Skocz do zawartości

Lallemand Verdant IPA


Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Marcin Sikora napisał:

Oczywiście, że nie. Mam polski spławik z firmy Gomar. Chwale sobie. Jest dość czytelny. 2.5 mówisz o czym? O zasypie specjalnym?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
 

To fakt jakoś dziwnie słabo odfermentowały. Chodziło mi o nagazowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi w maju też nisko odfermentowały przy zacieraniu w 68 st. C. Do dziś granatów nie ma, one chyba po prostu tak mają :)

 

W dniu 8.05.2021 o 16:01, Skg napisał:

Trafił mi się z nimi problem z odfermentowaniem. Rozkręciłem je na 24 litrach resztkowego Brown Ale ok. 10 Blg:

  • 2,5 kg Maris Otter Fawcett (miało być 3,5 kg, ale zapomniałem wsypać jednego worka ?)
  • 1 kg Brown Fawcett
  • 0,5 kg Cookie VM
  • 0,25 kg Special B
  • 0,2 Carapils
  • 0,2 czekoladowy ciemny VM

Zacieranie:

68 st. C. - 40'

72 st. C - 20'

 

Zadane 11 g sucharów bez rehydratyzacji.

 

Fermentacja:

7 dni w ok. 14 st. C. otoczenia (był solidny kożuch piany)

8 dni w temp. pokojowej

 

No i przy butelkowaniu okazało się, że odfermentowało z 10 Blg do 5,5 - 45% odfermentowania... Sprawdzane refraktometrem z poprawką i osobno areometrem.

 

Nie wiem czy zbyt wysoko zatarłem, czy chłodny start rozleniwił te drożdże, czy może nie lubią lekkich piw? Ewentualnie za dużo słodów specjalnych o niskiej fermentowalności? Rozważam jeszcze rozkalibrowanie termometru - gdybym jakoś solidnie przegrzał przy zacieraniu.

 

Miał ktoś podobny problem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Czapa drożdżowa utrzymuje się po ponad tygodniu od zakończonej fermentacji , po próbie zamieszania żeby opadła zmętniła piwo na maxa. Nigdy się nie spotkałem z takim zjawiskiem. Fermentator leci na mróz może coś się sklaruje, przy bitterze raczej wolał bym klarowne piwko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
W dniu 27.08.2023 o 09:11, PanSiurek napisał(a):

Czytam czytam, zakupilem drożdże. Chce zrobić Hazy/NE ipa, ale raczej 10,5 plato - micro, nadadzą się te drożdże?

Oczywiście, tylko jeśli chcesz ograniczyć zawartość alkoholu zatarłbym w miarę wysoko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ja już ze 4 pseudo piwa zrobiłem na tych drożdżach. Kolejne dwa pracują. Szaleją i rurka bulka często przez pełne 3 tygodnie. Nie przelewam na cichą, nie dotykam. Czasami chmiele na zimno. Uwielbiam zapach jaki unosi się przy pracy tych drożdży. Zrobiłem proste piwa typu IPA na nich a także Stouta na tych drożdżach. Wyszła mi taka kawa/czekolada z owocami. Non stop pracują. 

Na razie jako nowicjusz jestem bardzo zadowolony z eksperymentu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

W pierwszej mojej warce ciśnieniowo nie zdecydowałem się jednak na drożdże Verdant IPA. Obecnie planuję drugą warkę ciśnieniowo, też to będzie APA, czy Waszym zdaniem lepiej pozostać przy US-05 o czystym profilu, czy wykorzystać te zalegające u mnie Verdant IPA?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.