Jump to content

PBW powdered brewery wash zrób to sam


Recommended Posts

20-35% metakrzemian sodu - 175g
  15-30% nadwęglan sodu - 150g
  20-30% węglan sodu - 150g
  1-5% kwas wersenowy -25g
  1-3% wodorotlenek sodu -15g

Dwie ostatnie pozycje można zrobić po 2,5%

 

ilość na 500g, trwałość to od 6-12 miesiecy.

 

koszt produktów to koło 30zl bez wysyłki.

Wszystko odważyłem w thermomixie i wymieszałem.

 

Zielona butelka na której jest osad z drożdży byla około 12godzin zalana zimnym, już używanym wczesniej kilka razy NaOh. Napewno działa bo poczerniała mi deska do krojenia i zeszła skóra z palców. A osad nie puscił.

 

Do zielonej butelki wlałem roztwór własnego PBW 7g/500ml na  5 minut i potrząsałem 3 razy w ciaągu tego czasu efekty widać na zdjęciu.

 

 

Efekty po 30 minutach są na brązowej butelce która była zarośnięta tak samo.

 

Papierki lakmusowe jak widać  idą bardziej w obojętny odczyt niż kwaśny.

 

 

 

 

IMG_20210324_180409.jpg

IMG_20210324_180115.jpg

IMG_20210324_180433.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Koora said:

Papierki lakmusowe jak widać  idą bardziej w obojętny odczyt niż kwaśny.

 

Po co używałeś tych papierków? NaOH powinno dać mocno zasadowy roztwór, nie kwaśny.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Koora napisał:

  1-5% kwas wersenowy -25g
  1-3% wodorotlenek sodu -15g

 

Niech mnie jakiś chemik poprawi jeśli się mylę :D  Gdzieś już czytałem skład PBW i tam był wersenian sodu (EDTA) jako składnik chelatujący. To czasem nie jest połączenie kwasu wersenowego i wodorotlenku sodu?

 

28 minut temu, Mijnheer napisał:

Po co używałeś tych papierków? NaOH powinno dać mocno zasadowy roztwór, nie kwaśny.

 

Połączenie kwasu wersenowego i wodorotlenku sodu, stąd taki wynik.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Piwosz86 said:
3 hours ago, Mijnheer said:

Po co używałeś tych papierków? NaOH powinno dać mocno zasadowy roztwór, nie kwaśny.

 

Połączenie kwasu wersenowego i wodorotlenku sodu, stąd taki wynik.

 

To i niech mnie jakiś chemik poprawi, ale każdy z użytych składników, poza kwasem wersenowym, jest zasadowy i nie widzę w jaki sposób ten roztwór miały być kwaśny :) 

Link to comment
Share on other sites

A jak wygląda kwestia podrażnień? Teoretycznie oryginalny PBW jest lekko drażniący nie wiem bo nie używałem a jak wygląda w przypadku PBW DIY? Odważyłeś się sprawdzić organoleptycznie?

Edited by WojtekGaaD
korekta
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, WojtekGaaD napisał:

A jak wygląda kwestia podrażnień? Teoretycznie oryginalny PBW jest lekko drażniący nie wiem bo nie używałem a jak wygląda w przypadku PBW DIY? Odważyłeś się sprawdzić organoleptycznie?

Tak więc napiszę że po umyciu dwóch wiader i gara. Mam lekko wysuszona skórę dłoni u góry. A roztwór jest śliski.

Wiec pewnie trochę mi drażni naskórek.

Ale napewno mniej aniżeli NaOh.

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 27.03.2021 o 20:49, Koora napisał:

Tak więc napiszę że po umyciu dwóch wiader i gara. Mam lekko wysuszona skórę dłoni u góry. A roztwór jest śliski.

Wiec pewnie trochę mi drażni naskórek.

Ale napewno mniej aniżeli NaOh.

Śliski jest raczej od OXY.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...

Dla zainteresowanych - patent na PBW opisuje najlepsze stężenia poszczególnych składników.

 

Quote

In a preferred embodiment, the cleaning composition includes (a) a peroxygen compound, (b) a metasilicate and/or sesquisilicate,  (c) a builder, and (d) a chelate. Preferably, the cleaning composition is substantially free of chlorine-containing compounds and hydroxides

 

The cleaning con position preferably includes at least about 25% by weight and more preferably from about 25% to about 40% by weight, and most preferably from about 25% to about 35% by Weight, of the peroxygen compound. The metasilicate and sesquisilicate are preferably in the anhydrous form and are complexed with a metal selected from the group includ ing sodium and potassium. The cleaning composition pref erably includes at least about 15% by weight and more preferably an amount ranging from about 20% to about 40% by weight and most preferably from about 25% to about 35% by weight of the metasilicate and/or sesquisilicate.

 

The chelate is preferably a derivative of a carboxylic or phosphonic acid. More preferably, the chelate is selected from the group consisting of EDTA, NTA, and other derivatives of a carboxylic acid and phosphonic acid and deriva tives of phosphonic acid, such as poly(alkylphosphonic acid) (e.g., sold under the trademark ACUSOL 505ND). The EDTA acid is preferably in the form of a salt, such as a sodium salt ("ETDA-Na") or a potassium salt, as the salt is more water soluble than the acid. The cleaning composition preferably includes at least about 2% by weight and more preferably an amountranging from about 2% to about 8% by weight and most preferably from about 4% to about 6% by weight of the chelate, with the optimum amount being about 5% by weight

US5789361.pdf

Link to comment
Share on other sites

Wymieszałem zatem dzisiaj dawkę na 10 litrów i pierwsze wrażenia pozytywne, lekko śliski ale rączki można umoczyć - po czasie czuć, że skóra wysuszona. Sito z wyciskarki do soków nawet ładnie się umyło, petainera miałem czystego ale był po winie i zapach wina uleciał. Następny test będzie na fermzilli po fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

W opisie PBW FiveStar na marxamie, podają skład, który pokrywa się z tym co wyczytałem w patentach.

 

- Metakrzemian sodowy 20-35%

- Wybielacz tlenowy - nadwęglan sodu 15-30%

- EDTA i jego sole do 5%

- Fosforany do 5%

- Anionowe środki powierzchniowo czynne do 5%

 

Czy da się znaleźć jakies łatwo dostępne dodatki, aby uzupełnić oryginalną recepturę autora o fosforany i anionowe środki powierzchniowo czynne?

 

Errata: to wszystko jest tam opisane, fosforany rekomendowane:

tripolyphosphate
trisodium polyphosphate  -> tego znalazłem na alledrogo https://allegro.pl/oferta/fosforan-sodu-iii-zas-bezwodny-50g-55343-7640116941
sodium potassium pyrophosphate
sodium hexametaphosphate
disodium phosphate -> tego też https://allegro.pl/oferta/fosforan-sodu-ii-zas-bezwodny-100g-55224-7594921827
mono sodium phosphate.

 

Co do anionowych srodków, to jest ich wymienionych bardzo dużo, ale najlepsze miałbyby być:

 

primary alkane sulfonate (BIOTERG PAS-8S)

propylene oxide and ethylene oxide block polymer (PLURONIC L-61)

nonylphenoxypoly (ethyleneoxy) ethanol (IGEPAL CO 630)

octylphenoxypoly(ethyleneoxy) ethanol (GEPAL CA 630)

 

Znalazłem to np. tutaj http://abo.com.pl/pl/p/IGEPAL-CA-630/36317 tylko nie podają ceny. Napisałem, zobaczymy co odpowiedzą :)

 

 

 

Swoją drogą, według patentu wychodzi, że roztwór PBW powinien mieć pH między 9 a 12. "The pH of the cleaning solution preferably ranges from about pH 9 to about pH 12". Nie wiem dlaczego autorowi wychodził odczyn obojętny :)

Edited by grandfso
uzupełnienie informacji
Link to comment
Share on other sites

sorry, nie zwróciłem uwagi na obrazki, tylko na post. Jeżeli skala do 4.4 to ni chu chu nie pokażą pH 9-12 :) Zamówiłem zestaw składników na podstawie Twojego z tymi dodatkowymi surowcami (bez sufrakantów póki co). Na chemii się nie znam, ale zgaduję, że węglan sodu w przepisie jest 'wypełniaczem' bo nie wiem jak z angielskiego przetłumaczyć builder w tym kontekscie, a w składzie PBW z marxam tego nie podają, choć w patencie jest.

Edited by grandfso
detale
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@bless było ok sprawdziłem dzialalo przez 2 - 3 warki. Czyli wiadra 3 szt na warkę, okolo 50 butelek na warkę. Mało wydajne swoje wiadro z NaOH mam juz chyba 7-8 miesięcy nadal żre. A wlać, wypłukac i wyplukac kwaskiem to nie dużo roboty.

Link to comment
Share on other sites

Chyba jednak i tak spróbuję. 

Pamiętasz jak długo i na jakich obrotach mieszałeś? Chodzi tylko o wymieszanie czy też rozdrobnienie składników? Czy po pbw home made  powinno się użyć kwasku cytrynowego, ze względu na naoh?

Edited by bless
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.