Skocz do zawartości

PBW powdered brewery wash zrób to sam


Koora

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie zapytać, bo odkopanie tematu i 100szt brudnych butelek zmotywowało mnie do wypróbowania tego środka. Jakie macie doświadczenia z używaniem PBW w zimnej wodzie? Do tej pory OXI świetnie się sprawdzało u mnie z gorącą wodą z prysznica (~55'C), ale planuję przenieść się z warzeniem poza mieszkanie, gdzie ciepłą wodę musiałbym gotować w czajniku/kociołku. Nie miałbym problemu żeby zalać butelki i zostawić na kilkadziesiąt godzin, ale czy to będzie wystarczająco skuteczne?

 

Druga sprawa, jak podchodzicie do spraw bezpieczeństwa przy używaniu PBW? Tak samo jak przy NaOH bez konieczności tak dokładnego płukania, czy może jednak na spokojnie bez rękawic i okularów? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

na spokojnie bez rękawic i okularów? 

Na pewno w okularach. Ja zalewałem butelki roztworem o temp. 50 na kilka minut i był glanc. Takie niedomyte, bez pleśni. Potem ostygło i zwalniałem tempo.

Mam takie spostrzeżenie. Roztwór należy przygotować tak aby nie było grudek. Chodzi o NaOH który nadżera kwasówkę i np. fałszywe dno musiałem polerować.😔

Płukanie - u mnie wystarczyło raz wypłukać butle i wstawić do kraty dnem do góry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.02.2025 o 11:28, zielony07 napisał(a):

Płukanie - u mnie wystarczyło raz wypłukać butle i wstawić do kraty dnem do góry.

 Przed rozlewem i tak traktuje je StarSanem z myjki, więc gdyby coś się nie wypłukało, to StarSan powinien dokończyć sprawę. Dzięki za odpowiedź.

 

Dopiero po zamówieniu zestawu zauważyłem, że zamiast Metakrzemianu sodu (Na₂SiO₃) wziąłem Metokrzemian sodu 5-hydratowy (Na₂SiO₃·5H₂O). Z chemii niestety jestem kompletnie zielony, więc posłużyłem się ChatGPT, który jak wiadomo nie przyzna się że nie umie :) Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby zerknąć, czy te wypociny mają sens?

 

 

Cytat

 

Aby przeliczyć masę pentahydratu metakrzemianu sodu (Na₂SiO₃·5H₂O) na czysty (bezwodny) Na₂SiO₃, musimy wyliczyć masy molowe obu substancji.

  1. Oblicz masę molową czystego Na₂SiO₃:
  • Na: 22,99 g/mol, więc dla 2 atomów: 2 × 22,99 = 45,98 g/mol
  • Si: 28,09 g/mol
  • O: 16,00 g/mol, więc dla 3 atomów: 3 × 16,00 = 48,00 g/mol

Suma: 45,98 + 28,09 + 48,00 = 122,07 g/mol

  1. Oblicz masę molową pentahydratu Na₂SiO₃·5H₂O:
  • Masa czystego Na₂SiO₃: 122,07 g/mol
  • Woda (H₂O): 18,015 g/mol, więc dla 5 cząsteczek: 5 × 18,015 = 90,08 g/mol

Suma: 122,07 + 90,08 = 212,15 g/mol

  1. Oblicz stosunek masowy:

Stosunek czystego Na₂SiO₃ do Na₂SiO₃·5H₂O wynosi:

122,07/212,15≈0,575

Oznacza to, że 1 g pentahydratu zawiera około 0,575 g czystego metakrzemianu sodu.

  1. Przykład przeliczenia:

Jeśli masz np. 500 g Na₂SiO₃·5H₂O, to czysty Na₂SiO₃ wyniesie:

500 g×0,575≈287,5 g.500\,g \times 0,575 \approx 287,5\,g.500g×0,575287,5g.

 

W ten sposób można przeliczyć dowolną masę pentahydratu na odpowiadającą jej ilość czystego, bezwodnego Na₂SiO₃.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie zapytać, bo odkopanie tematu i 100szt brudnych butelek zmotywowało mnie do wypróbowania tego środka. Jakie macie doświadczenia z używaniem PBW w zimnej wodzie? Do tej pory OXI świetnie się sprawdzało u mnie z gorącą wodą z prysznica (~55'C), ale planuję przenieść się z warzeniem poza mieszkanie, gdzie ciepłą wodę musiałbym gotować w czajniku/kociołku. Nie miałbym problemu żeby zalać butelki i zostawić na kilkadziesiąt godzin, ale czy to będzie wystarczająco skuteczne?
 
Druga sprawa, jak podchodzicie do spraw bezpieczeństwa przy używaniu PBW? Tak samo jak przy NaOH bez konieczności tak dokładnego płukania, czy może jednak na spokojnie bez rękawic i okularów? 
Ja robię naoh. Łyżeczka na butelkę i wlewam wrzątek. 5 butelek na raz. Po 10 min następne. Jak już jest roztwór zimniejszy zostawiam dłużej. Potem płukam każdą butelkę wodą po 5x.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.