andy1856 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) 22 godziny temu, Wuuu napisał: Np http://mrmalty.com/calc/calc.html Wielu kolegów przy różnych okazjach podaje ten link. Powiem tak: albo jestem ślepy, albo już czas przestać używać komputera, ale pod tym linkiem znajduję jedynie informację o możliwości zakupienia aplikacji na iOS'a lub Androida ( zresztą na Androida raczej nie bardzo). Kalkulatora na desktopie tam nie ma (? ). Nie załamujcie mnie. Tak na prawdę tam nie ma tego kalkulatora. Prawda? ? Edytowane 28 Stycznia 2021 przez andy1856 literówka vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Wygląda na to, że przenieśli go już tylko na urządzenia mobilne. Alternatywa np. tutaj: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) 30 minut temu, andy1856 napisał: Wielu kolegów przy różnych okazjach podaje ten link. Powiem tak: albo jestem ślepy, albo już czas przestać używać komputera, ale pod tym linkiem znajduję jedynie informację o możliwości zakupienia aplikacji na iOS'a lub Androida ( zresztą na Androida raczej nie bardzo). Kalkulatora na desktopie tam nie ma (? ). Nie załamujcie mnie. Tak na prawdę tam nie ma tego kalkulatora. Prawda? ? Musisz zezwolić na użycia Flash w przeglądarce w systemie Windows. Na przeglądarkach z Androidem nie działa. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Dla chętnych app MrMalty na aplowskie urządzenia mobline dostepny w AppStorze za jedyne 13,99 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 7 godzin temu, andy1856 napisał: Nie załamujcie mnie. Tak na prawdę tam nie ma tego kalkulatora. Prawda? ? Od grudnia flash player nie jest obsługiwany, więc masz rację. Ten działa https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Temat jeszcze nie ruszony ale wstępna decyzja jest taka: Zasyp 3,65 kg pilzneński Weyerman premium + 350 gramów pszenicy. Będzie z tego w wiadrze 20 litrów 12stki Zacieranie oczywiście infuzyjne 65 st C. Fermentacja - debiut drożdży płynnych i teraz co wybrać - Stare nadreńskie czy 2565 ? Czy np 1007 ? Będzie kręcony 1 litrowy starter z brzeczki 12 st P. Chmielenie brzeczki - 2 z 3 : spalt, tetnanger, tradition w zależności co będzie na sklepie. fermentacja - 1 tydzień 14 stopni otoczenia, 2 tydzień piwnica (nie wiem ile tam będzie chyba 18 st C), tydzień lagerowania w lodówce w 3 st C z histerezą 1 st C. jak to nagazować? 2,3 2,4 grama cukru na butelkę powinno styknąć. Edytowane 21 Marca 2021 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Coś Ty się chłopie uparł na tą pszenicę ? Te 18 stopni też możesz sobie darować, trzymaj piwo w 14 ze dwa tygodnie minimum.Jeśli uparłeś się zrobić po swojemu to Koelscha nie zrobisz. U mnie w tym roku było tak : 2565 - pierwszy przebieg - wynik marny, drugi - baardzo świetne, obiecujące piwo, niestety pośpieszyłem się i oddałem gęstwę. Następnym razem zrobię pierwszą małą warkę na tych drożdżach, do rozdania. Już z 5 lat ćwiczę Koelscha i ciągle jest nie tak jak w Kolonii. Ale jest coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 5 minut temu, zielony07 napisał: Coś Ty się chłopie uparł na tą pszenicę ? https://kompendiumpiwa.pl/kolonskie-kolsch/ Poprawa jakości i stabilności piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 8 minut temu, zielony07 napisał: Już z 5 lat ćwiczę Koelscha i ciągle jest nie tak jak w Kolonii. Nie wiedziałem że są z tym takie schody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Tam piszą : Dopuszczalny niewielki dodatek słodu pszenicznego. A u Ciebie 10 %. Jak uznałem Koelscha jak wyznacznik poziomu mojego piwowarzenia. A w Kolonii sporo go wytrąbiłem. To były czasy .. I walka trwa. Ale jak pisał klasyk "ale co ja tam wiem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 23 minuty temu, zielony07 napisał: Jak uznałem Koelscha jak wyznacznik poziomu mojego piwowarzenia. A w Kolonii sporo go wytrąbiłem. To były czasy .. I walka trwa. Ale jak pisał klasyk "ale co ja tam wiem" No to ja mam taką przewagę że nigdy nie piłem Kolscha więc każdy jeden będzie dobry Nie 10 tylko 8 % tzn do 8 % chcę sypnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Dlatego lepiej jednak nabyć dwóch przedstawicieli gatunku, żeby zweryfikować poprawność finalnego produktu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Surowce zamówione - decyzja zapadła. Na warkę: 4 kg pilzneński + 0,3 kg ozimej. Celowane 21-22 litry 12 Plato ( z tego litr zabiorę do zamrożenia starter) Chmiele - na warkę jest zamówione po 30 gramów - hersbrucker, Spalt i Tettnanger razem 90 gramów. Nie wiem ile mają AA Będę robić sucharami K-97 ponieważ są chwalone na zagranicznych forach do tego stylu, płynne Stare Nadreńskie i 1007 są prawdopdobnie tym samym co K97 więc jedynym sensem płynnych jest 2565 który jeśli jest na sklepie to chmiele mi nie pasują. Samo przygotowanie brzeczki takie samo jak w recepturze Jan Szała - nic nie zmienię (w tym chmielenie też tak samo w dwóch porcjach i myślę że wszystkie trzy chmiele zmieszam ze sobą żeby każdy po równo coś dał od siebie) Będę fermentować w 13 st C otoczenia przy ścianie wiadra. Liczę na dobre piwo na sezon późnowiosenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Napieraj, napieraj ! Pół Polski się denerwuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 zrobione. proszę o opinie odnośnie jak postąpilibyście przed rozlewem - tzn chodzi o minimalny czas leżakowania - zakładam tylko ok. 5-7 dni w 3-4 st C i teraz dylemat czy zrobić to przed butelkowaniem czy 7 dni po zabutelkowaniu ?? Tzn czy jeśli przed butelkowaniem to czy nie będzie problemów z refermentacją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Nie będzie problemów. Piotr Ba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: zrobione. proszę o opinie odnośnie jak postąpilibyście przed rozlewem - tzn chodzi o minimalny czas leżakowania - zakładam tylko ok. 5-7 dni w 3-4 st C i teraz dylemat czy zrobić to przed butelkowaniem czy 7 dni po zabutelkowaniu ?? Tzn czy jeśli przed butelkowaniem to czy nie będzie problemów z refermentacją ? Zrobiłem dwa "Kelsze", oba lagerowałem chyba z 3 tyg. (2-5 st. C). Do jednego dodałem gęstwę, do drugiego nie. Oba fajnie nagazowały się, choć ten na gęstwie trochę szybciej. Także leżakuj śmiało, później butelkuj. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 15 godzin temu, Paweł76 napisał: lagerowałem chyba z 3 tyg. (2-5 st. C). No i faktycznie daje to coś dla tego piwa ?? Ja absolutnie nie chce mieć wyrobu lageropodobnego - chcę estry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 od 18 stycznia teoretyzujesz nt. Kelsza a teraz chcesz estry . No, no. Fermentuj w 20 stopniach to będziesz miał estry. Ale nie będziesz miał Kelsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Ale przecież tam mają być estry - o charakterze białego wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Na wiki Janek napisał całą recepturę ze szczegółami, przeczytaj dokładnie jeszcze raz i przestań Nas już zadręczać pytaniami ps zerknij jeszcze tu https://kompendiumpiwa.pl/kolonskie-kolsch/ Edytowane 10 Maja 2021 przez anteks zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: No i faktycznie daje to coś dla tego piwa ?? Ja absolutnie nie chce mieć wyrobu lageropodobnego - chcę estry. Jeśli chcesz estry, to Pale Ale na S-04. Jasne piwo. Piłeś oryginalnego Kolsch-a? To taki lager na drożdżach górnej fermentacji, a w zasadzie tzw. hybrydowych. Estry, o których piszesz, powinny być delikatnie wyczuwalne. Przykryte przez aromaty chmielowe, które też nie powinny być jakieś mocno wyraźne. Ogólnie wg mnie to trudny styl - pilsnery mi wychodzą w miarę poprawne, Kolsch-a nie udało mi się dobrego uwarzyć. Pozdrawiam. Piotr Ba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 18 godzin temu, Paweł76 napisał: Kolsch-a nie udało mi się dobrego uwarzyć. Robiłeś na k-97 ? czy tak jak jest Grand Champion ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Robiłeś na k-97 ? czy tak jak jest Grand Champion ? Na FM42 - Stare nadreńskie. Robiłem też na nich Alta, który wyszedł dużo lepiej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Wyszedł z tego koncernowy lager. Ale bardzo dobry. Aromat i smak slodu pilznenskiego orzechowy. Dosc wydatna goryczka. Bardzo czysty profil. Żadnych estrow nie czuje. Chmiel ziołowa nuta w tle. Nie wiem jak to się ma do wzorca czyli Fruh Koelsch bo nie mozna go u nas w mieście nabyć. Odfermentowal z 12 do 2.5. Fermentowal w 13 st C przy ścianie wiadra. Dobre piwo ale Pils na Lubelskim kopie go w d***e. Nagazowanie średnie mimo dania 3 gr cukru na butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się