Rolnik Sam w Dolinie Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Z cyklu kwestie zaskakujące dla innych warzenie i parowanie... Pomijam temat chmielenia... Podczas warzenia brzeczka wrze sobie wesoło, reakcja Maillarda trwa w najlepsze, woda paruje i... No własnie i co z tą wodą? Wiadomo, że w sytuacji gdy brzeczka wyszła za cienka to zagęszczamy ją pozwalając, żeby cześć wody odparowało podczas wrzenia. Gdy brzeczka wyszła z ekstraktem dokładnie jak powinna to nie zależy nam na odparowaniu wody, bo potem w skrajnym przypadku będziemy musieli jej z powrotem dolać, albo zawrócić wodę chłodnicą skraplając ją z powrotem do kotła. Zakładając, że ekstrakt <> zgadza się z docelowym. Pytanie - czy istnieją sensowne teorie mówiące że fakt odparowania wody podczas warzenia jest istotny ze względu na jakość piwa, czy też jest to kwestia wyłącznie regulacji poziomu blg? Dlaczego w zasadzie nudzę? Przez otwarty od góry gar ucieka duża ilość energii zużytej na podgrzewanie. Gdyby zakryć zbiornik i zaizolować pokrywę, oczywiście zostawiając odpowietrznik, żeby nie powstała bomba zegarowa straty będą znacznie niższe, co przełoży się na efekt ekonomiczny J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Hej, chodzi chyba o to, że podczas gotowania wytrąca się DMS. Zamknięcie garnka stworzy fizyczną blokadę, która uniemożliwi jego pozbycie się. Rolnik Sam w Dolinie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 10, 2020 Author Share Posted July 10, 2020 Słuszna uwaga. "Istnieją metody obniżania poziomu DMS. Główna to intensywne gotowanie piwa w wysokiej temperaturze pod koniec procesu zacierania. DMS uwalniany jest wtedy w procesie parowania. Zbyt krótki i mało intensywny proces tego odparowywania DMS to powszechna przyczyna nieprzyjemnego zapachu gotowanych warzyw w piwie." Może wystarczy więc otworzyć gar na końcowe 15 min, żeby wywietrzyć? J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 W czasie gotowania brzeczki odparowuje nie tylko woda, ale też inne związki, np DMS. Można dolać wody jeżeli zbyt dużo odparuje, ale nie zaleca się przykrywania gara.Ilość odparowanej brzeczki powinna być w miarę stała i powinieneś być w stanie to zaplanować po kilku warkach i w razie potrzeby dolać wody przed gotowaniem.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka jkx6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 8 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Słuszna uwaga. "Istnieją metody obniżania poziomu DMS. Główna to intensywne gotowanie piwa w wysokiej temperaturze pod koniec procesu zacierania. DMS uwalniany jest wtedy w procesie parowania. Zbyt krótki i mało intensywny proces tego odparowywania DMS to powszechna przyczyna nieprzyjemnego zapachu gotowanych warzyw w piwie." Może wystarczy więc otworzyć gar na końcowe 15 min, żeby wywietrzyć? J. To przez cały czas się ulatnia. Dlatego poleca się gotowanie nawet 90 minut brzeczkę ze znaczną ilością słodu pilzneńskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 10, 2020 Author Share Posted July 10, 2020 Zacytowałem bardziej doświadczonych (z tym, że można przewietrzyć na końcu). Zrobię z ciekawości test na wodzie żeby sprawdzić jak dużo mocy idzie w gwizdek W sumie to tylko częściowo o straty energii chodzi - problemem jest też zaparowanie pomieszczenia - temu można zaradzić skraplając parę wodną i spuszczając ją do zlewu w postaci wody, ale wymaga to dodatkowe go wyposażenia... Normalnie odparowanie kilku litrów wody w kuchni to masakra J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Wysładzasz do takiego blg który zakładasz. Nie więcej bo będziesz dłużej gotował.Jak chcesz mieć mniej strat to zastosuj karimatę czy coś na garnek wtedy gotowanie będzie na słabszym palniku.Zamknij garnek z chmielem to zobaczysz co się stanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Ja mam garnek 36l tadar z przykrywką. Pod nią daje to plastikowe mieszadło. Mam mniej pary niż przy otwartym garze. Dodatkowo też para zależy od temperatury otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 (edited) Ja zacieram w kuchni, a gotuje w łazience (mam tam nieco lepsza wentylacje niż w kuchni i dodatkowo łazienka z założenia jest przygotowywana do większej wilgotnosci powietrza). Bardziej przeszkadza mi zapach jaki wydostaje sie podczas gotowania. Utrzymuje mi się w mieszkaniu przez ok 2 dni, nie wspomne ze w ciuchy super wnika. Właśnie myslę o chłodnicy ze skraplaczem. Powinna rozwiązać moje oba problemy. Srednio odparowuje mi ok 2l/h Edited July 10, 2020 by quadi Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Ja zacieram w kuchni, a gotuje w łazience (mam tam nieco lepsza wentylacje niż w kuchni i dodatkowo łazienka z założenia jest przygotowywana do większej wilgotnosci powietrza). Bardziej przeszkadza mi zapach jaki wydostaje sie podczas gotowania. Utrzymuje mi się w mieszkaniu przez ok 2 dni, nie wspomne ze w ciuchy super wnika. Właśnie myslę o chłodnicy ze skraplaczem. Powinna rozwiązać moje oba problemy. Srednio odparowuje mi ok 2l/hMasz może jakiś link jak to wygląda? Jak gotowałem 100% wędzonkę to mi też zapach nie podszedł i już tego nie robię.Jak masz możliwość przenoszenia gara to może rura 110 i ją wystawić na zewnątrz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 (edited) 2 godziny temu, INTseed napisał: Masz może jakiś link jak to wygląda? Planuje zrobic cos takiego jak opisane tutaj: https://www.homebrewtalk.com/threads/boil-kettle-condenser-no-overhead-ventilation-needed.636955/ W pierwszym poscie sa zdjecia i ogolna koncepcja. Na ktorejs tam stronie jest opis i link do dyszy uzytych w projekcie. 2 godziny temu, INTseed napisał: Jak masz możliwość przenoszenia gara to może rura 110 i ją wystawić na zewnątrz. Łazienke mam bez okna. Musialbym gotowac albo w ktoryms z pokojow (co mi srednio pasuje) albo na balkonie (strona poludniowa, w lecie przy 30 stopniach jak dzisiaj nie wysiedziłbym tam). Jak na razie najlepiej pasuje mi łazienka: wentylacja mechaniczna, dostęp do wody i kanału, a w gniazdkach 2 fazy z bezpiecznikiem roznicowym. Czego chcieć więcej ?. No może większej powierzchni: łazienka ma 4m^2, minus całe jej wyposażenie to niewiele pozostaje. Edited July 10, 2020 by quadi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 10, 2020 Author Share Posted July 10, 2020 Mi to wygląda na element reaktora A pół metra dowolnej rurki średnicy z 50mm, środku spirala chłodząca z czegokolwiek - przecież to najzwyklejsza chłodnica jak do bimbru jest potrzebna. Mamy o tyle łatwiej, że nikt skroplin pił nie będzie więc i z kawałka rury PCV będzie dobrze J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 (edited) Tanich koncertowych piw się nie gotuje, bo straty energii podniosły by cenę powyżej 1,5 pln za puszkę. Wystarczy temperatura powyżej 80 stopni, by zaszła izomeryzacja alfa kwasów z chmielu. Pytanie jakie piwo chcecie zrobić. Ogólna zasada jest taka, że brzeczka ma wrzeć intensywnie conajmniej 60 minut. Bardziej niż chłodnica, potrzebny jest dobry wyciąg lub wentylacja. Mi łatwiej otworzyć okno niż budować takie cuda. Edited July 13, 2020 by koholet Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 Mam kociołek Klarsteina, w nim najczęściej około 18lbrzeczki - pierwsze 15 minut gotuję z mocą 3kW (brzeczka robi wszystko,,by opuścić kocioł ), póżniej obniżam na 1,5kW, (jest już spokojniej, choć ruch brzeczki nadal widoczny. Na ostatnie 20 minut, po włożeniu chłodnicy znów 3kW Nad garem pokrywka, uniesiona pod kątem 30stopni, sporo pary skrapla się na niej i wraca do kotła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 @fotohobby nie masz dmsu skoro, źe tak to ujmę zawracasz skropliny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 DMS nie skrapla się na pokrywie bo dla niego jest nadal za gorąca. Po prostu mi mieć jakiejkolwiek ujście z garnka. PS: Też tak robię i nigdy nie miałem DMSu. Poza tym mniejsze straty na brzeczce Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 4 godziny temu, Jarzyn_waleczny napisał: @fotohobby nie masz dmsu skoro, źe tak to ujmę zawracasz skropliny? Jakbym miał, to pierwsze, co bym zmienił, to właśnie to - bo najłatwiej Sporo pary tak, czy tak ucieka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 Łazienke mam bez okna. Musialbym gotowac albo w ktoryms z pokojow (co mi srednio pasuje) albo na balkonie (strona poludniowa, w lecie przy 30 stopniach jak dzisiaj nie wysiedziłbym tam). Jak na razie najlepiej pasuje mi łazienka: wentylacja mechaniczna, dostęp do wody i kanału, a w gniazdkach 2 fazy z bezpiecznikiem roznicowym. Czego chcieć więcej . No może większej powierzchni: łazienka ma 4m^2, minus całe jej wyposażenie to niewiele pozostaje.Ile ci odparowuje wody wciągu godziny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 Okolo 2l/h Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 W dniu 10.07.2020 o 08:32, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Normalnie odparowanie kilku litrów wody w kuchni to masakra Bo z 1 litra wody powstaje około 1700 l pary ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now