skazi Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 18 godzin temu, Marcin Sikora napisał: Oczywiście, że nie. Mam polski spławik z firmy Gomar. Chwale sobie. Jest dość czytelny. 2.5 mówisz o czym? O zasypie specjalnym? Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka To fakt jakoś dziwnie słabo odfermentowały. Chodziło mi o nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skg Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Mi w maju też nisko odfermentowały przy zacieraniu w 68 st. C. Do dziś granatów nie ma, one chyba po prostu tak mają W dniu 8.05.2021 o 16:01, Skg napisał: Trafił mi się z nimi problem z odfermentowaniem. Rozkręciłem je na 24 litrach resztkowego Brown Ale ok. 10 Blg: 2,5 kg Maris Otter Fawcett (miało być 3,5 kg, ale zapomniałem wsypać jednego worka ?) 1 kg Brown Fawcett 0,5 kg Cookie VM 0,25 kg Special B 0,2 Carapils 0,2 czekoladowy ciemny VM Zacieranie: 68 st. C. - 40' 72 st. C - 20' Zadane 11 g sucharów bez rehydratyzacji. Fermentacja: 7 dni w ok. 14 st. C. otoczenia (był solidny kożuch piany) 8 dni w temp. pokojowej No i przy butelkowaniu okazało się, że odfermentowało z 10 Blg do 5,5 - 45% odfermentowania... Sprawdzane refraktometrem z poprawką i osobno areometrem. Nie wiem czy zbyt wysoko zatarłem, czy chłodny start rozleniwił te drożdże, czy może nie lubią lekkich piw? Ewentualnie za dużo słodów specjalnych o niskiej fermentowalności? Rozważam jeszcze rozkalibrowanie termometru - gdybym jakoś solidnie przegrzał przy zacieraniu. Miał ktoś podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Sikora Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 To fakt jakoś dziwnie słabo odfermentowały. Chodziło mi o nagazowanie.Tak nagazowalem właśnie na 2.5. Może to wina tego, iż zadałem jedynie jedną saszetkę 11gram, gdzie kalkulator Lallemanda wyliczył 18gram.Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Czapa drożdżowa utrzymuje się po ponad tygodniu od zakończonej fermentacji , po próbie zamieszania żeby opadła zmętniła piwo na maxa. Nigdy się nie spotkałem z takim zjawiskiem. Fermentator leci na mróz może coś się sklaruje, przy bitterze raczej wolał bym klarowne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Fermentator leci na mróz może coś się sklaruje, przy bitterze raczej wolał bym klarowne piwko. Przeczytaj mój post z grudnia 2020 w tym wątku. Jeśli chcesz klarownego Bittera to rób już następnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Można też go sklarować np. karukiem lub żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanSiurek Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Czytam czytam, zakupilem drożdże. Chce zrobić Hazy/NE ipa, ale raczej 10,5 plato - micro, nadadzą się te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 W dniu 27.08.2023 o 09:11, PanSiurek napisał(a): Czytam czytam, zakupilem drożdże. Chce zrobić Hazy/NE ipa, ale raczej 10,5 plato - micro, nadadzą się te drożdże? Oczywiście, tylko jeśli chcesz ograniczyć zawartość alkoholu zatarłbym w miarę wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikczer Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Ja już ze 4 pseudo piwa zrobiłem na tych drożdżach. Kolejne dwa pracują. Szaleją i rurka bulka często przez pełne 3 tygodnie. Nie przelewam na cichą, nie dotykam. Czasami chmiele na zimno. Uwielbiam zapach jaki unosi się przy pracy tych drożdży. Zrobiłem proste piwa typu IPA na nich a także Stouta na tych drożdżach. Wyszła mi taka kawa/czekolada z owocami. Non stop pracują. Na razie jako nowicjusz jestem bardzo zadowolony z eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego https://admin.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2023/08/IPA-Solutions-Best-Practice-A4.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Odgrzewam temat 🙂 Posiadam dwa opakowania tych drożdży. Mam zestaw Mandaryna Pale Ale z TB na 25 l. Po raz pierwszy zamierzam też fermentować ciśnieniowo. Czy macie doswiadczenie z fermentacja cisneiniową na tych drozdżach, czy lepiej zakupić US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października Fermentowałem tymi drożdżami pod ciśnieniem, żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu W pierwszej mojej warce ciśnieniowo nie zdecydowałem się jednak na drożdże Verdant IPA. Obecnie planuję drugą warkę ciśnieniowo, też to będzie APA, czy Waszym zdaniem lepiej pozostać przy US-05 o czystym profilu, czy wykorzystać te zalegające u mnie Verdant IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się