człowiek piwo Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 (edited) Na allegro pojawiły się słody ze słodowni Crisp Malt. Czy ktoś już próbował na nich warzyć? Edited August 24, 2020 by człowiek piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 (edited) Kiedyś używałem Maris Otter ale to chyba był inny Crisp. Podlinkuj tego o którego pytasz. Podejrzewam, że chodzi o Bydgoszcz a o której słodach było już co nieco na forum. edit: te linki o bydgoskim słodzie: 1, 2, 3. Był tez jeden mniej zachęcający wpis, ale nie mogę znaleźć. Edited August 24, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 5 godzin temu, zasada napisał: Był tez jeden mniej zachęcający wpis, ale nie mogę znaleźć. To może mój, miałem dziwne akcje z tym słodem, piwo dawało niemiłosiernie ziarnem (łuska), do tej pory mi trochę zostało bo boje się użyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 2 godziny temu, waldi1 napisał: ostatnio kupiłem ten słód ze sklepu SWIATSŁODU z Bydgoszczy - Pale Ale/Pils i szczerze nie polecam. Wydajność bardzo niska, na poziomie 60% prawdopodobnie przyczyna leży ze złego śrutowania. Szacunkowo ziarna w okołu 50% nie oddzielone od łuski. Wcześniej na innych słodach ze Strzegomia czy Weymarena uzyskiwałem ponad grubo ponad 75%. Jest tani ale mniej wydajny. Lepiej kupić droższy. No to jak miałeś źle zmielony to nie wina słodu tylko mielącego . Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 1 minutę temu, waldi1 napisał: Słody się śrutuje a nie mieli jak już chcesz być taki szczególarz to taka uwaga. Ja kupiłem już gotowy ześrutowany słód pochodzący ze słodowni Crisp Malt z Bydgoszczy. Sam nie śrutowałem. Ktoś już kiedyś pisał że z tej słodowni wychodzą takie słody nie-dośrutowane że jest bardzo dużo ziaren z nieoddzieloną łuską. Nawet po zatarciu widać wyraźnie całe ziarna z łuską. A jakość śrutowania ma duży wpływ na wydajność zacierania. Dlatego napisałem że wolę zapłacić więcej za słód i mieć większą wydajność. Możesz poprosić o lepsze ześrutowanie lub ześrutować samemu, ze słodowni słody wychodzą w ogóle nie ześrutowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 5 minut temu, waldi1 napisał: Ja kupiłem już gotowy ześrutowany słód pochodzący ze słodowni Crisp Malt z Bydgoszczy Zapodałeś posta ,ze gorzkimi żalami, że słód mało wydajny, zmiel sobie cokolwiek innego superzajebistego, tak jak ten, który kupiłeś i będzie jeden ciul, zmiel sobie drugi raz na mąkę ten angielski( nie jest z Bydgoszczy jak to napisałeś- jak już czepiasz się pierdół) a czy się mieli, czy śrutuje, w dupietomam, ja mielę ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 23 minuty temu, waldi1 napisał: pracujesz w tej słodowni że się tak napinasz? Może to ty mielisz ten słód? Dla ciebie jakość śrutowania nie ma znaczenia a dla mnie MA. Nie, nawet jechałem po tym słodzie (mam do tej pory 10 kg i boje się go użyć), Kup sobie śrutownik,będziesz niezależny od niespodzianek sklepowych, sklepy mielą zachowawczo, strasznie grubo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dave20050 Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 10 godzin temu, waldi1 napisał: ostatnio kupiłem ten słód ze sklepu SWIATSŁODU z Bydgoszczy - Pale Ale/Pils i szczerze nie polecam. Wydajność bardzo niska, na poziomie 60% prawdopodobnie przyczyna leży ze złego śrutowania. Szacunkowo ziarna w okołu 50% nie oddzielone od łuski. Wcześniej na innych słodach ze Strzegomia czy Weymarena uzyskiwałem ponad grubo ponad 75%. Jest tani ale mniej wydajny. Lepiej kupić droższy. Nie polecasz słodu tylko dlatego, że ktoś go źle ześrutował?? Osobie która zakładała temat chodziło raczej o jakość samego słodu. Jeżeli Ty kupujesz słody już ześrutowane to ok, tylko bardzo dużo osób ma śrutownik i śrutuje w domu, ważniejsza jest dla nich sama jakość słodu, a nie to jak ten słód został ześrutowany przez kogoś ze sklepu w którym kupiłeś słód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 20, 2020 Share Posted December 20, 2020 Rejest W dniu 19.12.2020 o 12:54, waldi1 napisał: pracujesz w tej słodowni że się tak napinasz? Może to ty mielisz ten słód? Dla ciebie jakość śrutowania nie ma znaczenia a dla mnie MA. cytując klasyka " Trzeba jednak oddać sprawiedliwość że pan Szakal wszedł do akcji z marszu na czczo nawet rąk nie umył " i nawet sie nie przywitał tylko.... Rejestracja na forum i w pierwszych słowach mojego posta uprzejmie donoszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 20, 2020 Share Posted December 20, 2020 23 minuty temu, waldi1 napisał: a merytorycznie w temacie masz coś do powiedzenia? Proszę nie nie obrażać!! Widziałeś żebym kiedyś napisał jakikolwiek merytoryczny post? majlosz and Kaniutek 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 W dniu 19.12.2020 o 12:54, waldi1 napisał: pracujesz w tej słodowni że się tak napinasz? Zbastuj trochę. Tutaj nie Jewarzka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Ja co nieco uwarzyłem ze słodu z Bydgoszczy ale nie kupowałem od sprzedawcy z allegro miałem inne źródło trochę niestabilne i już się skończyło. To są słody z Bydgoszczy jest to duża słodownia i działająca. Miałem towar co jechał do browarów i jakość była ok. Śrutowalem sam. Wadą był fakt, że jak się teraz dowiedziałem pilzneński i pale ale to jeden i ten sam słód dlatego barwa pierwszej warki zawsze była niewiadomą z reguły bliżej było do pale niż do pilsa. Zapachów czy innych posmaków nie wyczułem ale nie jestem sensorykiem wypijam raczej to co uwarzę. Razem przerobiłem prawie 100 kg tego słodu ze dwa lata temu i nie narzekałem tym bardziej że dostawałem to gratis za kilka piwek z reguły. Wtedy jeszcze zacierałem w zwykłym garze więc śrutowałem dosyć drobno na zwykłym śrutowniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Normalna porównywalna ze słodami z Gdańska. Po awarii bazy Brewtargeta z którego już nie korzystam nie sprawdzę dokładnie ale przechodząc na Malteurop nie zauważyłem jakiegoś skoku wydajności za to brzeczka ze słodu z Bydgoszczy była dużo bardziej klarowna i jakby mniejszy czy fajniejszy przełom w czasie gotowania i raczej mniej osadów białkowych po gotowaniu. Ale był to typowy słód, który trafiał do browarów w całym kraju i nie był raczej pakowany w woreczki ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 7 godzin temu, WojtekGaaD napisał: Śrutowalem sam. 46 minut temu, WojtekGaaD napisał: ze słodu z Bydgoszczy była dużo bardziej klarowna i 28 minut temu, waldi1 napisał: lepsza klarowność to wynika pewnie z bardzo grubo ześrutowanych ziaren o czym pisałem wcześniej. Aleś się chłopie uparł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 29 minut temu, waldi1 napisał: ta lepsza klarowność to wynika pewnie z bardzo grubo ześrutowanych ziaren o czym pisałem wcześniej. 7 godzin temu, WojtekGaaD napisał: Wtedy jeszcze zacierałem w zwykłym garze więc śrutowałem dosyć drobno na zwykłym śrutowniku Dzizus .... no i piszecie o dwóch różnych słodach, ale mi to ryba ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Nie wiem skąd słody ma sprzedawca z allegro. Z pewnością jego sklep mieści się przy samej słodowni - jest to jedyny stacjonarny sklep w Bydgoszczy i swego czasu kupiłem w nim jakieś drożdże i chmiel będąc w okolicy. Praktycznie odbierałem towar prawie przy bramie wjazdowej słodowni zatem logiczne byłoby stwierdzenie, że handluje słodami z tejże przetwórni przynajmniej tym podstawowym. Słód jak wspominałem miałem ponad 2 lata wstecz z pewnością transporty były ładowane też w Bydgoszczy w Fordonie takie drobne po kilkadziesiąt ton luzem na specjalnych naczepach do zboża. Sam towar zatem może być ten sam a czym i jak śrutuje sklep to już rzecz wtórna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 5 minut temu, waldi1 napisał: tylko sklep ma ten sam adres co słodownia więc wniosek nasuwa się taki że to słodownia śrutuje a nie jakiś tam sklep lub jest to sklep firmowy przy słodowni. Zresztą nie ważne kto sprzedaje a kto śrutuje. Ja nie mam osobiście możliwości ześrutowania samemu sobie a kupować śrutownik mi się nie opłaca. Zawsze kupowałem ześrutowane i nigdy nie miałem problemu jak z tym słodem. Na koniec załączam zdjecia tego słodu. Ta łuska nie jest oddzielona od ziarna i widać to wyraźnie. Uparłeś się kolego. To że adres jest ten sam to nie znaczy, że jest to sklep firmowy i nie jest bo ta słodownia nie sprzedaje detalicznie i nie śrutuje słodu to typowy duży zakład produkujący raczej wyłącznie dla dużych browarów. Zatem wniosek absolutnie błędny. Sklep mieści się obok słodowni i sprzedaje również drożdże i chmiel a takiego asortymentu to słodownie raczej nie oferują. Z tego co czytałem w podanych wyżej wątkach koledzy z forum kupowali bezpośrednio ze słodowni ale całe worki i trzeba się było wcześniej umawiać, zamawiać itp - historia sprzed kilku może nawet więcej lat. A jak chcesz mieć dobrze ześrutowany słód zainwestuj w śrutownik lub gniotownik sam wtedy zadecydujesz o grubości śrutowaniai poczujesz zapach śrutowanego słodu, który ja osobiście bardzo lubię. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Ja byłem w tym niby sklepie ale skoro wiesz lepiej to nie będę już dyskutował. Włącz sobie szukajkę i znajdziesz wątek o śrutowniku a w nim, który jest najlepszy. Ten co podlinkowałeś z pewnością robi wrażenie ? x1d 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 52 minuty temu, waldi1 napisał: jakim cudem ten słód sprzedawany jest na allegro Kamil Stenzel P. W. Kamil Stenzel Fordońska 402/8 85-790 Bydgoszcz REGON: 364253029 NIP: 561-155-70-71 Informacje o sprzedającym Zajmujemy się sprzedażą internetową w głównej mierze surowców do produkcji piwa. Towar kupujemy bezpośrednio z pobliskiej słodowni, do każdej partii wystawiany jest atest, który jest do wglądu na życzenie kupującego. Normalnie gość kupuje w słodowni i sprzedaje, nie wiem czy to się mieści w kategoriach cudu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 1 minutę temu, waldi1 napisał: ale co to wnosi do dyskusji o jego złym ześrutowaniu? Pojaśniłem Ci kto i jak sprzedaje słód z Bydgoszczy , no ale dobra, podaje się ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 2 godziny temu, waldi1 napisał: jeśli chodzi o śrutownik to właśnie się rozglądam. Taki bedzie OK? https://www.olx.pl/oferta/zgniatacz-ziarna-gniotownik-walcowy-do-zboza-srutownik-maszrol-sipma-CID757-IDEdKg7.html#b386d9ea7d;promoted Mam taki sam. Jest świetny. Bardzo polecam. Dobrze wydane pieniądze. punix, Mibor and ChmielowyAli 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Godzinę temu, Kaniutek napisał: Mam taki sam. Jest świetny. Bardzo polecam. Dobrze wydane pieniądze. "Wydajność od 500 do 2000 kg/h " czyli jak dobrze liczę warka 20l -5kg 9 sekund Wpadnę do ciebie pośrutować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 22, 2020 Share Posted December 22, 2020 Nie ma miękkiej gry! Zapraszam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_KS Posted January 17, 2021 Share Posted January 17, 2021 (edited) Dziękuję Wam bardzo za dyskusję Widzę, że jednak wolicie słód cały, więc piszcie o tym jak będziecie zamawiać (cały 25 kg jest nawet nieco tańszy na zachętę). Śrutowanie zachowawcze - zgadza się - zbyt dużo reklamacji o mąkę więc jest jak jest. Słodownia po sąsiedzku Fordońska 400 słodownia, Fordońska 402 Świat Słodu. Ale mimo wszystko widzę, że ogólnie słód się broni sam w waszej dyskusji, dlatego ogromne uznanie dla chłopaków i dziewczyn ze słodowni za taki wynik. W razie potrzeby co tydzień jest dostawa i do każdej mogę dać skan atestu jak ktoś coś Także podsumowując cieszy mnie ta dyskusja i zachęcam do wyrobienia sobie zdania samemu, bo śrutowanie to nie wszystko. off topic: A przy okazji skąd biorą się pytania o pakowanie miksu słodów w jeden worek? Nie umiem sobie wyobrazić, że któryś sklep sobie na to pozwala, gdy my potrzebujemy każdego z zamawianych rodzajów po trochu. Napiszcie mi to tam się stało w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie Kamil Stenzel Edited January 17, 2021 by DJ_KS dziedzicpruski and x1d 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now