15%/h i 0,5-1,0 litra strat, będziesz chciał gotować 13-14l. Ja używam 17,5l bo akurat w markecie były Tadary po taniości i sprawdza się super. W kwestii zaś wiaderek do fermentacji, to 15l zarówno z Castoramy jak i Leroya są z PP zatwierdzonego do kontaktu z żywnością i również się sprawdzają, bo po zalaniu 10-12l zostaje nieco miejsca na czapę drożdżową.

Link to comment
Share on other sites

Żeby nie zakładać kolejnego postu i nie zaśmiecać forum: Czy 15l garnek wystarczy do uwarzenia 10 l piwa z zacieraniem itd? Też przeszedłem na indukcje i potrzebuje warzyć 10l warki nie 20litrowe. Mam do wyboru 18l garnek i 15l z tym, że 18 litrowy jest niestety za duży. 

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, Mansterius napisał:

Czy 15l garnek wystarczy do uwarzenia 10 l piwa z zacieraniem itd?

Powinno być ok, przy przeciętnym odparowaniu gotować będziesz 12-14 litrów, więc się zmieści, tylko nie przegap momentu zagotowania bo może kipieć i ostrożnie z wrzucaniem pierwszej partii chmielu, żeby szum nie uciekł z gara.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.