Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Hej Czy ktoś z Was robił może eksperymenta takie, że fermentował piwo wraz ze słodem? Czyli bez filtrowania? Filtrowanie dopiero po pierwszej fermentacji, przed cichą... Ciekaw jestem jakie to mogłoby wnieść smaki / aromaty... Pewnie zrobię próbę, ale chętnie przeczytam jeśli ktoś z Was już to przerabiał... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 what ? majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Stawiam że efekty będą gorsze od głębokiego wysładzania, tzn garbniki, taniny, ściągająca goryczka. Sprawdź i daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR "PIWNICA TEŚCIOWEJ" Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 No i będzie ŁYSKI! ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Nie przefiltrujesz tego. Utlenisz. A pewnie w końcu to przedestylujesz jak jesteś rolnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 No właśnie stąd wziął się pomysł Mam teraz nastaw z planem udoskonalania na rurkach, ale chcę go przefiltrować przed ostateczną procedurą, bo nie mam jak za bardzo gotować słodu... Nastaw oczywiście bez chmielu... Utleniania bym się nie bał - można łatwo zabezpieczyć "brzeczkę" podczas filtrowania CO2 z generatora Faktem jest, że będzie więcej wyekstrahowanych garbników etc. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 12 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Czy ktoś z Was robił może eksperymenta takie, że fermentował piwo wraz ze słodem? Czyli jak rozumiem to chcesz fermentować nie piwo, a zacier? Bez chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 O fermentacji z młótem mówi się tylko wśród producentów whiskey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 8 godzin temu, Piwosz86 napisał: Czyli jak rozumiem to chcesz fermentować nie piwo, a zacier? Bez chmielenia? Nie - źle zrozumiałeś. Ciekaw jestem jakie wyszłoby PIWO fermentowane ze słodem i filtrowane dopiero po burzliwej, a przed cichą fermentacją. Liczyłem na to, że kogoś to już zainteresowało i przerobił temat, ale widzę że chyba nie J. 2 godziny temu, Kaniutek napisał: O fermentacji z młótem mówi się tylko wśród producentów whiskey. E tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 5 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: E tam Skoro chcesz tracić czas na eksperymenty, które nie prowadzą do niczego dobrego, mimo że już ktoś je zrobił, nie widzę w tym absolutnie żadnego problemu Trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 15 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Nie - źle zrozumiałeś. Ciekaw jestem jakie wyszłoby PIWO fermentowane ze słodem i filtrowane dopiero po burzliwej, a przed cichą fermentacją. Liczyłem na to, że kogoś to już zainteresowało i przerobił temat, ale widzę że chyba nie OK, inaczej. Czyli generalnie chciałbyś to zatrzeć, potem to chmielić i fermentować? Jeżeli tak, to nie może się to udać. Chociażby ta kwestia chmielenia, przecież musisz to gotować przez godzinę. Jaki może być skutek intensywnego gotowania młóta przez godzinę? Jak zdarzyło ci się kiedyś rozgotować owsiankę, tutaj może być podobny efekt końcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Komentujesz coś czego ja nie pisałem. Zresztą nie tylko ty Zacieranie, bez warzenia, fermentacja burzliwa, filtrowanie, fermentacja cicha + chmielenie na zimno. Piwo bez warzenia robi się z dobrym skutkiem, jedyna zmiana to fermentacja całego słodu... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 20 godzin temu, Kaniutek napisał: Skoro chcesz tracić czas na eksperymenty, które nie prowadzą do niczego dobrego... O witam Pana Marudę, co sam nie sprawdził, ale wie że nie prowadzi to do niczego dobrego A ja sobie sprawdzę, a co mi tam... Lubię eksperymenty... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Czekamy na wyniki może poparte jakimiś fotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: O witam Pana Marudę, co sam nie sprawdził, ale wie że nie prowadzi to do niczego dobrego A ja sobie sprawdzę, a co mi tam... Lubię eksperymenty... J. Obiecaj, że wypijesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, Piwosz86 napisał: Jaki może być skutek intensywnego gotowania młóta przez godzinę? Jak zdarzyło ci się kiedyś rozgotować owsiankę, tutaj może być podobny efekt końcowy Czy ja wiem. Przy zacieraniu dekokcyjnym przecież gotuje się część zacieru nawet z 30 minut i nic złego się nie dzieje. A tak mówiąc ogólnie o pomyśle, to obstawiam, że wypłucze się więcej tanin, ciężko to potem będzie przefiltrować jak będzie to miało temperaturę pokojową i będzie łatwo o natlenienie, które po fermentacji jest znacznie bardziej szkodliwe niż przed. Ale jak sobie z tym poradzisz to pewnie piwo wyjdzie i może nawet nie będzie takie złe (choć nie sądzę, że lepsze od odpowiednika robionego normalnie). Warto jeszcze mieć na uwadze, że jak chcesz robić bez gotowania, to zacierając jesteś tak naprawdę na granicach temperatur pasteryzacji, a na słodzie masz pełno bakterii, więc jak część z nich przetrwa to może się wkraść infekcja. Pewnie warto pomyśleć tutaj o dłuższym mash-oucie. Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: O witam Pana Marudę, co sam nie sprawdził, ale wie że nie prowadzi to do niczego dobrego Cieszę się, że w tym braku szacunku zachowałeś chociaż wielką literę. Próbuj. Trzymam kciuki, za długotrwałe i wyczerpujące próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Nie odróżniasz żartu od braku szacunku Bez obaw jak chce dowalić to łatwo się zorientować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 22 godziny temu, Oskaliber napisał: ...Warto jeszcze mieć na uwadze, że jak chcesz robić bez gotowania, to zacierając jesteś tak naprawdę na granicach temperatur pasteryzacji, a na słodzie masz pełno bakterii, więc jak część z nich przetrwa to może się wkraść infekcja. Pewnie warto pomyśleć tutaj o dłuższym mash-oucie. Za parę dni będę zlewał nastaw na Whisky - odleję z litr, dołożę granulkę chmielu i zostawię na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Niestety nastaw poszedł w kanał z dwóch powodów. Po pierwsze za diabła nie dał się odfiltrować. Po prostu zabetonowało filtr i koniec kapania. A po drugie chyba jakaś infekcja się wdała, bo był smrodek... Pierwsza sprawa to pewnie częściowo wina tego, że słód mielę młynkiem Zelmera czyli dość drobno. Gdyby słód był zgniatany zamiast mielenia może dało by się odfiltrować... Jeśli kiedyś kupię zgniatak do słodu to może spróbuję ponownie... Albo zamówię porcję słodu zgniecionego specjalnie do tego celu. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Ja myślę, że powinieneś spróbować jeszcze co najmniej dwa razy. Nie poddawaj się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 W dniu 17.12.2020 o 22:16, Oskaliber napisał: Czy ja wiem. Przy zacieraniu dekokcyjnym przecież gotuje się część zacieru nawet z 30 minut i nic złego się nie dzieje. Jednak w dekokcie jest stosunkowo mało wody, więc chyba też mniej garbników do niej przejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się