Eprom Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witam, Temperatury na zewnątrz co raz wyższe, a nie mam klimy w domu, więc i w pokojach cieplej. Czy są jakieś piwka do zrobienia które mogą fermentowac w temperaturach 20-23st C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Wkrocz w świat kveików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) No ale przecież jest sporo piw górnej fermentacji które można a nawet trzeba fermwntowac powyżej 20'c np saison,belgian pale ale, Foreign Extra Stout itp Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 6 minut temu, Sumikk napisał: No ale przecież jest sporo piw górnej fermentacji które można a nawet trzeba fermwntowac powyżej 20'c np saison,belgian pale ale, Foreign Extra Stout itp Uważaj co piszesz zaraz krytyka ruszy z kopyta Wracając do tematu, polecam zrobić piwa na kveikach, takie style, które nie wymagają "specjalnych" drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Krytyka jak krytyka, ale w 20-22 stopniach (fermentacji, nie otoczenia) wychodzil mi calkiem przyzwoity witek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: takie style, które nie wymagają Jeszcze są piwa bez stylu, za to dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 2 godziny temu, Eprom napisał: Czy są jakieś piwka do zrobienia które mogą fermentowac w temperaturach 20-23st C? Jak lubisz piwa w stylu ipa itd. to polecam robić je na drożdżach kveik. Chłodzisz brzeczke do 35C, wrzucasz drożdże i za tydzień, dwa butelkujesz. Nie martwisz się o temperaturę fermentacji. Niektóre szczepy drożdży belgijskich też dobrze się zachowują w tym zakresie temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 2 godziny temu, Sumikk napisał: No ale przecież jest sporo piw górnej fermentacji które można a nawet trzeba fermwntowac powyżej 20'c np saison,belgian pale ale, Foreign Extra Stout itp Tyle tylko, że i tak zazwyczaj zaczynasz w niższej temperaturze, a kończysz powyżej 20°C. Bez kontroli temperatury można mieć ze 26-27° na starcie i tendencję spadkową, co zazwyczaj nie wróży dobrze. 2 godziny temu, sredstvom napisał: Krytyka jak krytyka, ale w 20-22 stopniach (fermentacji, nie otoczenia) wychodzil mi calkiem przyzwoity witek. No właśnie, fermentacji, a tu mamy 20-23°C otoczenia. Czyli pozostają właściwie tylko kveiki (to i tak dobrze, że są, kilka lat temu w tej temperaturze nie byłoby niczego ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent183 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Też polecam zaprzyjaźnić się z kveikami. Można zrobić naprawdę ciekawe piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 3 godziny temu, anatom napisał: Jak lubisz piwa w stylu ipa itd. to polecam robić je na drożdżach kveik. Chłodzisz brzeczke do 35C, wrzucasz drożdże i za tydzień, dwa butelkujesz. Nie martwisz się o temperaturę fermentacji. Niektóre szczepy drożdży belgijskich też dobrze się zachowują w tym zakresie temperatur. Gdzie mogę znaleźć przepis na takie piwko, z chęcią bym spróbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Poszukaj na forum w zapiskach. Pewnie jest tam sporo receptur z użyciem kveikow. Ewentualnie poszukaj albo ułóż recepturę na jakąś ipke z odpowiednim zasypem i chmieleniem. Tylko zadaj odpowiednie drożdże Kveik. Ja np. robiłem ostatnio coś takiego: 12,5 blg Pale ale 85% Pszeniczny 13% Karmelowy 25ebc 2% (możesz dać 100% pale albo pilznenski) Drożdże framgarden wlp4051 Zacieranie 67C Mash out 76C Wysladzanie Gotowanie 60 min Goryczka 40IBU Chmielenie: Po wyłączeniu palnika 25g citra i mosaic Na whirlpool 25min w 80C 25g citra i mosaic Chłodzenie do 35C i zadanie drożdży. Fermentor stał w domu bez kontroli temperatury. Fermentacja dwa tygodnie do 2,2 blg Bez chmielenia na zimno. Estry od drożdży uzupełniły się z estrami od chmieli amerykańskich. Żadnych niechcianych aromatów typu fuzle, rozpuszczalniki czy inne siarkowodory. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez anatom tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Dzieki za wskazówki, jeszcze w sumiem mam piwniczke gdzie panuja temp 14-15 st, wiec chyba mozna i tam cos zdziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 6 minut temu, Eprom napisał: Dzieki za wskazówki, jeszcze w sumiem mam piwniczke gdzie panuja temp 14-15 st, wiec chyba mozna i tam cos zdziałać. Idealna temperatura na początek fermentacji do wielu szczepów górnej. Pod koniec tylko będzie warto przenieść do cieplejszego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Chcialem kupic te dtożdże kveik sby coś sprobować zrobić w wyższych temp ale okazuje sie że nigdzie nie można dostać, czy one są tak trudno dostępne, czy tylko teraz tak trafiłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Lallemand znalazłem za pomocą google w 4 sklepach, a kveik z FM jest dostępny prawie w każdym sklepie piwowarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Znalazlem fm53 i zamówiłem, a ten lallemand to nie są drożdże piekarskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 pizze zawsze możesz na nich zrobić , a na tych z półki sklepowej piwo, ale w tym drugim przypadku efekt będzie marny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 56 minut temu, Eprom napisał: to nie są drożdże piekarskie Na tyle na ile się orientuję, kveiki były używane i do fermentacji piw i zaczyniania chleba. A pizze kiedyś zrobiłem na przeterminowanych Lallemand Windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Przypuszczam, że koledze chodzi o takie skojarzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Godzinę temu, Eprom napisał: Znalazlem fm53 i zamówiłem, a ten lallemand to nie są drożdże piekarskie? Nie, to są Saccharomyces Cerevisiae. Chleb i pizze można też na tym machnąć. Pewnie i ciasto drożdżowe z rabarbarem by wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Koledzy, a co powiecie o serii drożdży Fermentum Mobile 6XX (600, 601, 602)? Podobno też lubią ciepło jak kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 9 godzin temu, koholet napisał: Koledzy, a co powiecie o serii drożdży Fermentum Mobile 6XX (600, 601, 602)? Podobno też lubią ciepło jak kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 11 godzin temu, x1d napisał: Dzięki. Od tego czasu ktoś je używał? Czy kveiki lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Tymoszuk Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Jeśli nie chcesz w piwie profilu chlebowo-zbożowego to kveki będą lepsze. Zwłaszcza, że masz "podrodziny" tych drożdży. http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html W Polsce nie wszystkie są dostępne ale warto popytać. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Godzinę temu, Łukasz Tymoszuk napisał: ... Avatar mnie cokolwiek zdziwił, myślę sobie @yoshko? Ale klikam i okazuje się, że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się