Kazimierz Badura Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Czy domowy lager klaruje się do takiego stopnia jak filtrowany np. żubr? Wczoraj sprawdzałem jak smakuje mój pierwszy lager i w smaku wszystko jest ok, ale nie jest do końca klarowne. Wygląda tak jakby było zamglone. Tak powinno wyglądać? Czy jeżeli będzie stać w tem. do 10 C jeszcze się wyklaruje? (Piwo było lagerowane w tem. 3 C przez ok. 3 tygodnie) Edytowane 11 Marca 2021 przez Kazimierz Badura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 15 minut temu, Kazimierz Badura napisał: Czy domowy lager klaruje się do takiego stopnia jak filtrowany np. żubr? Wczoraj sprawdzałem jak smakuje mój pierwszy lager i w smaku wszystko jest ok, ale nie jest do końca klarowne. Wygląda tak jakby było zamglone. Tak powinno wyglądać? Czy jeżeli będzie stać w tem. do 10 C jeszcze się wyklaruje? (Piwo było lagerowane w tem. 3 C przez ok. 3 tygodnie) kryształ to nie będzie ale to jego zaleta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Whirfloc albo żelatyna i po temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Betonujące na dnie butelki drożdże - do znalezienia w opisach na forum. Edytowane 11 Marca 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 44 minuty temu, sobieslaw napisał: Whirfloc albo żelatyna i po temacie. A pomaga na zmętnienie na zimno ? Bo moje lagery są kryształowe w temperaturze pokojowej i pozostają kryształowe po szybkim schłodzeniu do 10C. Ale kiedy sięgnę po butelkę, która jest przechowywana w piwnicy (10C) to jest zamglona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Zimą trzymam w temp. 0-10st, nawet witbier był klarowny jak żubr Kwestia też nalania bez osadu i dobrze osiadających drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Whirfloc powinien pomagać, bo jest mniej zawieszonych białek, żelatyna chyba też. Ale to prawda, na co nam ta turboklarowność w lagerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Godzinę temu, Łachim napisał: Whirfloc powinien pomagać, bo jest mniej zawieszonych białek, żelatyna chyba też. Ale to prawda, na co nam ta turboklarowność w lagerze Efekt wizualny. Tyle i aż tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Godzinę temu, x1d napisał: Zimą trzymam w temp. 0-10st, nawet witbier był klarowny jak żubr Kwestia też nalania bez osadu i dobrze osiadających drożdży. Na jakich słodach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Strzegom, Bruntal, ale i Malteurop przerabiałem jeśli chodzi o podstawowe. Ale nie jest to klarowność zamierzona, to znaczy nie zabijam się o nią, i zgadzam się, że w domowym piwie nie jest niezbędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Zależy w dużej mierze od szczepu drożdży. Jak zrobisz na takich Wyeastach 2308 i pod koniec jeszcze zrobisz cold crasha, to piwa są klarowne praktycznie jak koncerniaki. Osad jest tak zbity, że można nawet wlewać butelkę do końca. Przy okazji jest to ścisła czołówka najlepszych drożdży do lagerów, więc dwie pieczenie na jednym ogniu. Przy niektórych innych szczepach może być lekko mgliste. Schłodź dosyć dobrze piwo przed otwarciem i wlewaj bez osadu, jeśli chcesz to minimalizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Dwa miesiące w butelce w 10°C, na zdjęciu tak nie widać, ale jest przejrzyste. Jedno schłodziłem do 4 stopni i pojawiło się zmętnienie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Przed rozlewem wstaw wiadro do 0-2 stopni C na 2-3 dni - zrobiłem tak i mam klarowne jak woda. Jak będę pić to zamieszczę zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz Badura Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) Mi osobiście brak klarowności nie przeszkadza, ale moim kolegom już tak. Dziwne, bo w jednym okresie robiłem 2 warki, lagera wiedeńskiego, a 3 tygodnie później marcowe, ale na różnych słodach. Lager jest już w butelkach, a marcowe jeszcze się lageruje. Dzisiaj poszedłem do piwnicy sprawdzić jak wygląda jego klarowność i okazuje się, że piwo jest klarowne. Piwa były warzone z róznych słodów. Marcowe jest ze słodów Weyermann, a lager z innych. Edytowane 13 Marca 2021 przez Kazimierz Badura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Whirfloc na gorąco i żelatyna na cc i masz piękny klar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się