JacekPlacek66 Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Witam wszystkich serdecznie. Przymierzam się do zakupu jakiegoś sprzętu piwowarskiego moglibyście coś polecić ? Myślałem o zakupie grainfathera bo słyszałem wiele pozytywnych opinii, jednak cena mnie odstraszyła może jest coś porównywalnego za mieszą cenę ? Co sądzicie o coobrze ? Byłby to mój pierwszy sprzęt wcześniej robiłem na zwykłym garze, bałagan wszędzie i roboty od cholery więc trzeba w coś zainwestować. Jednak piwowarem jak i smakoszem wielkim nie jestem i pewnie nie zostanę a po postu czerpię radość z wytworzenia czegoś własnego. Jakoś własne smakuje lepiej Mam nadzieję że mi coś doradzicie i podpowiecie. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Gar i siatka, albo gar i wiadro z dziurkami. Bałagan skończy się na jednym naczyniu. J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 1 hour ago, JacekPlacek66 said: Co sądzicie o coobrze ? ja Coobry używałem 3 lata, w miedzyczasie zainwestowałem w powiększona wersję domowej roboty. Zadowolony jestem jak najbardziej. Ale w końcu kupiłem termos 43 litry, worek do biab i wkręciłem w to hopstoper z coobry. wlewam wodę , wsypuję słód, stabilizuję temperaturę. Po godzinie zaczynam grzać wodę na wysładzanie. Odkręcam kranik, brzeczka śmiga do gara warzelnego. Gotuję na gazie w garnku z emalii. Łatwo się to wszystko myje, mało zakamarków i taniej niż coobra. Gdybym wiedział to co teraz, od początku inwestowałbym tylko w taki zestaw. Ale to moje zdanie, wysłuchaj jeszcze kilku opinii. Rolnik Sam w Dolinie and Muchor 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekPlacek66 Posted July 17, 2020 Author Share Posted July 17, 2020 Godzinę temu, Jankasper napisał: Ale w końcu kupiłem termos 43 litry, worek do biab i wkręciłem w to hopstoper z coobry. wlewam wodę , wsypuję słód, stabilizuję temperaturę. Po godzinie zaczynam grzać wodę na wysładzanie. Odkręcam kranik, brzeczka śmiga do gara warzelnego. Gotuję na gazie w garnku z emalii. Rozmyślałem nad zakupem jakiegoś gara i dodatków do niego jednak trochę ze mnie amator i nie wiedziałbym jaki gar zakupić czy inne dodatki o których nawet pewnie nie mam pojęcia. Trzeba też uważać aby nie przypalić czy utrzymywać temperaturę walcząc z palnikiem podkręcając trochę więcej trochę mniej. Jeśli ktoś by mi pomógł i doradził to czemu nie pójść taką drogą. Chodzi o to żeby jak najbardziej usprawnić całe ważenie jak najniższym kosztem. No i czy takie zacieranie używając tego worka "BIAB" nie jest gorsze niż tradycyjne ? wypłukuje się w nim młóto czyt. wysładza ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 4 godziny temu, JacekPlacek66 napisał: Myślałem o zakupie grainfathera bo słyszałem wiele pozytywnych opinii, jednak cena mnie odstraszyła może jest coś porównywalnego za mieszą cenę ? Ja bym polecał automat, nadaje się zarówno do "po prostu zrobienia własnego piwa", jak i do zabawy w style, eksperymenty itd. Mało brudzenia, skraca czas. Te tańsze są w zupełności wystarczające do zrobienia dobrego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 (edited) 7 godzin temu, JacekPlacek66 napisał: Rozmyślałem nad zakupem jakiegoś gara i dodatków do niego jednak trochę ze mnie amator i nie wiedziałbym jaki gar zakupić czy inne dodatki o których nawet pewnie nie mam pojęcia. Trzeba też uważać aby nie przypalić czy utrzymywać temperaturę walcząc z palnikiem podkręcając trochę więcej trochę mniej. Błagam. Twierdzisz, że możesz mieć problemy z gotowaniem brzeczki, żeby nie przypalić a dasz radę ogarnąć automat? Instrukcji pewnie nie przeczytasz i będziesz narzekał że nie działa Najprostsza jest metoda "na lenia" o której kolega wspomina - potrzebujesz gar, lodówkę turystyczną, kranik, filtrator i to tyle. Szybsza metoda to BIAB czyli worek, albo inny pojemnik w którym jest słód i który wyjmujesz z gara razem z zawartością, a brzeczka zostaje w garze i już możesz rozgrzewać do warzenia. Do mycia masz finalnie gar i worek, czy inny pojemnik. Reasumując: najtaniej "na lenia" lub BIAB - różnica w koszcie sprzętu prawie zerowa. "Na lenia" - leniwiej Worek - trochę szybciej. Zakładam, że coś do grzania masz? Na początek wystarczy kuchenka elektryczna 1.5kW tylko taka stara, polska a nie tech chiński szajs co teraz sprzedają... Albo indukcyjna 2kW pewnie lepiej... Albo gaz. J. Edited July 18, 2020 by Rolnik Sam w Dolinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 Na początek wystarczy jeden garnek i jeden fermentor z kranikiem, filtrator z oplotu, worki na chmiele do gotowania. Chłodnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekPlacek66 Posted July 18, 2020 Author Share Posted July 18, 2020 6 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Błagam. Twierdzisz, że możesz mieć problemy z gotowaniem brzeczki, żeby nie przypalić a dasz radę ogarnąć automat? Instrukcji pewnie nie przeczytasz i będziesz narzekał że nie działa No może z tym przesadziłem po prostu zawsze jakieś głupie obawy mam gdy gotuję. 6 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Szybsza metoda to BIAB czyli worek, albo inny pojemnik w którym jest słód i który wyjmujesz z gara razem z zawartością, a brzeczka zostaje w garze i już możesz rozgrzewać do warzenia. Do mycia masz finalnie gar i worek, czy inny pojemnik. No i ta inna metoda mnie interesuje. Zawsze warzyłem tak jak w filmiku twojbrowar. Wrzucałem słód do gara z wodą i to potem filtrowałem i też wypłukiwałem w nim młóto (wysładzałem) tak jak na filmiku a tą metodą BIAB jest trochę inaczej lepiej chyba zakupić drugi pojemnik i go wyciągać tak jak jest w automatach. Tylko tam jest wszystko ładnie spasowane, można garnek elegancko podnieść i postawić aby ociekał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 3 godziny temu, INTseed napisał: Na początek wystarczy jeden garnek i jeden fermentor z kranikiem, filtrator z oplotu, worki na chmiele do gotowania. Chłodnica. Nawet chłodnica potrzebna nie jest - brzeczka sama ładnie wystygnie przez noc, rano drożdże i jazda J. pigmej 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 Pigmeju - co Cię tak smuci? J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Nawet chłodnica potrzebna nie jest - brzeczka sama ładnie wystygnie przez noc, rano drożdże i jazda J. W zimie jeszcze jest na to szansa, w lecie niespecjalnie. Pewnie, można sobie na początku radzić bez chłodnicy, ale zdecydowanie jest to przydatna i opłacalna inwestycja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 Hmm, ja mam cały rok w mieszkaniu <> 20stC Na koniec można sciągnąć te 2stC w dół wstawiając fermentor do wanny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 Nie ma problemu z przelewaniem z garnka do fermentora? Zgaduję że z racji temperatury wężyk odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 (edited) 1 godzinę temu, primordial napisał: wężyk odpada Igielitowy (?) na bank. Silikonowy da radę. Ale chłodnica to imo konieczny sprzęt jeśli chce się robić dobre piwa. Edited July 18, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now